Για την απόκτηση σπόρου διαλέγονται τα πιο ζωηρό φυτά, τα όποια ανθίζουν και καρποφορούν το δεύτερον ή τρίτον έτος. οι σπόροι είναι μικρά χένια, κοίλα στη μια πλευρά και με 5 χαρακτηριστικές γραμμές στην άλλη. Η βλαστική τους δύναμη διαρκεί 2-3 έτη.
Μαρούλια
Πρέπει να διατηρούνται τα πιο εύρωστα φυτά και κατά προτίμηση, εκείνα που προέρχονται από σπορά της άνοιξης. Πολλοί κηπουροί προτιμούν φυτά της προηγούμενης χρονιάς. Οπωσδήποτε, αυτά πρέπει να αφήνονται σε μεγάλες αποστάσεις 75-80 πόντους, να μπορούν να καρποφορήσουν ελεύθερα. οι σπόροι ωριμάζουν κατά Ιούλιο – Αύγουστο. Τότε όμως, πρέπει να προστατεύονται με μια γάζα, επειδή τούς κυνηγούν πολύ τα πτηνά, ή και σκορπίζονται εύκολα από τον άνεμο. Όταν γίνει η τέλεια ωρίμανση, κόβονται τα καρποφόρα κλαδιά και αφού ξηραθούν, τινάσσονται σε ένα πανί, να αποχωρισθούν οι σπόροι, οι όποιοι κατόπιν διατηρούνται σε μέρος ξηρό. Ένα δράμι περιέχει 200-250 σπυριά. Η βλαστική δύναμη τους διαρκεί 4-5 χρόνια.
Μελιτζάνες
Για την απόκτηση σπόρου, πρέπει να διαλέγονται οι κανονικότεροι σε σχήμα και μέγεθος καρποί, από τους πρώτους πού γίνονται και να αφήνονται στις μάνες τους ώσπου να ωριμάσουν εντελώς. Όταν αρχίσουν να σαπίζουν κόπτονται και αφού αποσυντεθούν πλένονται στο νερό να φύγει το σαρκώδες μέρος από τούς σπόρους, οι οποίοι στεγνώνονται και διατηρούνται σε μέρος ξηρό και σκοτεινό. Η βλαστική τους δύναμη διαρκεί 6-7 έτη.
Μπάμιες
Για την παραγωγή σπόρου, πρέπει να διαλέγονται τα πιο εύρωστα και παραγωγικώτερα φυτά, στα όποια διατηρούνται λίγοι καρποί, και κατά προτίμηση εκείνοι της βάσεως. Αυτοί διατηρούνται, να ωριμάσουν, μέχρι τέλους, οπότε συλλέγονται και φυλάσσονται. Η βλαστική δύναμη των σπόρων διαρκεί 4-5 έτη.
Ντομάτα
Για την παραγωγή εκλεκτού σπόρου, πρέπει να διαλέγονται ως μάνες, φυτά ζωηρά και παραγωγικά και προ πάντων εκείνα πού διατηρούν καθαρούς τούς χαρακτήρας της ποικιλίας στην οποία ανήκουν. Από τους καρπούς, διατηρούνται οι πρώτοι και πιο καλοσχηματισμένοι, από τους οποίους δεν αφαιρούνται οι σπόροι, παρά όταν αρχίσουν να σαπίζουν. Τότε, πλένονται με νερό για να χωρίσουν από την σαρκώδη μάζα και αφού στεγνώσουν φυλάσσονται σε μέρος ξηρό και σκοτεινό. Η βλαστική δύναμη των σπόρων διαρκεί 4-7 έτη.
Παντζάρια – κοκκινογούλια
Για την παραγωγή καλού σπόρου πρέπει να διαλέγονται οι μάνες από την σπορά του φθινοπώρου και κατά προτίμηση εκείνες που παρουσιάζουν ρίζες μέτριου μεγέθους, αλλά γεμάτες και βαριές. Αυτές, αφού ξεριζωθούν τον Οκτώβριο – Νοέμβριο και κοπούν τα πλεονάζοντα φύλλα, χωρίς να πειραχτεί η βάση του βλαστού (η καρδιά) διατηρούνται παραχωμένες μέσα σε άμμο. Κατά Φεβρουάριο – Μάρτιο, μεταφυτεύονται σε αποστάσεις 60-70 πόντους, σε μέρος πολύ κοπρισμένο και φυλαγμένο. Μετά την ανάπτυξη και άνθηση του στελέχους, κορφολογούνται οι ανθοφόροι κλάδοι και αφήνονται μόνο τα χαμηλότερα αυτού μέρη , τα όποια δίδουν χονδρότερους και πρωιμώτερους σπόρους. Η ωρίμανση γίνεται κατά Ιούλιο – Αύγουστο, οπότε, τα στελέχη κόβονται εξ ολοκλήρου, αποξηραίνονται σε σκιερό μέρος και κατόπιν κοπανίζονται ελαφρά, να αποχωρισθούν οι σπόροι. Η βλαστική δύναμη αυτών διαρκεί 4-5 έτη.
Πεπόνια
Για την παραγωγή σπόρου εκλεκτού, πρέπει να διατηρούνται τα πεπόνια από τα πρώτα πού ωριμάζουν και κατά προτίμηση, εκείνα που έχουν κανονικό μέγεθος και σχήμα της ποικιλίας και προπάντων πλούσια και με γλυκεία σάρκα. Οι σπόροι, εξ αυτών πρέπει να αφαιρούνται μετά την τέλεια τους ωρίμανση, δηλαδή, όταν αρχίσουν να σαπίζουν. Κατόπιν πλένονται και, αφού στεγνώσουν, διατηρούνται σε μέρος ξηρό, μέχρις ότου χρειασθούν. Ένα δράμι περιέχει 120-140 σπόρους. Η βλαστική τους δύναμη διαρκεί 4-6 έτη.
Πιπεριές
Όπως οι μελιτζάνες
Πράσα
Για την παραγωγή σπόρου πρέπει να διαλέγονται και να διατηρούνται τα χοντρότερα και ζωηρότερα πράσα, τα οποία αφήνονται στις θέσεις τους ή μεταφυτεύονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις κατά την επόμενη άνοιξη. Αυτά καρποφορούν και ωριμάζουν τους σπόρους κατά Αύγουστο – Σεπτέμβριο, οπότε συλλέγονται και φυλάσσονται σε μέρος ξηρό. Η βλαστική τους δύναμη διαρκεί 3-4 έτη.
Ραδίκια
Για τα άγρια ραδίκια οι σπόροι ή μπορούν να μαζεύονται και από τα αυτοφυόμενα στα λιβάδια και αλλού, τα δε τα ήμερα από μητρικά φυτά τα οποία διατηρούνται επίτηδες σε αραιές αποστάσεις· Η συγκομιδή πρέπει να γίνεται όταν ωριμάσουν οι σπόροι, κατά Μάιο – Ιούνιο, εγκαίρως όμως γιατί παρασύρονται εύκολα από τους ανέμους.
Ραπανάκια
Για την απόκτηση καλού ραπανοσπόρου, πρέπει να διαλέγονται φυτά των φθινοπωρινών σπορών και τα οποία να παρουσιάζουν ρίζες μέσου μεγέθους και κανονικές. Αυτά μεταφυτεύονται την επόμενη άνοιξη σε αποστάσεις 30-40 πόντους, σε προφυλαγμένο και λιπασμένο μέρος, όπου ανθίζουν και καρποφορούν. Κατά τον Ιούνιο – Ιούλιο, οπότε ωριμάζουν κόβονται οι καρποί και αποξηραίνονται. Οι σπόροι τότε αποχωρίζονται με ένα ελαφρό κοπάνισμα. Ένα δράμι περιέχει 1500-1600 σπόρους. Η βλαστική τους δύναμη διαρκεί 5-6 έτη.
Ρόκα
Για την απόκτηση σπόρου αφήνονται, ως μάνες, μερικά φυτά ανέπαφα, κατά αποστάσεις 40-50 πόντους, ιδίως από την φθινοπωρινή σπορά. Αυτά καρποφορούν το επόμενο έτος και παράγουν μικρούς σπόρους, οι οποίοι πρέπει, να συλλέγονται μόλις ωριμάσουν. Κατόπιν αφού στεγνώσουν σε σκιερό μέρος διατηρούνται σε περιβάλλον ξηρό και σκοτεινό.
Σέλινα
Τα σέλινα εκφυλίζονται πολύ γρήγορα για αυτό προς απόκτηση καλού σπόρου, πρέπει να εκλέγονται, ως μάνες, φυτά ζωηρά με κοτσάνια πλατεία και χονδρά. Αυτά διαλέγονται το φθινόπωρο και μεταφυτεύονται σε μέρος προφυλαγμένο και κατά μεγαλύτερες αποστάσεις 60-80 πόντους, το ένα από το άλλο. Κατά το χειμώνα εάν υπάρχουν ισχυρά κρύα, πρέπει να σκεπάζονται με λίγα χόρτα, ψάθες κ.λ.π. Την επόμενη άνοιξη ανθίζουν και καρποφορούν και κατά τον Ιούλιο – Αύγουστο, ωριμάζουν τους σπόρους τους, οπότε και συλλέγονται. Μετά την συλλογή οι σπόροι στεγνώνονται στη σκιά και διατηρούνται σε μέρος ξηρό και ευάερο, Ένα δράμι περιέχει 1400-1500.
Σέσκλα-Λαχανίδες
Προς παραγωγή σπόρου, πρέπει να διαλέγονται τα πιο ζωηρά φυτά, τα οποία διατηρούνται ανέπαφα ή μεταφυτεύονται το φθινόπωρο σε κατάλληλο μέρος. Κατά το επόμενο καλοκαίρι όταν καρποφορήσουν, κόβονται οι καρποφόροι κλαδίσκοι και αφού ξηραθούν κοπανίζονται για να αποχωρισθούν οι σπόροι. Η βλαστική τους δύναμη διαρκεί 3-5 έτη.
Σπανάκια
Για την απόκτηση σπόρου καλού, πρέπει να διατηρούνται τα πιο εύρωστα φυτά, κατά αποστάσεις 40-60 πόντους, και κατά προτίμηση, από την σπορά του Αυγούστου -Σεπτεμβρίου. Εξ αυτών, μόλις τα θηλυκά άνθη δέσουν τούς καρπούς τους, πρέπει, τα αρσενικά φυτά να αφαιρούνται ως άχρηστα να υποβοηθείται ο φωτισμός και ο αερισμός των πρώτων καλλίτερα. Όταν ωριμάσουν, κατά Ιούλιο-Αύγουστο, τότε κόβονται οι καρποφόροι κλαδίσκοι ή ξεριζώνονται ολόκληρα τα φυτά, και αφήνονται σε μέρος σκιερό να αποξηρανθούν. Ό αποχωρισμός, κατόπιν, των σπόρων γίνεται με ένα ελαφρό κοπάνισμα. Η βλαστική τους δύναμη διαρκεί 3-5 έτη.
Φασόλια
Προς απόκτηση καλών σπόρων φασολιών πρέπει να διαλέγονται οι πρώτοι λοβοί που σχηματίζονται και οι όποιοι αφήνονται να ωριμάσουν καλά, να διατρέφονται και να χοντραίνουν περισσότερο, πρέπει να διατηρούνται ελάχιστοι σε κάθε ρίζα και κατά προτίμηση εκείνοι που βρίσκονται προς την βάση των φυτών. Τα λουλούδια της κορυφής πρέπει να κόβονται πριν ακόμη δέσουν. Προκειμένου για μεγάλη παραγωγή σπόρου, καλό είναι, να γίνεται χωριστή η καλλιέργεια επίτηδες, σε κατάλληλο μέρος και με τις αναγκαίες περιποιήσεις.
Πηγή: Ο πρακτικός οδηγός του λαχανόκηπου-Λάμπρου Οικονομίδου-Παράρτημα γεωργικού δελτίου μηνός Ιανουαρίου 1940
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice