Η αλήθεια είναι ότι κάθε χάρτης λέει ένα ψέμα, αλλά δεν ψεύδονται όλοι οι χάρτες για το ίδιο πράγμα. Για παράδειγμα, η προβολή χαρτών τύπου Mercator, μια από τις πιο διαδεδομένες προβολές που χρησιμοποιούνται σήμερα, μεγεθύνει τις περιοχές που είναι απομακρυσμένες από τον ισημερινό.
Η προβολή homolosine Goode (εικονίζεται παρακάτω) δείχνει τις ηπείρους στο κατάλληλο μέγεθος, αλλά με πολλές διακοπές και στρεβλώσεις στις αποστάσεις.
Αυτό το δούναι και λαβείν αποτελεί χρόνιο πρόβλημα στην χαρτογραφία. Το θέμα είναι ότι λόγω της προβολής, την οποία οι χαρτογράφοι χρησιμοποιούν προσπαθώντας να μετατρέψουν έναν σφαιρικό κόσμο σε επίπεδη επιφάνεια.
Μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους προβολής είναι η Mercator, αλλά φυσικά, έχει τις αδυναμίες της. Στην πραγματικότητα, η Αφρική είναι 14 φορές μεγαλύτερη από τη Γροιλανδία, ο Καναδάς είναι μόνο 1,2 φορές το μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών, και η Ανταρκτική δεν είναι σίγουρα η κολοσσιαία ήπειρος που απεικονίζεται ότι είναι.
Ωστόσο, μην νομίζετε ότι η προβολή Mercator δίνει κακούς χάρτες. Μάλιστα η μέθοδος αυτή δίνει καλούς χάρτες. Ο χάρτης διατηρεί «την πραγματική έδρα της πυξίδας μεταξύ δύο οποιωνδήποτε σημείων» και έχει γίνει πρότυπο στη ναυτική πλοήγηση.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει τέλειος χάρτης για όλες τις περιπτώσεις, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εντοπίσετε ότι χρειάζεστε στους χάρτες και στη συνέχεια να σταθμίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός σύμφωνα με το στόχο σας.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο μερικές διασκεδαστικές παραμορφώσεις της πραγματικότητας με την προβολή Mercator σε χάρτη.
Έρευνα-Συγγραφή-Επιμέλεια-Μετάφραση κειμένων
Μαρία Γεωργακοπούλου για τα aorata-gegonota.blogspot.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice