in

Βίτσας: Στην επόμενη διετία μπορούμε να εντάξουμε στην κοινωνία 20.000 πρόσφυγες

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

«Η Ελλάδα μπορεί με συγκεκριμένες πολιτικές που ήδη έχουμε ξεκινήσει και εκδηλώνονται, στα επόμενα δύο χρόνια να εντάξει στην κοινωνία και στην οικονομία της περίπου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες μέσα από προγράμματα ελληνομάθειας, εκπαίδευσης και προγράμματα απασχόλησης», ανέφερε ο Δημήτρης Βίτσας.

«Πρέπει να βρούμε λύσεις και για τους υπόλοιπους. Άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο μέχρι τον Ιούλιο του 2017 συμφωνήσαμε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ότι θα πάρουν τρία μηνιαία βοηθήματα, θα νοικιάσουν ένα σπίτι. Πρόκειται για περίπου 200 άτομα, και έτσι θα αδειάσουν θέσεις για να φέρουμε κόσμο από τη Λέσβο και τη Σάμο», δήλωσε επίσης μιλώντας στο Ρ/Σ «News 247».

Όσον αφορά την κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ο κ. Βίτσας τόνισε: «Αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν περίπου 73.000 πρόσφυγες και μετανάστες, από αυτούς περίπου 25.000 μένουν και φιλοξενούνται σε διαμερίσματα και κατοικίες, περίπου 20.000 σε 28 κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σήμερα 11.500 είναι στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και άλλοι περίπου 2.000 είναι στο Καρατεπέ και σε σπίτια στα νησιά. Υπάρχουν περίπου 2.000 ασυνόδευτα ανήλικα σε δομές του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αυτοί οι αριθμοί είναι δυναμικοί. Υπάρχουν κάποιοι ακόμη που διαβιούν με δικά τους μέσα και φιλική υποστήριξη. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η Σάμος, γιατί εκεί έχει αυξηθεί η προσέλευση. Έχουμε δύο προγράμματα για να αποσυμφορηθεί το νησί. Στην Ελλάδα έχουμε 550.000 οικονομικούς μετανάστες από πριν το 2016. Στην Αθήνα το 20% του πληθυσμού είναι οικονομικοί μετανάστες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Με διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Interpol ο Πακιστανός που «Καμαρώνει δίπλα στον Υπουργό Βίτσα»

Σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική, ο υπουργός ανέφερε ότι «στην ΕΕ πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εξής: Να επιλυθούν ειρηνικά οι ένοπλες συγκρούσεις, να δοθούν χρήματα για ανάπτυξη στις χώρες προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών, να αντιμετωπιστούν οι συνοριακές διαδικασίες με βάση τη συνθήκη της Γενεύης, να υπάρξει επιμερισμός των βαρών σε ολόκληρη της ΕΕ». «Τελικά, ο Σαλβίνι έχει πετύχει να πηγαίνουν οι μετανάστες στην Ισπανία αντί για την Ιταλία» επισήμανε ο κ. Βίτσας.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το 2015 πέρασαν στην Ευρώπη πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι και το 2018 λιγότεροι από 100.000. Επομένως, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε με ψυχραιμία μια νέα κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό», συμπλήρωσε ο κ. Βίτσας.

Όσον αφορά το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά ο υπουργός σημείωσε: «Στο βαθμό που διατηρείται το βάρος του προσφυγικού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αυτό το καθεστώς ΦΠΑ θα συνεχιστεί. Το ζήτημα θα κριθεί στο τέλος Ιουνίου και η εφαρμογή του ΦΠΑ θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους τουλάχιστον, ενώ οπωσδήποτε θα υπάρξει και μεταφορικό ισοδύναμο».

Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ, ο κ. Βίτσας ανέφερε: «Πήγα στον σύνδεσμο των πακιστανικών κοινοτήτων. Η λέξη ιθαγένεια δεν υπάρχει πουθενά στον χαιρετισμό μου, μίλησα για τον νέο νόμο που διευκολύνει τους ανθρώπους να πάρουν άδεια παραμονής. Πετάχτηκε η ΝΔ για να με καταγγείλει επειδή είπα ότι τα όνειρα δεν έχουν σύνορα. Μού έκαναν σφοδρή κριτική, επειδή είπα ότι βάσει νόμου όποιος μπορεί να αποδείξει με πιστοποιημένα έγγραφα ότι βρίσκεται στην Ελλάδα επτά χρόνια, απαλλάσσεται από τον κίνδυνο απέλασης. Αυτόν τον νόμο τον είχε ψηφίσει και η ΝΔ».

Σχετικά με την περίπτωση που η ΝΔ βγει κυβέρνηση ο υπουργός επισήμανε: «Η ΝΔ δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σχέδιο που να αφορά το μεταναστευτικό. Κατά τη γνώμη μου κινείται περίπου στη γραμμή που έχουν οι χώρες του Βίζενγκραντ αλλά και κάποιες άλλες ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις. Ό,τι και να την ρωτάς, σου απαντάει “περιφρούρηση και προστασία των συνόρων”».

Ακόμη ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι υπάρχει υπερβολικό βάρος για την Ελλάδα. «Εξετάσαμε 60.000 αιτήσεις ασύλου την τελευταία χρονιά. Ζητάμε κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Μέχρι τις 25 Μαρτίου είχαμε αύξηση κατά 16% των ροών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 στα νησιά και μείωση στον Έβρο. Υπάρχει πιθανότητα για νέα αύξηση τον Απρίλιο και στα νησιά και στον Έβρο. Είμαστε σε εγρήγορση», προσέθεσε.

