Στήριξε το έργο μας!

Η σελίδα μας βασίζεται στις δικές σου δωρεές για να παραμένει ανεξάρτητη και να προσφέρει υψηλής ποιότητας εναλλακτικές ειδήσεις. Υποστήριξέ μας σήμερα και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε!

Διαφημίσεις

Το Μεγάλο Σάββατο του 2019, ο Giulio Fanti,1 καθηγητής μηχανικών και θερμικών μετρήσεων του πανεπιστημίου της Πάντοβα, συμμετείχε στην τελετή του αγίου Φωτός με σκοπό να μετρήσει και να καταγράψει τις θερμικές ιδιότητες της ιερής φλόγας… Η θέση που στεκόταν ήταν μέσα στο ελληνικό καθολικό, σε απόσταση 10 μέτρων ανατολικά του παναγίου Τάφου. Συνεργάτης στο εγχείρημά του ήταν ένας συνάδελφός του από το ίδιο πανεπιστήμιο, ο καθηγητής εφαρμοσμένης μηχανικής RobertoBasso, ο οποίος βιντεοσκόπησε τα δέκα πειράματα που πραγματοποίησαν. Τα αποτελέσματα των μετρήσεών τους δημοσιεύθηκαν στις 10 Ιουλίου του 2019 στο διεπιστημονικό περιοδικό Global Journal of Archaeology and Anthropology. Σε αυτή τη δημοσίευση, ο καθηγητής Fantiαρχικά υποστηρίζει ότι εντόπισε κάποιες αλληλουχίες διαδοχικών αστραπών που έπεφταν πάνω στο κουβούκλιο του Τάφου, οι οποίες όμως δεν προέρχονταν από τα φλας των καμερών. Ο Ιταλός καθηγητής σημειώνει: αστραπές σε συχνότητα από 3 έως 10 Hz λίγο πριν την έξοδο του πατριάρχη. Αυτές οι αστραπές δεν είναι εύκολο να εξηγηθούν διότι διέπονται από χαμηλότερες συχνότητες από αυτές που είναι τυπικές στα φλας των φωτογραφικών μηχανών, αλλά και επειδή έχουν υψηλότερο αριθμό ακολουθίας. Αυτές [οι αστραπές] μπορούν να συνδεθούν με μία πιθανή αυτοανάφλεξη μιας λαμπάδας, επειδή μία αστραπή μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη στο φιτίλι μιας λαμπάδας».2

Ο καθηγητήςFanti, μετά από σχετικό ερώτημα που του θέσαμε, μας ενημέρωσε ότι κατάφερε να εντοπίσει  τις «αστραπές» (που δεν προέρχονταν από τα φλας των καμερών) μέσω της χρήσης ενός μεταβλητού στροβοσκοπίου.

Ο καθηγητήςFanti άναψε τη δεσμίδα των 33 κεριών του από το άγιο Φως δύο λεπτά μετά την έξοδο του πατριάρχη Θεόφιλου από τον πανάγιο Τάφο και αμέσως την τοποθέτησε κάτω από το πρόσωπό του. Το πρώτο πράγμα που θέλησε να εξακριβώσειείναι αν η ιερή φλόγα καίει το δέρμα. Στη συνέχεια του άρθρου του επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Το άγιο Φως είναι ψυχρότερο από μία κανονική φλόγα, διότι δεν έκαιγε τα γένια του γράφοντος ούτε προκαλούσε κάποιον πόνο στο πρόσωπό του. Η διάρκεια του πειράματος ήταν δύο λεπτά».

Ο καθηγητής Fanti κρατάει επί δύο λεπτά κάτω από το πρόσωπό του μια δεσμίδα 33 κεριών με το άγιο Φως. Αισθανόταν μία μέτρια θερμότητα, όπως αναφέρει, αλλά δεν καιγόταν ούτε ένιωθε κάποιον πόνο

Ο καθηγητής Fanti, σε επικοινωνία που είχαμε μέσω email, μας ανάφερε τα εξής: «θα πρέπει να σας πω ότι τοποθέτησα περισσότερες φορές τα 33 κεριά κάτω από τα γένια μου. Ενώ τις πρώτες φορές δεν ένιωθα κανένα πόνο, ή οτιδήποτε άλλο, μετά από 10 λεπτά έβαλα και πάλι τη δεσμίδα των κεριών κάτω από τα γένια μου και αυτά άρχισαν αμέσως να καψαλίζονται. Αυτό βρίσκεται σε συμφωνία με την αλλαγή της ποιότητας της φλόγας».

Σε ένα επόμενο πείραμα, δέκα λεπτά μετά το άναμμα της δεσμίδας των κεριών του, ο Ιταλός καθηγητής τοποθέτησε ένα κομμάτι λινού υφάσματος σε απόσταση τριών εκατοστών πάνω από δύο ίδια αναμμένα κεριά: το πρώτο κερί είχε ανάψει από το άγιο Φως, ενώ το δεύτερο από έναν αναπτήρα. Το λινό ύφασμα παρέμεινε πάνω από τις δύο φλόγες επί 30 δευτερόλεπτα. Η κανονική φλόγα έκαψε το ύφασμα, ενώ το άγιο Φως δεν προκάλεσε κάποια σημαντική φθορά.

Τα δύο κεριά που χρησιμοποιήθηκαν για τα πειράματα. Η αριστερή φλόγα είναι κανονική, ενώ η δεξιά είναι το άγιο Φως.

Ο Ιταλός καθηγητής κρατάει ένα λινό ύφασμα σε απόσταση τριών εκατοστών πάνω από τις δύο φλόγες

 

Πείραμα 1ο. Βλέπουμε το λινό ύφασμα που τοποθετήθηκε πάνω από τις δύο φλόγες επί 30 δευτερόλεπτα. Η κανονική φλόγα (αριστερά) έκαψε το ύφασμα, ενώ η φλόγα του αγίου Φωτός (δεξιά) το καψάλισε ελαφρώς

Πείραμα 2ο. Βλέπουμε ένα δεύτερο κομμάτι λινού υφάσματος που τοποθετήθηκε πάνω από τις δύο φλόγες επί 4 δευτερόλεπτα. Η κανονική φλόγα (αριστερά) καψάλισε το ύφασμα, ενώ η φλόγατου αγίου Φωτός (δεξιά) το άφησε τελείως ανέπαφο. Η φωτογραφία προέρχεται από έκθεση σε φίλτρο UV

Πείραμα 3ο.Φωτομικρογραφία (από μικροσκόπιο) του λινού υφάσματος που τοποθετήθηκε πάνω από τις δύο φλόγες. Αριστερά βλέπουμε το μέρος του υφάσματος που καψαλίστηκε από την κοινή φλόγα και δεξιά το μέρος που παρέμεινε άφθαρτο από τη φλόγα του αγίου Φωτός

Ο καθηγητής Fanti επισημαίνει ότι στα πειράματά του με τα λινά υφάσματα, όπως και στην περίπτωση που τοποθέτησε τη φλόγα κάτω από το πρόσωπό του, το άγιο Φως «παράγει αποτελέσματα που δεν μπορούν να εξηγηθούν με φυσιoλογικό τρόπο».3 Στα τελικά συμπεράσματά του σημειώνει:

«Από το πείραμα που περιγράψαμε σε αυτή τη δημοσίευση, προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων λεπτώντο άγιο Φως δεν προκαλεί καύση σε λινά υφάσματα, όπως αυτή που προκαλεί μία κοινή φλόγα, αλλά μόνο καψάλισμα. Οι επιδράσεις του αγίου Φωτός και μιας κανονικής φλόγας πάνω σε λινά υφάσματα είναι διαφορετικές τα πρώτα λεπτά, αλλά τείνουν να γίνουν αρκετά όμοιες μετά από 20 λεπτά… Τα αποτελέσματα του πειράματός μας είναι ενδιαφέροντα και βρίσκονται σε συμφωνία με τις μετρήσεις του Γεννάδιου Ζάριτσε, ο οποίος ανακάλυψε μία μεταβολή στη θερμοκρασία του αγίου Φωτός 15 λεπτά μετά από την αρχική ανάφλεξή του… Η σταδιακή μεταμόρφωση του αγίου Φωτός από μία ιδιαίτερη φλόγα σε μία κανονική φλόγα, σε χρόνο όχι περισσότερο από 20 λεπτά, είναι κατά συνέπεια επιβεβαιωμένη».4

Ο Γεννάδιος Ζάριτσε, στον οποίο αναφέρεται ο καθηγητής Fanti, είναι ένας Ρώσος ιερέας και βιολόγος, πρόεδρος της «Ένωσης Ορθοδόξων Επιστημόνων» της Ρωσίας, ο οποίος το Μεγάλο Σάββατο του 2016 συμμετείχε στην τελετή του αγίου Φωτός με σκοπό να μετρήσει τη θερμοκρασία της ιερής φλόγας. Η συσκευή που χρησιμοποίησε ήταν ένα πυρόμετρο υπέρυθρου (VT 303), το οποίο επιτρέπει τη μέτρηση θερμοκρασίας από απόσταση, χρησιμοποιώντας την υπέρυθρη (infrared) ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από ένα αντικείμενο. Τα αποτελέσματα των μετρήσεών του δημοσιεύθηκαν σε άρθρο του στο «Διεθνές Επιστημονικό Ενημερωτικό δελτίο».5Σε αυτή τη δημοσίευση, ο Ρώσος ιερέας και επιστήμονας σημειώνει:

«…Υπάρχουν πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η ιερή φλόγα δεν καίει φυσιολογικά για περίπου 10 λεπτά, ενώ μετά αρχίζει να καίει κανονικά. Όμως, η θερμοκρασία του αγίου Φωτός δεν είχε μετρηθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Γι’ αυτόν τον λόγο, είχα μαζί μου μία ειδική συσκευή, ένα πυρόμετρο, το οποίο, μέσω ενός ανέπαφου υπέρυθρου θερμόμετρου, μπορούσε να μετρήσει τη θερμοκρασία της επιφάνειας ενός αντικειμένου. Το αντικείμενο ήταν ένα ασημένιο πλακίδιο πλάτους πέντε χιλιοστών και πάχους ενός χιλιοστού. Το ένα άκρο ήταν τυλιγμένο μ’ ένα μονωτικό, ώστε να μπορεί κάποιος να το κρατήσει στη φωτιά χωρίς να καεί. Δεδομένου ότι το ασήμι είναι ένα από τα πιο θερμικά αγώγιμα μέταλλα, ένα πλακίδιο που τοποθετείται στη φωτιά αποκτά αμέσως τη θερμοκρασία της φλόγας. Με τη βοήθεια του πυρομέτρου μετρήσαμε τη θερμοκρασία του αγίου Φωτός αμέσως μετά την κάθοδό του. Άγγιξα το πρόσωπό μου με αυτή τη φλόγα, αλλά δεν καιγόμουν. Μέτρησα τη θερμοκρασία της φλόγας [της λαμπάδας] μου καθώς και τη φλόγα [των λαμπάδων] των διπλανών μου. Η μέση θερμοκρασία ήταν 42 βαθμοί Κελσίου. Όταν μετά από 15 λεπτά μέτρησα ξανά τη θερμοκρασία της φλόγας, ήταν 320 βαθμοί Κελσίου. Η διαφορά ανάμεσα στους 42 και στους 320 είναι τεράστια… Όταν κάποιοι λένε ότι το άγιο Φως ανάβει με αναπτήρα ή με κάποιο άλλο μέσο, απλά δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό για το οποίο μιλάνε. Πρέπει κάποιος να γνωρίζει φυσική για να κατανοήσει ότι εδώ έχουμε μία παραβίαση της αρχής της διατήρησης της ενέργειας».6

Στο πείραμα της μέτρησης της θερμοκρασίας του αγίου Φωτός συμμετείχε και ο Dr. VictorKhroul, επίκουρος καθηγητής Δημοσιογραφίας του Κρατικού ΠανεπιστημίουΛομονόσοφ της Μόσχας. Σε άρθρο του στο περιοδικό CatholicHerald, ο καθηγητής Khroul σημειώνει:

«Ο ορθόδοξος ιερέας Γεννάδιος Ζάριτσε, από την πόλη του Βόρονετς, βρισκόταν εκεί [στον πανάγιο Τάφο] με σκοπό να διεξαγάγει ένα πείραμα: να μετρήσει τη θερμοκρασία του αγίου Φωτός με μια συσκευή μεγάλης ακρίβειας, η οποία χρησιμοποιεί λέιζερ. Βρισκόμουν δίπλα του κατά τη διάρκεια του πειράματος και είχα τη δυνατότητα να το δω ο ίδιος, από κοντά. Ως ρωμαιοκαθολικός, οφείλω να παραδεχτώ ότι ήμουν δύσπιστος. Αλλά, τα αποτελέσματα ήταν μία έκπληξη. Η θερμοκρασία της φλόγας, αμέσως μόλις τη λάβαμε από τον πατριάρχη της Ιερουσαλήμ, γύρω στις 14:34, ήταν 42 βαθμοί Κελσίου, ενώ 15 λεπτά αργότερα, ήταν 320 βαθμοί Κελσίου».7

Ο γράφων έχει συμμετάσχει στην τελετή του αγίου Φωτός 20 φορές και έχει ψηλαφήσει την ιερή φλόγα ισάριθμες φορές. Αυτό που μπορούμε να επιβεβαιώσουμε είναι ότι η ιερή φλόγα στην αρχή καίει συνήθως με μία ήπια ένταση. Κάποιες χρονιές που λάβαμε το άγιο Φως πολύ γρήγορα, επειδή βρισκόμασταν δίπλα από την είσοδο του παναγίου Τάφου, η φλόγα έκαιγε σχεδόν ανεπαίσθητα.

Η ιδιότητα της ακαΐας του αγίου Φωτός έχει επιβεβαιωθεί από πολλούς αυτόπτες μάρτυρες στο πέρασμα των αιώνων. Ο πρώτος που την επιβεβαίωσε ήταν ο μουσουλμάνος νομοδιδάσκαλος Ιμπναλ-Κας το έτος 940 μ.Χ.

Η αραβική διήγηση του Ιμπναλ-Κας περί του αγίου Φωτός στο χειρόγραφο AhmadTaymur 103, φ. 48 (1389 μ.Χ.), Κάιρο, Εθνική Βιβλιοθήκη Αιγύπτου.

Ο Ιμπναλ-Κας, στο έργο του Kitabdala’ilal-qibla, αφού πρώτα αναφέρει ότι οι χριστιανοί κάτοικοι της Ιερουσαλήμ συγκεντρώνονται γύρω από τον πανάγιο Τάφο κάθε Μεγάλο Σάββατο, συνεχίζει ως εξής:

«Ο εμίρης και ο ιμάμης του τεμένους είναι και αυτοί παρόντες. Ο σουλτάνος κλειδώνει την πόρτα του Τάφου. Όλοι παραμένουν ακίνητοι, μέχρι που αντικρίζουν ένα φως παρόμοιο με λευκή φωτιά το οποίο βγαίνει από το εσωτερικό του Τάφου. Τότε, ο σουλτάνος ξεκλειδώνει την πόρτα και εισέρχεται κρατώντας μια λαμπάδα, την οποία ανάβει με αυτό το φως και εν συνεχεία εξέρχεται. Η φλόγα της αναμμένης λαμπάδας του δεν καίει.Τη δίνει στον ιμάμη που τη μεταφέρει και ανάβει τις λυχνίες του [μουσουλμανικού] τεμένους».8

Ο Άραβας συγγραφέας, εκτός από την επιβεβαίωση ότι η ιερή φλόγα δεν καίει, καταγράφει επιπλέον ότι το άγιο Φως εμφανιζόταν μέσα σε έναν άδειο και κλειδωμένο Τάφο. Πολλές φορές αυτός που έμπαινε πρώτος για να παραλάβει το Φως ήταν ο σουλτάνος ή ο εμίρης της πόλης, και όχι ο ελληνορθόδοξος πατριάρχης. Πριν από μία χιλιετία, οι μουσουλμάνοι συμμετείχαν στην τελετή με τέτοια επισημότητα και τέτοιο ζήλο, που θα νόμιζε κανείς ότι η τελετή είναι δική τους και όχι των Ορθοδόξων.

Όπως αναφέρουν ομοφώνως όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες της τελετής του αγίου Φωτός, από τα τέλη του 8ου αιώνα μέχρι τα τέλη του 15ου αιώνα, επί επτά συνεχόμενους αιώνες, κατά τη διάρκεια της τελετής δεν υπήρχε κανείς στον εσωτερικό χώρο του παναγίου Τάφου. Αυτό σημαίνει ότι η γνωστή κατηγορία που προσάπτεται σήμερα στον πατριάρχη, ότι μπορεί να ανάβει μόνος του την κανδήλα μέσα στον Τάφο, την εποχή εκείνη δεν υπήρχε ούτε καν σαν υποψία. Διότι πολύ απλά ο πατριάρχης δεν έμπαινε ποτέ στον Τάφο. Γι’ αυτόν τον λόγο, η φανέρωση του αγίου Φωτός σε έναν άδειο και κλειδωμένο Τάφο γινόταν αποδεκτή ως θαύμα ακόμη και από τους μουσουλμάνους της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι μετέφεραν την ιερή φλόγα στα τζαμιά τους και άναβαν με αυτή τις λυχνίες τους.

Στη σημερινή εποχή, αν υποθέσουμε ότι κάποιος πατριάρχης επιχειρεί να ανάψει την ιερή κανδήλα μόνος του (ή κάποιος άλλος πριν από αυτόν), αυτή η πράξη δεν μπορεί να επηρεάσει ούτε κατ’ ελάχιστον την εξέλιξη και την εκδίπλωση του θαύματος. Διότι, όταν το άγιο Φως φανερωθεί στο εσωτερικό του Τάφου, η φυσική φλόγα που καίει στην κανδήλα θα αφομοιωθεί από το θεϊκό πυρ και θα προσλάβει την χάρη και την ιερότητα του ακτίστου Φωτός που καταυγάζει τον ναό και πλημμυρίζει όλο τον πανάγιο Τάφο. Κατά συνέπεια, όταν ο πατριάρχης εξέλθει από τον Τάφο, είτε πιστεύει στο θαύμα είτε όχι, είτε άναψε μόνος την κανδήλα είτε όχι, θα μεταδώσει τελικά στους πιστούς το άγιο Φως. Βεβαίως, πολλές φορές το άγιο Φως συμβαίνει να έχει εξαπλωθεί σ’ ένα μεγάλο μέρος του ναού, από λαμπάδες που άναψαν μόνες τους, πριν καν ο πατριάρχης εξέλθει από τον Τάφο.

Από τις 85 ιστορικές μαρτυρίες (4ος-16ος αι.) που συγκεντρώσαμε στο βιβλίο μας μετά από την πολυετή έρευνά μας, οι 30 μαρτυρίες προέρχονται από αυτόπτες μάρτυρες της τελετής, στους οποίους συγκαταλέγονται: έξι Γάλλοι, τέσσερις Ιταλοί, τέσσερις Ρώσοι, τρεις Γερμανοί, δύο Έλληνες, δύο Αρμένιοι, δύο Αιθίοπες, ένας Κύπριος, ένας Ιρακινός, ένας Αιγύπτιος, ένας Ισλανδός, ένας Μολδαβός, ένας Βέλγος και ένας Αυστριακός. Οι 28 από αυτούς τους αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαιώνουν ότι ο Τάφος παρέμενε άδειος, σφραγισμένος και κλειδωμένος, και ότι ο πατριάρχης στεκόταν έξω από αυτόν, όπου απλά προσευχόταν για τη φανέρωση του Φωτός. Προκαλεί εντύπωση ότι κανένας από τους 30 αυτόπτες μάρτυρες της τελετής, μέχρι τα τέλη του 16 αιώνα, δεν αμφισβήτησε ποτέ την αυθεντικότητα του θαύματος.

Η σύγχρονη επιστήμη επαληθεύει τις ιστορικές καταγραφές που έρχονται από το βάθος των αιώνων, και πρωτίστως την ιδιότητα της ακαΐας της ιερής φλόγας. Τα δέκα πειράματα και οι ποικίλες θερμικές μετρήσεις που πραγματοποίησεο καθηγητήςGiulioFanti το Μεγάλο Σάββατο του 2019 πιστοποιούν με επιστημονικό τρόπο τον υπερκόσμιο χαρακτήρα και την υπερφυσική προέλευση του αγίου Φωτός. Το γεγονός ότι η ιερή φλόγα δεν καίει όπως μία κοινή φλόγα, καταδεικνύει την αιτία της ύπαρξης και την πηγή της προέλευσής της, η οποία είναι μία και μοναδική: το άκτιστο Φως της Αναστάσεως, το οποίο, κάθε Μεγάλο Σάββατο, φανερώνεται στον πανάγιο Τάφο ως υπενθύμιση και ως επαλήθευση της Αναστάσεως του Θεανθρώπου.

Χάρης Σκαρλακίδης

Αρχιτέκτων / ΜΑ Θεολογίας


Από τη νέα έκδοση του βιβλίου του Χάρη Σκαρλακίδη «Άγιον Φως»,

Το θαύμα της καθόδου του Φωτός της Αναστάσεως στον Τάφο του Χριστού

Ογδονταπέντε Ιστορικές Μαρτυρίες, 4ος-16ος αι.– έκδοση 7η.

Παραπομπές:

1.  Ο καθηγητής Fanti είναι συγγραφέας οκτώ βιβλίων και περισσότερων από 170 επιστημονικών άρθρων σε ιταλικά και διεθνή περιοδικά. Η ειδικότητά του (καθηγητής μηχανικών και θερμικών μετρήσεων) τον καθιστά ως τον πλέον κατάλληλο επιστήμονα για τη μέτρηση των θερμικών ιδιοτήτων του αγίου Φωτός.

2.  G. Fanti, “Is the ‘Holy Fire’ Related to the Turin Shroud?”, Global Journal of Archaeology and Anthropology 10, 4, Ιούλιος 2019: “Οutside the Edicule, various series of tens of strikes of lightening emitted at regular intervals at a frequency variable from 3 to 10 Hz just before the Patriarch goes out of the Edicule with the Holy Fire were observed. These strikes of lightning are not easy to explain because they are characterized by lower frequencies than those typical of camera flashes produced by photographers and with a greater number per sequence. They can be related to a possible auto-ignition of a candle because a strike of lightening can produce a fire in the candle’s wick”.

3. G. Fanti, ό.π.: “…producing not physically explainable effects”.

4. G. Fanti, ό.π.: “From the experiment described in this paper, during the first minutes the Holy Fire does not produce burnings on linen fabrics like those produced by a common fire but only a singeing. The effects the Holy Fire and of the common fire on linen fabrics are different in the first minutes but they tend to become very similar after about 20 minutes from the Holy Fire ignition… The results of this experiment seem interesting and in agreement with those obtained by G. Zaridze who detected a variation in the temperature after 15 minutes from the Holy Fire ignition… The gradual transformation of the Holy Fire from a special fire to a common one in not more than 20 minutes is therefore confirmed”.

5. ΓεννάδιοςΖάριτσε, «ДУХОВНО-НРАВСТВЕННЫЕ ОСНОВЫ ИССЛЕДОВАНИЯ ТЕМПЕРАТУРЫ БЛАГОДАТНОГО ОГНЯ», στο: МЕЖДУНАРОДНЫЙ НАУЧНЫЙ ВЕСТНИК (ВЕСТНИК ОБЪЕДИНЕНИЯ ПРАВОСЛАВНЫХ УЧЕНЫХ, τ. 2, 2016, 36-38. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων περιγράφηκαν επίσης σε συνέντευξη του π. Γενναδίου στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIANovosti, με τίτλο, «Πατήρ Γεννάδιος: είναι ευκολότερο να πιστέψεις σ’ ένα θαύμα όταν αυτό επιβεβαιώνεται από την επιστήμη».

6. RiaNovosti, 9/1/2016: “Геннадий Заридзе: в чудо легче поверить, если оно подтверждается наукой”.

7. CatholicHerald, 2/5/2016.

8. Μετάφρ. απόL. Cheikho, AlMasriq, τ. 16, Βηρυτός 1913, σ. 578. Γιατoπρωτότυποαραβικόκείμενοβλ. F. Sezgin, “Kitabdala’ilal-qiblali-ibnal-Qass”, ZeitschriftfürGeschichtederArabischIslamischenWissenschaften 4 (1987).

skeftomasteellhnika.blogspot.com

 

 



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription
103 σχόλια στο “Το θαύμα του Αγίου Φωτός επαληθεύεται από δύο νέες επιστημονικές έρευνες.”
  1. Γιατί Άσχετε Αδαή δεν αναφέρονται στο άρθρο οι μετρήσεις του πειράματος;

    «Τόσο οι θερμοκρασίες του Άγιου φωτός όσο και αυτές μιας κανονικής φλόγας από έναν αναπτήρα μετρήθηκαν με ένα θερμοστοιχείο Κ και συγκρίνονται. 892,2 °C και 846,2 °C. Επομένως δεν προέκυψε σημαντική διαφορά θερμοκρασίας και στις δυο φλόγες.» issn: 2575-8608

    Τα ίδια ισχύουν για το φασματοσκόπιο κτλ.
    Να βάλει το πυρόμετρο εκεί που ξέρει ο Γεννάδιος!

  2. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Γεώργιος Τσέτσης: «Ο ίδιος ο Πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα…»

    Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος τοποτηρητής του πατριαρχείου Ιεροσολύμων: «το θαύμα είναι ο καθαγιασμός του ΦΥΣΙΚΟΥ ΦΩΤΟΣ που προέρχεται από την ακοίμητη κανδήλα…»

  3. Το μόνο που διαθέτετε είναι πίστη και καμιά τεκμηριωμένη επιστημονική απόδειξη. Όπως έχω αποδείξει Άσχετε Αδαή, ένας αποτυχημένος Εβραίος προφήτης, με πλαστούς τους στίχους της νεκρανάστασης κτλ δεν κάνει θαύματα! Μπορώ να κάνω θαύματα στο ιατρείο μου, εκείνος όμως όχι! Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις τι θαύματα κάνω, έλα από εδώ να σε κάνω καλά.

  4. Ματθ. 24,34 ἀμὴν λέγω ὑμῖν, οὐ μὴ παρέλθῃ ἡ γενεὰ αὕτη ἕως ἂν πάντα ταῦτα γένηται….
    Ψευτογιατρέ όλα εκπληρώθηκαν το 70 μετρά Χριστό που ο Τίτο ισοπέδωσε την αγία πόλη, σε εκείνη την γενιά που αναφέρθηκε και τους είπε ο Χριστός, πράγματι είδαν την εκπλήρωση της προφητείας πριν πεθάνουν, γι αυτό μην μας ζαλίζεις συνέχεια με τις βλακείες σου ψεύτη πονηρή αλεπού.

  5. Αυτο ακριβως ειναι αδελφε μου η πιστη. Βεβαιωσις πραγματων μη βλεπομένων (η αλλιως μη τεκμηριωμενων).
    Αν επροκειτο για τεκμηριωση, τοτε ο Θεος θα σε αναγκαζε να τον πιστεψεις. Αυτο που εσυ κατηγορεις ειναι ταυτοχρονα ο σεβασμος της ελευθεριας σου, αποτελεσμα της Αγαπης Του.
    Να ξερεις, αν οσα λες ειναι καλοπρπαιρετα, ο Θεος θα σου δειξει καποια στιγμη αυτο που εχεις αναγκη. Διαφορετικα προσεχε, μηπως εν αγνοια σου “λακτιζεις προς κεντρα…”. Καλη φωτιση σε ολους μας

  6. Ματθαίου ΚΔ’

    Εσύ προφανώς έχεις κάψει όλα τα εγκεφαλικά σου κύτταρα. Δεν εξηγείται αλλιώς! Άλλα διαβάζεις κι άλλα καταλαβαίνεις! Ποια είναι αυτά τα «πάντα ταῦτα» που λέει εκεί ο Χριστός; Καταλαβαίνεις Ελληνικά; Πόσο ανόητος παίζει να είσαι ρε φίλε; Η πλάκα είναι ότι προκαλείς κιόλας από πάνω!

  7. Το κλείσιμο του προφητικού λόγου του Χριστού (Ματθ 24:34) επισφραγίστηκε με την φράση:

    «Ἀληθῶς σᾶς λέγω, δὲν θέλει παρέλθει ἡ γενεὰ αὕτη, ἑωσοῦ γείνωσι πάντα ταῦτα.»

    ΌΛΑ (πάντα ταῦτα) όχι τα μισά. ΌΛΑ όσα προφήτεψε δηλαδή.

    ΌΛΑ τα σημεία της προφητείας (και η δευτέρα έλευση) θα λάμβαναν χώρα στην διάρκεια της γενιάς τους.

  8. Καθώς όμως οι δεκαετίες περνούσαν και η προοπτική της Δευτέρας Παρουσίας έδειχνε πως απομακρυνόταν διαρκώς προς το μέλλον, κάποιοι άρχισαν να αμφιβάλουν για την αξιοπιστία της υπόσχεσης αυτής, υπόσχεσης που την απέδιδαν στον ίδιο τον Ναζωραίο. Η αμφιβολία αυτή είχε πρωτοεκδηλωθεί στα μέσα του 1ου αιώνα, ενώ ζούσε ακόμα ο Παύλος, στη Θεσσαλονίκη, όταν άρχισαν να πεθαίνουν κάποια μέλη της εκκλησίας που είχε ιδρύσει εκεί, χωρίς φυσικά να δούνε τη Δευτέρα Παρουσία.

  9. Μέχρι και ο πλαστογράφος της Β Πέτρου επιστολής μνημονεύει την υπόσχεση. «Το δε γεγονός, ότι ο Κύριος ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ να έλθη ένεκα της μεγάλης αυτού μακροθυμίας..» (Β Πέτρου 3:15 μετάφραση Κολιτσάρα από το αρχαίο)

    Ανέβαλε λοιπόν την υπόσχεση του επειδή είναι μακρόθυμος. Όταν έδινε την υπόσχεση του δεν ήταν μακρόθυμος δηλαδή;

    “θα έρθουν εμπαίκτες … και θα λένε: Που είναι η ΥΠΟΣΧΕΣΙΣ της παρουσίας αυτού; ” (Β Πέτρου 3:3-4)

  10. Το τρίτο κεφάλαιο της Πλαστής Β Πέτρου επιστολής χρησιμοποιήθηκε προς εξαπάτηση των πιστών, δίνοντας παράταση στον χρόνο της δευτέρας παρουσίας, με σημείο αναφοράς την «μακροθυμία» και όχι τις υποσχέσεις του Χριστού.

    Η Β Πέτρου επιστολή φωτογραφίζει το κλίμα που επικρατούσε εκείνη την εποχή. Τα λόγια του ίδιου του Ιησού (σύμφωνα με τους ανώνυμους συγγραφείς των ευαγγελίων) είχαν αποδειχθεί ασυνεπή.

  11. Ποια ήταν η πίστη των πρώτων χριστιανών και ποιο το κήρυγμα τους;

    Μπορείς να απαντήσεις;
    Αλλά τι απάντηση να δώσεις αφού δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις. Πραγματικά απορώ με τα χάλια σας! Τι στο διάολο δεν έχετε μυαλό μέσα στο κεφάλι σας;

  12. Τι πίστευαν οι απόστολοι (που είχαν και καλά το πνεύμα του Θεού μέσα τους) για την δευτέρα παρουσία;

    Παράδειγμα: Ιάκωβος 5:7-8 «Σεις δε, αδελφοί, που ταλαιπωρείσθε και πάσχετε από τας αδικίας και τας πιέσεις των απλήστων και σκληρών πλουσίων, δείξατε μακροθυμίαν και υπομονήν έως την Δευτέραν Παρουσίαν του Κυρίου. Δείξτε και σεις υπομονήν, στηρίξτε εις την πίστιν τας καρδίας σας, διότι η παρουσία του Κυρίου έχει πλησιάσει.»

    Μάλιστα μάλιστα!

  13. Ο απόστολος Ιάκωβος προκάλεσε τους αναγνώστες του να είναι υπομονετικοί επειδή ο ερχομός του Χριστού Ιησού ήταν κοντά. Αυτή η παρόρμηση δεν θα είχε νόημα σε αυτούς τους Χριστιανούς του πρώτου αιώνα, αν ο ερχομός του Χριστού επρόκειτο να έρθει χιλιάδες χρόνια στο μέλλον.

  14. Ο Απ Παύλος μιλάει ανυπόμονα περιμένοντας την επιστροφή του Κυρίου Ιησού Χριστού. Δεν περίμενε με ανυπομονησία κάτι που πρόκειται να συμβεί για χιλιάδες χρόνια στο μέλλον, αφού θα έχει περάσει πολύς καιρός.

    Ι Κορινθίους 7:29: «Αυτό που εννοώ, αδέρφια, είναι ότι ο χρόνος είναι σύντομος.»

    Φιλιππησίους 4: 5: «Αφήστε την ευγένειά σας να είναι εμφανής σε όλους. Ο Κύριος είναι κοντά.»

  15. Στην επιστολή του προς τη Θεσσαλονίκη, ο Παύλος βλέπει την επιστροφή του Χριστού στο πλαίσιο μιας κρίσης που σύντομα θα έρθει.

    1 Θεσσαλονικείς 2: 19-20

    1 Θεσσαλονικείς 1: 8-10

    Η δήλωση του Παύλου για το δόξα στους αδελφούς της Θεσσαλονίκης με την παρουσία του Κυρίου Ιησού όταν έρχεται είναι μια δήλωση Πίστης ότι ο Ιησούς θα έρθει στο χρόνο ζωής των ατόμων που αντιμετωπίζονται.

  16. Ο Παύλος συνεχίζει να δείχνει το πρώτο αιώνα στο πλαίσιο των ζητημάτων στα οποία απευθύνεται, λέγοντας στους Θεσσαλονικείς όχι μόνο ότι έχουν το πνεύμα και την ψυχή τους, αλλά και ότι το σώμα τους θα κρατηθεί άψογο στην επιστροφή του Χριστού.

    1 Θεσσαλονικείς 5:23

    Αν η επιστροφή του Χριστού επρόκειτο να είναι χιλιάδες χρόνια στο μέλλον, η φράση να κρατηθεί το σώμα τους απρόσβλητο κατά την επιστροφή Του δεν θα είχε νόημα. Εκεί τα σώματα τα θα είχαν φθαρεί εδώ και καιρό.

  17. Εβραίους 10: 36-37: «Διότι έχετε χρείαν υπομονής, διά να κάμητε το θέλημα του Θεού και να λάβητε την επαγγελίαν. Διότι έτι ολίγον καιρόν, και θέλει ελθεί ο ερχόμενος και δεν θέλει βραδύνει.»

    Αρ γιου κούφ;

    Αυτή η δήλωση έγινε πριν από 2000 περίπου χρόνια Από τον Απ Παύλο στους Εβραίους χριστιανούς στους οποίους ειπώθηκε ότι θα επιμείνουν, ώστε να λάβουν αυτό που τους υποσχέθηκε στην επιστροφή του Χριστού.

  18. Η επιστροφή του Χριστού θεωρείται ως ένα γεγονός που θα λάβει χώρα σε ελάχιστο διάστημα και χωρίς καθυστέρηση. Ο Απ Παύλος είχε ήδη πει στους χριστιανούς του πρώτου αιώνα να μην εγκαταλείψουν καθώς είδαν την ημέρα να πλησιάζει (Εβραίους 10:25). Σύμφωνα με το πλαίσιο, «η ημέρα πλησιάζει» θεωρείται ως η επιστροφή του Ιησού Χριστού.

    Αυτοί οι Χριστιανοί πίστευαν ότι ο Χριστός θα επιστρέψει κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

  19. Υπάρχουν εκατοντάδες στίχοι στην Γραφή που δηλώνουν την πίστη εκείνων των χριστιανών σχετικά με την δευτέρα παρουσία και την εκπλήρωση όλων των σημείων των προφητειών.

    Ερώτηση: Αυτή η πίστη τους είχε σχέση με τις υποσχέσεις / προφητείες του Χριστού;

    Τι λες άχρηστο πλάσμα που ζεις ανάμεσα μας και μολύνεις με την ανοησία σου το πεδίο;

    Έλεος!

  20. Μπορεί κανείς να μην γνώριζε τον ακριβή χρόνο της Δευτέρας Παρουσίας του Ιησού, πουθενά όμως δεν αναφέρεται, ότι θα καθυστερούσε επί χιλιετίες. Σύμφωνα με αυτά που κατ’ επανάληψη αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη, την επιστροφή του Ιησού θα έπρεπε να την αναμένουν οι άνθρωποι σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα από την εποχή του.

  21. Το θέμα αυτό τα πρώτα χριστιανικά χρόνια δημιούργησε μεγάλο θεολογικό κενό. Τα λόγια του ίδιου του Ιησού είχαν αποδειχθεί ασυνεπή. Υποσχέθηκε, ότι θα επέστρεφε και δεν το έπραξε. Συνήλθε λοιπόν η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος το 325 μ.Χ. στη Νίκαια και στην προσπάθειά της να διορθώσει την κατάσταση συνέταξε το «Σύμβολον της Πίστεως», στο οποίο αναφέρεται, ότι ο Ιησούς θα επανέλθει κάποτε, σε απροσδιόριστο όμως χρόνο στο μέλλον («πάλιν ερχόμενος μετά δόξης»).

  22. Στο αρχαιότερο ευαγγέλιο αυτό του Μάρκου τα εδάφια της Νεκρανάστασης είναι προϊόν Πλαστογραφίας. «Tα συμπεράσματα του Μάρκου είναι πράγματι πλαστά. Σχεδόν όλο το χωρίο αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη» (Encyclopedia Biblica, vol ii, p.1880)

  23. Παραθέτω από την βιβλική αρχαιολογία. «Tο τέλος 9-20 είναι φανερά ψευδές. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι σαφή. Αυτό το τέλος δεν βρίσκεται στα πρώτα μας και πιο αξιόπιστα ελληνικά χειρόγραφα του Μάρκου.»

    Οι Westcott and Hort στο κριτικό τους κείμενο «Η Καινή Διαθήκη στην αρχική ελληνική γλώσσα» τοποθέτησαν τα πλαστά εδάφια (Μαρκος 16.9-20) μέσα σε αγκύλες. Επίσης και τον τίτλο «Κατα Μαρκον» στην σελίδα 113.

  24. Tο 1990 o Bruce Metzger συμμετείχε στην Επιτροπή Μεταφραστών για τη νέα αναθεωρημένη τυποποιημένη έκδοση (NRS). Τα πλαστά εδάφια (Μαρκος 16.9-20) στην NRS είναι μέσα σε αγκύλες.

    Τα πλαστά εδάφια (Μαρκος 16.9-20) στην English Standard Version (ESV) είναι μέσα σε αγκύλες.

  25. Τα πλαστά εδάφια (Μαρκος 16.9-20) στην Common English Bible (CEB) είναι μέσα σε αγκύλες, και εκτος τούτου δηλώνει οτι είναι μεταγενέστερη προσθήκη.

    Στην New International Version (NIV) διαβάζουμε για τα εδάφια (Μαρκος 16.9-20). «Τα πρώτα χειρόγραφα και μερικοί άλλοι αρχαίοι μάρτυρες δεν έχουν τους στίχους 9-20.»

  26. Ο Bart Denton Ehrman υπογραμμίζει την ποικιλομορφία των απόψεων που βρέθηκαν στην Καινή Διαθήκη, και την ύπαρξη πλαστών βιβλίων που γράφτηκαν στα ονόματα των αποστόλων από χριστιανούς συγγραφείς που έζησαν δεκαετίες αργότερα.

    Απατεώνες πλαστογράφοι χριστιανοί!

  27. Ολα αυτα τα κομματια του χριστιανισμου σε μια στιγμη θα γινουν ενα και τοτε θα φανει το σχεδιο του Θεου για τη σωτηρια του ανθρωπου. Εαν οι ανθρωπινες οργανωσεις, κυβερνησεις, στρατοι κλπ εχουν τα μυστικα τους σχεδια, ειμαστε πολυ αφελεις να πιστευουμε οτι καταλαβαμε εμεις το σχεδιο του Θεου. θυμησου ολα αυτα που εχεις γραψει τοσο καιρο να τα πεις και στο Χριστο οταν βρεθεις μπροστα του. Να ηξερες μονο ποσα αγνοει η “τετραγωνη” λογικη σου…

  28. Ολα τα παραπανω σου τα γραφω με πολλη αγαπη και χωρις διαθεση αντιπαραθεσης η χωρισμου. Καποια μερα ευχομαι να ειμαστε ενα και να αναπολουμε μαζι ολα αυτα τα σταδια της πνευματικης μας ωριμανσης.
    Μονο η αγαπη και η ενωση των ανθρωπων θα σωσει τον κοσμο. Οι λογικές μας εχουν επιφερει τα μεγαλυτερα κακα. Ειρηνη υμιν!

  29. Ενας αγιος γεροντας ελεγε: Αυτος που θελει να πολεμησει το Θεο θα βρει μεσα στη γραφη αμετρητες αποδειξεις και αντιφασεις. Κι αυτος που θελει να τον πιστεψει αλλες τοσες αποδειξεις. Αυτο θα πει Αγαπη και ελευθερια. Το μονο που αποδεικνυουμε με τις αποψεις μας ειναι τη δικη μας προαιρεση και τοποθετηση απεναντι στην Αγαπη. Αυτος που θελει να πιστεψει δεν το κανει επειδη βρηκε αποδειξεις, κι αυτος που δε θελει οσα και να δει τα ιδια θα λεει… Ολα μπροστα μας ειναι. Εμεις διαλεγουμε..

  30. Ενας απλος στρατιωτης

    Για ποια πνευματική ωρίμανση μιλάς και πιο Θεϊκό σχέδιο; Το σχέδιο του Εβραίου προφήτη (σύμφωνα με τις αλκοολικές φαντασιώσεις των ανώνυμων συγγραφέων των ευαγγελίων) ήταν να επιστρέψει στην γενιά των μαθητών του με δόξα και αγγέλους εκπληρώνοντας όλα τα σημεία των προφητειών του.

    Τέλος αυτό είναι! Αυτή ήταν η πίστη των χριστιανών αυτό το κήρυγμά τους και αυτή η υπόσχεση του Χριστού προς αυτούς.

  31. Ενας απλος στρατιωτης

    Το μόνο που έχεις μέσα σου είναι πίστη σε ένα νεκρό Δόγμα! Περιμένεις σαν χαζός να έρθει ο Εβραίος προφήτης των αποτυχημένων προφητειών; Μιλάς εσύ για πνευματική ωρίμανση; Το μόνο που εκφράζεις φίλε μου αυτή την στιγμή είναι η ανοησία!

  32. Ο άλλος μας δείχνει κάποια βίντεο που αποδεικνύουν και καλά το θαύμα του Αγίου φωτός. Μια χαζοβλαμένη γυναίκα που περνάει την φωτιά κάτω από το μανίκι της και δεν λαμπαδιάζει! Θαύμα θαύμα!

    Είστε σοβαροί! Εκφράζετε την ανοησία των Εβραίων προγόνων σας! Του Αδάμ και της χαζοβλαμένης γκόμενας του! Σας δημιούργησε ο Εβραιοθεός Γιαχβέ κατ`εικόνα και ομοίωση του. Να σας χαίρεται!

  33. Η “Αγία” Γραφή λέει ότι η ανοησία είναι συνδεδεμένη με την καρδιά του παιδιού (Παροιμίες 22:15). Από τα σχόλια σας όμως προκύπτει ότι η ανοησία είναι κοινό χαρακτηριστικό των χριστιανών. Σε λίγο θα σας αναγνωρίζουν λόγω της ανοησίας σας και όχι γιατί είστε ακόλουθοι του Χριστού.

  34. Τώρα θυμήθηκα την Θαυματουργή εικόνα που χτυπιόταν μόνη της σε πανηγύρι στην Καβάλα. Όργιο είχα λιώσει στα γέλια! Τέτοια καραγκιοζιλίκια δεν έκαναν ούτε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι του 12θεου. Θαυματουργά βραστά κάστανα, ιερές παντόφλες, θαυματουργές πέτρες…

    Όργιο! Ο Εβραιοθεός έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται για εσάς. Για το δημιούργημα του! Κατ`εικόνα του και ομοίωση σας εποίησε!

  35. Ο χριστός δεν είναι σωτήρας κανενός, αλλά ένας αποτυχημένος «προφήτης»! Υποσχέθηκε ότι η δευτέρα παρουσία του θα λάμβανε χώρα στην Γενιά των μαθητών του. Εσύ τι περιμένεις τώρα; Να έρθει να σε σώσει; Δεν είναι μόνο ότι δεν έχετε διαβάσει την Αγία Γραφή, απλά γουστάρετε το παραμύθιασμα. Δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς τις αλκοολικές φαντασιώσεις του Ιερατείου.

  36. Η Πίστη έχει τρομερή δύναμη. Έστειλε χιλιάδες χριστιανούς στον θάνατο, δίνοντας τους ψεύτικες ελπίδες και Εβραϊκά παραμύθια. Η πίστη κινεί βουνά, ναι. Βουνά του παράλογου!

  37. Η ΩΡΑ 9

    Καλησπέρα δάσκαλε Θεόφιλε! Δεν κάνει να μιλάς εσύ για αλήθεια! Μοιάζεις σε πολλά με τον εβραιομεσσία των αποτυχημένων προφητειών. Είσαι κι εσύ ένας αποτυχημένος προφήτης!

    Παραθέτω μια προφητεία σου:

    «Μετα την συντελεια του Αιωνα και την μεγαλη θλιψη-tribulation το ετος 2020…»

    Τι σου απάντησα εγώ;

  38. ΓΙΑΤΡΟΣ says:

    Δάσκαλε το 2020 η μόνη θλίψη που θα έρθει και θα την νιώσεις θα είναι αυτή που θα πέσει πάνω στο κεφάλι σου σαν κεραμίδα. Η αναξιοπιστία των λόγων σου θα σε στείλει για άλλη μια φορά στα απομονωμένα εκκλησάκια της Κύπρου να κλαις την μοίρα σου. Εγώ εδώ θα είμαι για να σου θυμίζω το μαύρο σου το χάλι γιατί είσαι και ξεχασιάρης. Το 2020 το Θηρίο θα σε πάρει στο κυνήγι και θα σε μαδήσει. Δεν θα το σταματήσει κανένας σταυρός και κανένας Υδροχόος.

    9 Δεκεμβρίου 2018 at 14:25

  39. Να πάρουμε ακόμα λίγη γεύση από τις προφητείες σου.

    «Ο big guy ειναι σφαγεας δαιμονων. Πολλοι θα τρελαθειτε απο το βουισμα των αυτιων σας και πολλοι θα χασετε το μυαλο σας και δεν θα ξερετε που βρισκεστε οταν σταματησει η δαιμονικη επιρροη και το σκατο σας θα φτασει μεχρι την καλτσα…»
    (9 Δεκεμβρίου 2018 at 22:38)

    Τελικά ο μόνος που έχασε το μυαλό του είσαι εσύ! Κακόμοιρο μου παιδί!

  40. Πλανογιατρέ δεν χρειάζεται να γράφεις όλα αυτά για να αποδείξεις ότι είσαι άθεος το έχουμε καταλάβει μας έπεισες τόσο καιρό με τις βλακείες σου…πήγαινε τώρα να κάνεις το εμβόλιο του αντίχριστου το προφητευμένο χάραγμα της αποκαλύψεως και περίμενε να απολαύσεις και τα υπόλοιπα που προείπε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός.

Αφήστε μια απάντηση

elGreek