Διαφημίσεις

Τι γνώριζαν οι γιαγιάδες μας και κατάφεραν να επιβιώσουν σε καιρό πολέμου ή απόλυτης φτώχειας;

Τι γνώριζαν οι γιαγιάδες μας και κατάφεραν να επιβιώσουν σε καιρό πολέμου ή απόλυτης φτώχειας; Τι θα πρέπει να είμαστε ικανοί να κάνουμε μόνοι μας; Πως «έτρεχαν» τα σπίτια τους οι παλιές νοικοκυρές, τότε που δεν υπήρχαν μισθοί, ασφάλιση και συντάξεις και που μόνο η καλή διαχείριση των πόρων έφερνε την ευημερία;

Αυτή είναι η λίστα που έχω καταλήξει, δοκιμάσει και πιστεύω ότι λειτουργεί άψογα.
Πρέπει λοιπόν να μπορούμε τουλάχιστον…

Να φτιάχνουμε προζύμι και ψωμί. Να αναγνωρίζουμε και να μαζεύουμε χόρτα. Να ανοίγουμε φύλλο. Σκέτες αλευρόπιτες, χορτόπιτες με κάθε είδους χόρτο που μπορεί να φαγωθεί, μακαρονόπιτες και πίτες-με-ότι-να΄ναι, θα χορτάσουν πολλά στόματα. Να φτιάχνουμε τραχανά και χυλοπίτες. Σε τέτοιες ποσότητες που να μας βγάζουν ένα έτος.

Ο τραχανάς και το σπασμένο σιτάρι μπορούν να αντικαταστήσουν το ρύζι μια χαρά, οι χυλοπίτες τα μακαρόνια. Να μαγειρεύουμε με ελάχιστα υλικά και να ανακυκλώνουμε τα περισσεύματα. Για παράδειγμα, μια μπριζόλα και μερικές πατάτες μας κάνουν μια κατσαρόλα γιαχνί για τέσσερις-πέντε νοματαίους. «Αυγατίστε» τη σάλτσα που θα μείνει για να χρησιμοποιηθεί για μακαρόνια ή ρύζι.

Μειώστε την πρωτεΐνη και αυξήστε τους υδατάνθρακες και τα λαχανικά. Κρατάτε κόκαλα για ζωμούς. Ψάξτε για συνταγές για εύκολα γλυκά χωρίς βούτυρο και ακριβά υλικά. Ψάξτε για «συνταγές του πολέμου», ελληνικές και μη. Αχρείαστες να είναι, αν δεν είναι όμως, θα σας σώσουν. Να ξέρουμε πως να κονσερβοποιούμε κάθε τροφή, να παστώνουμε και να «καπνίζουμε» κρέατα και ψάρια. Όταν δεν θα έχουμε ρεύμα, ο καταψύκτης θα είναι εντελώς άχρηστη συσκευή. Τα παραπάνω, αν συνδυαστούν με ένα μικρό λαχανόκηπο, θα σώσουν την οικογένειά μας από την πείνα.

Να χρησιμοποιούμε σωστά μια απλή (όχι ενεργειακή που προϋποθέτει ηλεκτρισμό) σόμπα. Να ανάβουμε σωστά και να μαγειρεύουμε σε φούρνο με ξύλα. Να φτιάχνουμε αλισίβα και τα δικά μας σαπούνια και απορρυπαντικά.

Να φτιάχνουμε κεριά. Θα μας φωτίσουν τα βράδια και θα χρησιμοποιηθούν σαν προσανάμματα. Να ξέρουμε πως πλένουμε στο χέρι τα ρούχα μας. Να είμαστε ικανοί να ράβουμε μόνοι τα ρούχα μας. Κρατήστε έτοιμα πατρόν που βρίσκετε σε περιοδικά από τώρα, για ρούχα που ράβονται απλά, σας ταιριάζουν και φοριούνται όλες τις εποχές. Ένα αμάνικο απλό φόρεμα θα φορεθεί το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα με μια μακρυμάνικη μπλούζα από μέσα. Να ξέρουμε να πλέκουμε ζεστά ρούχα.

Να καθαρίζουμε πουλερικά και κυνήγι. Να γνωρίζουμε τα βασικά θεραπευτικά βότανα, πότε και πως συλλέγονται και πως χρησιμοποιούνται για κάθε πάθηση. Καλύτερα, να τα καλλιεργούμε μόνοι μας, ακόμα και σε γλάστρες. Να γνωρίζουμε τον κύκλο της βιοδυναμικής καλλιέργειας λαχανικών, από το στάδιο του σπορείου μέχρι τη συγκομιδή και την αποθήκευση νέων σπόρων.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

10 σχόλια στο “Τι γνώριζαν οι γιαγιάδες μας και κατάφεραν να επιβιώσουν σε καιρό πολέμου ή απόλυτης φτώχειας;”
  1. ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ;το facebook ?to twitter ?to μπαρακι ;το πιτσι πιτσι; Ή το γκομενο και swingers party??ή τα chat rooms?

  2. Στη παλίά μαθητικη εστια τσεπελοβου στα ζαγοροχωρια θα στελουν σημερα καμια 300αρια αντι για 100 που χωραει το γραφικο πετρινο κτιριο διαβαζουμε σημερα..
    Οι 80 παππ0υδες που κατοικουν ρωτηθηκαν???????

  3. Αυτα και πολλα περισσοτερα γνωριζαν οι γιαγιαδες οι παλιες, του χωριου. Οσα αρθρα και να διαβασουμε, αν καποιοες δεν τα εχει ζησει, οπως εμενα οι γονεις μου σε νεαρη ηλικια, δεν μπορει να τα καταλαβει, ουτε να εκπαιδευτει. Ξεκινωντας μονο και μονο απο την απουσια ηλεκτρικου ρευματος, η ζωη οπως τη γνωριζουμε σημερα ανατρεπεται εντελως. Και μην ξεχναμε οτι εκεινα τα χρονια, οποιος πεθαινε στα 60 θεωρουνταν πληρης ημερων. Και για οποιον σκεφτει οτι Και Τι Εγινε, Καπως Ετσι Ζουν Και Οι Τσιγγανοι Σημερα, δεν ειναι ετσι. Γιατι οι τσιγγανοι σημερα και το νοσοκομειο εχουν, και το αμαξι και τη γεννητρια γεματα καυσιμα, και στο σουπερ μαρκετ πανε

  4. Πάρα πολύ ωραία και καθοδηγητικά όλα αυτά στο άρθρο. Είναι ο βασικός λόγος που θαυμάζω κι εγώ την Ελληνίδα παλιά νοικοκυρά.

    Να προσθέσω κι ένα άλλο σημαντικό:
    Να μάθουμε να δίνουμε. Οι παλαιοί άνθρωποι έδιναν πολύ ακόμη κι όταν δεν τους περίσσευε τίποτα έδιναν όπου υπήρχε φτωχός, έδιναν και στο γείτονα, ακόμη κι όταν δεν υπήρχε ανάγκη. Όταν ο κήπος τους έβγαζε δύο μελιτζάνες τη μία την έδιναν.

    Εμείς σήμερα δίνουμε;

    Είναι επιτακτική ανάγκη να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα του διπλανού μας και να προστρέχουμε όπως μπορουμε. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αυγατίσουμε τα υπάρχοντά μας.

  5. Παλι θα σας το ξαναπω.
    ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΟΡΓΩΣΕΙΣ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΠΩΣ ΘΑ ΣΠΕΙΡΕΙΣ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΔΡΕΠΑΝΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΕΥΡΙ΄΄
    ΤΑ ΞΥΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΦΩΤΙΑ΄΄
    ΑΜΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.[ ΝΑ ΑΝΑΨΟΥΜΕ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΥΡΝΟΣ ΝΑ ΤΟ ΨΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΥΤΟΚΑΘΕΞΗΣ.

  6. Και πως να κάνουμε το σκ@τό μας παξιμάδι. Και που θα βρούμε ξύλα στην Αθήνα βρε παιδιά; Έχει κάνα δάσος εδώ κοντά; Ξέρεις κανένας να κόβει δέντρα χωρίς να τραυματιστεί;

  7. αμα εχεις θεληση ολα γινονται σωστο αρθρο πατε στα χωρια να δειτε εκει στα μερη σας πολλοι ανθρωποι ζουν ακομη με φως απο λαμπες υγραεριου και κουβαλουν νερο με μπιτονια για τα χωραφια εχετε φαει φαγητο ψημενο σε ξυλα αμα το δοκιμασετε οτι αλλο φαγητο και να κανετε σατην καλυτερη κουζινα θα σας φαινεται αγευστο .καλα τωρα τα σκεφτομαστε ετσι με την προοδο οταν ερθει εκεινη η ωρα τα λεμε θα θυμηθειτε πολλα πραγματα που τα ελεγαν οι γιαγιαδες σας

  8. Θέλει προσπάθεια ώστε οι ανέσεις της εποχής μας να μην θεωρούνται δεδομένες. Να ζούμε απλούστερα και να βασιζόμαστε λιγότερο σε αυτές. Όπως είπε ο φίλος και συνονόματος ΜΚ παραπάνω πολύ σωστά, οι νομάδες τσιγγάνοι προσαρμόζονται γρήγορα σε δύσκολες καταστάσεις και μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτούς. Μπορούμε επίσης, αναλογα με τα ταλέντα και τα χόμπυ μας, να μάθουμε τεχνες και δεξιότητες σχετικές οπως αναφέρει το αρθρο. Πχ φύτεμα, επεξεργασία βοτάνων, σαπωνοποιοία , φτιαξιμο κεριων, πλέξιμο καρέκλας και καλαθιών, τέχνη σιδήρου, τέχνη διατήρησης τροφίμων, τέχνη επισκευής παπουτσιών και ρούχων, επισκευές διαφόρων μηχαμημάτων , τέχνη όπλων, κτλ. Όπως λέει και ο σοφός λαός,Μάθε τέχνη κι άστηνε κι αν πεινάσεις πιάστηνε…
    Όπως εξιστόρισαν πολλοί που επέζησαν από δύσκολες καταστάσεις, αυτοι που γνώριζαν τέχνη, δεν πείνασαν.

  9. ΤΟΤΕ ΥΠΗΡΧΑΝ ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΓΙΑ ΑΛΕΣΜΑ ΣΙΤΑΡΙΟΥ, ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟΝ ΚΙΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟΙ. ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΤΟ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ, ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ.
    ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΡΡΟΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΚΑΡΡΑ, ΣΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΙ, ΠΕΤΑΛΩΤΕΣ. ΤΩΡΑ ΜΟΝΟΝ ΣΕ ΙΠΠΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΙΣΩΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Η ΖΩΗ ΗΤΑΝ ΔΥΣΚΟΛΗ, ΑΛΛΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΥΠΟΤΥΠΩΔΗ.
    ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΟΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.
    ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΑΛΛΙΩΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek