Η σπορά γίνεται στις αρχές του Απρίλη σε μέρος που να μην πιάνει κρύο. Κατά τον Μάιο, δηλαδή μετά από 1 – 2 μήνες θα είναι έτοιμα τα φυτά για μεταφύτευση στην γλάστρα, τη ζαρντινιέρα, ή στο έδαφος.
Εάν η μεταφύτευση γίνει στον κήπο μας, πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστά μεταξύ τους.
Για την παραγωγή του καρπού μπορούμε να αφήσουμε την ντομάτα να έρπει στο χώμα, ή να φτιάξουμε ένα σύστημα στήριξης του φυτού με καλάμια. Με τον δεύτερο τρόπο όσο μεγαλώνει το φυτό πρέπει να στηρίζουμε στο καλάμι το ανεπτυγμένο «κλαδί», ποτίζοντας τακτικά ώστε μην στεγνώνει το χώμα.
Το πότισμα πρέπει να είναι συνεχές μέχρι την εμφάνιση του άνθους. Τότε μειώνουμε τη συχνότητα μέχρι να γίνει η καρπόδεση και όταν δούμε ότι η ντοματιά μας γέμισε με πράσινες ντομάτες, αρχίζουμε πάλι τα τακτικά ποτίσματα.
Όταν οι ντομάτες γίνουν κόκκινες τότε τις κόβουμε σταδιακά και είναι έτοιμες για κατανάλωση.
Καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε λιπάσματα για να έχουμε 100% καθαρές ντομάτες και να θειαφίζουμε στα φύλλα για να προλαμβάνουμε τυχόν ασθένειες.
Η διατροφική αξία της ντομάτας περιλαμβάνει: Βιταμίνη Α, Β, C, E, B-καροτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φολικό οξύ, χρώμιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο.
Επίσης περιέχει Λυκοπένη, μια αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, μειώνει την χοληστερόλη και έχει αντικαρκινική δράση. Αν θέλουμε να κρατήσουμε σπόρο από τις ντομάτες μας ώστε να καλλιεργήσουμε νέα φυτά, αφήνουμε 2 καρπούς επάνω για να ωριμάσουν πάρα πολύ.
Στη συνέχεια τους βάζουμε στον ήλιο για να στεγνώσουν, αφαιρούμε τους σπόρους και τους αφήνουμε και αυτούς να στεγνώσουν στον ήλιο για 2 μέρες.
https://youtu.be/9JZwFY10Eas
enallaktikos.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Η ντομάτα θέλει χώμα για να γίνει, μόνο σε κήπο ή χωράφι. Μην παραμυθιάζεστε ότι θα φάτε ντομάτα από γλάστρα. δεν υπάρχει περίπτωση να πάρετε παραγωγή. Στην καλύτερη θα φάτε μια ντομάτα σε μισό μέγεθος και αν! Η καλύτερη λύση για γλάστρα (μεγάλη γλάστρα) είναι τα ντοματίνια)
Ωραία τα βίντεο, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Αν θέλετε να έχετε παραγωγή στο μπαλκόνι σας, προτιμήστε άλλα πράγματα που κάνουν για γλάστρες: Κρεμμύδια, ρόκα, μαιντανό, πιπεριές (μικρές και μεγάλες, καυτερές ακόμη καλύτερα), αρωματικά (ρίγανη, θυμάρι, ματζουράνα), κόλιανδρο, ιταλικό ραδίκι, κ.λπ.
Έχω φυτεψει παλιότερα στο μπαλκόνι μου ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και ρόκα σε γλάστρες σχετικά μεγάλες αλλά όχι τεράστιες. Οι ντομάτες όντως βγήκανε μικρές και λίγες, ενώ οι πιπεριές και οι μελιτζάνες είχανε πραγματικά πάρα πολύ καλή παραγωγή.
ΣΤΟ 1.33 ΛΕΠΤΟ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟ, ΛΑΘΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗ. ΤΟ ΣΠΟΡΟΦΥΤΟ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΔΕΝ ΦΥΤΡΩΝΕΙ ΣΕ ΕΝΑΜΙΣΥ ΕΩΣ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ, ΑΛΛΑ ΣΕ 15 ΠΕΡΙΠΟΥ ΗΜΕΡΕΣ. ΤΟΣΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΠΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΤΑΧΤΕΙ ΕΧΟΝΤΑΣ 2 ΜΙΚΡΑ ΛΟΓΧΟΕΙΔΗ ΦΥΛΛΑΡΑΚΙΑ, ΤΑ ΑΡΧΙΚΑ.
ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΝΑΣ ΜΕ ΕΝΑΜΙΣΥΣ ΜΗΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΤΕΙ [ΠΕΡΙ ΤΑ 20 ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΥΨΟΣ] ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΤΕΙ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ Η ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ.
ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 50 ΕΩΣ 60 ΠΟΝΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΦΥΤΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΙΡΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 80 ΠΟΝΤΟΥΣ ΕΩΣ 1 ΜΕΤΡΟ.
ΣΩΣΤΟΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΝΟΛΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ. ΟΙ ΝΤΟΜΑΤΙΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΧΩΡΑΦΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΕΠΑΡΚΩΣ Η ΡΙΖΑ. ΟΙ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
καλα τα λετε…μια ωραια τεχνικη για μπαλκονι ειναι κρεμαστες ντοματες σε σακουλα,δεν θυμαμαι αν ειναι καποιο υβριδιο αλλα το εχω δει και λειτουργει….η γλαστρουλα που δειχνει το βιντεο θα βγαλει τη μιση παραγωγη ισως,,,θελει 60/70 ποντους βαθος για να κανεις σωστη δουλεια…..