13:05 - 30/06/2019

Κατεχόμενα: Έτοιμη να στείλει εμβάσματα η Τουρκία

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Η Άγκυρα ετοιμάζει τα εμβάσματα προς τα κατεχόμενα, τα οποία είχε παγώσει εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο. Εντός Ιουλίου θα υπογραφεί ενδιάμεσο πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους, για το 2019, και σε περίπτωση που το κατοχικό καθεστώς υλοποιήσει όλο το πρόγραμμα που στάλθηκε από την Άγκυρα. Στη συνέχεια, εάν και εφόσον ολοκληρωθεί η υλοποίηση των εντολών, θα υπογραφεί πρωτόκολλο για την περίοδο 2020-2021.

Σημειώνεται συναφώς ότι σχετικά πρόσφατα οι νέοι εγκάθετοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Τατάρ και Οζερσάι, μετέβησαν στην Άγκυρα. Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν να ξεκινήσουν ξανά τα εμβάσματα από την Τουρκία προς το ψευδοκράτος. Ο Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκαν, τους είπε πως η Τουρκία θα καλύψει τρέχουσες ανάγκες, θα κάνει έμβασμα 1,5 δισ. τουρκικών λιρών, περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Το κύριο πρόβλημα είναι το μισθολόγιο, το οποίο το ψευδοκράτος κάλυπτε με εσωτερικό δανεισμό (τράπεζες και ταμεία). Μέχρι και ο κατοχικός στρατός έχει οκτώ περίπου μήνες να πληρώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα ταμεία φαίνεται να έχουν αδειάσει και μόνο το χέρι βοηθείας από την Τουρκία θα… σώσει την κατάσταση.

Η Τουρκία, λοιπόν, ζήτησε μια σειρά ζητήματα να γίνουν, τα οποία δεν μπόρεσε να εφαρμόσει η προηγούμενη ψευδοκυβέρνηση. Οι Τατάρ και Οζερσάι είναι πανέτοιμοι να ικανοποιήσουν τις εντολές της Άγκυρας, και επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς και γιατί πρέπει να πάρουν το… ζεστό χρήμα από την Τουρκία.

Ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τους τομείς, όπως η «αρχή ηλεκτρισμού», λιμάνια και φιλέτα στη θάλασσα, για να τα πάρουν φίλοι του Ερντογάν.

Τουρκικές ιδιωτικές εταιρείες, που έχουν διασυνδέσεις με τις επιχειρήσεις της οικογένειας Ερντογάν, έχουν προχωρήσει στην αγορά ζωτικών υπηρεσιών στα κατεχόμενα.

Διαπιστώνεται «απόβαση» τουρκικών εταιρειών στον κατασκευαστικό τομέα. Στο θέμα των δύο λιμανιών έχουν γίνει κάποιες διεργασίες, ενώ υπενθυμίζεται πως μαρίνες έχουν δοθεί σε ξένους επενδυτές, όπως στον Ισραηλινό, στον οποίο δόθηκε αυτή στην κατεχόμενη Γιαλούσα.

Να δοθούν «υπηκοότητες» σε Τούρκους εποίκους. Αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο ο Ερντογάν είναι απόλυτος και δεν δέχεται ενστάσεις. Σημειώνεται η παλαιότερη προειδοποίηση Τούρκου Προέδρου για «πολιτογράφηση» 26.500 εποίκων.

Κατάργηση ωφελημάτων «δημοσίων» υπαλλήλων. Στην Τουρκία ενοχλούνται και το λένε, κιόλας, καθώς θεωρούν τους λεγόμενους δημόσιους υπαλλήλους προνομιούχους σε σχέση με τους Τούρκους συναδέλφους τους.

Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και, ως αποτέλεσμα τούτου, και των συντεχνιών που δρουν στον «δημόσιο» τομέα.
Υποδείξεις για τον λεγόμενο τραπεζικό τομέα, αλλά και για τα ζητήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Αξιοποίηση» εποίκων σε ψηλές θέσεις.

Αλλαγές στους «δήμους», με μείωση του αριθμού μέσα από… μεταρρυθμίσεις.
Εναρμόνιση του συστήματος «διακυβέρνησης» με αυτό της Τουρκίας.
Η αλλαγή «πολιτειακού συστήματος» και η πλήρης εναρμόνιση με το τουρκικό συνιστά βήμα προς την κατεύθυνση του σχεδιασμού για ενσωμάτωση των κατεχομένων. Δεν είναι καινούργιο, η Άγκυρα προχωρεί σταδιακά, αλλά με συστηματικό τρόπο, για να μην προκαλούνται αντιδράσεις (όχι πως υπολογίζει και κανένα ο Ερντογάν). Την ίδια στιγμή, αναβαθμίζεται από πλευράς της Άγκυρας ο έλεγχος στους τομείς της παιδείας και υγείας. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο και συνδέεται με τους σχεδιασμούς η, βήμα προς βήμα, ισλαμοποίηση των κατεχομένων.
Βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει αρκετά.

Παράλληλα με τα πιο πάνω, η Τουρκία σε μια προσπάθειά της να «νομιμοποιήσει» το κατοχικό καθεστώς, προχωρεί σε «διμερείς» συμφωνίες για μια σειρά από ζητήματα, στα οποία ούτως ή άλλως η κατοχική δύναμη κάνει πλήρως κουμάντο.
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, γίνεται και πάλιν λόγος σε «ταϊβανοποίηση» των κατεχομένων. Μοντέλο που θα επιβιώσει, όπως αναφέρεται, με αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας (τουρκικό κεφάλαιο και απόλυτο πολιτικό έλεγχο) στα κατεχόμενα, αλλά και με αυξημένες διεθνείς σχέσεις των Τουρκοκυπρίων. Ξεκαθαρίζεται δε πως η Άγκυρα δεν φλερτάρει με σενάριο προσάρτησης των κατεχομένων, καθώς η τουρκική διπλωματία θεωρεί πως ένα τέτοιο βήμα δεν θα είναι διαχειρίσιμο. Την ίδια ώρα, αν και δεν προκρίνεται το σενάριο των δύο κρατών από την Άγκυρα, αλλά αυτό της συνομοσπονδίας, συντηρείται επειδή θεωρούν πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος στην ελληνοκυπριακή πλευρά! Οι Τούρκοι προφανώς θεωρούν πως ενδεχομένως η ελληνική πλευρά θα πέσει στην παγίδα για έναρξη συζητήσεων στη βάση αυτή, όπως έγινε –υποστηρίζουν– και παρασκηνιακά.

Περιμένοντας το επόμενο βήμα

Το θέμα της Αμμοχώστου συντηρείται από την τουρκική πλευρά προκαλώντας, μεταξύ άλλων, και αναστάτωση στις ελεύθερες περιοχές. Είναι ξεκάθαρο πως ο Κουντρέτ Οζερσάι κινήθηκε και κινείται με εντολές της Άγκυρας, που δεν είναι σαφές μέχρι πού θα τραβήξει το ζήτημα τούτο. Θα υπάρξει συνέχεια μετά την καταγραφή των περιουσιών από την ομάδα των ειδικών; Ούτως ή άλλως έχουν τα στοιχεία από προηγούμενες έρευνες και εκθέσεις που ισχυρίζονταν πως οι περιουσίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου τούς ανήκουν. Σημειώνεται πως το θέμα του ΕΒΚΑΦ και της περιουσίας του έχει ξεκαθαρίσει με την αγορά τους από το αποικιοκρατικό καθεστώς το 1920 έναντι σημαντικού ποσού. Επί τούτου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μελέτες, ως αποτέλεσμα έρευνας, αλλά και γνωματεύσεις ειδικών, Κυπρίων και ξένων.
Προκύπτει από δηλώσεις και ενέργειες πως εάν ανοίξει η τουρκική πλευρά την περίκλειστη περιοχή, αυτό θα γίνει για να τεθεί υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ενώ αντιφατικές είναι οι απόψεις που διατυπώνονται για το θέμα των Ελληνοκύπριων νόμιμων κατοίκων.

Την ίδια στιγμή η διαφωνία Ακιντζί κι άλλων στην κίνηση Άγκυρας και Οζερσάι δεν επηρεάζει την πορεία των πραγμάτων εκτός κι εάν ο κατοχικός ηγέτης προβεί σε μια ενέργεια ανατροπής: Να συζητήσει την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για τη σύσταση μιας Τεχνικής Επιτροπής για Ανοικοδόμηση και Επανεγκατάσταση της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου. Θέλει; Μπορεί;

ΣΚΗΝΙΚΟ «ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ», ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ «ΦΑΓΩΜΑ» ΑΚΙΝΤΖΙ

Το σκηνικό για τις λεγόμενες προεδρικές στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται τον Μάρτιο του 2020, στήνεται σιγά-σιγά και με την παρέμβαση της Άγκυρας. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο εκλεκτός της Τουρκίας, Κουντρέτ Οζερσάι, χάνει έδαφος και, κυρίως, μετά και το μυστικό δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η δημοτικότητά του μειώθηκε. Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν θέλει τον Ακιντζί, το καθεστώς Ερντογάν φέρεται να στρέφεται προς τον ηγέτη του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν, καθώς τυχόν «υποψηφιότητα» του θα μειώσει τις πιθανότητες Ακιντζί. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Ερχιουρμάν φαίνεται να φλερτάρει με την ιδέα και ενόψει τούτου ρίχνει γέφυρες προς την Άγκυρα. Σημειώνεται πως το τοπίο θα επηρεασθεί και από τις αποφάσεις της δεξιάς και πιθανή «υποψηφιότητα» Τατάρ. Αυτό θα εκτροχιάσει, εκ των πραγμάτων, τον Οζερσάι.

Πηγή: Philenews/ Κώστας Βενιζέλος

onalert.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*