Διαφημίσεις

ΜΟΣΧΑ. Οδοστρωτήρες, κλιβάνους αποτέφρωσης και τρακτέρ χρησιμοποίησαν οι Αρχές σε διάφορα σημεία της Ρωσίας χθες, προκειμένου να καταστρέψουν ευρωπαϊκά τρόφιμα που είχαν εισαχθεί παράνομα στη χώρα. Η δημόσια καταστροφή τυροκομικών προϊόντων, φρούτων, κρεάτων και λαχανικών συνέπεσε, διόλου τυχαία, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανακοίνωση του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών τροφίμων ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Από σήμερα, αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα που προέρχονται από χώρα που έχει αποφασίσει οικονομικές κυρώσεις εναντίον ρωσικών εταιρειών ή ατόμων και των οποίων η εισαγωγή στη Ρωσία έχει απαγορευθεί θα καταστρέφονται», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας. Τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν καφάσια με πορτοκαλί στρογγυλό τυρί σε χωματερή να ισοπεδώνονται από οδοστρωτήρα, ενώ οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι τα προϊόντα προς καταστροφή ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες τόνους.

Η καταστροφή των τροφίμων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και από φίλα προσκείμενους στο Κρεμλίνο, όπως ο επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, που έκανε λόγο για «ακραίο μέτρο». Ο Ζιουγκάνοφ πρότεινε να δοθούν τα τρόφιμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία ώστε να τα μοιράσει σε πτωχοκομεία και ορφανοτροφεία, ή να σταλούν «στους φίλους μας στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ».

Ο φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός συντονιστής Βλαντιμίρ Σολόβτζοφ έγραψε στο twitter ότι δεν καταλαβαίνει πώς μια χώρα που έζησε «φρικτή πείνα στη διάρκεια του πολέμου και φρικτά μετεπαναστατικά χρόνια» μπορεί να καταστρέφει τρόφιμα.

Κείμενο που ζητούσε να σταματήσει η καταστροφή των τροφίμων είχε συγκεντρώσει ώς χθες το απόγευμα 280.000 υπογραφές. «Οι κυρώσεις έχουν αυξήσει πολύ τις τιμές στα ράφια. Οι Ρώσοι συνταξιούχοι, βετεράνοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι και άλλες ευπαθείς ομάδες έχουν περιορίσει πολύ τη διατροφή τους, μέχρι του σημείου της λιμοκτονίας», αναφέρει το κείμενο. Βέβαια, κυριολεκτικά κανείς δεν λιμοκτονεί στη σύγχρονη Ρωσία, αντίθετα με το παρελθόν.

Ο πρόεδρος Πούτιν υπερασπίζεται το εμπάργκο στα τρόφιμα από την Ε.Ε., τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, υποστηρίζοντας ότι παρέχει κίνητρα για την τοπική αγροτική παραγωγή. «Οι χονδρέμποροι, που μέχρι τώρα αγόραζαν από την Ολλανδία και την Ιταλία, τώρα πιστεύουν ότι το εμπάργκο θα κρατήσει», είπε ο Τζον Κοπίσκι, κτηνοτρόφος που παράγει κρέας και τυρί στο Κρούτοβο, 220 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. «Γενικά, στην οικογένειά μου είμαστε ευγνώμονες για το εμπάργκο, γιατί ίσως θα ταρακουνήσει τους επιχειρηματίες και εμάς τους ίδιους και θα αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα μόνοι μας».

Οι ειδικοί θεωρούν ότι, παρότι κάποιοι Ρώσοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι βλέπουν άμεσο όφελος, θα μεσολαβήσουν αρκετά χρόνια μέχρι η Ρωσία να φθάσει στη διατροφική αυτάρκεια, και τα ενδιάμεσα χρόνια θα είναι δύσκολα για τον πληθυσμό.

Στα ρωσικά εστιατόρια, οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να βρουν τοπικά υποκατάστατα των εισαγόμενων προϊόντων. «Χρησιμοποιούμε βασικά τρόφιμα που παράγονται στην περιοχή της Μόσχας και μετά βάζουμε τη φαντασία μας να δουλέψει προσθέτοντας διάφορα άλλα», είπε η διευθύντρια του καφέ Ζαν-Ζακ στη Μόσχα, Ελενα Ράκοβα.

REUTERS



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΣ

O Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός είναι ένας "τρελός" από τη Μυτιλήνη. Η τύχη τον έφερε στην Αθήνα, όπου διαμένει σχεδόν 20 χρόνια και χαίρεται τη ζωή μέσα από την οικογένεια και τους φίλους του. Ο Ζαχαρίας είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, όμως δεν έχει καμία σχέση με την παπαδοκρατεία (Πατριάρχες, Αρχιεπισκόπους,Επισκόπους και μικρό - ευτυχώς- μέρος των ανάξιων ιερέων) που μαστίζει την πραγματικότητα μας. Ο Ζαχαρίας είναι ΕΛΛΗΝΑΣ, πατριώτης και πιστεύει ότι η λεφτεριά της πατρίδος είναι κοντά, έστω και αν χρειασθεί ολοκληρωτική επανεκκίνηση!

Μια σκέψη στο “Καταστρέφουν τόνους εισαγόμενων τροφίμων στη Ρωσία”
  1. Πολύ καλά κάνουν. Οι Νόμοι είναι για να τηρούνται, αν είσαι φυσικά ευνομούμενη χώρα εν γένει. Και εγώ το ίδιο θα έκανα. Οταν ο άλλος σου πετάει ακόντιο, δεν το αντιμετωπίζεις ραίνοντας τον με λουλούδια. Παράνομες εισαγωγές απλά θα δυσχεράνουν τη Ρωσική θέση μακροπρόθεσμα, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της. Μακάρι να το κάνουν για δικό τους καλό. Ετσι και αλλιώς για συμμαχίες σε αυτούς δεν προσβλέπω, αλλά όσο περισσότερα θετικά παραδείγματα τόσο καλύτερο και για άλλες, διεφθαρμένες κοινωνίες, για να έχουν έναν μπούσουλα, όπως και τη δική μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek