Διαφημίσεις

Όταν θα αποφασίσουμε να ετοιμάσουμε ένα Bug Out Bag (Σακίδιο Έκτακτης Ανάγκης), θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφύγουμε κάποια σημαντικά λάθη. Είναι εκείνες οι παραλείψεις που συνήθως προκαλούνται από υπερβολικό ζήλο και άγνοια για τις ουσιαστικές ανάγκες που θα πρέπει να καλύψουμε σε μια κατάσταση επιβίωσης.

1. Η μη ύπαρξη σχεδίου διαφυγής. Ένα σημαντικό λάθος είναι ότι δεν έχουμε προκαθορίσει το σημείο στο οποίο θα πρέπει να μεταβούμε σε μια κατάσταση κρίσης. Μια τοποθεσία που θα είναι η μόνιμη κατοικία μας μέχρι το τέλος της κρίσης. Στην περίπτωση που είναι αδύνατο να φτάσουμε εκεί γιατί οι δρόμοι είναι μποτιλιαρισμένοι καλό είναι να υπάρχει και μια εναλλακτική τοποθεσία στην οποία θα μπορούμε να πάμε ακόμη και με τα πόδια.

2. Δεν υπάρχει οργανωμένο φαρμακείο. Σε μια κατάσταση κρίσης τείνουμε να παίρνουμε περισσότερα τρόφιμα παραβλέποντας άλλες εξίσου σημαντικές ανάγκες όπως η ύπαρξη ενός οργανωμένου φαρμακείου και συνήθως αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα του, όταν είναι πλέον αργά. Οργανώνουμε λοιπόν το φαρμακείο μας λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες όλων των μελών της ομάδας.

3. Δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε από το πλήθος. Ένα λάθος που κάνουν ορισμένοι είναι ότι η εμφάνιση που έχουν επιλέξει είναι ιδιαίτερα μιλιταριστική (ρούχα παραλλαγής). Ένα γεγονός που τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους ανθρώπους σαν την μύγα μέσα στο γάλα και αργά η γρήγορα να γίνονται στόχοι. Όταν λοιπόν θα παραστεί η ανάγκη να εγκαταλείψουμε ένα αστικό κέντρο η εμφάνιση μας θα πρέπει να είναι όσο πιο διακριτική γίνετε προκειμένου να περάσουμε απαρατήρητοι.

4. Κουβαλάμε πάρα πολλά πράγματα. Όλοι έχουμε πέσει στην παγίδα να υπερβάλλουμε ως προς τα πράγματα που θα πάρουμε μαζί μας κατά την ώρα της κρίσης. Όμως θα πρέπει να σκεφθούμε ότι κάθε επιπλέον κιλό στο σακίδιο μας αντίστοιχη σε περισσότερη κούραση και ταλαιπωρία για εμάς. Το σακίδιο διαφυγής θα πρέπει καλύπτει τις ανάγκες μας για τις πρώτες 72 ώρες. Περισσότερα εφόδια μπορούμε να αποθηκεύσουμε στην τοποθεσία στην οποία σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε ως καταφύγιο.

5. Εξάσκηση στην φύση. Όσα βίντεο και αν δούμε στο youtube και όσα βιβλία και αν διαβάσουμε δεν επαρκούν αν δεν δοκιμάσουμε τις γνώσης και τον εξοπλισμό μας έξω στην φύση σε πραγματικές συνθήκες. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε την εμπειρία που χρειάζεται για να επιβιώσουμε σε μια δύσκολη κατάσταση.

epiviosi.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από GiorgosDimou

19 σχόλια στο “Σακίδιο ανάγκης: Τα μεγαλύτερα λάθη”
  1. πολλα μπραβο για το αρθρο!!!Ας ξεκινησουμε μια κουβεντα λοιπον για να λυσουμε και αποριες, γιατι ισως καποιοι, το ακουω πολυ συχνα αυτο να εχουν μπερδευτει. Ποτε νομιζετε θα παρουμε το σακιδιο και υα φυγουμε? σε εναν πχ πολεμο των πολεων? μα δεν εχει ξεκινησει δειλα δειλα? αρα μαθαινουν τον καθε πολιτη να ζει με αυτο…. στην πορεια θα του φαινετε φυσικο και θα ζει οπως οπως μεσα στην φωλια του. ποσοι ανθρωποι εχουν την δυνατοτητα να εξοπλισουν ενα καταφυγιο? και οταν λεμε καταφυγιο δεν

  2. εννοουμε εξοχικο σπιτι σε καποιο χωριο, γιατι και εκει υα φτασει καποια στιγμη προς το τελος ισως, και μετα τις 72 ωρες τι γινετε? που παμε? πως ζουμε? με το να κυνηγαμε λαγους στο δασος?ποτε αλλοτε φευγουμε? σε ενα πηρυνικο? θα παρακαλαμε να ειχαμε πεθανει γιατι μετα δεν θα υπαρχει τιποτα… το μονο νομιζω που θα μας αναγκασει να φυγουμε ισως ειναι οταν ερθουν και σου πουνε σφραγιζεσαι με το τσιπακι αυτο μπορει να γινει και σε 5 η 10 χρονια, οταν ομως ηδη εχει ξεκινησει και παλι δειλα δειλα το

  3. ηλεκτ. φακελωμα δεν νομιζω να ειναι τοσο βλακες στο να στο φερουν ξαφνικα, θα σε αναγκασουν σιγα σιγα να το παρεις οπως πολοι παιρνουν το εισητηριο, πολλοι πληρωνουμε με καρτα θα μας το φερουν τοσο σιγα που δεν θα μπορουμε να πουμε οχι. εγω προσωπικα που τα γραφω ολα αυτα εχω κανει τις επιλογες μου, ζω σε χωριο και μαθαινω ηδη στα παιδια μου πως να μην εξαρτωνται απο τα υλικα αγαθα ωστε να ειναι πιο ευκολα, τις βασικες τροφες τις παραγω μονη μου, αλλα ολα αυτα με οδηγουν στο να μην εφησυχαζομαι.

    1. πολυ ωραιες η αποριες σου Νανα,αλλα να μην πληρωνεις ουτε με καρτα που λες,αντισταση και εκει.. παντως εαν ερθει το τσιπακι υποχρεοτικα ή τα βιομετρικα στοιχεια καρτα πολιτη,θα εχεις χρονο στα υλικά να προετοιμαστεις ακομα και στο βουνο,αλλα πνευματικα; αν κλονιστει η πιστη μας; πρεπει απο τωρα,προσευχη,νηστεια,εξομολογηση,Θεια κοινωνια… μεθ ημων ο Θεος!!

    2. συμφωνώ κι επαυξάνω. έχουμε 5 χρόνια που πήγαμε σε χωριό κι ακόμα μαθαίνω την αγροτική ζωή σαν παιδί της πόλης. Πώς νομίζουμε ότι θα επιβιώσουμε αν φύγουμε τελευταία στιγμή…πρέπει να επιστρέψουμε 100 χρόνια πίσω σε τρόπο ζωής που βασίζεται στην αυτάρκεια όσο είναι αυτό δυνατόν.το ένα βήμα εμείς που μπορούμε, και τα 99 που δεν μπορούμε, ο Θεός…

      1. Swagger συμφωνω απολυτα οτι πρεπει να εχουμε συν της αλλης και πνευματικη ισσοροπια, πιστη, αυτο βεβαια το ποδο δυνατη η οχι εινσι στον καθενα μας εχει να κανει με βιωματα και το ποσο δυναταωαισθανεται το χερι του Θεου πανω του. Jojogr κοιτα, ρωτα μαθε το τροπο που ζουσαν ολοι οι ηλικωμενοι τωρα πια στο χωριο. Σαφως και βλεπεις αλλαγη στην ποιοτητα ζωης σου πλεον στο χωριο.

        1. γιατί νομίζεις έχουν μείνει πολλοί που θυμούνται? από εργαλεία και σπόρους είμαι σε καλύτερη κατάσταση απο τους περισσότερους. το know how μου λείπει, χαχαχα!

  4. σχεδια διαφυγηςκαι λοιπα κολπα δεν ειναι σιγουρο οτι θα λειτουργησουν γιατι για να φτασεις σε σημειο να φυγεις απο το σπιτι σου με ενα σακιδιο , θα σημαινει οτι τα πραγματα γαμη..ν τελειως…. αρα δεν ξερεις αν θα ξαναγυρισεις η αν θα ειναι κατελημενο το καταφυγιο σου η αν δεν φτασεις ποτε ουτε ως τα μισα….
    τα πραγματα ειναι δυσκολα….πολυ δυσκολα αλλα θα επιβιωσπυμε…..

  5. Έτσι, πες τους τα, γιατί θα φάνε τα μούτρα τους. Να προσθέσω κι εγώ κάτι στις οδηγίες σου: Δεν παίρνουμε οχτακόσιους φακούς και οχτακόσια μαχαίρια. Ένα πολυμαχαιρίδιο με κουταλοπίρουνο φτάνει και ένα μαχαίρι μάχης/ αυτοάμυνας. Το μαχαίρι μάχης κατά προτίμηση δίκοπο και δίχως πριόνι, με χειροφυλακτήρα. Φακό πάρτε έναν που γίνεται και μικρό καντήλι να το κρεμάτε από αντίσκοινο. Ηλιακό πάνελ φόρτισης μπαταριών μη ξεχάσετε. Ένα μικρό δεν χρειάζεται μεγάλο αλλά καλό, όχι κινεζιά.

    1. Αν θέλετε μαχαίρι επιβίωσης για να κόβετε ξύλα λυπάμαι αλλά δεν γίνονται όλα. Το μαχαίρι που θα κόβει ξύλα θα στομώνει και δεν θα κόβει ούτε βούτηρο. Προτιμήστε αντί μαχαίρι για ξύλα, ένα σπαστό κλαδευτήρι/πριόνι. Είναι ότι καλύτερο.
      Και μεγάλη σημασία στο φαρμακείο και γνώσεις για πάσα τραυματισμό. Εξίσου πολύ σημαντικό: Καλή πυξίδα και ΧΑΡΤΕΣ! Να ξέρετε που πάτε και τι έχει…

      1. Περί βάρους εξοπλισμού: Αν πάτε για διαφυγή κάμπου, κοινώς αποφυγή ακραίων καταστάσεων, μια επαναληπτική καραμπίνα και φυσίγγια και ένας βασικός σάκος και γνώσεις, είναι υπερ αρκετά. Εγώ, έχω να κουβαλήσω 30 κιλά, ”με την διαφορά” ότι εγώ δεν πάω πουθενά για διαφυγή αλλά μεταφέρω εξοπλισμό εκστρατείας, ως έφεδρος των ειδικών δυνάμεων, όχι για επιβίωση αλλά για ”διαχείριση” διαφόρων προβλημάτων ως ένας από πολλούς εθελοντές ανά την Ελλάδα. Άλλο πράμα όμως η επιβίωση/ διαφυγή κι άλλο αυτό.

        1. Με βάση του ρόλου σας: Όπως π.χ. ειδικός ιατρικής περίθαλψης, με βάση του ρόλου σας, θα καθορίσετε και το υλικό σας. ΑΝ, αν εθελοντικά θέλετε να συνεισφέρετε σε κάτι. Αυτό είναι επιπρόσθετο. Άλλοι μπορεί να μεταφέρετε είδη καλλιέργειας, σπόρους και ύλες καλλιέργειας. Ανάλογα… Αυτά απαιτούν σοβαρή οργάνωση όμως και ομάδα.

      2. Παρεπιπτώντος: Το να κόψετε ξύλα με επιπρόσθετο εργαλείο, έχει να κάνει με το αν θα χρησιμοποιήσετε ξύλα για π.χ. κατάλλυμα. Διότι για ν’ανάψετε φωτιά, ε δεν θα βάλετε ολόκληρο κορμό, μικρά θα βάλετε. Γι αυτό και το τσεκούρι, δεν έχει τόσο ευρύ χρηστικότητα και σαν μέσο αυτοάμυνας, προυποθέτει καλή εξάσκηση για να το χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά. Επίσης, το να φτάσετε σε σημείο να το χρησιμοποιήσετε αντί της καραμπίνας, πάει να πει ότι κάτι κάνατε λάθος και αιφνιδιαστίκατε.

  6. Για ποια δαση ως καταφυγια μιλαμε τωρα; εριχνα μια ματια γυρω να εντοπισω τα δαση οπου ηξερα μικρος , στην κεντρικη Μακεδονια…. δεν υπαρχουν πια…
    Και τα καλα προστατευμενα βραχια με ενγκολπες κλπ , ειναι ηδη κατηλειμενα , γκαζακια , πατατες και κουζινικα ειδη εξοχης βρηκα…

  7. Η δημιουργία πολυπληθών ομάδων – πυρήνων κρούσης / επιβίωσης σε κάθε γειτονιά με συνδέσμους επικοινωνίας και αλληλοϋποστήριξης σε περιπτώσεις μεγάλης απειλής …. και πάμε βλέποντας … Αυτό θα ήταν μιά καλή “λύση” σε περιπτώσεις “εκτροχιασμού” των καταστάσεων .. Διαφορετικά μεμονωμένα σε μεγάλη πόλη, ούτε σακίδιο, ούτε βαλίτσα μπορεί να σου διασφαλίσει τίποτα γιά πολύ ….

    1. Ακριβώς. Και πραγματικά, για να μιλήσουμε ρεαλιστικά: Δεν συνιστώ, σε ανθρώπους, που δεν είναι ικανή ομάδα, οργανωμένη, εξοπλισμένη και εκπαιδευμένη να λειτουργεί συντονισμένη, σε μάχη κλειστού χώρου, να μείνει στην πόλη. Γιατί, ότι μπορεί να τα καταφέρει, μπορεί, το τι θα τραβίξει και τα ρίσκα που θ’αντιμετωπίσει, σε μια απλή εξόρμιση, είναι τελείως απρόβλεπτα, αν δεν έχεις σχετική εμπειρία.

  8. ΩΡΑΙΑ ΦΩΤΟ. ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΡΕ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΓΕΜΗΣΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΥΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΔΡΟΜΟ. ΜΟΝΟ ΜΗΝ ΠΕΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΑΝΑΝ ΑΛΛΟ ΣΟΥΡΒΑΪΒΟΡ ΚΑΙ ΦΑΤΕ ΤΑ ΜΟΥΣΤΑΚΙΑ ΣΑΣ

  9. και αυτοι που δεν εχουν χωριο ? που θα πανε? που δεν ανηκουν σε ομαδα? που δεν εχουν τροπο να πανε καπου? απλά προσευχή και ο καλός Θεός να μας εξαφανίσει εύχομαι ….!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek