Διαφημίσεις

Από την Άγνοια στη Σοφία –ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ

Ξέρεις την ιστορία του αγρότη και του βιολόγου;

Σ’ ένα τρένο κάθονται μαζί, ο ένας απέναντι από τον άλλον, ένας διάσημος βιολόγος με διεθνή βραβεία, κι ένας σχεδόν αγράμματος αγρότης της περιοχής. Ο πρώτος, φοράει ένα άψογο επίσημο κοστούμι, σε σκούρο γκρί ο άλλος, ένα φθαρμένο αλλά καθαρό παντελόνι για τη δουλειά στα χωράφια. Ο επιστήμονας έχει γύρω του βιβλία, ενώ ο επαρχιώτης ένα μικρό μπογαλάκι με ρούχα.

«Θα διαβάσετε όλα αυτά τα βιβλία στο ταξίδι;» ρωτάει ο χωρικός.

«Όχι, αλλά ποτέ δεν ταξιδεύω χωρίς αυτά» αποκρίνεται ο βιολόγος.
«Και πότε θα τα διαβάσετε;»
«Τα έχω διαβάσει… και όχι μόνο μια φορά.»
«Και δεν τα θυμάστε;»
«Τα θυμάμαι, όπως κι άλλα, πολύ περισσότερα…»
«Τρομερό!!! Και για τι πράγμα μιλάνε αυτά τα βιβλία;»
«Για ζώα…»
«Τυχεροί θα είναι οι γείτονές σας, που έχουν κοντά έναν κτηνίατρο…»
«Δεν είμαι κτηνίατρος είμαι βιολόγος.»
«Ααααα!!! Και σε τι χρησιμεύουν όλα αυτά που ξέρετε αφού δεν γιατρεύετε ζώα;»
«Για να ξέρω. Να ξέρω όλο και περισσότερα… Να ξέρω περισσότερα από κάθε άλλον.»
«Κι αυτό σε τι χρησιμεύει;»

«Κοιτάξτε… Θα σας δείξω, και με την ευκαιρία θα κάνουμε πιο παραγωγικό αυτό το ταξίδι. Ας υποθέσουμε ότι βάζουμε ένα στοίχημα. Ας πούμε ότι για κάθε ερώτηση που σας κάνω σχετικά με ζώα και δεν ξέρετε να μου απαντήσετε, θα μου δίνετε ένα πέσο. Και για κάθε ερώτηση που θα μου κάνετε εσείς σχετικά με ζώα κι εγώ δεν θα ξέρω να σας απαντήσω, θα σας δίνω, ας πούμε, εκατό πέσος… Παρόλη τη διαφορά της χρηματικής αποζημίωσης, οι γνώσεις μου θα συμβάλλουν να γείρει υπέρ μου η πλάστιγγα, και στο τέλος του ταξιδιού θα έχω κερδίσει και λίγα χρήματα.»
Ο χωρικός σκέφτεται, σκέφτεται… Κάνει λογαριασμούς με το νου του και με τη βοήθεια των δαχτύλων του.

Τελικά λέει:

«Είστε βέβαιος;»
«Απολύτως» απαντάει ο βιολόγος.
Ο άνθρωπος με τις χωριάτικες βράκες χώνει το χέρι στην τσέπη και βγάζει ένα κέρμα του ενός πέσο (ένας χωρικός ποτέ δεν στοιχηματίζει εάν δεν έχει να πληρώσει).
«Ν’ αρχίσω εγώ πρώτος;» ρωτάει ο χωρικός.
«Αρχίστε» απαντάει με άνεση ο βιολόγος.
«Για ζώα;»
«Για ζώα…»
«Λοιπόν… Ποιο είναι το ζώο που έχει πούπουλα αλλά δεν γεννάει αβγά, όταν γεννιέται έχει δύο κεφάλια, τρέφεται μονάχα με πράσινα φύλλα και πεθαίνει όταν του κόψεις την ουρά;»
«Τι;» ρωτάει ο βιολόγος.

«Ρωτάω πώς λέγεται είναι το ζώο που έχει πούπουλα αλλά δεν γεννάει αβγά, όταν γεννιέται έχει δύο κεφάλια, τρέφεται μονάχα με πράσινα φύλλα και πεθαίνει όταν του κόψεις την ουρά.»
Ο επιστήμονας μένει άναυδος και δείχνει συλλογισμένος.

Αμίλητος, ψάχνει μανιωδώς στη μνήμη του τη σωστή απάντηση…
Περνούν τα λεπτά.

Τότε, βρίσκει το θάρρος να ρωτήσει:
«Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα βιβλία μου;»

«Φυσικά!» απαντάει ο αγρότης.

Ο άνθρωπος της επιστήμης αρχίζει ν’ ανοίγει τον ένα τόμο μετά τον άλλον, ψάχνει στα ευρετήρια, κοιτάζει τις φωτογραφίες… Μετά, βγάζει ένα χαρτί και κρατάει σημειώσεις.
Ύστερα κατεβάζει από το ράφι μια τεράστια βαλίτσα και βγάζει από μέσα τρία χοντρά βιβλία που τα συμβουλεύεται.

Έχουν περάσει δύο ώρες και ο βιολόγος εξακολουθεί να ξεφυλλίζει βιβλία, να ψάχνει και να μουρμουρίζει ενώ κάνει ακατανόητα σχήματα στο σημειωματάριό του.
Τελικά, από τα μεγάφωνα ανακοινώνουν ότι το τρένο φτάνει στο σταθμό. Ο βιολόγος επιταχύνει, ενώ λαχανιάζει ταραγμένος. Δεν τα καταφέρνει. Όταν το τρένο κόβει ταχύτητα, ο επιστήμονας βάζει το χέρι στην τσέπη, βγάζει ένα κολλαριστό χαρτονόμισμα των εκατό πέσος και λέει στον χωρικό:
«Κερδίσατε… Ορίστε.»

Ο χωρικός σηκώνεται όρθιος, παίρνει το χαρτονόμισμα, το κοιτάζει ικανοποιημένος και το χώνει στην τσέπη.

«Ευχαριστώ» του λέει, και παίρνοντας το δισάκι του πάει να φύγει.
«Περιμένετε, περιμένετε» τον σταματάει ο βιολόγος. «Ποιο είναι αυτό το ζώο;»
«Ααααα… Ούτε εγώ το ξέρω…» λέει ο αγρότης. Και χώνοντας πάλι το χέρι στην τσέπη, βγάζει το ένα πέσο και το δίνει στον επιστήμονα, λέγοντας: «Ορίστε ένα πέσο. Χάρηκα πολύ για τη γνωριμία, κύριε…»

Ο πιο διαβασμένος δεν ξέρει πάντα τα περισσότερα, ο πιο μορφωμένος δεν είναι και ο πιο καλλιεργημένος, δεν κερδίζει πάντοτε ο καλύτερα πληροφορημένος. Διδάσκει και η ζωή… και μάλιστα πολύ.
hypnotherapy4u.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από maria peppa

Κλινική Υπνοθεραπεύτρια & Stress Management Coach. Η κατανόηση της λειτουργίας του Νου, η Διευρυμένη Αντίληψη & Συνειδητότητα, η Εξερεύνηση του Αγνώστου, είναι ο Κόσμος που με Μαγεύει ... Μάλλον κι εσένα, για να είσαι Μαζί μου Εδώ ... Σε καλωσορίζω λοιπόν στον κόσμο εξερεύνησης πέρα από το Γνωστό που τόσο απλόχερα το Κατοχικά Νέα σου προσφέρει … καθώς κ Κοντά μου ... Μείνετε συντονισμένοι ... Καλή Δύναμη σε Όλους μας ... Αποδοχή & Αγάπη για τον Εαυτό κι αυτό που τον Περιβάλλει ...

13 σχόλια στο “Μεγάλη Μόρφωση δεν Σημαίνει Πάντα και Μεγάλη Καλλιέργεια …”
  1. Ορθόν! «Η πολυμάθεια δεν διδάσκει φρόνηση» ~ Ηράκλειτος. Πάντως αυτό που στην Ελλάδα θεωρούμε γενικά δεδομένο εδώ και χιλιάδες χρόνια, στο εξωτερικό δεν το αντιλαμβάνονται εύκολα. Από την παιδική ηλικία μαθαίνουμε ότι το υψηλό IQ και ακόμα και η μόρφωση είναι άλλο πράγμα από την καλλιέργεια. Άλλο η παιδεία άλλωστε, άλλο η εκπαίδευση και άλλο η αγωγή. Είναι όμως πολύ δύσκολο να το εξηγήσεις σήμερα σε Αμερικανούς ή Γάλλους, και πιστέψτε με, έχω προσπαθήσει. Στην ελληνική γλώσσα πχ. η έκφραση “πνευματικός άνθρωπος” περιλαμβάνει τα πάντα, θεολογική σκέψη, κριτική σκέψη, φιλοσοφική σκέψη, επιστημονική σκέψη κλπ. Στα γαλλικά και τα αγγλικά δεν μεταφράζεται εύκολα. Ο “spiritual person” είναι εκείνος που μελετάει απλώς βιβλία πνευματικότητας. Η Γαλλία ξεκίνησε ως το μασωνικό κέντρο αμπελο-φιλοσοφίας, με τους μοντέρνους και μεταμοντέρνους “les philosophes”, πάνω σε έναν παράλογο διαλεκτικό υλισμό. Οι Αμερικάνοι προσκυνούν το καθαρό “science” (επιστήμη) δίχως ένστικτο φιλοσοφικό και χάνοντας σταδικά την επαφή τους με τη γλώσσα και τον πολιτισμό. Αντίθετα η ισπανική κουλτούρα, λόγω της Καθολικής Εκκλησίας, έχει βάλει κατά καιρούς τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη ως οδόφραγμα εναντίον της γαλλικής ή αμερικανικής θολοκουλτούρας. Αν πας ακόμα και σε σουπερμάρκετ σε περιοχές της Ισπανίας θα βρεις νέες μεταφράσεις του Πλάτωνα! Αυτό γεννά με τον καιρό μια παρακαταθήκη, νομίζω, για την ισπανική γλώσσα. Έτσι βλέπουμε ακόμα και τον Κάστρο, κομμουνιστή, να αναγνωρίζει την σοφία από τα λόγια του Ιησού και τον Jorge Bucay πχ. να λέει ‘No rezo ni voy al templo, pero cada día creo más en Dios’ (δεν προσεύχομαι, δεν πάω στον ναό, αλλά καθημερινά πιστεύω στον Θεό). Το αναφέρω διότι το παραπάνω κείμενο αφορά τον ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ, από την Αργεντινή.

    1. ΔΑΙΔΑΛΕ! ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ, ΝΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΟΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ, ΛΙΓΗ ΜΟΡΦΩΣΗ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΜΠΟΛΙΚΗ; ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ!!

      1. Μήτσο δυστυχώς να ξέρεις η ανθρωπιά δεν αγοράζεται. Συνέχισε λοιπόν να ψωνίσεις όσα ψωνίζονται και απέφευγε το κολύμπι στα βαθιά, μόνο με μπρατσάκια στα ρηχά.

        1. ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΡΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΜΙΚΡΟΣ. ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΖΩΗ ΜΠΟΡΕΙ, Σ ΑΥΤΗΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ. ΚΑΝΕ ΥΠΟΜΟΝΗ. ΑΝ ΗΞΕΡΕΣ ΠΟΣΟ ΒΑΘΕΙΑ ΕΧΩ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΣΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΟΥ!! ΤΑ ΡΗΧΑ ΤΑ ΑΦΗΝΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΠΡΟΤΙΜΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ, ΠΑΡΑ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ ΣΑΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ.

        2. Μήτσο ξέρω ότι κατά βάθος είσαι καλός άνθρωπος. Όμως στο πολύ βάθος, γιατί στο “απ’ έξω” μας τα πρήζεις καθημερινά (με το συμπάθειο). Αφού λοιπόν κάνεις παρέα με τους καρχαρίες εκεί στα βαθιά, άσε μας και εμάς εδώ να πλατσουρίσουμε με την ησυχία μας.

          1. ΑΜΑ ΜΟΥ ΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ! ΚΑΙ ΕΝ ΠΑΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΕΠΕΔΕΙΞΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑ, ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ. ΟΧΙ ΟΤΙ ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΣΕ ΚΑΚΟ Η ΦΥΓΗ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΑΛΙΣΤΑ .ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ.

    2. Dedalos, οι Γάλλοι αμπελοφιλόσοφοι διαφωτιστές, ξέρεις που μαζεύονταν και αμπελοφιλοσοφούσαν; Στα σαλόνια μανταμάδων. Κοινώς στα μπουρδέλα του Παρισιού. Και ο Ρουσσώ με τον Βολταίρο τσακώνονταν για μία πουτάνα. Αυτών οι ιδέες κυβερνούν σήμερα την “πολιτισμένη” Ευρώπη.

      1. ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ και λίγα λες! Ο Βολταίρος κάποια στιγμή ανέλαβε υπό την προστασία του την ανηψιά του, την κόρη της αδερφής του, και σύναψε σεξουαλικές σχέσεις μαζί της. Για ένα διάστημα παρίστανε ότι είναι γυναίκα του για να μην του ρίξει πέτρες η τοπική κοινωνία. Έχουμε και γράμματα να της γράφει πως του σηκώνεται “η πραμάτεια”. Δεν θυμάμαι βέβαια αν αυτό συνέβη πριν ή μετά συνάψει ομοφιλοφιλική σχέση με τον βασιλέα Φρειδερίκο, ως απεσταλμένος κατάσκοπος της Γαλλικής Κυβέρνησης στο παλάτι του. Διότι εξ’αρχής πρακτοράκι ήταν. Τα γράμματά τους επίσης αποκαλυπτικά. Στις καλύτερες μπίζνες ήταν πάντοτε μέσα ο Βολταίρος και δεν δίσταζε να γλύψει κυριολεκτικά οτιδήποτε για να χωθεί. Αυτά (και πολλά άλλα) προκύπτουν από καλά τεκμηριωμένες πηγές. Θα μπορούσαμε να γράψουμε κατεβατά ολόκληρα για τα έργα και της ημέρες του Βολταίρου και του Ρουσσώ. Ο Ρουσσώ… που έγινε γνωστός για το έργο του Emile όπου παρουσίαζε, ως σοφός πατέρας, καινοτομίες στην εκπαίδευση των παιδιών! Και όσο παρίστανε τον διαφωτιστή και τον παιδαγωγό, είχε αφίσει τα παιδιά του να πεθάνουν σε ίδρυμα!!! Αυτά μιλάμε δεν τα βρίσκεις ούτε σε μυθηστορήματα.

  2. Πάντα πίστευα ότι το διάβασμα αποβλακωνει!
    Ειδικά δε αυτοί που έχουν την μαρξιστική τσιμπλα στο μάτι, δεν παίζονται….

    «Το κακό θα έρθει από τους διαβασμένους» έλεγε ο Πατροκοσμάς…

  3. Ήταν ένας μαθηματικός ένας βιολόγος και ένας φυσικός σε μια βάρκα από ένα πλοίο που βούλιαξε που μαζί με έναν ναύτη, ήταν οι μόνοι που έζησαν από την καταστροφή. Στην βάρκα επάνω, οι τρείς φωστήρες δεν είχαν τι να κάνουν και το έπαιζαν έξυπνοι στον ναύτη. Λέει ο φυσικός, “ξέρεις τους θεμελιώδεις νόμους του σύμπαντος”? “όχι”, απαντά ο ναύτης. “Τότε έχεις χάσει την μισή σου ζωή”, του λέει ο φυσικός. Σειρά παίρνει ο μαθηματικός, “ξέρεις ανώτερα μαθηματικά”? “όχι”, απαντά ο ναύτης. “Τότε έχεις χάσει την μισή σου ζωή” του λέει ο μαθηματικός. Μετά, σειρά έχει ο βιολόγος, “ξέρεις την μοριακή αλυσίδα των αμινοξέων της ζωής”? “όχι” απαντά ο ναύτης. Τότε έχεις χάσει την μισή σου ζωή του λέει ο βιολόγος.
    Εκείνη την στιγμή, ο ναύτης γυρίζει και τους λέει, “κολύμπι ξέρετε”? “όχι” του απαντάνε. “Τότε μόλις έχετε χάσει όλη σας την ζωή, γιατί η βάρκα μπάζει νερά”!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek