09:54 - 21/10/2020

Σκληρό πόκερ με επίκεντρο το Καστελλόριζο

Σε ύψιστη επιφυλακή παρέμεναν χθες οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) στην περιοχή του Καστελλόριζου, παρακολουθώντας τον πλου του «Ορούτς Ρέις» και τη συνοδεία του, που χθες έφθασαν μέχρι και περί τα 9 ναυτικά μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμα.

Με βάση την πορεία που ακολουθεί το «Ορούτς Ρέις» (την ταχύτητα αλλά και την περιοχή που έχει δεσμευθεί με NAVTEX για έρευνες), θα είναι ξανά εντός περιοχής των 12 ν.μ. από το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, σήμερα αργά το απόγευμα. Στρατιωτικοί κύκλοι ανέφεραν ότι οι Ε.Δ. είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, καθώς έχουν αφομοιώσει τα διδάγματα της πρόσφατης διπλής κρίσης του Αυγούστου και του Ιουλίου, πέρα από τη γνώση που ούτως ή άλλως διαθέτουν κατά την επιτέλεση των καθηκόντων τους.

Στο ΓΕΕΘΑ δεν αποκλείουν οι Τούρκοι να επιθυμούν ρεβάνς για την επακούμβηση της φρεγάτας «Λήμνος» με το «Κεμάλ Ρέις», γι’ αυτό υπάρχουν οδηγίες για προσοχή ώστε να αποφευχθεί πιθανή προβοκάτσια.

Χθες, από το ΓΕΕΘΑ διέρρευσε σειρά φωτογραφιών στις οποίες διακρίνονται φρεγάτες, πυραυλάκατοι και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου ανεπτυγμένα, ενώ σε πιο μακρινά πλάνα είναι ορατός ο πολύ πυκνός σχηματισμός πλοίων του τουρκικού ναυτικού γύρω από το «Ορούτς Ρέις».

Ο σχηματισμός αφενός υποδεικνύει ότι, τουλάχιστον εντός των 12 ν.μ. το «Ορούτς Ρέις» δύσκολα, τουλάχιστον χθες, θα κατόρθωνε να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες, αφετέρου τη λήψη προληπτικών μέτρων σε περίπτωση επιθετικότερης τοποθέτησης των ελληνικών Ε.Δ. Η διαρροή των φωτογραφιών από το ΓΕΕΘΑ είχε, επίσης, ως στόχο και την ευρύτερη τοποθέτηση της Ελλάδας προς το εξωτερικό, προκειμένου να καταστεί σαφές ότι η Αθήνα, σε περίπτωση που απειληθούν κυριαρχικά δικαιώματα, δεν θα διστάσει να τα υπερασπιστεί και με στρατιωτικά μέσα.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με επιστολή του προς τον αρμόδιο επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε. Ολιβερ Βαρχέλι, έθεσε ζήτημα εξέτασης του ενδεχομένου συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας. Διπλωματικές πηγές τόνιζαν χθες το πρωί ότι ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση Ε.Ε. – Τουρκίας».

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι «ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροήν παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας».

Λίγο αργότερα, κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι η Αθήνα δεν ζητεί σε αυτό το σημείο αναστολή της τελωνειακής ένωσης, αλλά καταγραφή των σημείων αυτής που παραβιάζονται από την Τουρκία, προκειμένου να καταστεί σαφές προς την Ε.Ε., η στάση που τηρεί η Αγκυρα.

Σε κάθε περίπτωση το μπαράζ επιστολών της Αθήνας προς συμμάχους, εταίρους και διεθνείς οργανισμούς έχει ως στόχο να καταδείξει το εύρος της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τελικό στάδιο σε αυτή την κινητικότητα θα είναι η Αθήνα να ζητήσει τη συζήτηση της τουρκικής επιθετικότητας σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, ο κ. Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον κ. Ολιβερ Βαρχέλι και τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ.

Βασίλης Νέδος-kathimerini.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*