in ,

Τούρκος Ναύαρχος ε.α. αμφισβητεί “οικόπεδο” της ελληνικής ΑΟΖ νότια της Κρήτης

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Η Ελλάδα που επιδιώκει να αφήσει την Τουρκία εκτός των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Μεσόγειο, ετοιμάζεται σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Akit με στήριξη από το Ισραήλ και από την Αίγυπτο να προβεί σε κήρυξη ΑΟΖ. Η Αθήνα με την ίδια μέθοδο “άρπαξε” 39.000 τ.χ. από την Λιβύη.

Η Ελλάδα που το 2011 κήρυξε περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης ως περιοχές σεισμικών ερευνών, καθώς η Λιβύη λόγω των εσωτερικών ταραχών δεν έφερε αντίρρηση, προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα και το 2014 άνοιξε διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές αυτές.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η Ελλάδα με αυτές τις προσπάθειες, στην ουσία κάνει βήματα, ώστε να κατοχυρώσει στον εαυτό της, θαλάσσιες εκτάσεις που ανήκουν στην Λιβύη. Αναφέρεται πως η Ελλάδα με τα τετελεσμένα αυτά, απέκτησε 39.000 τ.χ. θαλάσσης που κανονικά ανήκουν στην Λιβύη και ότι αυτή η περιοχή εκεί, αποτελεί το 1/3 της ΑΟΖ της Λιβύης στην περιοχή.

Κατά παράβαση του δικαίου

Στον καθορισμό των συνόρων δεν έχει καμία νομική εγκυρότητα μία μέθοδος καθορισμού των συνόρων που αποτελεί παραβίαση της αρχής της ισότητας. Στις αποφάσεις τους διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ, υπάρχουν πολλές αποφάσεις κατά τις οποίες ο καθορισμός των συνόρων γίνεται με βάση την ηπειρωτική χώρα.

Από την άλλη κατά τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, στα νησιά (όπως η Κρήτη) ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και την θέση τους, τους αναγνωρίζεται μικρή ή και καθόλου επίδραση.

Αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί υποστηρίζουν πως σύμφωνα με το δίκαιο, ο καθορισμό των συνόρων πρέπει να γίνει ανάμεσα στην Λιβύη και την Τουρκία. Στο παρελθόν Τουρκία και Λιβύη είχαν αρχίσει συνομιλίες για αυτό το θέμα, αλλά λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Λιβύη, δεν έγινε δυνατόν να υπογραφεί συμφωνία.

Τα ίδια και στην Αλβανία

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η Ελλάδα με παρόμοια μέθοδο προσπάθησε να αρπάξει θαλάσσιες περιοχές της Αλβανίας. Αναφέρεται πως η κίνηση αυτή έμεινε χωρίς αποτέλεσμα, καθώς η Τουρκία ενημέρωσε σχετικά τις αλβανικές αρχές.

Η Ελλάδα μετά από τις αντιρρήσεις της Αλβανίας για τις θαλάσσιες περιοχές στην Αδριατική, ανέστειλε τις προσπάθειες της εκεί, έβγαλε στο προσκήνιο τις περιοχές νότια της Κρήτης και κάνει δηλώσεις για τα πλούσια κοιτάσματα που υπάρχουν εκεί.

Υπάρχουν αντικριστές ακτές
Ο Ναύαρχος (ε.α) του Τουρκικού Ναυτικού Cihat Yaycı’nın στο κείμενο του αναφέρει πως οι ακτές σε Μαρμαρίδα-Φέτχιγιε-Κας, συνιστούν την “αντικριστή ακτή” στην Ντερνέ-Τομπρούκ-Μπορντιγιέ της Λιβύης. Στο κείμενο αναφέρεται πως Είναι προς το συμφέρον και των δύο εθνών, η Τουρκία και η Λιβύη που έχουν αντικριστές ακτές το συντομότερο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να καθορίσουν με βάση το μέτρο του δικαίου, περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Η Λιβύη λόγω της εσωτερικής αναταραχής, δεν αντέδρασε στην ανακήρυξη από την Ελλάδα περιοχών νότια της Κρήτης ως περιοχών στις οποίες γίνονται σεισμικές έρευνες. Η Ελλάδα στις περιοχές αυτές που δεν έχουν σχέση με τα σύνορα της, έκανε ακόμη ένα βήμα και προκήρυξε διαγωνισμό για έρευνα υδρογονανθράκων.

Συμπίπτει με την τουρκική υφαλοκρηπίδα

Στο παρελθόν ο Δρ. Cihat Yaycı’nın –Ναύαρχος (ε.α) και πρώην Αρχηγός του Επιτελείου των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, έχει δημοσιεύσει για αυτό το θέμα, κείμενο σε διεθνές ακαδημαϊκό περιοδικό. Στο κείμενο του εκεί ο Cihat Yaycı’nın υποστηρίζει πως η Ελλάδα με αυτή της την κίνηση να προκηρύξει διαγωνισμό στις περιοχές εκεί, σφετερίζεται δικαιώματα και της Τουρκίας και της Λιβύης.

Αναφέρεται πως το Τεμάχιο 15 της Ελληνικής ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης που ανακηρύχθηκε το 2014 ως περιοχή ερευνών συμπίπτει με τη τουρκική υφαλοκρηπίδα και το Τεμάχιο 20 της Ελληνικής ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης με την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης.

Το ερευνητικό πλοίο Πορθητής φέρνει πανικό

Την ώρα που Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι με τα τετελεσμένα, αυξάνουν τις έρευνες για φυσικό αέριο στις ΑΟΖ της ανατολικής Μεσογείου, η εξουσιοδότηση να κάνει έρευνες το πλοίο πορθητής στην περιοχή εκεί, έφερε μεγάλο πανικό στον ελληνικό τύπο.

ΠΗΓΗ Τουρκικά Νέα

defence-point.gr

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΙΠΕΡΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Χειροπέδες σε 16χρονο αλλοδαπό για διακίνηση-μεταφορά μεταναστών