Διαφημίσεις

Μια βασική δεξιότητα που θα πρέπει να κατέχει όποιος θέλει να είναι επαρκώς προετοιμασμένος για μια ακραία κατάσταση επιβίωσης, είναι να μπορεί να ξεχωρίσει ποια από τα άγρια φυτά που βρίσκονται στην φύση είναι κατάλληλα για τροφή και ποια πρέπει να αποφεύγει. Η γνώση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί ακόμα και μία μικρή ποσότητα ενός τοξικού φυτού μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Η μόνη μέθοδος που θεωρείτε δοκιμασμένη και αξιόπιστη είναι αυτή που περιγράφεται στο εγχειρίδιο επιβίωσης του αμερικανικού στρατού και χρησιμοποιείτε εδώ και αρκετές δεκαετίες και αποτελείται από μερικά απλά βήματα.

1. Χωρίζουμε το φυτό στα επιμέρους βασικά οργανικά μέρη που είναι η ρίζα, το κοτσάνι, τα φύλλα και τα άνθη. Σε ορισμένα φυτά ένα μέρος του μπορεί να είναι τοξικό ενώ ένα άλλο όχι.

2. Εκτελούμε τη δοκιμή κάθε φορά σε ένα μόνο μέρος του φυτού.

3. Αρχικά, μυρίζουμε το δείγμα αποκλείοντας το σε περίπτωση δυνατής και άσχημης μυρωδιάς.

4. Στη συνέχεια, τρίβουμε το δείγμα στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα ή του καρπού για 15 λεπτά.

5. Αν δεν υπάρξει κάποια αλλεργική αντίδραση επιστρατεύουμε το σημαντικότερο εργαλείο που διαθέτουμε που είναι η γλώσσα. Βασική προϋπόθεση είναι να μην έχουμε φάει οτιδήποτε τουλάχιστον 8 ώρες πριν τη δοκιμή. Επίσης κατά την δοκιμή για να είναι ασφαλές το συμπέρασμα που θα αποκομίσουμε θα πρέπει να μην καταναλώσουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από καθαρό νερό.

6. Στην αρχή ακουμπούμε το δείγμα στα χείλη για να δούμε αν θα μας προκαλέσει κάψιμο ή φαγούρα.

7. Μετά από 5 λεπτά εάν δεν υπάρξει αντίδραση, το ακουμπάμε στη γλώσσα και το κρατάμε για μερικά λεπτά.

8. Εάν δεν υπάρχει κάποια αντίδραση, το μασάμε και το κρατάμε στο στόμα για 15 λεπτά. Εάν δεν μας προκαλέσει κάποιο σύμπτωμα όπως κάψιμο, φαγούρα, μούδιασμα ή πόνο τότε μπορούμε να το καταπιούμε.

9. Αναμένουμε για ενδείξεις ασθένειας για τουλάχιστον 8 ώρες. Αν αρρωστήσουμε κάνουμε εμετό και πίνουμε άφθονο νερό.

10. Εάν δεν υπάρξουν ενδείξεις ασθένειας, μπορούμε να καταναλώσουμε αρχικά μια περιορισμένη ποσότητα του φυτού και να περιμένουμε για άλλες 8 ώρες. Τότε μόνο μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το μέρος αυτό του φυτού είναι ασφαλές για τροφή.

Η τεχνική αυτή δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση των μανιταριών καθώς αυτά μπορούν να μας προκαλέσουν δηλητηρίαση ακόμα και αρκετές ημέρες αργότερα.

epiviosi.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από GiorgosDimou

4 σχόλια στο “Τεχνική αναζήτησης τροφής στη φύση”
  1. ΧΡΗΣΙΜΟ ΑΛΛΑ ΕΝΑ 24ΩΡΟ ΝΗΣΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΜΕ ΕΝΑ ΜΑΝΗΤΑΡΙ. ΙΣΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΙΝ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ

  2. ακυρο τελειως και απαραδεκτο παιδια!τα δηλητηριωδη(θανατηφορα) μανιταρια ειναι πολυ συνηθισμενα,εχουν υπεροχη γευση,καμια τοξικοτητα με τις “μεθοδους” που περιγραφονται,αρα οδηγουμαστε σε λαθος συμπερασματα με κατι πολυ επικινδυνο(amanita phalloeides)…..για μενα που ειμαι εμπειρος συλλεκτης και εχω δοκιμασει πανω απο 50ειδη φαγωσιμα,ειναι τελειως παραπλανητικο και ακυρο το αρθρο….οποιος θελει να μαθει,δυο τρια βιβλιαρακια και εκδρομες στο βουνο την εποχη που πρεπει,δεν ειναι τοσο δυσκολα αλλα ουτε και γινεται κατι χωρις κοπο,χωρις γνωση….
    αν θελετε να παιζετε με την ζωη σας σαν τα αμερικανακια του αρθρου,ελευθερια εχουμε,αλλα και τα πειραματα πληρωνονται…..το κωνειο που ηπιε ο σωκρατης μοιαζει με το μαιντανο η τα αγρια καροτα και σκορδα,,,,,το amanita phalloeides που γραφω πιο πανω ειναι πολυ νοστιμο, συνηθισμενο και μπερδευεται με ειδη φαγωσιμα γιατι παιρνει διαφορα χρωματα και μορφες…..δεν βλεπω στο αρθρο ικανα κριτηρια για να σιγουρεψεις τι τρως,γενικοτητες και αοριστολογιες που δεν σημαινουν και τιποτα….προσοχη!

    1. ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ… ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΜΑΝΑΤΖΕΡΑΔΕΣ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek