22:05 - 02/12/2015

Νέα Σπίθα στα Βαλκάνια με Μαυροβούνιο – Είπε και η Ελλάδα το ΝΑΙ

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

mavrovounioΝέα Σπίθα στα Βαλκάνια με Μαυροβούνιο – Είπε και η Ελλάδα το ΝΑΙ

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σύμφωνα με την beta, δήλωσε κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες ότι, ελήφθη ομόφωνη απόφαση να κινηθούν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις για να γίνει το Μαυροβούνιο το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Αυτό το γεγονός αποτελεί από μόνο του μια νέα σπίθα για αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια. Είναι δε εντυπωσιακό ότι το ΝΑΤΟ διαλέγει αυτή τη στιγμή που φλέγεται η Μέση Ανατολή και υποτίθεται ότι γίνεται προσπάθεια προσέγγισης με τη Ρωσία προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο κοινός εχθρός που λέγεται ISIS.

Συγκεκριμένα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δηλώνει ότι, «Συγχαίρουμε την Ποντγκόριτσα. Αυτή η συμμαχία είναι μια πολύ καλή αρχή».

Εντωμεταξύ η πρόσκληση αυτή έρχεται εν μέσω έντονων συγκρούσεων και στο εσωτερικό του Μαυροβουνίου όπου η αντιπολίτευση συνεχίζει να ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Η Ρωσία ως γνωστόν, όπως άλλωστε έχουμε αναφερθεί και με σειρά άρθρων, αντιτίθεται στην είσοδο της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Υποστηρίζει πως ένα τέτοιο βήμα συνιστά απειλή για τους στόχους και την ισορροπία των Δυτικών Βαλκανίων. Ρώσοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα φέρει ούτε ειρήνη ούτε σταθερότητα τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά θα περιπλέξει τις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Μόσχας. Σε δήλωση του τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov είχε τονίσει ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ θα θεωρηθεί «ένα λάθος ή ακόμη και πρόκληση».

Επιπλέον ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε, ότι η Μόσχα έχει διαμηνύσει σε όλα τα επίπεδα, ότι η συνεχιζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ και των υποδομών προς ανατολάς, θα οδηγήσει σε νομοτελειακή απάντηση για την διατήρηση της ασφάλειας και της «ισότητας των συμφερόντων» (parity of interests).

Θεωρούμε ότι ζούμε το θέατρο του παραλόγου και της υποκρισίας, είναι πλέον για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι τελικά στόχος είναι η παγκόσμια αποσταθεροποίηση μέσω της οποίας κάποιοι επιβάλλουν τα συμφέροντα τους. Η παγκόσμια αντιπαράθεση φαίνεται όλο και πιο κοντά και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη για πολιτικές επιλογές που να έχουν Στρατηγική πρόβλεψη. Προφανώς στην προκειμένη περίπτωση που υπήρξε ομόφωνη απόφαση και η Ελλάδα είπε το ναι στην πρόσκληση του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ και εκτιμούμε σε αυτή τη φάση πολύ καλά έπραξε.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο

pentapostagma.gr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. ναινακιδες οσφιοκαμτες σκηφτε κι αλο κι αλο κι αλο να σας μπει καλα ρε πατριοτες αλων κρατων με ελληνικη ταυτοτιτα !!! ναι εσας λεω εκει στην εξουσια πανω που ειστε

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*