Τέλος το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους: Πού απαγορεύεται το κάπνισμα και τα πρόστιμα που επιβάλλονται

Η κυβέρνηση προανήγγειλε την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου: Πού απαγορεύεται το τσιγάρο και τα πρόστιμα που επιβάλλονται

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι μία από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χθες ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως τα άρθρα του νόμου θα εφαρμοστούν πλήρως.

Πού απαγορεύεται το κάπνισμα Εκτός από τα κέντρα διασκέδασης, με τον αντικαπνιστικό νόμο κόβεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και σε ιδρύματα.

Αναλυτικά το κάπνισμα απαγορεύεται:

-σε εστιατόρια, καφετέριες και λοιπούς χώρους αντίστοιχου υγειονομικού ενδιαφέροντος -σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις -στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και βαθμίδων -σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα: στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία, σε δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στους χώρους παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης και σε όλους τους χώρους ιδιωτικής εκπαίδευσης Παράλληλα απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλα τα οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, όταν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών με τσουχτερά πρόστιμα για τους οδηγούς και αφαίρεση της άδειας.

Τι πρόστιμα θα επιβάλλονται

Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους στις υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους. Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, κατά παράβαση του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, ανάλογα με την υποτροπή στη διάπραξη του αδικήματος.

Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας χώρων που απαγορεύεται το κάπνισμα, ο οποίος θα ανέχεται τις παραβάσεις, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με την υποτροπή. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για χρονικό διάστημα δέκα ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου.

Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.

lifo.gr

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

8 thoughts on “Τέλος το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους: Πού απαγορεύεται το κάπνισμα και τα πρόστιμα που επιβάλλονται

 1. ΜΝΗΚΑΝΔΡΟΣ says:

  Όλα τα είχε η μαριορη ο φερετζές της λείπει. Την προδοσία των Πρεσπών θα την απαγορεύσετε ; την συνεχιζόμενη λάθρο εισβολή θα την απαγορεύσετε ; τους πρόστυχος πλειστηριασμούς θα τους απαγορεύσετε ; την νοθεία που εκλεγεικατε και εσείς και τσυριζομουνηδες θα την απαγορεύσετε ; το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ,που και εσείς υπογράψατε ,θα την απαγορεύσετε ; Χαχαχαχα !

 2. ΑΓΛέΩΡΑΣ says:

  Θα απογορευτεί το κάπνισμα » στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία..»
  Αυτοί νομίζουν ότι τα νήπια κάναν το νηπιαγωγείο Τεκέ?

 3. Η ΑΛΗΘΕΙΑ says:

  Για το κάπνισμα, ισχύει ότι ισχύει για τις τροφές και πάσα καλλιέργεια.
  Καθαρός σπόρος, βιολογική καλλιέργεια, δίχως φάρμακα και χημικά.
  Διότι, αυτά προκαλούν καρκίνο και όχι ο μπασμάς ο παραδοσιακός.
  Ακόμα κι εκεί έβαλε το χέρι της η μονσάντο.

  Στο θέμα:

  Με την έννοια δημόσιος χώρος, τι εννοούμε;
  Διότι π.χ. σε μια στάση λεοφορείου, από σεβασμό, πηγαίνεις στην άκρη να καπνίσεις και δεν φυσάς καπνό πάνω σε άλλους.
  Διότι π.χ. σε μια καφετέρια, έχει ειδικούς χώρους, καπνιστών, εκτός κι αν ακόμα δεν έχει διευθετηθεί αυτό.
  Αν όχι, να διευθετηθεί.

  Χρειάζεται τίποτ’άλλο;
  Μη μας το κάνουν Γερμανία και μας πούνε, απαγορεύεται και στον αέρα γιατί δήθεν μολύνουμε την ατμόσφαιρα, διότι αυτό θα ξεπεράσει και την ηλιθιότητα της τάχα μου, υπερθέρμανσης, που έγινε τάχα μου κλιματική αλλαγή και δεν θα χει προηγούμενο.
  Μεγαλοαπάτη το όλο θέμα με το περιβάλλον, άλλες οι αιτίες.

  Αλλά θα μου πεις, εδώ χαύει ο κόσμος, το ότι ξοδεύοντας λιγότερο ρεύμα, είναι οικολογία Χαχαχαχαχα
  Από πότε το ρεύμα βλάπτει τα σωματίδια του άνθρακα; Δημοτικό πήγατε; Κάνατε ποτέ φυσική; Χαχαχα

  Και τέλος, προς τι αυτή η μανία του Ευρωπαικού συστήματος να μας κόψει το τσιγάρο;
  Λες τελικά όντως η νικοτίνη να αντιδρά ως ασπίδα από το μείγμα, βαρίου, φθωρίου κι αλουμινίου κπα. απ τα Chemtrails;

  Τέλοσπάντων. Το κάπνισμα να μην το κάνετε ποτέ από άγχος, η εθισμό, η συνήθεια. Αλλά να καπνίζεται καλό, βιολογικό καπνό, απ τον παραγωγό, για να το απολαμβάνεται με φίλτρο ενεργού άνθρακα και φυτικό φύλλο/ χαρτί, ως κάτι χαλαρωτικό με τον καφέ κλπ κλπ.
  (Και όχι δεν είναι παράνομος ο χύμα. Απλά ο παραγωγός/ παρασκευαστής, πρέπει να χει άδεια παραγωγής, παρασκευής και επεξεργασίας, ώστε να μην θεωρείται παράνομος καπνός).
  Ο χύμα είναι ελεύθερος, εφόσον δεν συσκευάζεται ως κάποια μάρκα, ελεύθερος για τον ιδιώτη κι ελεύθερος για τις εταιρίες που θα τον συσκευάσουν, η οποίες θα τον πάρουν με τιμολόγιο.
  Εσύ, λιανική.

 4. A FREE MAN says:

  Θα κλεισουν δλδ καφετεριες- καφενεια-ταβερνες και λοιπα σχετικα καπνιζοντων θαμμωνων στεκια..
  Και θ`ανοιξουν αλλα ; Γιατι δεν ανοιγουν μη καπνιζοντων στεκια δλδ ;
  ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ ΑΛΚΟΟΛ ; Ο ΕΡΗΜΟ-ΣΠΙΤΗΣ ΤΖΟΓΟΣ ;
  ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΟΥΣΙΩΝ -ΟΠΛΩΝ ; Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΡΚΙΝΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ;
  Μπααα. ειναι πολλυ το χρημα απο μιζες – ε , Κουλακο ;
  Χεστηκαμε λοιπον πατοκορφα για το 1% μη καπνιζοντων σε χωρους που το 99,9 % φουμαρει – γιατι ετσι γουσταρει. Και ποιοι λακεδες θα κανουν ελεγχους εντος μαγαζιων σε ιδιωτες καπνιστες ;
  Οι μαλακες/ελεγκτες του Κουλη θα κοβουν προστιμα ; Εχουν να πεσουν αγριες φαπες και μπιστολιες..!
  Να μας πει οτι θα βαλει και μπατσους μαζι με τον καθε ελεγκτη κι οτι θα ζητανε στοιχεια ταυτοτητος απ`τον καθε παραβατη να γελασωμε ξανα..
  Η Ελλαδα αιμορραγει εδω και δεκαετιες απ`τις κλεψιες και λοβιτουρες σας ρε κοπροσκυλα ,
  κι εσεις ΞΑΝΑ μονο την κονομα μεσω προστιμων σχεδιαζετε με ασφαλιστικες εταιρειες και λοιπα κοπρανα ! ΞΕΦΤΙΛΕΣ..

 5. Σακης Καρακιτσος says:

  Ε βεβαια, καποιος παει να βαλει μια ταξη και αμεσως εχουν να πεσουν φαπες. Και σεβασμος για τον μη καπνιστη μηδεν. Τετοιοι εισαστε. Και το λαθρεμποριο να παει να καταπολεμησει παλι θα αντιδρασετε.

  • ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!!! says:

   Δεν έχει να κάνει μ’αυτό. Όπως είπαμε, υπάρχουν χώροι καπνιστών και μη καπνιστών και έτσι λύνεται το πρόβλημα. Αν δεν έχει διευθετηθεί, ας διευθετηθεί, όχι να μας στέλνει φοροσυλλέκτες να μας πάρουν χαράτσι αλλά αυτό τους συμφέρει, αυτό κάνουν.

   Με λίγα λόγια δεν θέλουν να βάλουν τάξη!

   Ειδάλλως θα διευθετούσαν το θέμα των χώρων. Αντί αυτού, το αφήνουν επίτηδες έτσι χύμα, με εμάς να μαλώνουμε μεταξύ μας, ενώ αυτοί έρχονται απλά να μας πάρουν λεφτά. Κατάλαβες;

   Και σκέψου και τ’άλλο. Αρκετά δεν ανεχτήκαμε αυτό το κωλοκράτος να μπαίνει στις ζωές μας και ν’ανακατεύεται στην καθημερινότητά μας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *