Παραγωγή σπόρων λαχανικών
Πως συλλέγουμε και φυλάμε σπόρους από λαχανικά
Αγγούρια
Η απόκτηση καλού αγγουροσπόρου βασίζεται στην εκλογή των μητρικών φυτών, τα οποία πρέπει να είναι παραγωγικά και προ πάντων, να ανταποκρίνονται στην επιθυμητή ποικιλία. Αφού διαλεχτούν οι μάνες πρέπει σε κάθε ρίζα να αφήνονται μόνον 1-2 καρποί, από τους πρώτους, οι οποίοι να διατηρούνται μέχρις ότου να κιτρινίσουν και ωριμάσουν τελείως. Κατόπιν όταν σαπίσουν πλένονται και αποχωρίζονται οι σπόροι, οι οποίοι αφού στεγνώσουν φυλάσσονται σε μέρος ξηρό και σκοτεινό. Η βλαστική δύναμη των σπόρων διαρκεί 4-6 χρόνια.
Αγκινάρες
Για την απόκτηση καλών σπόρων πρέπει να διαλέγονται τα πιο πρώιμα και χονδρά κεφάλια, τα οποία να διατηρούνται επίτηδες, μέχρις ότου καρποφορήσουν. Κατά τον Ιούλιο – Αύγουστο, όταν ωριμάσουν, κόβονται στο κοτσάνι, σε μάκρος 20-25 πόντους και αφού αποξηραθούν σε σκιερό μέρος, τινάσσονται για να αποχωρισθούν οι σπόροι. Αυτοί διατηρούνται, μέχρι την εποχή που θα χρησιμοποιηθούν, σε περιβάλλον ξηρό και ψυχρό.
Αντίδια
Για την απόκτηση σπόρου αντιδιών πρέπει να διαλέγονται τα ζωηρότερα και καλύτερα φυτά και κατά προτίμηση από την σπορά της ανοίξεως. Αφού ανθίσουν, κόβονται οι κορυφές τους μαζί με τα ακρινά άνθη και αφήνονται μόνον εκείνα της βάσεως, τα οποία δίνουν πάντοτε και τους χοντρότερους σπόρους. Όταν ωριμάσουν και τα μητρικά κλαδιά ξηραθούν, κοπανίζονται ελαφρά, οπότε οι σπόροι αποχωρίζονται. Συνήθως η συγκομιδή των σπόρων πραγματοποιείται τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο. Η βλαστική τους δύναμη διαρκεί 8-9 έτη.
Αρακάς
Για παραγωγή εκλεκτού σπόρου, πρέπει να διατηρούνται μερικές γραμμές φυτών, επίτηδες. Από αυτές, πρέπει να συλλέγονται οι πρώτοι και χοντρότεροι καρποί, αφού ωριμάσουν τελείως και οι οποίοι φυλάσσονται με τις φλούδες τους μέχρι της εποχής που θα χρησιμοποιηθούν. Στην αμειψισπορά, τα μπιζέλια πρέπει να προηγούνται των άλλων καλλιεργειών, ιδίως των σκαλιστικών, όπως π. χ. των γεωμήλων, των κρεμμυδιών, του Καλαμποκιού κ.ά. δεν πρέπει να επανέρχονται στο ίδιο μέρος παρά μετά 2-3 χρόνια.
Γουλιά
Ως μάνες, πρέπει να διαλέγονται τα καλύτερα φυτά από το φθινόπωρο και να διατηρούνται προφυλαγμένα όλο το χειμώνα. Την άνοιξη μεταφυτεύονται σε αραιότερες αποστάσεις 50-60 πόντους, σε κοπρισμένο και καλοδουλευμένο μέρος. Μετά την καρποφορία και ωρίμανση, συλλέγονται οι λοβοί και αποξηραίνονται σε περιβάλλον σκιερό και φυλάγονται μέχρις ότου χρειασθούν. Τότε οι σπόροι αποχωρίζονται με ελαφρό κοπάνισμα. Η βλαστική δύναμη τους διαρκεί 5-6 έτη.
Κάρδαμο
Για το σκοπό αυτόν αφήνονται μερικά φυτά να αναπτυχθούν σε αραιές αποστάσεις. Όταν σποριάσουν κόβονται τα στελέχη τους μόλις κιτρινίσουν, αφού δε ξηραθούν υπό σκιά κοπανίζονται ελαφρώς και ξεχωρίζονται οι σπόροι.
Καρπούζια
Για την απόκτηση εκλεκτού σπόρου, πρέπει να διαλέγονται τα καλλίτερα, σε σχήμα, μέγεθος και ποιότητα, καρπούζια, τα οποία αφήνονται να ωριμάζουν φυσιολογικός. Όταν αρχίσει η υπερωρίμανση (κουφίζουν) αφαιρούνται οι σπόροι, πλένονται και αφού στεγνώσουν σε σκιερό μέρος, διατηρούνται σε περιβάλλον ξηρό και σκοτεινό. Η βλαστική τους δύναμη διαρκεί 5-8 έτη.
Κουνουπίδια
Για την παραγωγή καλού σπόρου, πρέπει να διαλέγονται, ως μάνες, φυτά της φθινοπωρινής σποράς τα οποία να μεταφυτεύονται την άνοιξη. Όταν ανθίσουν διατηρούνται μόνο εκείνα που παρουσιάζουν τα πιο καλοσχηματισμένα και μεγάλα κεφάλια με πυκνά και πολλά άνθη. Αυτά, μόλις ανοίξουν, πρέπει από κάθε ποδίσκο να κορφολογείται το επάνω μέρος, να μένουν τα χαμηλά άνθη, τα οποία δίνουν τους χοντρότερους και καλύτερους σπόρους. Η ωρίμανση τους γίνεται τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο. Τότε, οι καρποί μαζεύονται και αποξηραίνονται στη σκιά. Οι σπόροι αποχωρίζονται, κατόπιν, με ένα ελαφρό κοπάνισμα.
Κρεμμύδια
Για την απόκτηση καλού κρεμμυδοσπόρου πρέπει να διαλέγονται οι πιο κανονικοί και χονδροί βολβοί, από την συγκομιδή της δευτέρας χρονιάς. Αυτοί φυτεύονται την άνοιξη, σε μέρος γόνιμο και καλοδουλεμένο, κατά αποστάσεις 40 – 50 πόντους. Όταν φυτρώσουν και παρουσιασθούν οι ανθοφόροι καυλοί πρέπει να πασσαλώνονται γιατί σπάζουν πολύ εύκολα και καταστρέφονται. Η ωρίμανση των σπόρων πραγματοποιείται κατά Ιούλιο – Αύγουστο. Η βλαστική τους δύναμη διαρκεί 2-3 έτη.
Λάχανα – Μάπες
Για την απόκτηση εκλεκτού σπόρου πρέπει να διαλέγονται φυτά καθαρού τύπου, με κεφάλια γεμάτα, σκληρά και με κορμό κοντό. Ταύτα αφήνονται στη θέση τους ή μεταφυτεύονται την επόμενη άνοιξη σε προφυλαγμένο και καλοκοπρισμένο μέρος.
Η άνθηση και η καρποφορία γίνεται κατά την θερινή περίοδο του δευτέρου έτους από την σπορά. Πολλοί κηπουροί, για να διευκολύνουν την ανάπτυξη του στελέχους, σχίζουν την μάπα στις τέσσερις πλευρές, χωρίς όμως και να θίξουν την καρδιά. Όταν ο καυλός και οι διακλαδώσεις αυτού μεγαλώσουν, πρέπει να κορφολογούνται λίγο, ώστε να μένουν οι ανθοφόροι μόνο της βάσεως, οι οποίοι παράγουν χοντρότερους και πιο εκλεκτούς σπόρους. Επειδή, τα κραμβολάχανα πολύ εύκολα διασταυρώνονται με όλα τα φυτά του αυτού είδους και κατά συνέπεια εκφυλίζονται γρήγορα, πρέπει οι μάνες να φυτεύονται πάντοτε χωριστά και σε αποστάσεις πολύ μεγάλες, η μία ποικιλία από την άλλη, είτε να εμποδίζεται τεχνητώς η μεταξύ τους ελεύθερη γονιμοποίηση. Μετά την ωρίμανση των καρπών, κατά Ιούλιο – Αύγουστο, οι κλάδοι πρέπει να κόβονται εγκαίρως και να ξηραίνονται σε μέρος σκιερό. Οι σπόροι κατόπιν αποχωρίζονται με ένα ελαφρό κοπάνισμα. Ένα δράμι σπόρων περιέχει 2000 σπυριά περίπου. Η βλαστική τους δύναμη διαρκεί 5-6 έτη.
Μαϊντανός
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice