Τις μεγάλες αλλαγές και τις θυσίες για να κλείσει το έλλειμμα επικυρώνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Επιδόματα, δαπάνες υπουργείων, ΦΠΑ στο πακέτο των μέτρων. Ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.Όλα τα «λεφτά» στο «11» αποφάσισε να «ποντάρει» η κυβέρνηση. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα επικυρώσει σήμερα θυσίες στα επιδόματα του Δημοσίου, στις ΔΕΚΟ, στα υπουργεία Άμυνας, Παιδείας, Υγείας, Εργασίας και Γεωργίας, τα οποία θα δουν τους προϋπολογισμούς τους να μειώνονται αθροιστικά κοντά στα 4 δισ. ευρώ το 2011, και μπαράζ διαρθρωτικών αλλαγών στο ερχόμενο τρίμηνο.
«Ολα τώρα για να πιαστεί ο στόχος του ελλείμματος και να κλείσει, αν πετύχουν οι αλλαγές, ο κύκλος της ύφεσης», σημειώνουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κατάλογος των μέτρων, που βρίσκεται από χθες στα χέρια του Γ. Παπανδρέου, περιλαμβάνει και την αύξηση του χαμηλού συντελεστή του ΦΠΑ από το 11% στο 13% για μια ευρεία γκάμα προϊόντων. Επιπλέον, η κυβέρνηση ετοιμάζει από ένα έως πέντε νομοσχέδια στα οποία θα περάσουν όλες οι μεγάλες αλλαγές: στα κλειστά επαγγέλματα και στις απελευθερώσεις των αγορών.
«Τα Χριστούγεννα θέλω όλοι να γράφουν νόμους, ώστε η υλοποίησή τους να ξεκινήσει με τη νέα χρονιά», διεμήνυσε στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσω συνεργατών του, ο πρωθυπουργός. Ακόμη, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ενισχύσει το αναπτυξιακό μέρος της πολιτικής της: Με το fast track, το ΤΕΜΠΕ, τον αναπτυξιακό νόμο, τη δημοπράτηση του Ελληνικού, τη χορήγηση κινήτρων στον τουρισμό και την προώθηση έργων υποδομής με τις μεθόδους ΣΔΙΤ και των συμβάσεων παραχώρησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους».
Στο σημερινό Υπουργικό, πέραν του προϋπολογισμού, θα συζητηθούν:
Η σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (Μ. Χρυσοχοΐδης).
Η διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών (Λ. Κατσέλη).
Η ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής (Χρ. Παπουτσής).
Παράθυρο για επιμήκυνση
Μιλώντας στην εκπομπή «Hard Talk» του BBC ο Γ. Παπανδρέου διεμήνυσε στους εταίρους και στις αγορές πως «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και θα επιστρέψει τα δανεικά».
Βέβαια, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης και επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, ούτε άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ερωτηθείς σχετικά εξέφρασε την πίστη του πως η Ευρώπη θα βρει τον δρόμο της και δήλωσε πως συμφωνεί με την Ανγκ. Μέρκελ σε ένα αυστηρότερο σύστημα επιτήρησης και κυρώσεων, για να αποφεύγονται δημοσιονομικές κρίσεις στο μέλλον.
Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Λισαβόνα, όπου θα λάβει χώρα η σύνοδος του ΝΑΤΟ. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με την Ανγκ. Μέρκελ και τον Τζ. Κάμερον, αλλά και τον Μπ. Ομπάμα.
Χθες η ημέρα σημαδεύτηκε από τον θόρυβο που προκάλεσε η επισημοποίηση της είδησης πως η τρίτη δόση του δανείου, στο ευρωπαϊκό της σκέλος, θα δοθεί αντί του Δεκεμβρίου τον Ιανουάριο. «Είναι κάτι το οποίο ήταν προγραμματισμένο. Αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εδώ και καιρό, και δεν δημιουργεί κανένα απολύτως ταμειακό πρόβλημα», σημείωσε ο Γ. Πεταλωτής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «καμία απολύτως ανησυχία δεν μπορεί να υπάρχει και κακώς υπήρξε, όση υπήρξε, για το θέμα της εκταμίευσης των 9 δισ. ευρώ από το συνολικό δάνειο των 110 δισ.». Σε αυτό το πλαίσιο ξεκαθάρισε και τα εξής:
*
«Η Ελλάδα μέσα στο 2010, με την έντονη προσπάθεια των πολιτών και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, κατόρθωσε να πετύχει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και να μειώσει το έλλειμμα κατά 6%, σχεδόν, ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας και τον αρχικό ακόμη στόχο».
*
«Είναι, βεβαίως, αυτονόητο πως τη συνέπεια που δείχνει η κυβέρνηση στις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης, τη ζητάμε από όσους εμπλέκονται και είναι εταίροι μας σε αυτήν τη μεγάλη συμφωνία που κάναμε».
Μήνυμα
Εστειλε έτσι μήνυμα στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Αυστρίας ότι οφείλουν να σεβαστούν τις υπογραφές τους. Παρ’ όλα αυτά έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους έναντι του Βερολίνου:
«Πρώτα από όλα, για να βάζουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία είναι πάντα φιλικές. Ενα δεύτερο, το οποίο θα πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι δεν υπάρχει ελληνογερμανικό θέμα. Δηλαδή, είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά γενικότερα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης».
Για το ενδεχόμενο στα νέα μέτρα να συμπεριληφθούν μείωση μισθών ή απολύσεις στο Δημόσιο ρωτήθηκε η Αν. Διαμαντοπούλου.
Η υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε επιφυλακτική: «Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει αυτό στην ατζέντα. Θεωρώ ότι ισχύει απολύτως η δέσμευση του πρωθυπουργού». «Ο προϋπολογισμός είναι εξαιρετικά δύσκολος και να συνταχθεί και να εφαρμοστεί», πρόσθεσε, εκφράζοντας ανοιχτά ένα ερώτημα που υπάρχει σε πολλά μέλη της κυβέρνησης: «Καλά κάνουμε και γράφουμε περικοπές και νομοσχέδια, θα τα κάνουμε;». «Οι αριθμοί του μνημονίου από μόνοι τους δεν βγαίνουν», παραδέχτηκε η υπουργός Παιδείας, θέτοντας ουσιαστικά θέμα μείγματος και αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής.
Στην Πλατεία Συντάγματος, πάντως, εκφράζουν τη δυσφορία τους γιατί «πολλοί υπουργοί, παρότι λένε ότι κάνουν μειώσεις, συγκαλύπτουν δαπάνες μεταφέροντας κωδικούς». Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να μείνει κρυφό πλέον από την τρόικα, οπότε η αλήθεια και ο… λογαριασμός δεν θα αργήσουν να γίνουν ορατοί σε όλους.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice