Η σωστή αντίδραση στην πυρηνική έκρηξη (μέτρα προστασίας, πρώτη αντίδραση, κίνδυνοι)

Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός 

Πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να γράφω μερικές σειρές για τους τρόπους σωστής αντίδρασης σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Πριν ξεκινήσω να σας παραθέτω τις πληροφορίες που συνέλεξα να επισημάνω ότι πυρηνική έκρηξη δεν έχουμε μόνο από βόμβες, αλλά και από ατυχήματα σε πυρηνικά υλικά (υπάρχουν σχεδόν παντού πλέον) και σε εργοστάσια παροχής ενέργειας (έχουν δύο γειτονικές μας χώρες, η Τουρκία και η Βουλγαρία), οπότε καλό είναι να γνωρίζουμε τι και πως.

Βέβαια οι δύο αυτές διαφορετικές περιπτώσεις έχουν και ορισμένες διαφορές, κυρίως ως προς τους χρόνους αντίδρασης και την απόσταση επιρροής/καταστροφών.

Θα παραθέσω τους γενικούς / κοινούς τρόπους σωστής αντίδρασης για τους μη προετοιμασμένους (άλλωστε στη χώρα μας είναι απίθανο κάποιος να έχει κάνει σχετική προετοιμασία).

Υπάρχουν τρεις κατευθύνσεις προστασίας. Η πρώτη αφορά κατά το χρόνο της έκρηξης, η δεύτερη πριν από αυτή και η τρίτη αμέσως μετά την έκρηξη.

Πριν την έκρηξη απλά στην γενικότερη προετοιμασία μας πρέπει να έχουμε κάποια υλικά. Δεν θα μιλήσω για ακραία πράγματα (όπως οι αντισφυξιογόνες μάσκες – αν και δεν είναι υπερβολή να έχουμε από μια στο σπίτι μας, έστω και απλή ρωσικής κατασκευής που έχουν και πολύ χαμηλό κόστος – περίπου 15 ευρώ). Απλά υλικά που θεωρώ ότι πρέπει να έχει κάθε σπίτι και είχαμε δει στο άρθρο για την αντιμετώπιση Πανδημιών όμως και εδώ είναι ακριβώς τα ίδια. Ούτως ή άλλως το δωμάτιο καθαρισμού των Πανδημιών είναι 100% ίδιο με την περίπτωση της πυρηνικής έκρηξης.

Δείτε το σχετικό άρθρο εδω: http://etoimotita-enallaktiki-diaviosi.blogspot.gr/2016/01/blog-post_31.html

Κατά τη διάρκεια της έκρηξης: 
α)ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν κοιτάμε προς το σημείο της έκρηξης. Άν κοιτάξεις απλά ξέχνα το φως σου για όλη σου τη ζωή, ξέχνα και τις πιθανότητες επιβίωσης. Στην έκρηξη και για τα επόμενα 10 δευτερόλεπτα ή κλείνουμε τα μάτια ή τρέχουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση προς ασφαλές καταφύγιο —->οποιοδήποτε υπόγειο!

Η έκρηξη προκαλεί πρώτα λάμψη (που είναι εξίσου βλαβερή για τα μάτια μας είτε γίνει νύχτα, είτε μέρα) στη συνέχεια άνεμο και τέλος νέφος.

Η λάμψη ανάλογα με την απόσταση της έκρηξης φθάνει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα (μετά τα 30 δευτερόλεπτα δεν υπάρχει κίνδυνος από τη λάμψη).  Λάμψη —>τύφλωση (οπότε κλείσε τα μάτια).

Ο άνεμος πάλι ανάλογα με την απόσταση θα φθάσει από 10 δευτερόλεπτα (για απόσταση περίπου 1 χλμ από το σημείο της έκρηξης) μέχρι και 10 λεπτά (για περίπου 50 χιλιόμετρα).  Ο άνεμος προκαλεί εγκαύματα και σίγουρο θάνατο. Έχεις λοιπόν αρκετό χρόνο για να κατευθυνθείς σε ένα υπόγειο και να προστατευθείς προσωρινά.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ: 
Τα χειρότερα όμως δεν ήρθαν. Το νέφος είναι αυτό που οδηγεί στο θάνατο και μάλιστα στον επώδυνο και αργό θάνατο. Το νέφος ευτυχώς αργεί. Τα αντίστοιχα νούμερα φθάνουν μέχρι και 36-42 ώρες από την ώρα της έκρηξης. Χρόνος υπεραρκετός για να κάνεις αυτά που θα σου γράψω.

α)Τρέξε στο σπίτι σου και κατέβασε όλες τις προμήθειες σου στο υπόγειο. Αν δεν έχεις υπόγειο βρες άμεσα το πιο κοντινό σπίτι. Θα δώσεις προμήθειες και γνώσεις και θα πάρεις φιλοξενία. Ζήτα βοήθεια από όσους περισσότερους μπορείς. Αρχίστε γεμίζοντας οτιδήποτε βρείτε μπροστά σας με νερό (ακόμα και τα βαθιά πιάτα). Το νερό—->ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΙΜΟ.

Αμέσως κλείστε πατζούρια, παράθυρα και σφραγίστετα με ταινίες ΟΛΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ, όπως στο παραπάνω άρθρο για την Πανδημία. ΤριπλοΣφραγίστε με κάθε μέσο το υπόγειο. Για όσο χρόνο έχετε δεν θα κοιμηθείτε. Όσες ώρες και να χρειαστεί θα δουλεύετε για να εξασφαλίσετε την στεγανοποίηση του χώρου. Αν είστε σε πολυκατοικία είστε άτυχοι γιατί έχετε μπόλικη δουλειά, είστε τυχεροί γιατί έχετε χέρια για βοήθεια, αλλά και πιο τυχεροί γιατί έχετε περισσότερο όγκο αέρα για να καταναλώσετε. Φυσικά φίλτρα αέρα δεν έχετε (είπαμε το άρθρο απευθύνεται σε μη ετοιμασμένους) οπότε καλό σφράγισμα. Μην ανησυχείτε για την ποιότητα του αέρα, σκοπός είναι να ζήτησε από την ραδιενέργεια, η τοξική δηλητηρίαση από έλλειψη οξυγόνου είναι το λιγότερο που σας απασχολεί.

Όταν έρθει το νέφος, θα πρέπει να σας βρει στο 100% σφραγισμένο υπόγειο.

Μέσα στο υπόγειο φτιάξτε σέλτερ. Με ότι βρείτε. Έπιπλα, ντουλάπες (εννοείτε γεμισμένες όσο δεν πάει άλλο), ρούχα, κουτιά, ότι τέλος πάντως σας βρίσκεται.

Εκεί θα μείνεις για 3 μέρες, οπότε φρόντισε να είναι όσο πιο άνετο γίνεται. Φυσικά σε λίγο θα έχεις πρόβλημα με τον αέρα. Όταν γίνει αρκετά τοξικός θα το καταλάβεις. Πολύ απλά όλη την ώρα θα νυστάζεις. Τώρα ήρθε η ώρα να αποδειχθείς προνοητικός. Υπάρχει καθαρός αέρας και βρίσκεται στο υπόλοιπο κτίριο. Γι΄αυτό σου ζήτησα να σφραγίσεις ΟΛΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ. Αυτός ο αέρας θα φθάσει για αρκετές μέρες.

β)Βγάλτε τις μπαταρίες και τα φίλτρα αέρα από τα αυτοκίνητα, αφού το έχετε παρκάρει σε υπόγειο. Θα σας δώσει την δυνατότητα μετά από λίγες μέρες να φύγετε από την πληγείσα περιοχή. Έτσι θα αποφύγεις βλάβες στα ηλεκτρονικά κυκλώματα από τον ηλέκτρομαγνητικό παλμό. Για το φίλτρο αέρα θα σας πω πιο κάτω.

γ) Γράψτε σε ένα μεγάλο χαρτί το οποία θα κολλήσετε έξω από την πόρτα του σπιτιού σας, σε εμφανές μέρες, πόσο άτομα είστε και που είστε. Οταν θα έρθει βοήθεια ΄(περίπου 10 μέρες) θα σας εντοπίσουν αμέσως. Μην ανησυχείτε για κακόβουλα άτομα. Αυτοί θα έχουν πεθάνει από την ραδιενέργεια. Καλό θα είναι να έχετε ένα ραδιοφωνάκι – από αυτά που πιάνουν όλες τις συχνότητες – για να ενημερώνεστε ανά τακτά διαστήματα.

δ) Μετά την 6η μέρα θα μπορέσετε να κάνετε μια διερεύνηση της περιοχής που βρίσκεστε. Εδώ αν δεν έχετε μάσκα δεν πρέπει να ρισκάρετε έξοδο. Μια πρόχειρη λύση είναι να βάλετε ότι μάσκα βρείτε (από αυτές που κάνουμε βουτιές το καλοκαίρι) και ως φίλτρο να χρησιμοποιήσετε το φίλτρο άνθρακα από το aircondition ή αν έχετε φίλτρο από την ηλεκτρική σκούπα.  Μια καλή λύση είναι το φίλτρο του αυτοκινήτου. Φτιάξτε απλά πρέπει να ταινίες να προσαρμόσετε το φίλτρο άνθρακα στη μάσκα μπάνιου. Φυσικά αυτές οι λύσεις είναι «μπακάλικες» αν το συνδυάσεις όμως με ένα χάπι ιωδίου (που ούτως ή άλλως όλοι πρέπει να έχουμε στο φαρμακείο μας) τότε θα μπορέσεις να βγεις έξω και να αποκτήσεις εικόνα τι έχει μείνει και το σημαντικότερο να αναζητήσεις βοήθεια, προμήθειες (από υπόγεια των σουπερ μάρκετ), μάσκες (από χρωματοπωλεία). Βασικό είναι και μια στολή. Για στολή μπορείς να χρησιμοποιήσεις ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ ΔΙΚΥΚΛΩΝ.  Το άτομο που θα βγει θα πρέπει να είναι το πιο γυμνασμένο. Πρέπει να βγει και να μπει στο συντομότερο χρόνο. Επίσης αυτός θα βγαίνει κάθε μέρα μέχρι να έρθει βοήθεια. Μην ξεχνάμε το άρθρο για το δωμάτιο καθαρισμού, που σας έδωσα πιο πάνω.

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ – ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ

Loading...

13 thoughts on “Η σωστή αντίδραση στην πυρηνική έκρηξη (μέτρα προστασίας, πρώτη αντίδραση, κίνδυνοι)

 1. Έλ says:

  Θα ήθελα να γράψω το εξής και ας με πείτε τρελό κλπ..
  Χθες είδα ενα παράξενο όνειρο παρόμοιο με την πραγματικότητα που ζω σήμερα δλδ ίδια γειτονιά,σπίτια,ανθρώπους κλπ μόνο που αντί για άσφαλτο,τσιμέντα κλπ παντού υπήρχε σκόνη και άμμος κάτι σαν την έρημο και όλα τα άλλα σπίτια δεν υπήρχαν αλλά μόνο κάτι «κωλόνες» σαν αυτές τις Ακρόπολης. Πήγα σαν «θεατής» κάπως και έβλεπα τον εαυτό μου (οικογένεια κλπ) σε δωμάτιο που είχα οταν ημουν 10 ετών και όλοι σε μικρή ηλικία.
  Σκέφτηκα μήπως έχει καμια σχέση με πυρηνικά στην Ελλάδα αλλά και πάλι ξέρω οτι όλα αυτά θεωρούνται ανοησίες. Απλά το αναφέρω.

  • Σουρμενιωτης says:

   μια εξηγηση πολυ απλη….κοψε το πολυ διαβασμα με αναλογο περιεχομενο…. καλη η ενημερωση…αλλα σε παιρνει απο κατω… κλειστα για λιγο ολα….και απολαυσε την ζωη σου….θα ηρεμησης και εσυ…και το υποσυνειδιτο σου… φιλικα….

 2. παρτε μετρα says:

  να παρουν τα μετρα τους Κρητες και Κυπριοι.Εκει ειναι οι βασεις στοχος.Δεν το λεω εγω αλλα ατομα που ειναι στα πραγματα

  • ΝΙΚΟΣ 56 says:

   Φίλε μου δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα… αν χτυπήσουν Κρήτη Κύπρο, σίγουρα αυτοί θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα…. αν διαβάσεις πως μεταδίδεται η πυρηνική ενέργεια-ακτινοβολία, βέβαια εξαρτάται κι από την ισχύ της πυρηνικής βόμβας, τότε θα δείς ότι ΟΛΟΙ θα έχουμε πρόβλημα, στην Ελλάδα, απλά σε μικρότερο ή πολύ μικρότερο ποσοστό. Το εγχειρίδιο που αναφέρω σε σχολιο μου παρακάτω , τα λέει όλα. ΝΙΚΟΣ 56

   • ΝΙΚΟΣ 56 says:

    Κι ένα τελευταίο και πολύ βασικό που ξέχασα… ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΤΟΝΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΝΙΚΟΣ 56

 3. Ανώνυμος says:

  ποιός θα τα κάνει όλα αυτά βρε παιδιά; ο Θεός να μας φυλάει από τα διεστραμμένα μυαλά που κυβερνούν τον πλανήτη, γιατί ο Θεός μας φυλάει και δεν τους αφήνει να κάψουν τη γη κι εμάς…κλείστε τα μάτια και κρυφτείτε πισω από την πλάκα ή μια πόρτα όπως λέει ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κι όποιος προλάβει και μπορεί ας κάνει τα παραπάνω…τί ζωή θα είναι αν ρίξουν πυρηνικά;;; χάος καταστροφή καμμένα όλα…η επόμενη μέρα…

 4. Νικητας says:

  Πολυ χρησιμα Ζαχαρια. Εκτος των οσων προτεινουνοι επιστημονες , εχουν και επι πλεον προτασεις καποιοι ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ,που μιλουν για Αγιασμο που θα ριχνεις στο νερο και θα καθαριζει …,Αντιδωρο που θα χορταινει .., κερακια…,λιβανι κλπ !!!!————–ΔΕΝ ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ , αλλα , τα καταθετω ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ !!!

 5. ΝΙΚΟΣ 56 says:

  Ζαχαρία πολύ καλό το άρθρο σου, όπως και όλα βέβαια… με την ευκαιρία να παρακαλέσω το Νίκο, να αναρτήσει και πάλι το Link που αφορά το εγχειρίδιο πολιτικής άμυνας Β Γυμνασίου 1983 για την πυρηνική ενέργεια…Γνωρίζεις τα πάντα, είναι φανταστικο διότι λέει πολές λεπτομέρειες… εγω το έχω, μου το στειλε ο Νίκος και τον ευχαριστώ και πάλι. Όσο για τούς φίλους που λένε ο θεός να μας φυλάει…καί ποιός θα ρίξει τωρα πυρηνικά… να πω ότι μόλις χθές οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τον αρμόδιο πρέσβη του ΟΗΕ ότι κάποια στιγμή θα χτυπήσουν βάσεις της Β. Κορέας… ισως ειναι μονο απειλή… αν το κάνουν ;;;; φανταζεστε μετά τι θα γίνει;;; και ποιος σας εγγυάται ότι αποκλείεται να συμβεί ένας ΓΠΠ ;;;; Τόσα άρρωστα μυαλά κυβερνούν στον πλανήτη… Είπαμε, όποιος μπορει ας κάνει κάτι απο αυτά… μην τα περιμένουμε όλα από το θεό… ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΝΙΚΟΣ 56

  • ΝΙΚΟΣ 56 says:

   Εάν κάνεις χιούμορ, συμφωνώ απόλυτα ως προς τα τρίγωνα πανοράματος μόνο, διότι μου αρέσουν πολύ… διότι όσον αφορά το να απολαύσεις το θέαμα, σε πληροφορώ, ότι δεν θα προλάβεις… διοτι για να το δείς, θα πρέπει να εισαι σχετικά κοντά, και τότε με το που θα ανοίξεις την πόρτα… τελείωσες φίλε…όχι τίποτα άλλο, αλλά θα χάσουμε και τα τρίγωνα πανοράματος… τί να κάνω, με ανάγκασες να απαντήσω και ‘γώ με μαύρο χιούμορ… νά ‘σαι καλά πάντως. ΝΙΚΟΣ 56

 6. demis says:

  TO ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΕΣΤΙ ΦΡΟΝΗΜΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ …ΓΙΑ ΟΛΟΥς ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΧΤΟΜΥΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΝ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΥ ΑΥΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ…ΜΠΡΑΒΟ

 7. Ανώνυμος says:

  Κοίτα να δεις που δεν θα προλάβουμε το 5ο μνημόνιο! Αλλά από την άλλη, όσο ζει κανείς, ελπίζει! Αυτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *