Το Χρηματιστήριο έκλεισε στις 666 μονάδες – «Μαύρη Τετάρτη» με τραπεζικό κραχ

Σε τραπεζικό κραχ και πωλήσεις με πανικό δίχως αύριο οδήγησε η αλλαγή στάσης των δανειστών σχετικά με τις τράπεζες.

Το χρηματιστήριο έφθασε να χάνει έως και 4% μετά απο ένα limit Down στην Τράπεζα Πειραιώς και πτώση έως 8-12% στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές.

Τελικά, η Μαύρη Τετάρτη έφερε τον Γενικό Δείκτη στις 666,84 μονάδες.

Η αλλαγή που ξεκίνησε με το δημοσίευμα του Bloomberg την περασμένη Παρασκευή όπου με λανθασμένο τρόπο δινόταν η εντύπωση ότι, υπήρχε χρονικό όριο για την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να αντλήσει ομολογιακό tier 2.

Oι ξένοι επενδυτές καταλαβαίνουν ότι οι δανειστές έχουν αλλάξει την στάση τους σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες – πράγμα που όπως θα δούμε δεν μπορεί να ισχύει καθώς μερικούς μήνες μετά τους ελέγχους θα είναι σαν να ομολογεί ο ευρωπαϊκός επόπτης ότι δεν ισχύουν οι έλεγχοι του.

Επιπρόσθετα, δεν ισχύουν και οι αναφορές για κρατικοποίηση καθώς δεν μπορεί ο SSM να φανεί αναξιόπιστος στους ελέγχους του.
Σήμερα και ύστερα απο ένα τριήμερο πωλήσεων στις τράπεζες πρέπει να κτύπησαν και ορισμένα stop loss με αποτέλεσμα να ρευστοποιούνται οι μετοχές έως και -28%.


Θεραπεία της σεξουαλικής ανικανότητας

Το φυτικο σκεύασμα που θεραπεύει τα προβλήματα σεξουαλικής ανικανότητας χωρις καμία παρενέργεια

Το μοναδικό 100% φυτικό σκεύασμα που θεραπεύει το πρόβλημα και δεν το συντηρεί οπως αλλα χημικά γνωστά προιόντα με παρενέργειεςΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η μετοχή της Alpha bank έκλεισε στα 1,18 ευρώ με πτώση 3,28%. Βουτιά 14,69% για την Eurobank στα 0,537 ευρώ.
Βουτιά 20,73% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,30 ευρώ. Με πτώση 5,49% η Εθνική Τράπεζα στα 1,583 εευρώ. Οι συνολικές συναλλαγές ανήλθαν στα 108 εκατ. ευρώ, εκτων οποίων τα 65 εκατ.ευρώ αφορούσαν τις τραπεζικές μετοχές.

Τι οδήγησε στην πτώση

Τεχνικά, το αιφνίδιο ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές αποδίδεται σε αυτοματοποιημένες συναλλαγές καθώς η πτώση που είχε προηγηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις, «χτύπησε» τα περιθώρια ασφαλείας και ενεργοποιήθηκαν εντολές stop loss μεγάλων χαρτοφυλακίων.

Ακόμη όμως και αν η τεχνική αιτία για την πτώση πρέπει να αναζητηθεί στους χρηματιστηριακούς αλγόριθμους, δεν μπορεί να υποτιμηθεί το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές το τελευταίο εξάμηνο, είναι μόνο short από τα μεγάλα ξένα fund.

Η βασική αιτία για την πίεση που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν είναι άλλη από την ανησυχία που υπάρχει για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και αυτό αποτυπώθηκε και στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές κλιμάκωσαν τις πιέσεις στις μετοχές ξεκινώντας από την Πειραιώς και φθάνοντας στην Alpha Bank, ανάλογα με την κεφαλαιακή θέση της κάθε τράπεζας.

Σε αυτή τη συγκυρία προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα και μία σειρά από γεγονότα που πυροδότησαν το σημερινό sell off.

Συγκεκριμένα:

– Η ιταλική κρίση έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ευρύτερη περιοχή και η άνοδος των ιταλικών επιτοκίων έχει παρασύρει και τα ελληνικά με αποτέλεσμα το spread να είναι στα ιδια επίπεδα με αυτά που είχαμε πριν ενταχθούμε στο πρώτο μνημόνιο.

– Η ασάφεια σε σχέση με την περικοπή ή μη των συντάξεων, η κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού με δύο σενάρια, η συζήτηση για την πιστή τήρηση ή την εφαρμογή μέρους μόνο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος σε ένα σκηνικό παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, εντείνει τις ανησυχίες των ξένων και αυξάνει το country risk.

-Το τελευταίο διάστημα, μετά την χωρίς αποτέλεσμα προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να εκδώσει ομόλογα Tier II, έγινε ευρέως γνωστό ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αποκλεισμένες από τις αγορές και άντληση κεφαλαίων μπορεί προς το παρόν να επιτευχθεί μόνο με τοκογλυφικά επιτόκια.

– Τα αποτελέσματα εξαμήνου έδειξαν αδύνατες επιδόσεις των τραπεζών. Η πιστωτική επέκταση παραμένει σε αρνητικό έδαφος ενώ τα έσοδα προ προβλέψεων υποχωρούν έως και 25% υπονομεύοντας την κερδοφορία των τραπεζών που αποτελούσε το «μαξιλάρι» για την σταδιακή εξομάλυνση του ελλείμματος στις προβλέψεις. Ταυτόχρονα η απομόχλευση των χαρτοφυλακίων και η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων σε επίπεδο ομίλου, μειώνει περαιτέρω τα μεγέθη.

– Οι νέοι επιθετικοί στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων δημιουργούν περαιτέρω ανησυχία για τις πιέσεις που ήδη δέχεται και θα δεχθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Δείτε βίντεο: «Μαύρη Τετάρτη» στο Χρηματιστήριο – Έκλεισε στις 666 μονάδες με τραπεζικό κραχ

protothema.gr

Loading...

12 thoughts on “Το Χρηματιστήριο έκλεισε στις 666 μονάδες – «Μαύρη Τετάρτη» με τραπεζικό κραχ

 1. Μανιάτη Βηρσαβεέ says:

  Μήπως πρόκειται να επακολουθήσει κάτι δέσμευση τραπεζικών καταθέσεων ή δεν ξέρω τι άλλο ή πόλεμος ίσως. Και ο αριθμός αυτός 666 σημαίνει ότι ο άλλος μας παρακολουθεί και ελέγχει την οικονομία μας

  • Σκρουτζιδης Μακντακιδης!..ενας αφυπνισμενος ορθοδοξος πατριοτης!..χρ says:

   Αν τα βγαλεις τα λεφτα σου απο την τραπεζα θα στα αρπαξουνε οι πειναλεοι κλεφτες οι αναρχοκομουνιστες ,Αν τα αφησεις μεσα θα στα φαει ο κακος αντιχριστος ο 666..οπωτε δεν υπαρχει κανενα διλημα Βηρσαβεε.γιατι προβληματιζεσε και ανησυχεις αδικα. ξεχνατα και γελα .καιρος να μαθεις και φτωχη..πρεπει να υπαρχουν και οι φτωχοι πεινασμενοι και εξαθλιωμενοι και οι πλουσιοι καπιταλες οπως εγω για να μας αγαπαει ο θεος,..δεν γινεται να ημαστε ολοι το ιδιο οικονομικως?.πως ?….αλλιως θα ειχαμε τον επαρατο κομουνισμο και θα θυμονε ο καλος μας πρστατης απο τον κομουνισμο θεος μας και θα μας εκαιγε ολους….Εγω παντα τα εχω στο θυσαυροφυλακιο μου , τα χαιρωμαι..και βουταω μεσα!!..τι ωραιο πραμα τα λεφτα!..του καλου μας θεου…

 2. Ανωνυμος says:

  Αντε καλε …..εμεις βγηκαμε στις αγορες ….ηρθε η αναπτυξη ….τελειωσαν και τα …καπιταλ κοντρολ….το γαλα πηγε στα 2.08 ευρω …Ολα ειναι μια χαρα και πολλες Συριζαικες τρομαρες …..αλλα ξερετε κατι ….δε με νοιαζει καθολου που θα φτασει το χρηματηστηριο και ποσα θα χασουν οι Τραπεζες που δεν ειναι Ελληνικες ……Αυτο που με νοιαζει ειναι να φυγει η βρωμα ……..του οχετου ……να αναπνευσω ελευθερα τον Ελληνικο μου αερα …….Καληνυχτα ……με Λευτερια ….

  • Ελπιζω τωρα να καταλαβες πως θελεις χαρακιρι εθνοπατριοτη..πανε οι αξιες !δηλαδη τα λεφτα μας. says:

   Μονο οι ανθελληνες αναρχοκομουνιστες χαρονται με το βουλιαγμα του χρηματηστηριου..Εμας τους ορθοδοξους ελληνες χριστιανους πατριοτες εθνικιστες ρατσιστες δεξιους νεοφιλελευθερους ακροδεξιους και ψευτοαριστερους φασιστες λεφταδες καπιταλες επενδυτες μας καιει.,η τεραστια πτωση του.. οχι οτι δεν κλεμε και με μαυρο δακρυ και για το ονομα της μακεδονιας, αλημονο,!.το μισο φαγαμε σημερα μαυρο χαβιαρακι απο την λυπη μας..αλλα ευτυχως οι ευλογιμενες μας οι τραπεζες, οι σωτηρες του εθνους μας καλα κρατουν!..θα μας ξαναψηφισουν τα εθνοπατριτικα βοδια!…

   • Ανωνυμος says:

    Με αποκαλεις ανθελληνα ..αναρχοκουμουνι;;;; Σε πληροφορω οτι δεν χαιρομαι….αλλα δεν με φοβιζει τιποτα ….που σημαινει οτι δεν δεχομαι να παιζουν το παιχνιδι του εκφοβισμου τους…..

 3. πολιτης says:

  το σχεδιο ειναι στο τεταρτο μνημονιο να πουλισουν τους Ελληνες σαν σκλαβους στο παζαρι των τοκογλυφων ,και να τελειωσει μια και καλη η Ελλαδα ,γιατι τους εχει σπασει τα νευρα μετα απο τοσα που μας εχουν κανει να στεκομαστε ακομα ορθιοι ,και πεισματικα Ελληνες!!!

 4. Κρόνος says:

  Ειναι λεει ενα αλγοριθμικο λαθος και η ολη φαση ειναι οτι ολοκληρο αυτο το συστημα του μαλακα του Μαμμωνα ειναι ενα αλγοριθμικο λαθος, που βασιζεται σε μια πηγαια αλγοριθμικη απατη και ηταν απολυτα πρβλεπομενο οτι θα καταρρευσει. Απλα μαλλον ο Κρονος πατησε την σκανδαλη και η σφαιρα κατευθυνεται στο κεφαλι του θηριου.

 5. ΟΥΡΑΝΙΑ says:

  ΟΛΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΔΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ…ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ,ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΔΕΣΜΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ…ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ…

 6. Κρόνος says:

  Δεν συμφωνω με αυτα που λεει ο Θανασης τουλαχιστον οχι με ολα οπως συμβαινει και με ολους αλλωστε αλλα γουσταρω το μαχητικο του πνευμα εναντια στον Μαμμωνα και γουσταρω και τον τρελακια τον Ασιμο κλπ.

  https://www.youtube.com/watch?v=i-51EoqCKT0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *