Τουρκικοί «τσαμπουκάδες» στο Αιγαίο: Επικίνδυνες εμπλοκές με μαχητικά της ΠΑ πάνω από Χίο και Λήμνο

Η τουρκική Αεροπορία προχώρησε σήμερα σε μαζικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου προκαλώντας τα μαχητικά της ΠΑ σε εμπλοκές τις περισσότερες σε μια ήμερα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ΤΗΚ έστειλε στο Αιγαίο σήμερα 7 σχηματισμούς αεροσκαφών αποτελούμενους από 16 συνολικά μαχητικά. Ένας σχηματισμό με μια τετράδα F-16, 5 σχηματισμούς με δύο F-16 και ένα σχηματισμό με 2 F-4E.

Από τα 16 τουρκικά μαχητικά τα 6 έφεραν οπλισμό. Αυτό που προκάλεσε όμως προβληματισμό στους Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ ήταν ο αυξημένος αριθμός των εμπλοκών τις οποίες επεδίωξαν τα τουρκικά μαχητικά προκαλώντας τα αεροσκάφη αναχαίτισης της ΠΑ.

Οι τέσσερις συνολικά εμπλοκές (εκ των οποίων οι δύο χαρακτηρίσθηκαν ως ιδια΄τιερα επικίνδυνες εξαιτίας του γεγονότος άρνησης αποχώρησης των Τούρκων πιλότων απο τον ΕΕΧ) διεξήχθησαν στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα νότια Χίου και Λήμνου.

Το γεγονός των λίγων σχετικά παραβάσεων του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου (7 και 7 αντίστοιχα) δείχνει πως το ενδιαφέρον των Τούρκων πιλότων εστιάστηκε στις εμπλοκές με τα μαχητικά της ΠΑ.

Ρεπορτάζ της εκπομπής «Αρετή και Τόλμη» και του δημοσιογράφου Απόλλωνα Λεονταρίτη από τα Readiness της 341Μ με μαχητικά F-16 Block 50 στην 111ΠΜ στο 21′ 41»

Το OSA-AK σε θέση μάχης

Το ΟSA/AK (SA-8 GECKO) είναι το πρώτο αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα παγκοσμίως, που διαθέτει δικό του ραντάρ. Κορμός του συστήματος είναι το πλήρως αμφίβιο, αερομεταφερόμενo και ελαφρά θωρακισμένο εξάτροχο όχημα 9Κ33. Η ακτίνα δράσης του φτάνει τα 500 χλμ.

Το ραντάρ του συστήματος αποτελείται από μια περιστρεφόμενη κεραία που λειτουργεί στην περιοχή συχνοτήτων Η (6-8 GHz) και μπορεί να επιτηρεί στόχους σε ακτίνα 30 χλμ.
και από μία μικρότερη, εμπλοκής, που λειτουργεί στην περιοχή συχνοτήτων J στα 14.5 GHz και μπορεί να εντοπίσει στόχους σε απόσταση έως 20 χλμ. Επίσης, υπάρχει μια μικρότερη παραβολική κεραία ελέγχου των Α/Απυραύλων.

Το σύστημα των διπλών κεραιών επιτρέπει τον έλεγχο δύο πυραύλων ταυτόχρονα, εναντίον του ιδίου στόχου, ακόμα και σε διαφορετικές συχνότητες ελέγχου, ώστε να δυσκολέψει την αντιμετώπισή τους από εχθρικά συστήματα ηλεκτρονικών αντίμετρων. Επίσης, υπάρχει και σύστημα οπτικής παρακολούθησης, σε περίπτωση εξουδετέρωσης του
ραντάρ από εχθρικά ηλεκτρονικά αντίμετρα.

Το OSA-AK/AKM είναι εξοπλισμένο με 6 Α/Α κατευθυνόμενα βλήματα 9Μ33 Μ3, σε 2 τρίδυμους εκτοξευτές. Μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 15 χλμ. με μέγιστο ύψος πτήσης τα 12 χλμ. ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, ημέρα και νύχτα. Το βλήμα ζυγίζει 170 κιλά και προωθείται από κινητήρα στερεών καυσίμων. Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 2,4
Mach και η πολεμική του κεφαλή ζυγίζει 40 κιλά.

Διαθέτει πυροσωλήνα επαφής και πυροσωλήνα προσέγγισης. Οι πιθανότητες επιτυχίας πλήγματος σε ποσοστά είναι μεταξύ 55 και 80%. Ο χρόνος ενεργοποίησης, από τον εντοπισμό μέχρι την εκτόξευση, δεν ξεπερνά τα 26 δευτερόλεπτα.

H πολεμική του κεφαλή έχει φονική ακτίνα θραυσματοποίησης τα 5 μ. Ο ΕΣ διαθέτει 39 συστήματα. Τα πρώτα 12 OSA-AK παραλήφθηκαν το 1992 από τα αποθέματα του πρώην Ανατολικογερμανικού Στρατού. Τα υπόλοιπα παραλήφθηκαν το 1998. Τα ελληνικά OSA-AK/AKM διαθέτουν επίσης σύστημα IFF AN/TPX-54 (V).

pronews.gr

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *