in

Η πληροφόρηση ως αντίμετρο στις υβριδικές απειλές

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Μετά την ψυχολογική επιχείρηση κατά του Ελληνικού Στρατού από ισλαμιστές και παιδεραστές και μία νέα κυβερνοεπίθεση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του 424 Γ.Σ.Ν.Ε. που πραγματοποίησαν τούρκοι χάκερς είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι κυοφορείται μία εκ νέου κρίση που αποσκοπεί στη δημιουργία σκηνικού διαπραγματεύσεων και δημιουργίας νέων γεωστρατηγικών δεδομένων ενώ προωθούνται μορφές τύπου “συν”: συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και συνδιοίκηση στην  Θράκη!

Αυτή η εικόνα ενισχύθηκε από την εμφάνιση πολλών “προθύμων” εντός των τειχών να βρεθούν στο πλάνο μιας “οικουμενικής” συνδιαχείρισης πόρων, διαδρόμων και εθνικού πλούτου, ξεπουλώντας στα σαλόνια ό,τι με αίμα και αγώνες κέρδισαν οι Πρόγονοί μας στα πεδία των μαχών και συνεχίζουν να τα υπερασπίζονται οι Απόγονοί τους, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη!

Όπως συμβαίνει σε κάθε ανάλογη περίσταση, στόχος του επιτιθεμένου είναι οι μηχανισμοί της (μη ελεγχόμενης) πληροφόρησης και είναι απολύτως απαραίτητο να ελεγχθούν οι διαχειριστές των ειδήσεων και των πληροφοριών που τελικό αποδέκτη έχουν την κοινή γνώμη.

Ξαφνικά, Έλληνες δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης, βρέθηκαν στο στόχαστρο του καθεστώτος Ερντογάν που έχει στείλει στην ανεργία 11.000 δημοσιογράφους, 114 κρατούνται στις τουρκικές φυλακές και 1.500 απειλούνται με δίκες.Σύμφωνα με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», η Τουρκία βρίσκεται στην 157η θέση σε σύνολο 182 χωρών. Η χώρα ελέγχεται ολοένα και περισσότερο από ομίλους ΜΜΕ και η πολυφωνία λιγοστεύει. Σύμφωνα με έρευνες διεθνών παρατηρητών το 94% των τουρκικών ΜΜΕ βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης.Να σημειώσουμε ότι στο στόχαστρο βρίσκεται και η “δημοσιογραφία των πολιτών” (ιστολόγια, social media κοκ) με 36.066 Τούρκους να βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις το 2019. Συνολικά, 9,554 άτομα έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση για προσβολή του Προέδρου.

Στα καθ’ημάς, η Ελλάδα είναι το κράτος-μέλος της Ε.Ε. που κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2020,με την Χώρα μας να βρίσκεται στην 65η θέση από πλευράς «ελευθερίας του Τύπου» και από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μόνο η Μάλτα (81η), η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν (89η) και η Βουλγαρία (111η) έχουν χειρότερο δείκτη.

Οι λειτουργοί του Τύπου , οι εργαζόμενοι στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, η νέα γενιά δημοσιογράφων του ηλεκτρονικού τύπου, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την “δημοσιογραφία της (κατευθυνόμενης) άποψης” ενώ γνωρίζουμε καλά ότι “Η δημοσιογραφία ήταν και είναι καθαρά η παρουσίαση γεγονότων, με εμπεριστατωμένα στοιχεία, επιχειρήματα και αποδείξεις” κάτι που φοβούνται τα επικοινωνιακά επιτελεία και οι πάσης φύσεως προπαγανδιστές!

Όταν τα εξώδικα, οι μηνύσεις και οι αγωγές δεν τιθασεύουν τον τύπο, τότε το παιχνίδι “ανεβαίνει” πίστα και στο πλάνο μπαίνουν όσοι χειρίζονται τους “διακόπτες” μετάδοσηςαπό το “παρακράτος” στην “κυβερνοαστυνομία” και την αναστολή έκδοσης, εκπομπής, μετάδοσης ειδήσεων και πληροφοριών με πρόσχημα την “κακόβουλη χρήση λογαριασμού” ή την “παραβίαση των όρων της κοινότητας”

Συνήθως, αυτές τις τακτικές βλέπουμε σε περιόδους που προηγούνται μεγάλων συγκρούσεων ή καταιγιστικών εξελίξεων και η δικτατορία των ομοκέντρων κύκλων εξουσίας και των ισχυρών μειοψηφιών πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της υιοθετώντας πρακτικές “πληροφοριακής στεγανότητας” και παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

Οι μέρες που έρχονται θα αποτελέσουν ένα ισχυρό crash test για τις αντοχές του Έθνους και της Ελληνικής Κοινωνίας κι ας μην προσπαθήσουν κάποιοι να αντιγράψουν τις ερντογανικές μεθόδους, πόσω μάλλον να τις υπερασπισθούν ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ με πρόσχημα την σωτηρία από ορατές κι αόρατες απειλές…

Η Δημοσιογραφία εξακολουθεί να είναι η Δύναμη των Αδυνάτων και όχι επιχορηγούμενο προϊόν!!

Κι εμείς εδώ στο Komotinipress το έχουμε εμπράκτως (απο)δείξει!

Report

What do you think?

17 points
Upvote Downvote

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το σημείο βρασμού

Ακτιβιστής ετών… 11