09:07 - 08/12/2020

Νέος χάρτης από τον Ερντογάν – Εξαφανίζει Ρόδο-Κύπρο και θέλει ΑΟΖ με το Ισραήλ

Μετά τις συνεχείς προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, τώρα η Άγκυρα επιχειρεί να προσεγγίσει το Ισραήλ δελεάζοντάς το για να οριοθετήσει ΑΟΖ, «εξαφανίζοντας» όμως από τον χάρτη την Κύπρο, την Ρόδο και το Κατσελλόριζο.

Τι κι αν επί χρόνια οι δύο χώρες είχαν τις χειρότερες διμερείς σχέσεις, η Τουρκία βλέποντας πως το κλίμα στην Δύση δεν είναι και το καλύτερο για την δράση της στην περιοχή, προσπαθεί να προσεταιριστεί το Ισραήλ με «επιθέσεις φιλίας». Όπως δημοσίευσε η ισραηλινή εφημερίδα, «Israel Hayom», ήδη προ τεσσάρων μηνών οι Τούρκοι είχαν ενημερώσει την Ισραηλινή κυβέρνηση πως επιθυμούν επαναπροσέγγιση και συζήτηση επί της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η όποια αλληλουχία γεγονότων, ωστόσο, διεκόπη από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, φιλοκυβερνητικό Μέσο στην Τουρκία, έκανε λόγο για εν εξελίξει μυστικές συζητήσεις μεταξύ αξιωματούχων της Mossad και Τούρκων συναδέλφων τους. Σε αυτές, όπως άφησαν να διαρρεύσει από την Τουρκία, η Άγκυρα εξέφρασε την επιθυμία της για επίλυση του ζητήματος ενώ αξίζει να σημειωθεί πως προς επίρρωσιν αυτών, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έχει σταματήσει να στοχοποιεί το κράτος του Ισραήλ, κάτι που έκανε κατά κόρον στο παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος, έστειλε στο Ισραήλ έναν από τους στενότερους συμβούλους του και συγκεκριμένα τον Cihat Yayci, που δεν είναι άλλος από τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» να παρουσιάσει μία πρόταση οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών. Μία πρόταση στην οποία η Τουρκία «δελεάζει» τους Ισραηλινούς με κομμάτια από την ΑΟΖ της Κύπρου, σαν να έχει κυριαρχία επί αυτών για να τα διαπραγματευτεί!

Ο Cihat Yayci εμπνευστής άλλης μίας αλλοπρόσαλλης θεωρίας

Ο Cihat Yayci, είναι σήμερα πρόεδρος του Κέντρου Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής του πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ. Ο Cihat Yayci, μπορεί να έχει αποστρατευτεί από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, ωστόσο συνεχίζει να «σκαρφίζεται» θεωρίες οι οποίες υιοθετούνται από την τουρκική ηγεσία προκειμένου η Άγκυρα να βρει δικαιώματα εκεί που δεν έχει και μάλιστα εις βάρος του Ελληνισμού.

Αρχιτέκτονας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και με αυτό ως δεδικασμένο, δημοσιεύει μία νέα θεωρία η οποία κομίζεται ως πρόταση στο Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία υπάρχει μία στενή λωρίδα θάλασσας η οποία ενώνει την ηπειρωτική Τουρκία με το Ισραήλ. Στο άρθρο-πρόταση που στόχο έχει την ισραηλινή κυβέρνηση που δημοσιεύθηκε χθες 7 Δεκεμβρίου από τη στήλη «TurkeyScope» του «Κέντρου Μοσέ Νταγιάν για Μεσανατολικές και Αφρικανικές Σπουδές» του Ισραήλ, καταστρατηγείται κάθε θεωρία που υπάρχει στο Διεθνές Δίκαιο.

Τι κι αν μεσολαβούν τα Δωδεκάνησα με τη Ρόδο και το Καστελόριζο, τι κι αν σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο δεσπόζει η Κύπρος; Αυτά είναι λεπτομέρειες για τον Cihat Yayci.

O Cihat Yayci

Το άρθρο τιτλοφορείται «Το Ισραήλ είναι ο γείτονας της Τουρκίας στην Άλλη Πλευρά της Θάλασσας: Οριοθέτηση Περιοχών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ» (Israel is Turkey’sNeighbor Across the Sea: Delimitation of the Maritime Jurisdiction Areas between Turkey and Israel).

Αυτός είναι ο χάρτης με την… ΑΟΖ Τουρκίας-Ισραήλ

Αυτό που προκύπτει από την εξέταση του εν λόγω χάρτη, είναι πως εκτός από την Κύπρο, η Τουρκία εξαφανίζει και την ελληνική κυριαρχία στα Δωδεκάνησα αφού στο πλαίσιο της δημιουργίας της λεπτής γραμμής που οδηγεί στην θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ, η Άγκυρα δεν υπολογίζει ούτε καν την ύπαρξη της Ρόδου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από το νέο αυτό τουρκικό θεώρημα, η Άγκυρα προτείνει ουσιαστικά τη μεταφορά της κυριαρχίας των οικοπέδων 8,9,11 και 12 από την Κύπρο στο Ισραήλ. Ειδικά για το οικόπεδο 12 το ενδιαφέρον είναι μεγάλο καθώς εκεί βρίσκεται το κοίτασμα φυσικού αερίου Αφροδίτη, κοντά στο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ, που ελέγχεται από την ισραηλινή εταιρεία Delek, τη Shell και την Noble Energy με έδρα τις ΗΠΑ.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου, που ανακαλύφθηκε στις ακτές της Κύπρου το 2011 από την Noble Energy με έδρα το Τέξας, εκτιμάται ότι περιέχει 7-10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην ισραηλινή πλευρά και περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην κυπριακή πλευρά. Σημειωτέον ότι η εκτιμώμενη αξία των 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου είναι περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Πώς η Κύπρος εξαπάτησε το Ισραήλ»

Το άρθρο έχει ως κεντρική ιδέα την άποψη πως το Ισραήλ «εξαπατήθηκε» από την Κύπρο προκειμένου να ακολουθήσει την μέθοδο της μέσης γραμμής, ενώ ουσιαστικά εάν είχε προχωρήσει σε συμφωνίες με την Τουρκία θα είχε μεγαλύτερα οικόπεδα στην διάθεσή της και περισσότερα δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στο άρθρο: «η θαλάσσια περιοχή που χάνει το Ισραήλ αυξάνεται έως και 16.000 τ.χλμ σε σύγκριση με το εάν ακολουθήσει συμφωνία οριοθέτησης με την Τουρκία»

Δείτε τα… οφέλη του Ισραήλ εάν συμμαχήσει με την Τουρκία:

Η δε Τουρκία κερδίζει 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας και μέρος των Οικοπέδων 1,5,6,8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, δεν θίγεται η περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Αιγύπτου. Παράλληλα, όπως γίνεται αντιληπτό, η θεωρία αυτή επιχειρεί να αναβαθμίσει γεωπολιτικά και τον τουρκικό αγωγό έναντι του East Med.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΩ

«Είμαστε σύμμαχοι με την Κύπρο», λένε από το Ισραήλ

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, «Israel Hayom», αξιωματούχος του κράτους του Ισραήλ, είπε ότι η βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα θα ήταν μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Ωστόσο, κάθε πρόταση που έρχεται σε βάρος της Κύπρου δεν είναι σημείο εκκίνησης, τόνισε. «Η Κύπρος είναι σύμμαχος του Ισραήλ και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των χωρών αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξήγησε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Πάντως, Τουρκία και Ισραήλ, έχουν πολλά θέματα να λύσουν που άπτονται θεμάτων βαθύτερων από αυτά που αφορούν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ. Όπως σημειώνει ο δρ. Hay Eytan Cohen Yanarocak, ερευνητής επί των ζητημάτων της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικός επί της σύγχρονης τουρκικής πολιτικής, «οποιαδήποτε σχέση βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει τη φύση του λόγου της έναντι του Κράτους του Ισραήλ. Με άλλα λόγια, πρέπει να σταματήσει με την απονομιμοποίηση του Ισραήλ. Πέρα από αυτό, η Άγκυρα πρέπει να λήξει τη στενή σχέση της με τη Χαμάς. Εάν ο Ερντογάν το κάνει αυτό, είναι λογικό να πιστέψουμε ότι η Ιερουσαλήμ θα προσπαθήσει να βρει τρόπους για να ευδοκιμήσουν ξανά οι σχέσεις των δύο χωρών».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η αντίδραση αυτή χρονολογείται λίγες ώρες πριν την δημοσίευση της παραπάνω έρευνας, και πριν την επίσκεψη του Cihat Yayci στην χώρα.

Απομένει τώρα, μετά τις όποιες επαφές θα επιχειρήσει να έχει ο Cihat Yayci , η επίσημη αντίδραση του Ισραήλ, καθώς μπορεί να προκαλεί έκπληξη η δημοσίευση της αμφιλεγόμενης αυτής έρευνας σε ένα ισραηλινό think tank, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί βάση για κάποιο ασφαλές συμπέρασμα, καθώς δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από την δημοσίευση ενός κειμένου που εκ των πραγμάτων κινείται εκτός των ορίων του Διεθνούς Δικαίου.

protothema.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (4)

  1. γιωργος τιμπολης 12/08/2020 @ 9:32 ΠΜ

    καλημερα στα κατεχομενα.ετσι. πρωτα να δουμε φως με τις κυρωσεις και μετα βλεπουμε για τα εμβολια.κυριε προεδρε ποτε ειναι η συνοδος?δινεται εξετασεις.ας τα εμβολια δεν ειναι η ωρα.

  2. Δλδ κανεις συμφωνια οριοθετησης θαλασιων ζωνων κανεις γεωτρησεις που επιβεβαιωνουν ενεργειακους πορους εντος δικαιοδοσιας σου και ο εταιρος συμβαλομενος στην παρουσα το Ισραηλ το ξανασκεφτεται μηπως τον εχεις αδικησει???και επαναπροσεγγιζεται απ τον χειροτερο εχθρο σου και συνομιλει για εις βαρος σου νεα οριοθετηση???και ξεδιαντροπα σε αποκαλει φιλο???φαινεται οτι ο επανασχεδιασμος της των σφαιρων επιροης στον παγκοσμιο χαρτη δεν αλλαζει μονο τις γεωπολιτικες γειτονιες οπως τις γνωρισαμε’αλλα

  3. …αλλα αλαζει και την ιδιοσυγκρασια των κρατων.Ορισμενων.Στο παρον του Ισραηλ που διολισθενει παρα την μεγαλη του ιστορια του και την προσφορα του στον παγκοσμιο πολιτισμο’σε ενα κρατος ευκαιριακο απατεωνων.Ενα κρατος καραγκιοζιδων.Δειξε μου τον φιλο σου(τουρκια)να σου πω ποιος εισαι

  4. γιωργος τιμπολης 12/08/2020 @ 12:02 ΜΜ

    εδω σε θελω επιχηρειρηση.με τους παπουδες και τα γυναικοπαιδα?

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*


Μην συνεχιζεις να βοηθας της σελιδες που θελουν να σου προσφερουν προπαγανδα !

Παρακαλώ απενεργοποιήστε τον AdBlocker σας! Το να εχεις adBlocker σε ανεξαρτητες σελιδες ειναι σαν να θες αυτες οι σελιδες να σταματησουν να προσφερουν δωρεαν της υπηρεσιες τους η να κλεισουν!.. Αν μας εκτιματε σαν σελιδα σας παρακαλουμε απενεργοποιηστε τον AdBlocker σας!

How to disable? Refresh