19:37 - 10/07/2018

Πέντε δεξιότητες απαραίτητες στην επιβίωση

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Πέντε δεξιότητες απαραίτητες στην επιβίωση

Όσα εφόδια και αν έχουμε αποθηκεύσει, όσο μεγάλος και αν είναι ο εξοπλισμός μας. Τι κάνουμε αν χρειαστεί να φύγουμε μόνο με ένα σακίδιο με τα απολύτως αναγκαία; Επίσης, ποίες δεξιότητες πρέπει απαραιτήτως να κατέχουμε ώστε και χωρίς εξοπλισμό να τα καταφέρουμε σε μιας κατάσταση εκτάκτου ανάγκης;

1. Κατασκευή καταφυγίου. Μια από τις βασικότερες δεξιότητες που πρέπει να κατέχουμε είναι αυτή της κατασκευής καταφυγίου καθώς η προστασία από τα φυσικά φαινόμενα, ειδικά αν καιρικές συνθήκες είναι ακατάλληλες, αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα. Αν πρέπει να μείνουμε ένα βράδυ στο δάσος εν μέσω βροχής, το να καταφέρουμε να παραμείνουμε στεγνοί είναι ότι πιο σημαντικό για το καλό της υγείας μας εκείνες τις πρώτες στιγμές της περιπέτειας. Μετά θα έχουμε όλο τον χρόνο να οργανωθούμε και να δράσουμε καταλλήλως.

2. Δημιουργία Φωτιάς. Μια φωτιά δεν μας παρέχει μόνο ζέστη και θαλπωρή με αυτήν μπορούμε να βράσουμε νερό, να στεγνώσουμε τα ρούχα μας και να στείλουμε σήματα στους διασώστες μας. Μαζί με την κατασκευή καταφυγίου αποτελούν τα πρώτα δυο βήματα σε όλα σχεδόν τα εγχειρίδια επιβίωσης. Το σημαντικό όμως είναι η γνωρίζουμε να ανάβουμε φωτιά χωρίς την χρήση αναπτήρα η σπίρτων αλλά με την μέθοδο της τριβής. Είναι ο αρχαιότερος τρόπος ανάμματος της φωτιάς και σαφώς ο δυσκολότερος. Πολλοί πρωτόγονοι λαοί την χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα. Ίσως να είναι και ο μοναδικός σε περίπτωση που τα σπίρτα ή άλλα μέσα έχουν εξαντληθεί.

3. Καθαρισμός φιλτράρισμα νερού. Το σώμα του μέσου ανθρώπου δεν μπορεί να αντέξει περισσότερο από τρεις ημέρες χωρίς νερό. Ο ανθρώπινος οργανισμός, με ένα κανονικό επίπεδο δραστηριότητας χρειάζεται να παίρνει δυο με τρία λίτρα νερό ημερησίως. Για να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, πρέπει να γνωρίζουμε πως να απολυμάνουμε το νερό που θα καταναλώσουμε για να μην μολυνθούμε από μικρόβια και βακτήρια που υπάρχουν στη φύση. Φιλτράρισμα και απολύμανση μπορεί να γίνει με υλικά που θα βρούμε στη φύση αρκεί να γνωρίζουμε την κατάλληλη μέθοδο.

4. Αναζήτηση τροφής. Η τροφή δεν αποτελεί άμεσο παράγοντα επιβίωσης. Μπορούμε να επιβιώσουμε για αρκετές μέρες χωρίς φαγητό, μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα σοβαρά σημάδια αδυναμίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναζητήσουμε τροφή από την πρώτη ημέρα. Καλό είναι να είμαστε εξοικειωμένοι με τα άγρια βρώσιμα χόρτα της περιοχής μας και να γνωρίζουμε από παγίδες και ψάρεμα.

5. Πλοήγηση. Ο προσανατολισμός είναι πολύ σημαντική ικανότητα γιατί αν χαθούμε στο δάσος ίσως αυτό να καθορίσει αν θα κολλήσουμε εκεί για αρκετές ημέρες ή αν επιστρέψουμε σύντομα στον προορισμό μας. Πρέπει να γνωρίζουμε να διαβάζουμε ένα χάρτη και να μπορούμε χρησιμοποιούμε πυξίδα. Αν μάλιστα έχουμε γνώσεις προσανατολισμού ακόμα και χωρίς πυξίδα τότε ανεβάζουμε ακόμα περισσότερο το επίπεδο επιβίωσης μας.

epiviosi.gr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (3)

 1. ΑΝ ΔΕ ΒΡΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΔΕΡΦΕ ???

  • Αν δεν βρούμε νερό τότε , σκάβουμε φτιάχνουμε έναν ή περισσότερους πρόχειρους ηλιακούς αποστακτήρες και προσευχόμαστε στον Θεό να δουλέψουν , είτε συνεχίζουμε να ψάχνουμε και σε κάθε περίπτωση δεν τα παρατάμε εύκολα .

  • ένας τρόπος συλλογής νερού,είναι να βρεις δένδρο με πλατιά φύλλα και να τα τυλίξεις με μια νάιλον σακούλα (εννοείται τα φύλλα δεν τα κόβεις,πάνω στο κλαδί είναι).
   Δε μαζεύεις πολύ νερό έτσι, αλλά από το τίποτα κάτι είναι κι αυτό.Για λεπτομέρειες μπορείς να αναζητήσεις videos στο youtube. Υπάρχουν αρκετοί που δείχνουν πώς γίνεται.
   Αν, πάλι, είσαι κοντά σε θάλασσα, μπορείς, με τη μέθοδο της εξάτμισης, να κάνεις πόσιμο το θαλασσινό νερό.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*