Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

09:38 - 14/09/2020

Το Oruc Reis δεν αρκεί – Τι περιμένει η Αθήνα για να ξαναπιάσει το νήμα των διερευνητικών επαφών του 2016

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Του Κώστα Αλατζά

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκεται η Αθήνα, περιμένοντας και άλλα βήματα από την Άγκυρα, εκτός της απομάκρυνσης του Oruc Reis, τα οποία θα δείξουν πραγματική αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές στο OnAlert, μετά την επιστροφή του ερευνητικού πλοίου στην Αττάλεια φαίνεται ότι αποσύρονται σταδιακά τουρκικές ναυτικές δυνάμεις από την περιοχή χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι η κατάσταση αποκλιμακώθηκε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα. «Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει άμεσα ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα πλαίσια της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πηγή του Πολεμικού Ναυτικό, με την αποχώρηση του Oruc Reis 3 τουρκικά πολεμικά πλοία επέστρεψαν στη ναυτική βάση του Ακσάζ. Εντούτοις, στην περιοχή παραμένουν ναυτικές μονάδες του τουρκικού στόλου και για αυτό το λόγο οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις εξακολουθούν να είναι σε επιφυλακή. «Για να υπάρξει ουσιαστική αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων πρέπει να επιστρέψουν στις βάσεις τους στη Σμύρνη και Μπατρίν», επισημαίνει η ίδια πηγή.

Πάντως, το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν ανανέωσε, με την έκδοση νέας NAVTEX, τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη, εκτός απροόπτου, απόσυρση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, δείχνει ότι η Τουρκία, επί του παρόντος, επιλέγει την αποκλιμάκωση, επιβεβαιώνοντας έτσι το ρεπορτάζ και τις εκτιμήσεις αναλυτών στο OnAlert. Πλέον, η προσοχή όλων στρέφεται στον επικείμενο διάλογο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας αλλά και στο πως θα έρθουν σε επαφή ξανά οι δύο πλευρές. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται, πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 22-24 Σεπτεμβρίου, η γερμανική προεδρία, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, να αναλάβει νέα διαμεσολαβητική πρωτοβουλία για την έναρξη νέου γύρου διερευνητικών επαφών.

Από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, έδωσε, τρόπον τινά, τον οδικό χάρτη που μπορεί να οδηγήσει στον ελληνοτουρκικό διάλογο, λέγοντας ότι ο επίλογος των προκλήσεων είναι η αρχή για διερευνητικές επαφές που θα οδηγήσουν σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και στη συνέχεια σε διάλογο. Το πρώτο στάδιο των διερευνητικών επαφών θεωρείται κρίσιμο και καθοριστικό για την πορεία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης καθώς, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «οι λεπτομέρειες (το αντικείμενο είπε αρχικά και αμέσως το διόρθωσε ) θα καθοριστούν από τους έμπειρους Έλληνες διαπραγματευτές».

Οι διερευνητικές επαφές του 2016 και το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων

Από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού φάνηκε ξεκάθαρα ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το αντικείμενο του διαλόγου είναι ότι υπάρχει μόνο μία διαφορά: ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 αρκεί να μη γίνονται μονομερείς ενέργειες σε μη οριοθετημένες περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος. Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο βασικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Το 2016, η ελληνοτουρκική προσέγγιση σταμάτησε με υπαιτιότητα της Άγκυρας στο 60ο γύρο διερευνητικών επαφών που έγινε στην Αθήνα στις 29 Φεβρουαρίου. Οι διερευνητικές επαφές αφορούσαν την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών που εκτός από την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ περιλαμβάνουν και τα χωρικά ύδατα και ειδικότερα το δικαίωμα της Ελλάδας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας , UNCLOS, για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ν.μ.

onalert.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*