Ερωτηθείς για τη σύλληψη τζιχαντιστή στη Βουδαπέστη που είχε πάρει άσυλο στη χώρα μας, είπε: «Με βάση αυτή τη σύλληψη έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες επανεξέτασης του ασύλου που του δώσαμε. Να θυμίσω ότι το πρώτο τρίμηνο του 2016 είχαν φτάσει στα νησιά 160.000 άνθρωποι, πολίτες τρίτων χωρών. Είμαστε στο σύστημα της Europol και για ένα χρόνο που εξετάζαμε την αίτηση ασύλου του δεν υπήρχε κάποια κατηγορία γι’ αυτό τον άνθρωπο, στο σύστημα. Αντιθέτως υπήρξε κατηγορία ένα χρόνο μετά».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την ύπαρξη τζιχαντιστών ανάμεσα στους πρόσφυγες ανέφερε: «Η δουλειά μου, της κ. Γεροβασίλη και της ΕΥΠ δεν είναι να ανησυχούμε, είναι να παίρνουμε μέτρα. Και παίρνουμε μέτρα. Το σύστημα πια έχει γίνει πολύ σφιχτό, αλλά δεν είμαστε και με τη λογική ότι μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά. Παίρνουμε πλήρη μέτρα».

Σχετικά με το γενικότερο πολιτικό σκηνικό ο υπουργός εκτίμησε ότι «όταν κάποιος σκεφτεί τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, ότι η χώρα βγήκε από το μνημόνιο, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, επανήλθαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ψηφίζεται το νέο νομικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, δεν μπορεί να καταλάβει πώς οι Έλληνες πολίτες θα επιλέξουν επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλες δυνάμεις και στέρεες βάσεις στην ελληνική κοινωνία. Έχουμε την κοινωνική συμμαχία που θα βρει πολιτική εκπροσώπηση».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί άλλη γραμμή από τους ευρωσοσιαλιστές και νοσταλγεί την κυβερνητική συνεργασία του με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ. Η κ. Γεννηματά νομίζει ότι βρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ θα μαζέψει ψήφους, είπε ο κ. Βίτσας και προσέθεσε: «Θα ήθελα το ΚΙΝΑΛ να μπει σε μια διαδικασία προοδευτικού διαλόγου. Η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου θα γίνει είτε θέλουν να είναι μέσα, είτε όχι» υπογράμμισε.

«Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας, κατέληξε ο κ. Βίτσας.

Πηγή: iefimerida.gr

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Comments

Leave a Reply
 1. Παιδιά τρέξτε να δηλώσουμε όλοι Πακιστανοί πριν μας προλάβουν οι Πακιστανοί.

 2. ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ…ΠΡΟΧΘΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΑΛΕΞΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΓΡΑΨΕΙ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ …

  ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΩ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΑΠΕΚΡΙΘΕΙ ΕΚΕΙΝΟΣ…ΧΑ ΧΑ…

 3. Καθηστε ελληνες και κοιτατε τους αυτους τους ψυχοπαθης αλητες του σορος και θα ξυπνησετε μια μερα χωρις σπιτι χωρις σεντς στην τσεπη και με υποχρεωτικη μπουργκα ακομα και στους αντρες.
  Να θυμαστε οτι για την καταντια σας φταιτε μονο εσεις και η δειλια σας .
  Ραγιαδες εσεις ραγιαδες τα παιδια σας ραγιαδες τα παιδια των παιδιων σας υποδουλοι στους ευροτραπεζιτες στους τουρκους στους πακιστανους στους μπαγκλαντεσιανους και σε καθε καφρο που επιτρεπετε να σας βιαζει στην ιδια την χωρα σας που οι προγονοι μας πεθαναν για την ελευθερια που εσεις δεν αξιζετε.

 4. ΦΟΒΕΡΟ ΑΠΊΣΤΕΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ !!!!!!!!ΟΜΩΣ ΜΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ!!!!! ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΘΑ ΑΠΟΔΗΜΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ!!!!!!!!!

 5. Θελει λεει να κλεισουν την τετραετια,για να ολοκληρωσουν το εργο τους.Αυτοι νομιζουν οτι κανουν & εργο.Οτι προσφερουν στη χωρα.Ειναι εντελως επικινδυνοι.Και μονον οτι τους θελει η Ευρωπη & η Αμερικη,δεχνει τον βαθμο της επικινδυνοτητας τους.

 6. …τις παλιες δεκαετιες οι βαρβαροπολιτικοασιατες εστελναν τον κοσμακι απο ευρωπη ,αυστραλια , αμερικη και βαλε και σημερα οι ”’απογονοι”’ των φερνουν διποδα απο ολον τον κοσμακι του πλανητη , οπου και τελικα σκετη οθωμανια η κατασταση τα τελευταια εκατο χρονια.

 7. Ο ΒΙΤΣΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΒΙΤΣΑΣ ΕΚΤΕΛΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΕΡΓΚΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΕΠΙΣΗΣ Η ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΣΟΪ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΗ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΤΟ OPEN SOCIETY ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ, ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΝΟΥ ΣΑΣ ΤΙ ΨΗΦΙΖΕΤΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Η τρομοκρατία του ανάδρομου Ερμή (πώς ασκείται στην Ελλάδα μια ρηχή αστρολογία, εντυπωσιασμού)!

Που το πάνε οι Τούρκοι στο Αιγαίο;…Καθημερινές πλέον οι Αερομαχίες με Οπλισμένα F-16