09:14 - 23/12/2020

Πού το πάει η Τουρκία με τη NAVTEX για το Oruc Reis

Του Κώστα Αλατζά

Την εντύπωση ενός άτυπου μορατόριουμ ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί να δώσει η κίνηση της Άγκυρας να δεσμεύσει στον κόλπο της Αττάλειας περιοχή για έρευνες του Oruc Reis μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Με τη ναυτική αναγγελία που εξέδωσε χθες ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, το τουρκικό ερευνητικό θα «κρατάει ζεστές τις μηχανές» μέχρι τις 21 Ιουνίου 2021, κάνοντας έρευνες σε μη αμφισβητούμενη περιοχή. Βέβαια, η αναγγελία αυτή δεν εμποδίζει την Άγκυρα μελλοντικά να βγάλει άλλη Navtex με διαφορετική αποστολή του Oruc Reis.

Tο Oruc Reis θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες για άλλους έξι μήνες με καταληκτική ημερομηνία την 21η Ιουνίου, σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε οι υδρογραφικές υπηρεσίες της Τουρκίας και πιο συγκεκριμένα ο ωκεανογραφικός σταθμός της Αττάλειας.

Οι συντεταγμένες της νέας τουρκικής NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1610/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 22-12-2020 19:38)TURNHOS N/W : 1610/20
MEDITERRANEAN SEA
1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇREİS, ATAMAN AND CENGİZHAN FROM 222101Z DEC 20 TO 152059Z JUN 21 IN AREA BOUNDED BY;
36 27.43 N – 030 34.37 E
35 53.85 N – 031 03.72 E
36 16.17 N – 031 38.63 E
36 47.82 N – 031 10.38 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 152059Z JUN 21.

Όπως εκτιμούν στο ΟnAlert καθηγητές του Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, η Τουρκία δείχνει ότι θέλει να απευθύνει πρόσκληση στην Ελλάδα για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, επιδιώκοντας όμως να προσθέσει στην ατζέντα επίδικα που είναι ευρύτερα του ζητήματος του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση ότι το Oruc Reis τους επόμενους μήνες θα μείνει σε τουρκικά ύδατα είναι πιθανό να παρουσιαστεί από την Άγκυρα ως έμπρακτη ανταπόκριση για μορατόριουμ ερευνών που ζητά, μεταξύ άλλων, η Αθήνα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από ελληνικής πλευράς καθώς η τουρκική Navtex αφορά περιοχή εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα ζητά από τη Τουρκία «συνέπεια και συνέχεια», όπως άλλωστε έχουν δηλώσει επανειλημμένα τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε κάθε περίπτωση η απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα δε συνιστά τη μοναδική προϋπόθεση που θέτει η Αθήνα για να επανεκκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος για τη μια και μόνη διαφορά: τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Η διαφορετική αντίληψη Αθήνας και Άγκυρας για το προς επίλυση αντικείμενο των ελληνοτουρκικών διαφορών αποτελεί το μόνιμο αγκάθι στην προσέγγιση των δύο χωρών.

onalert.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*


Μην συνεχιζεις να βοηθας της σελιδες που θελουν να σου προσφερουν προπαγανδα !

Παρακαλώ απενεργοποιήστε τον AdBlocker σας! Το να εχεις adBlocker σε ανεξαρτητες σελιδες ειναι σαν να θες αυτες οι σελιδες να σταματησουν να προσφερουν δωρεαν της υπηρεσιες τους η να κλεισουν!.. Αν μας εκτιματε σαν σελιδα σας παρακαλουμε απενεργοποιηστε τον AdBlocker σας!

How to disable? Refresh