15:01 - 27/11/2021

Prozac – χρήσεις, κίνδυνοι για την υγεία και παρενέργειες

Διαφημίσεις

Το Prozac (γενική ονομασία: φλουοξετίνη) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, των διατροφικών διαταραχών όπως η νευρική βουλιμία, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και της διαταραχής πανικού. Ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) και δρα σε χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μπορεί να είναι ανισόρροπες σε άτομα με κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μαζί με την ολανζαπίνη (Zyprexia) για τη θεραπεία της μανιακής κατάθλιψης, ενός από τα κύρια συμπτώματα της διπολικής διαταραχής.

Τα άτομα που έχουν λάβει έναν αναστολέα ΜΑΟ θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον 14 ημέρες πριν λάβουν θεραπεία με Prozac. Ομοίως, όσοι αλλάζουν σε αναστολείς ΜΑΟ από το Prozac θα πρέπει να περιμένουν πέντε εβδομάδες μετά τη διακοπή του φαρμάκου πριν ξεκινήσουν τη θεραπεία.

Το Prozac και άλλοι SSRIs μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοκτονικές σκέψεις, ιδίως σε νεαρά άτομα. Ζητήστε τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας εάν ο υπό θεραπεία ασθενής εμφανίζει τα ακόλουθα συμπτώματα:

Αλλαγές στη διάθεση ή τη συμπεριφορά
Άγχος ή κρίσεις πανικού
Προβλήματα στον ύπνο
Αίσθημα παρορμητικότητας και ευερεθιστότητας
Αυξημένη διέγερση, εχθρότητα και επιθετικότητα
Ανησυχία και υπερκινητικότητα

Ενημερώστε τον επαγγελματία υγείας σας σχετικά με τη χρήση αντικαταθλιπτικών πριν ξεκινήσετε θεραπείες με Prozac. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλουοξετίνη – το δραστικό συστατικό του φαρμάκου – μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα και να προκαλέσει μια επικίνδυνη κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο σεροτονίνης.

Γνωστοί κίνδυνοι για την υγεία ή ανεπιθύμητες ενέργειες του Prozac

Τα άτομα με τις ακόλουθες παθήσεις θα πρέπει να ζητούν τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσουν θεραπείες με Prozac:

Κίρρωση του ήπατος
Νεφρική νόσος
Διαβήτης
Γλαύκωμα στενής γωνίας
Επιληπτικές κρίσεις ή επιληψία
Διπολική διαταραχή, ιδίως μανιοκατάθλιψη
Ιστορικό κατάχρησης ναρκωτικών

Ομοίως, όσοι υποβάλλονται σε θεραπεία με ηλεκτροσπασμοθεραπεία θα πρέπει να ζητήσουν τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας πριν λάβουν το Prozac.

Η λήψη του Prozac μαζί με ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) θα μπορούσε να οδηγήσει σε μώλωπες ή αιμορραγία.

Οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη του Prozac περιλαμβάνουν:

Προβλήματα ύπνου
Παράξενα όνειρα
Πονοκέφαλοι
Ζάλη
Αλλαγές στην όραση
Τρέμουλο ή τρέμουλο
Άγχος και νευρικότητα
Διαταραχές στο στομάχι ή διάρροια
Απώλεια της όρεξης
Ναυτία και εμετός
Ανεξήγητες αλλαγές στο βάρος
Βουλωμένη μύτη και πόνος στα ιγμόρεια
Πονόλαιμος
Μειωμένη σεξουαλική ορμή και δυσκολία στον οργασμό
Ανικανότητα

Τα άτομα που λαμβάνουν Prozac μπορεί να παρουσιάσουν διαταραχή της σκέψης και καθυστερημένες αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή όταν οδηγούν ή χειρίζονται βαριά μηχανήματα.

Ζητήστε αμέσως ιατρική περίθαλψη εάν ένα άτομο εμφανίσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

Σημάδια σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, όπως κνίδωση, δυσκολία στην αναπνοή και πρήξιμο
Επιδείνωση των συμπτωμάτων, όπως αλλαγές στη συμπεριφορά ή περαιτέρω κατάθλιψη
Πόνος στα μάτια, θέαση φωτοστέφανου γύρω από φώτα, όραση σήραγγας και πρήξιμο στα μάτια
Αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα
Χαμηλά επίπεδα νατρίου
Σοβαρές αντιδράσεις στο νευρικό σύστημα ή στο δέρμα

Συστήματα του σώματος που μπορεί να επηρεαστούν από το Prozac

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του Prozac μπορεί να βλάψουν το νευρικό, γαστρεντερικό, αναπνευστικό, ουροποιογεννητικό, μεταβολικό, ανοσολογικό, καρδιαγγειακό και μυοσκελετικό σύστημα του οργανισμού.
Τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά που έχουν παρόμοιες επιδράσεις με το Prozac

Τα ακόλουθα βότανα αποτελούν αποτελεσματικές φυσικές εναλλακτικές λύσεις των SSRI. Ωστόσο, ενώ αυτά είναι φυσικά, δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται με SSRIs ή ακόμη και μεταξύ τους, καθώς αυτό μπορεί να έχει δυνητικά σοβαρές παρενέργειες.

SAM-e – Η SAM-e, η οποία σημαίνει s-αδενοσυλ μεθειονίνη, είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος και του εγκεφάλου. Είναι επίσης γνωστό ότι ανακουφίζει την κατάθλιψη ταχύτερα από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν την απελευθέρωση σεροτονίνης δεν πρέπει να χρησιμοποιούν SAM-e, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο σεροτονίνης.

Τρυπτοφάνη – Η τρυπτοφάνη υπάρχει σε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αυγά- ωστόσο, όταν χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα, είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία καταστάσεων όπως το άγχος, η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή και η απώλεια μνήμης.

Σαφράν – Τα εκχυλίσματα σαφράν (Crocus sativus) μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά περιπτώσεις ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης με παρόμοια αποτελέσματα με αυτά της φλουοξετίνης. Εκτός από αντικαταθλιπτικό, είναι επίσης γνωστό ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Κουρκουμάς και κουρκουμίνη – Σε αντίθεση με άλλα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ο κουρκουμάς είναι ασφαλής για συνδυασμό τόσο με φυσικά όσο και με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Το ενεργό συστατικό του, η κουρκουμίνη, είναι ένα ισχυρό συμπλήρωμα των συνταγογραφούμενων αντικαταθλιπτικών, με ορισμένες μελέτες να δείχνουν ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό, αν όχι καλύτερο, από το Prozac.

Ακετυλο-l-καρνιτίνη – Η ακετυλο-l-καρνιτίνη (ALC ή ALCAR) είναι ένα ενισχυτικό του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται ως φυσικό αντικαταθλιπτικό και είναι γνωστό ότι λειτουργεί καλύτερα από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ένα μεγάλο μπόνους είναι ότι βελτιώνει επίσης τη διανοητική διαύγεια, την εστίαση και τη μνήμη.

Αρκτική ρίζα – Η αρκτική ρίζα (Rhodiola rosea) χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για την αύξηση της αντοχής και τη μείωση της κόπωσης. Είναι επίσης γνωστό ότι λειτουργεί καλύτερα από τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, κάτι που επιτυγχάνεται σε μόλις μία εβδομάδα.

Βαλσαμόχορτο – Το βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum) είναι ένα δημοφιλές φυτικό φάρμακο για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Ωστόσο, ένα μειονέκτημα της χρήσης του βαλσαμόχορτου είναι ότι έχει παρενέργειες που μοιάζουν πολύ με αυτές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως άγχος, κρίσεις πανικού, ζάλη, ναυτία και αιχμές στην αρτηριακή πίεση. Με τον ίδιο τρόπο, δεν πρέπει να λαμβάνεται με SSRI ή άλλα βότανα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

 

Θεραπείες, επιλογές διαχείρισης για τις παρενέργειες του Prozac

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για τη φυσική αντιμετώπιση των παρενεργειών του Prozac.

Ναυτία

Τρώτε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα.
Πίνετε άφθονα υγρά.

Αυξημένη όρεξη και αύξηση βάρους

Ασκηθείτε τακτικά σωματικά κάθε εβδομάδα.
Αποφύγετε την κατανάλωση γλυκών και ζαχαρούχων ποτών.
Προσθέστε περισσότερα λαχανικά και φρούτα στη διατροφή σας.

Σεξουαλικές παρενέργειες

Προγραμματίστε τη σεξουαλική δραστηριότητα πριν από τη λήψη των φαρμάκων.
Συμβουλευτείτε το σύντροφό σας σχετικά με την προσαρμογή της ρουτίνας σας και τις επιδράσεις του φαρμάκου.

Κόπωση και υπνηλία

Πάρτε υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Εάν είναι δυνατόν, να έχετε κάποια σωματική δραστηριότητα.
Αποφύγετε την οδήγηση ή το χειρισμό βαρέων και επικίνδυνων μηχανημάτων μέχρι να περάσουν οι επιδράσεις.

Αϋπνία

Αποφύγετε την καφεΐνη (ιδίως σε τρόφιμα και ποτά) αργά μέσα στην ημέρα.
Εάν ασκείστε τακτικά, ολοκληρώστε την αρκετές ώρες πριν από τον ύπνο, ώστε να μην επηρεάζει τον ύπνο.

Στην εποχη μας υπαρχουν πολλες νεοι μεθοδοι θεραπειας , γνωριστε τα παλμικα προιοντα του δικτυου θεραπειας και προστασιας , το νεο μονοπατι υγειας που μπορει να μας θεραπευσει με απολυτα φυσικο τροπο

Συμπληρωστε την φορμα για να ειστε μερος αυτης της καταπληκτικης διαδικασιας ιασης ! Θα δωσετε την ευκαιρια στον εαυτο σας να βοηθηθει αλλα θα βοηθησετε και αλλους συνανθρωπους μας να νικησουν τα χρονια προβληματα τους


 Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*