Διαφημίσεις

a3d1                                                                                                                         Τα  τελευταία  χρόνια βλέπουμε  πολύ στην μόδα  οτι όλο και περισσότεροι άνθρωποι  λένε οτι  είναι  άθεοι  χωρίς κανένα επιχείρημα  χωρίς  να  αποδείξουν οτι  υπάρχει  θεός  χωρίς  τίποτα εν ολίγης.Θα μπορούσε  αν χαρακτηριστεί η νέα θρησκεία του 21ο αιώνα  όπως υπήρξαν παλιότερα   μωαμεθανοί,ιεχωβίτες κτλ.Και αν γίνω πιο σαφής από την στιγμή που επιτίθεσαι  σε  μια θρησκεία είτε  λέγεται χριστιανισμός  είτε  δεν ξέρω και εγώ τι άλλο το μόνο που αποδυκνύεις  είναι   οτι μάλλον αυτές  οι θρησκείες  σου δίνουν τροφή  να ”φας”  για να αντιμιλήσεις  απλώς.Επίσης  γιατι φτιάχτηκαν  εκκλησίες  υπερ  του  αθεισμού;;;;έχει  ανάγκη από χειροτονίες,εκκλησιασμό κτλ  για να είναι άθεος;;;θα παραθέσω και  ένα κειμενάκι   που βρήκα τυχαία  περί  ΄΄αθεισμού”:

Αθεϊα

Στους αρχαίους αθεϊα ονομάστηκε το να μη πιστεύει κανείς στους θεούς που λάτρευε η πόλη. Στην πιο ειδική όμως σημασία, η λέξη σημαίνει τη θεωρία στην οποία η πίστη για την ύπαρξη θεού προσωπικού, δημιουργού και παντοδύναμου είναι αδικαιολόγητη, γιατί δεν υπάρχουν σίγουρες αποδείξεις για την ύπαρξη τέτοιου υπερφυσικού όντος. Με την ίδια έννοια μπορεί να χαρακτηρισθεί αθεϊα και η ατομική θεωρία, ο θετικισμός, ο πανθεϊσμός και κάθε μορφή υλισμού. (Εγκυκλοπαίδεια Γιοβάνη).

Αθεϊα: η άρνησις υπάρξεως Θεού, το μη πιστεύειν εις Θεόν.  (Μέγα Λεξικό Όλης της Ελληνικής Γλώσσης, Δ. Δημητράκου).

Αθεϊσμός

Φιλοσοφική θεωρία που αρνείται την ύπαρξη του Θεού. (Εγκυκλοπαίδεια Γιοβάνη).

Η αθεϊα ως φιλοσοφικό δόγμα. (Μέγα Λεξικό Όλης της Ελληνικής Γλώσσης, Δ. Δημητράκου).

Στα παραπάνω, παρατηρούμε, ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ “αθεϊας” και “αθεϊσμού”. Στην περίπτωση της Αθεϊας, ο άνθρωπος απλώς δεν πιστεύει σε θεό, επειδή δεν είναι πεπεισμένος αν ο Θεός υπάρχει. Όμως ΔΕΝ δογματίζει ότι ο Θεός δεν υπάρχει. Ο άνθρωπος αυτός, (ο άθεος), στην πραγματικότητα ανήκει στον αγνωστικισμό, γιατί δεν είναι δογματικός, όπως ο Αθεϊστής. (Για τις δύο ομάδες του Αγνωστικισμού, έχουμε ήδη αναπτύξει αρκετά ).

Ο Αθεϊστής λοιπόν, σε αυτό διαφέρει από τον “άθεο”. Στο ότι είναι ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΣ. Δεν λέει: “δεν πιστεύω επειδή δεν έχω πεισθεί”. Λέει: “Είμαι πεπεισμένος ότι θεός δεν υπάρχει”. Η απιστία του δηλαδή, περιγράφεται με δογματικό και θετικό τρόπο, και όχι με αρνητικό και αγνωστικιστικό, όπως του απλού άθεου. Ο Αθεϊστής, έχει αποδεχθεί μια σαφή δογματική θέση, και ανήκει σε ένα φιλοσοφικό σύστημα. Δεν στερείται ιδεολογίας στο ζήτημα περί Θεού, αλλά ΕΧΕΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, το ότι ο Θεός δεν υπάρχει. Σε αυτό είναι πεπεισμένος και κατηγορηματικός. Μάλιστα, καθώς ο Αθεϊστής αρνείται ότι υπάρχει θεός, έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του, μια “εντύπωση”, μια “ιδέα”, για το τι είναι θεός. Αυτό απέχει πολύ από το αφαιρετικό “δεν ξέρω” του απλού άθεου – αγνωστικιστή. Και όλους αυτούς τους λόγους, και το λεξικό του Δημητράκου, όπως είδαμε, τον αναφέρει ως: “φιλοσοφικό ΔΟΓΜΑ”. Άρα, η φιλοσοφία μπορεί να έχει δόγματα!

Και τι είναι “δόγμα”;

Δόγμα

Έτσι λέγεται κάθε θεμελιώδης θεωρητική αρχή ενός θρησκευτικού ή άλλου συστήματος, που δεν επιτρέπει αντίρρηση από αυτούς που την παραδέχονται. (Εγκυκλοπαίδεια Γιοβάνη).

Όπως βλέπουμε λοιπόν  δίνει ξεκάθαρα  τις διαφορές   περί αθείας  και δόγματος                                                                                  Βιβλιογραφία:μικρά αποσπάσματα  ΟΟΔΕ

Επιμέλεια:Μανώλης.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από manolis123

3 σχόλια στο “Περι θρησκείας ”αθεισμου” μέρος 1”
  1. Βάλτε στην άκρη ότι συνήθεια μας «φύτευαν» να πιστέψουμε από παιδιά. Όσοι νομίζετε ότι οι ενέργεια της πίστης μας δίνει δυνάμει η κάλεσμα εκεί που ανήκουμε κάνετε μέγα λάθος. Υπάρχουν πάρα πολλοί που ακούτε που αποκαλούνται καλοί είτε έχουν κοντό μαλλί, είτε φοράνε κοστούμι, γραβάτα, ράσο, φυσικά κ δεν είναι όλοι ίδιοι αλλά δεν βαριέστε ακόμα άλλη μια συνήθεια.
    Εμένα πάντως δικούς μου ανθρώπους θεωρό εκείνους που αποδεικνύονται Αληθινοί, ούτε πισώπλατη για να μην φανούν κακοί, ούτε ψεύτες όταν ζορίζονται εκμεταλλευόμενοι την ύποπτη κατά την γνώμη μου εξομολόγηση, εκτός αν εξομολογείσαι σε εκείνον που του έκανες κάτι, το αν σε ξαναεμπιστευτεί είναι δική του απόφαση.
    Τα παραπάνω τα γράφω για να σας βάλω σε μια παιδαγωγική σκέψη που την θεωρώ ότι ίσος μπορούμε να είμαστε με τον σωστό τρόπο αληθινοί…

    Όποιος θέλει να διαβάσει κ νιώσει υπερήφανος που είναι Έλλην ας μπει εδώ.
    http://ellanioi-olympioi.blogspot.gr/

    Όσοι αναρωτιέστε, το βρήκα ψάχνοντας (δεν είναι δικό μου) γενικά ψάχνω κοντά στα 27 χρόνια, από την ώρα που είδα το δεύτερο από τα τέσσερα ιπτάμενα αντικείμενα (σε διαφορετικούς χρόνους, 1988-89 στην Αυστραλία κ 1997-98 εδώ στην Ελλάδα). Παραπάνω δεν θα πω, αξίζει να μπείτε εκεί που σας προτείνω.

    1. μας τα χαλά το κείμενο, ο Απολλώνιος ιστορικά δεν σταυρώθηκε ποτέ και πέθανε το 110μχ. Όμως ισχύει ότι ήταν γνωστικός, αλχημιστής και είχε περίπου ίδια ζωή με το Ιησού, καθώς και μαθητές. Κυνηγούσε σάτυρους.

  2. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑ:

    ΑΛΛΟ ΑΘΕΟΣ ΚΙ ΑΛΛΟ Α-ΘΡΗΣΚΟΣ!!!

    ΑΛΛΟ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΘΕΟΥ ή ΘΕΩΝ ή ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ, ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΔΙΔΑΧΕΣ ΚΑΙ ΔΟΓΜΑΤΑ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ!!!

    ΑΛΛΟ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΚΟΠΟΙΟΙ ή ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΕΓΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek