Διαφημίσεις

Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί (ΕΜ) στην διαδικασία της κομποστοποίησης
Το θεμέλιο της βιολογικής γεωργίας είναι η γονιμότητα και η ζωή των μικροοργανισμών του εδάφους. Αυτή μπορεί να δημιουργηθεί μόνο με τη βοήθεια οργανικής ουσίας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εφαρμογής οργανικής ουσίας στο χωράφι (π.χ. χρήση κοπριάς, χλωρή λίπανση, εδαφοκάλυψη με χόρτα compost, Bokashi και άλλες οργανικές ουσίες).

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η παρασκευή οργανικού λιπάσματος από διάφορα οργανικά υλικά με τη μέθοδο της κομποστοποίησης. Με τη διαδικασία αυτή εμπλουτίζεται το έδαφος με λίπασμα που περιέχει μικροοργανισμούς, γεωσκώλικες και άλλες θρεπτικές ουσίες που βοηθάει την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ζωής του εδάφους και αποτρέπει τη μεταφορά ασθενειών και σπόρων από ζιζάνια από τα φυτικά υπολείμματα της καλλιέργειας.

Οι πρώτες ύλες που μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί είναι: χωνεμένη κοπριά (αγελάδας, πρόβατου), κομμένο γκαζόν, διάφορα άλλα κλαδέματα φυτών, φύλλα ελιάς, άχυρο, υπολείμματα νοικοκυριού, υπολείμματα από κήπο (ντοματιές, πατατιές, πιπεριές κλπ), φρέσκια κοπριά αγελάδων, φύλλα από δένδρα, άχυρα δημητριακών, πριονίδια.

Βήμα-βήμα για ενεργοποίηση υγιούς εδάφους
Η χρήση των Ενεργών Μικροοργανισμών στη γεωργία ανοίγει νέες διαστάσεις.
Τόσο στις βιολογικές επιχειρήσεις όσο και στη συμβατική γεωργική βιομηχανία. Η τεχνολογία των ΕΜ παρέχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Με την εφαρμογή των Ενεργών Μικροοργανισμών στη γεωργία, αναζωογονούνται οι μικροοργανισμοί του εδάφους και παράγεται οργανικό λίπασμα (Bokashi). Με τη διαδικασία της ζύμωσης, δημιουργούνται πολύτιμες ουσίες, όπως π.χ. σακχαρούχες ουσίες, οργανικά οξέα, βιταμίνες, ένζυμα και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Αυτές οι πολύτιμες βιο-λειτουργικές ουσίες είναι η καλύτερη τροφή για άλλους τους μικροοργανισμούς, οι οποίοι στη συνέχεια τρέφουν τα φυτά.

Με αυτό τον τρόπο οι ΕΜ αυξάνουν την περιεκτικότητα του εδάφους σας σε οργανική ύλη. Είναι μια μεγάλη βοήθεια – ιδίως σε περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα με την αποσύνθεση και την προσβολή από επιβλαβείς οργανισμούς.

Οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί δημιουργούν ένα περιβάλλον που καταστέλλει τα παθογόνα μικρόβια και εξουδετερώνει τη ρύπανση του περιβάλλοντος.Με την εφαρμογή τους, είναι δυνατόν όχι μόνο να καλλιεργηθούν πιο γόνιμα εδάφη με πιο ανθεκτική χλωρίδα και πανίδα, αλλά και να παραχθούν υψηλής ποιότητας τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Γενικές πληροφορίες σχετικά με το bokashi (EM kompost)
Ο όρος Bokashi προέρχεται από την Ιαπωνία και σημαίνει «σταδιακή μεταμόρφωση».
Είναι το τελικό προϊόν κομποστοποίησης και ζύμωσης διαφόρων οργανικών αποβλήτων με τη βοήθεια των Ενεργών Μικροοργανισμών.
Το Bokashi ωριμάζει σε αναερόβιες συνθήκες (δεν αερίζεται).

Έχει την ικανότητα να αναγεννά υποβαθμισμένα εδάφη, και να χρησιμεύει ως υπόστρωμα για τους μικροοργανισμούς του εδάφους, προκειμένου να πολλαπλασιάζονται και αυξάνουν την βιολογική δραστηριότητα και δομή του εδάφους και προσφέρουν ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες στην ανάπτυξη των φυτών.

Η διαδικασία αυτή παρέχει τρία βασικά πλεονεκτήματα:
1. Η χρήση των Ενεργών Μικροοργανισμών στη κομποστοποίηση εξαλείφει την σήψη στα υλικά που χρησιμοποιούμε. Οι ΕΜ όχι μόνο καταστέλλουν εντελώς τις δυσάρεστες οσμές και τα τοξικά υποπροϊόντα, αλλά παράγουν και βιταμίνες και βιοδραστικές ουσίες.
2. Γίνεται εξοικονόμηση εργασίας: Δεν είναι απαραίτητο να ανακατεύετε συχνά το σωρό των υλικών κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, γιατί η ζύμωση γίνετε σε αναερόβιες συνθήκες.
3. Οι θρεπτικές ουσίες, και ιδιαίτερα το άζωτο, διατηρούνται στο Bokashi και δεν χάνονται ως αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Παρασκευή και χρήση του bokashi


Το πίτουρο Bokashi είναι ζυμωμένο με ΕΜ και βρίσκει μεγάλη εφαρμογή στην κομποστοποίηση υλικών στην κουζίνα σε μικρούς κάδους 18-20 λίτρων αναερόβιας ζύμωσης

Τι θα χρειαστούμε?
•Ένα καθαρό πλαστικό δοχείο
•EM-πυκνό (είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ΕΜ-πυκνό αντί EM-Αctive)
•Μελάσα από ζαχαροκάλαμο
•Νερό (νερό καλής ποιότητας,κατά
προτίμηση ενεργοποιημένο με EM
κεραμικά)
•Πίτουρο σιταριού ή πίτουρο ρυζιού
•Ένα αεροστεγές δοχείο ή μια αεροστεγή
σακούλα.
Παράδειγμα για να παρασκευάσετε 5 κιλά Bokashi:
30 ml EM-πυκνό
30 ml μελάσα ζαχαροκάλαμου
1,5 λίτρο νερό (νερό καλής ποιότητας) κατά προτίμηση ενεργοποιημένο με EM κεραμικά)
5 κιλά πίτουρο από σιτάρι ή πίτουρο ρυζιού
Παράδειγμα για να παρασκευάσετε 10 kg Bokashi:
60 ml EM- πυκνό
60 ml μελάσα ζαχαροκάλαμου
3 λίτρα νερό (νερό καλής ποιότητας) κατά προτίμηση ενεργοποιημένο με EM κεραμικά)
10 κιλά πίτουρο από σιτάρι ή πίτουρο ρυζιού
Εκτέλεση.
Σκορπίστε το πίτουρο στο νάυλον που έχετε απλώσει σε ένα σκιερό μέρος κι απάνεμο.
Ανακατεύουμε τη μελάσα σε πολύ ζεστό νερό ( περίπου 60-80° C) η τελική θερμοκρασία του νερού που θα
χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι περίπου στους 37° C έως 40° C) και προσθέστε το ΕΜ πυκνό.
Ψεκάστε με το υγρό τα πίτουρα που έχετε απλώσει.Η υγρασία που θα έχουν τα πίτουρα μετά τον ψεκασμό θα πρέπει να είναι 35%-40%.
Αναξατέψτε τα πίτουρα καλά να πάρουν όλα υγρασία και ψιλοτρίψτε τα να μην υπάρχουν μεγάλοι σβώλοι.
Πιέστε μια μικρή ποσότητα από τα πίτουρα και δημιουργήστε μια μπάλα.Αν διατηρεί το σχήμα της και δεν στάζει
υγρό, αλλά όταν την κτυπήσετε με το δάκτυλό σας διαλυθεί σε πολλά κομμάτια,τότε το υλικό σας έχει την σωστή
υγρασία.
Εάν είναι πολύ ξηρό,προσθέστε περισσότερο νερό και ανακατεύουμε εκ νέου το υλικό σας.
Βάλτε το μείγμα στο πλαστικό δοχείο σιγά σιγά και συμπιέζοντας κάθε στρώση που τοποθετείτε για να διώξετε όσο περισσότερο αέρα γίνετε.Μόλις γεμίσει το δοχείο σας μέχρι πάνω σφραγίζετε με το καπάκι του και το τοποθετείτε σε σκιερό και ζεστό μέρος.

Εάν χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα δέστε τη σφιχτά συμπιέζοντας προς τα έξω όλον τον αέρα.
Αφήστε το εκεί για 2 εβδομάδες.Οταν η επιφάνεια του πίτουρου λεχει καλυφθεί με άσπρη μούχλα και έχει την μυρωδιά της ζύμωσης (μια ευχάριστη μυρωδιά κάτι ανάμεσα ξυδιού και λικέρ) τότε το bokashi μας είναι έτοιμο.

Αν θέλετε να το διατηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα το απλώνεται πάλι στο ναύλον και το αφήνετε σε σκιερό και στεγανό μέρος να στεγνώσει εντελώς.Το bokashi αποξηραμένο έχει διάρκεια ζωής μεγαλύτερη των 2 χρόνων.

Η κομποστοποίηση με τους ενεργούς μικροοργανισμούς ΕΜ παρουσιάζει μερικές αξιόλογες διαφορές σε σχέση με την κλασική μέθοδο κομποστοποίησης.Στην διαδικασία κομποστοποίησης με τους ΕΜ λαμβάνουμε δύο προιόντα,ένα προιόν ζύμωσης το οποίο μετά θα μεταφερθεί και θα θαφτεί για να ολοκληρωθεί η αποδόμησή του και να πάρουμε το τελικό προιόν σε κομπόστα πλέον και τα υγρά που κατασταλάζουνε τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για υγρή λίπανση η διαφυλικό ψεκασμό αραιώνοντάς το με νερό σε αναλογία 80-20.Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα υγρά καταστάλαξης σε αποχετεύσεις,βόθρους κ.λ.π

Υλικά που επιτρέπονται στην κομποστοποίηση με τους ενεργούς μικροοργανισμούς ΕΜ

Μαγειρεμένα και αμαγείρευτα κρέατα και ψάρια.
Αυγά και τυρί.
Λεμονόκουπες και φλούδες απο πορτοκάλια.(όλα τα παραπάνω υλικά ήταν απαγορευμένα στην κλασική κομποστοποίηση)
Φρούτα και λαχανικά.
Ψωμιά,κατακάθια του καφέ,φύλλα τσαγιού,κ.λ.π
Όλα τα υπολείμματα λαχανικών της κουζίνας.
Μαραμένα λουλούδια.(Και όλα τα υλικα που χρησιμοποιούσαμε στην κλασική κομποστοποίηση)

Υλικά που απαγορεύονται να κομποστοποιηθούν με τους ενεργούς μικροοργανισμούς ΕΜ

Υγρά,όπως γάλα,χυμοί και λάδια.
Υδαρείς σούπες (μπορούμε σουρώνοντας τα υγρά να βάλουμε το κατακάθι στη ζύμωση)
Χαρτιά και πλαστικά.
Σακουλάκια τσαγιού.
Στάχτες απο τσιγάρα.
Κοπριές κατοικιδίων ζώων.
Κόκκαλα.

Πώς κομποστοποιούμε με το Bokashi
Για να ξεκινήσουμε την διαδικασία της κομποστοποίησης μπορούμε να προμηθευτούμε ειδικούς κάδους όπως ο κάδος της πιό πάνω φωτογραφίας η να φτιάξουμε αυτοσχέδιο κάδο με δύο πλαστικά 15 λίτρων απο χρώματα.

Τρυπώντας το ένα απο τα δύο πλαστικά με ένα τρυπανάκι κάνοντας αρκετές τρύπες για να στραγγίζουν τα υγρά της ζύμωσης.Τοποθετούμε τωρα το τρυπημένο πλαστικό στο δεύτερο πλαστικό μας.Ο κάδος μας είναι έτοιμος.

Στρώνουμε στον τρυπημένο κάδο μας μιά εφημερίδα και τοποθετούμε τα πρώτα μας υπολείμμτα.Δείτε τη συνέχεια στο βίντεο.

Χρήση τής κομπόστας απο Μποκάσι

Η κομπόστα που έχετε τώρα με την μέθοδο μποκάσι είναι πολύ διαφορετική απο αυτή που παίρνατε με την κλασική μέθοδο.Το υλικό όσο παραμένει στον κάδο ούτε σαπίζει,ούτε διασπάται και διατηρεί την αρχική του εμφάνιση και η αποδομησή του θα γίνει σε δεύτερη φάση με την ταφή του στό έδαφος η την προσθήκη στον σωρό κομποστοποίησης.

Σκάβουμε ένα λάκο βάθους 30 εκατοστών η ένα παρτέρι αν καλλιεργούμε σε παρτέρια η σε γραμμή αν καλλιεργούμε σε γραμμές και θάβουμε το υλικό μας ανακατέυοντας το με λίγο χώμα και το σκεπάζουμε.

Μετά απο 4 μήνες περίπου θα μπορούμε να φυτέψουμε τα φυτά μας στη θέση αυτή.Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και στα δέντρα μας γύρω απο τις ρίζες τους σε μιά απόσταση 60-80 εκατοστά.

Το κομπόστ αυτό κατα την ταφή δέν θα πρέπει να έρθει σε επαφή με ρίζες φυτών γιατι θα προκαλέσει νέκρωση λόγω τοξικότητας.Παύει να είναι τοξικό μετά απο 8-10 μέρες.

Καλή επιτυχία

Πηγή:naturam.gr

frontistesgis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΡΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek