Στις 15 του Σεπτέμβρη σας έγραψα την εμπειρία αδελφικού μου φίλου, ως υπεύθυνου ασφαλείας τόσο στην περιοχή Αιγύπτου, όσο και της Συρίας, τις δυσκολίες που πέρασε αυτός και η οικογένεια του και τους λόγους για τους οποίους κατάφερε να επιβιώσει.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ το άρθρο αυτό αποτελεί από μόνο του οδηγό επιβίωσης, γιατί οι μέρες που έρχονται είναι δύσκολες (και να ξέρετε δεν έχουν σχέση με το αποτέλεσμα) και αρκετά πονηρές…
Διαβάστε λοιπόν την εμπειρία του φίλου αυτού και πράξτε ανάλογα:
Μπορεί όσα σου λέω να σου φαίνονται τρελά, αλλά δώσε μου λίγα λεπτά να σου μεταφέρω την εμπειρία από Έλληνες που έτυχε το έτος 2011 να βρίσκονται λόγω επαγγελματικών δραστηριοτήτων στην Αίγυπτο!
<< Τα τελευταία χρόνια εργαζόμουν ως υπεύθυνος ασφαλείας σε μεγάλη εταιρεία πετρελαιοειδών στο Κάιρο. Την ημέρα που ανατράπηκε ο Μουμπάρακ ήμασταν στα γραφεία της εταιρείας σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από την πλατεία Ταχίρ εκεί όπου διαδραματίσθηκαν οι πιο βίαιες διαδηλώσεις στην ιστορία της Αιγύπτου. Αμέσως μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Μουμπάρακ, για τους αντικαθεστωτικούς αμέσως γίναμε ο πρωταρχικός τους στόχος. Για καλή μας τύχη διαισθανθήκαμε τον κίνδυνο με την έναρξη των διαδηλώσεων και φροντίσαμε να απομακρυνθούν όλοι από το κτίριο της εταιρείας.
Με την τριμελή οικογένεια μου μεταβήκαμε στην οικία ενός από τους Επικεφαλής της εταιρείας σε προάστιο της πόλης. Το σπίτι αυτό ήταν πραγματικά ένα φρούριο. Ο ιδιοκτήτης του πραγματικά είχε λάβει ΟΛΑ τα μέτρα ασφαλείας που διδάσκονται στις σχολές και προτείνουν οι “ειδικοί” ασφαλείας. Μαντρότοιχος ύψους 4 μέτρων, από πάνω διπλή μεταλλική κονσερτίνα, παντού κάμερες, μασίφ χαλύβδινη εξωτερική πόρτα, προμήθειες μηνών στο υπόγειο, κατάλληλη διαμόρφωση του κτιρίου που ασφάλιζε με το πάτημα ενός κουμπιού.
Την πρώτη μέρα δεν υπήρχε καμία ανησυχία.
Τη δεύτερη μέρα κατέρρευσαν τα δίκτυα τηλεφωνίας και το ρεύμα ερχόταν ανά τυχαίες περιόδους. Το βράδυ της δεύτερης μέρας ο μάγειρας της οικογένειας του ιδιοκτήτη μας ενημέρωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες από το οικογενειακό του περιβάλλον τις επόμενες ώρες ορδές ανθρώπων θα έκαναν επιθέσεις στα σπίτια των πλουσίων κυρίως για την αναζήτηση τροφής. Βλέπετε δύο μέρες τα σουπερμάρκετ είχαν λεηλατηθεί. Με την γυναίκα μου αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε την πολυτελή έπαυλη με τα “τέλεια” μέτρα ασφαλείας και να μεταβούμε στο σπίτι του μάγειρα που προθυμοποιήθηκε να μας φιλοξενήσει μέχρι να βρεθεί τρόπος να φύγουμε από τη χώρα.
Την τρίτη ημέρα το πρωί από τον μάγειρα έμαθα ότι ένα πλήθος 100 ανθρώπων είχαν λεηλατήσει την έπαυλη. Η τύχη του ιδιοκτήτη μέχρι και σήμερα αγνοείται. Αμέσως σκέφθηκα τα χιλιάδες δολάρια που δαπανήθηκα για την έπαυλη – φρούριο και πόσο άχρηστα ήταν. Ούτε 6 ώρες επίθεσης δεν άντεξαν. Βλέπετε οι άνθρωποι είναι χειρότεροι από τα αγρίμια σε καταστάσεις πείνας. Τα σπίτια φρούρια με συναγερμούς – κάμερες και τοιχία αποτελούν πρωταρχικούς “στόχους”. Εμείς επιβιώσαμε σε ένα απλό σπιτάκι 100 τετραγωνικών σε μια αστική συνοικία, χωρίς ουσιαστικές ελλείψεις. Αφού υπήρχε τροφή και νερό όλα τα άλλα ήταν υποφερτά.
Στην επιβίωση μας όμως συνετέλεσε και το γεγονός του μάγειρα. Το σπίτι του ήταν γεμάτο τρόφιμα. Μπορεί να νομίζετε ότι είχε προμήθειες ασφαλισμένες πχ σε ένα υπόγειο. Όχι όμως. Προμήθειες είχε αλλά όχι στο υπόγειο. Τις είχε κρυμμένες μέσα στις ντουλάπες, κάτω από ρούχα, μέσα στα παπούτσια, πίσω από τα πιάτα, ακόμα και μέσα στο καζανάκι της τουαλέτας, κάτω από το στρώμα, στα συρτάρια του γραφείου. Αυτή τη δουλειά την κάναμε μαζί την πρώτη μέρα που τον ακολούθησα. Όλο το βράδυ μετακινούσαμε τα αποθέματα τροφής και τα κρύβαμε.
Την έκτη μέρα οι άνδρες του στρατού ήρθαν να ψάξουν το σπίτι. Το πρώτο μέρος που έψαξαν ήταν το υπόγειο. Φυσικά δεν βρήκαν τίποτα. Ακολούθησε ένας πρόχειρος έλεγχος στην κουζίνα, όπου βρήκαν μόνον μερικά πακέτα ρύζι και έφυγαν.
Στην επιβίωση μας όμως, βοήθησε ακόμα μια λεπτομέρεια. Μαγειρεύαμε μόνον τα ξημερώματα, τότε που οι αισθήσεις είναι μειωμένες. Ο οικοδεσπότης μαγείρευε μόνον ρύζι και ζυμαρικά, χωρίς σάλτσες, χωρίς μυρωδικά, αυτά τα χρησιμοποιούσαμε αμαγείρευτα. Ήταν λίγο απαίσια απλά μπρος την πείνα τα βλέπαμε σαν φιλέτα. Έτσι απέφευγε τις μυρωδιές. Ένας πεινασμένος από απόσταση 100 μέτρων αντιλαμβάνεται το μαγειρευτό φαγητό. Επίσης προηγουμένως είχαμε φροντίσει να βουλώσουμε ΟΛΕΣ τις τρύπες (κάτω και γύρω από τις πόρτες τα παράθυρα, την τρύπα του απορροφητήρα, την τρύπα της καμινάδας). Όλα μονώθηκαν με πλαστικές σακούλες και χαρτοταινία. Για τον αερισμό του χώρου ανοίγαμε μόνον τα παράθυρα τις απογευματινές ώρες. >>
Ελπίζω τα ανωτέρω να αποτελέσουν “οδηγό επιβίωσης” και να είναι αχρείαστα…
Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός
FACEBOOK: https://www.facebook.com/zaxarias.mytilinios
GOOGLE +: +Ζαχαρίας Μυτιληνιός
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Για να μη φτάσουμε στο σημείο να κλείνουμε τις οπές του σπιτιού με το φόβο της διαφυγής μυρωδιάς και να μη μαγειρεύουμε σε ώρες μειωμένων αισθήσεων θα ήταν προτιμότερο εμείς οι ΕΛΛΗΝΕΣ που φημιζόμαστε για το ΦΙΛΟΤΙΜΟ και την ΑΝΘΡΩΠΙΑ μας να δίνουμε και στο διπλανό που δεν τον ευνόησε η τύχη να έχει. Έτσι όχι μόνο δε θα φτωχύνουμε όχι μόνο δε θα μας λείψουν από το σπίτι όσα δώσουμε αλλά ο ΘΕΟΣ θα μας τα πολλαπλασιάσει και δε θα έχουμε και τύψεις ότι δε βοηθήσαμε.
Έχεις δίκιο αγαπητέ φίλε και πολύ σωστά σκέπτεσαι.
Όμως να ξέρεις ότι δεν σκέπτονται έτσι περίπου 5 εκατ. αλλοδαποί που έχουμε στη χώρα και αυτοί ξέρουν τι πάει να πει πλιάτσικο.
ΟΝΤΩΣ… ΕΓΩ ΕΔΩ ΠΟΥ ΜΕΝΩ ΕΙΜΑΣΤΕ 1 ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΟΣ 5 ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ, ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΟΥΝ? ΤΡΟΜΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΤΟ 90% ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ.
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΩΡΑ. ΦΑΝΤΑΖΕΣΘΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ? ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΛΑΘΡΑΙΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ… ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΣΥΜΒΕΙ…
ΙΩ
Γυναίκα είμαι. (απλά για την προσφώνηση)
Τους αλλοδαπούς αν θέλουμε να μη μας επιτεθούν πρέπει να τους εντάξουμε στο πρόγραμμα βοήθειάς που θα προσφέρουμε ο καθένας ατομικά, όχι μόνο επειδή είναι ανθρώπινες ψυχές, όχι μόνο επειδή δε φταίνε που έφυγαν από τις εμπόλεμες χώρες τους (άσχετα αν ξέφυγε ο έλεγχος από τους ιθύνοντες και δεν ξέρουν τώρα τι να τους κάνουν), όχι μόνο επειδή ίσως, έστω και 1/1.000.000.000 να βρεθούμε κι εμείς οι Έλληνες στη θέση τους, αλλά κι επειδή ακριβώς υπάρχει ο φόβος επίθεσης στα σπίτια μας, είναι προτιμότερο να τους δίνουμε οικειοθελώς ένα πιάτο φασολάδα. Αλλιώς θα πρέπει να σταμτήσει να διδάσκεται στα σχολεία ο Ξένιος Δίας.
Στην Κρήτη, απ’ όπου κατάγομαι, υπάρχει η συνήθεια των ανθρώπων να κερνάνε ή ακόμη και να φιλοξενούν (τουλάχιστον παλαιότερα) οποιοδήποτε τουρίστα αγνώστων στοιχείων και πάσης φύσεως ξένο που στο κάτω κάτω δεν είναι πεινασμένος. Αυτό αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, γιατί να μην το κάνουμε να ισχύει και για τους πεινασμένους αλλοδαπούς από τις ασιατικές χώρες;
Για να μην παρεξηγηθώ ανήκω στη μερίδα ανθρώπων που κάθε άνθρωπος είναι ομοίωμα του Θεού και πρέπει να τον σεβόμαστε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει η Ελλάδα να γίνει Ελλαδιστάν, είναι φαινόμενο που κι εμένα δε μου αρέσει. Ας λάβουν μέτρα αυτοί που πρέπει.
Εγώ εφόσον δεν μπορώ να φτιάξω νόμους, αφού δεν είμαι πολιτικός, μπορώ μόνο να δώσω φαγητό και ρούχα.
Συμφωνώ πως τους φιλοξενούμενους μας τους φροντίζουμε όσο μπορούμε καλύτερα. Οι λαθρο, δεν ειναι φιλοξενούμενοι και δεν έχει σχέση ο Ξένιος Δίας, που κάποιοι ανόητοι αριστεροί το χρησιμοποιούν. Εξ αλλου οι Ελληνες φιλοξενούσαν Ελληνες όχι εχθρούς.
Αντε ξυπνήστε επιτέλους. Όσο για φιλάνθρωπα αισθήματα, εκείνοι να δεις ποσο φιλάνθρωποι θα ειναι μαζι σου.
Αντε πια με τις ανοησίες σας. Ξυπνήστε ρεεεεεεε. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται εδω για αλλο λόγο απο αυτόν που νομίζετε.
Σε μια ταινια ειχε μια παραβολη για εναν πλουσιο που ηθελε να προσφερει τα παντα για τα παιδια.πουλησε ολη την περιουσια του εμεινε φτωχος και τα παιδια πειναγαν,εγινε δωρητής οργάνων αλλα τα παιδια πεθαιναν,οι γιατροι του ειπαν οτι δεν μπορουσε να δώσει αλλο νεφρο γιατι θα πέθαινε.Εκοψε φλεβες και με το αίμα εγραψε στον τοίχο ΔΩΡΗΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ,αλλα τα παιδια συνεχιζαν να πεθαίνουν. Νομιζω αυτο θα πρεπει να εχουμε κατα νου σε δυσκολες στιγμες,να βοηθησουμε οσο μπορουμε αλλα οχι σε σημειο να κινδυνεύει η ζωη μας.Οπως στα επείγοντα: εχεις εναν χειρουργο και εχεις δυο σοβαρα περιστατικα ποιον θα σωσεις;η επιλογη νομιζω γινεται κυριως ηλικιακά αν δεν κανω λαθος.
Φιλικα Χρηστος.
Όσον αφορά ποιόν θα σώσει, ο γιατρός επιλέγει αυτόν που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να σωθει