11:20 - 08/12/2021

Συλλογή υπογραφών για την άρση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Απαιτούμε την άρση του μέτρου για υποχρεωτικό εμβολιασμό των Ελλήνων άνω των 60 ετών

Απευθυνόμαστε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη.

Απαιτούμε την άρση του μέτρου που αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 60 χρόνων. Αυτό το μέτρο παραβιάζει όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και τις διεθνείς συμβάσεις οι οποίες έχουν υπερσυνταγματικό χαρακτήρα.

Πιο συγκεκριμένα:

Α)Για να διενεργηθεί ιατρική πράξη οιουδήποτε είδους (διαγνωστική, προληπτική ή θεραπευτική), το ενδιαφερόμενο πρόσωπο θα πρέπει να είναι ελεύθερο να συναινέσει στην επίμαχη ιατρική πράξη ή αντιθέτως να την αρνηθεί, εφόσον προηγηθεί η απαραίτητη ενημέρωσή του. Πρόκειται για την θεμελιώδη αρχή του Διεθνούς Δικαίου και της Ιατρικής Δεοντολογίας «ενημερωμένη συναίνεση του ασθενούς» (informed consent)Β)Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 12 § 1 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005), ορίζεται ότι:«Ο ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενούς».

Γ)Σύμφωνα με το άρθρο 338 του Ν. 4512/2018, ορίζεται ότι «οποιαδήποτε απόφαση αντίθετη με τις διατάξεις του N. 3418/2005 είναι άκυρη. Αν στη λήψη των αποφάσεων αυτών έχουν συμμετάσχει ιατροί, υπέχουν πειθαρχικές ευθύνες».

Δ)Στον χώρο της ιατρικής επιστήμης κυριαρχεί ως υπέρτατη αρχή το αδιαπραγμάτευτο και πανανθρώπινο αξίωμα σύμφωνα με το οποίο «η βούληση του ασθενούς είναι ο υπέρτατος νόμος» (voluntas aegroti suprema lex) που ως ηθική επιταγή διαχρονικής αξίας και σπουδαιότητας χαρακτηρίζει το σύνολο των ιατρικών πράξεων και καθορίζει τα θεμιτά όρια της ιατρικής παρέμβασης στην ζωή και στην υγεία του ανθρώπου.

Ε)Η Σύμβαση του ΟΒΙΕΔΟ (Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του ατόμου σε σχέση με τις εφαρμογές της βιολογίας και της ιατρικής: Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική), η οποία κυρώθηκε από την Ελληνική Πολιτεία με τον Ν. 2619/1998 (ΦΕΚ Α΄ 132) και έχει την ισχύ που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, στο άρθρο 5 προβλέπει ότι «Επέμβαση σε θέματα υγείας μπορεί να υπάρξει μόνον αφού το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δώσει την ελεύθερη συναίνεσή του, κατόπιν προηγούμενης σχετικής ενημέρωσής του».

ΣΤ)Στην διακήρυξη της Λισσαβόνας που εκδόθηκε από την Παγκόσμια Ιατρική Ένωση, ορίζεται ότι ο ασθενής, αφού ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του, έχει το δικαίωμα να συμφωνήσει με την θεραπεία που του προτείνεται ή να διαφωνήσει με αυτήν και να μην την αποδεχθεί και ως εκ τούτου κατοχυρώνεται ρητώς το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του ασθενούς, ως απόρροια της ανθρώπινης υποστάσεώς του, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να αποφασίζει ο ίδιος αποκλειστικά για την υγεία του.

Ζ)Σύμφωνα με τον Κώδικα της Νυρεμβέργης που περιλαμβάνει ένα σύνολο αρχών και κανόνων ηθικής ιατρικής δεοντολογίας (μεταξύ των οποίων την αρχή της ενημερωμένης συναίνεσης του ασθενούς, την απουσία εξαναγκασμού), αναγνωρίζεται ρητά ως πρώτος κανόνας ότι «η εθελοντική ενημερωμένη συναίνεση του ανθρώπινου υποκειμένου είναι απολύτως ουσιώδης» («Τhe voluntary informed consent of the Human Subject is absolutely essential»), που έχει γίνει σήμερα παγκοσμίως αποδεκτός και έχει ενσωματωθεί και στο άρθρο 7 του Διεθνούς Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και έχει κυρωθεί από την Ελληνική Πολιτεία με τον νόμο 2462/1997, σύμφωνα με την διαδικασία του άρθρου 28 παρ. 1 του Συντάγματος και έχει αποκτήσει υπερνομοθετική ισχύ.

Η)Το απόλυτο αυτό δικαίωμα του ανθρώπου, να αποφασίζει τι θα εισαγάγει μέσα στο σώμα του επιβεβαίωσε άλλωστε και πρόσφατα το Συμβούλιο της Ευρώπης, με την απόφαση 2361 (Φεβρουάριος 2021), όπου καλεί τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση ώστε να εξασφαλίσουν: 1) «ότι οι πολίτες είναι πλήρως ενημερωμένοι για το ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι κανένας δεν μπορεί να δέχεται κοινωνικές, πολιτικές ή άλλες πιέσεις για να εμβολιαστεί αν δεν το επιθυμεί» (7.3.1)· 2) κανείς δεν θα υποστεί διακρίσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί, είτε εξαιτίας της κατάστασης υγείας του είτε επειδή δεν το επιθυμεί» (7.3.2)· και 3) τυχόν χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού μπορεί να υπάρξει μόνο για τον σκοπό της επιτήρησης της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού και για την καταγραφή των παρενεργειών» (7.5.2).

Για αυτούς τους λόγους, Δεν αποδεχόμαστε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όχι μόνο για τους πολίτες άνω των 60 χρονών αλλά και για όλους τους πολίτες της Ελλάδας και απαιτούμε την άρση του συγκεκριμένου μέτρου άμεσα.

Υπογράφω εδώ

Σχόλια Αναγνωστών (10)

 1. ο εμβολιαστης 12/08/2021 @ 12:39 ΜΜ

  μια τρυπα στο νερο παλι..

 2. Το avaaz δεν ειναι του Σορού ρε παιδια
  Αυτος θα μας σωσει πάλι

 3. ΑΣΧΕΤΟΣ ΑΔΑΗΣ 12/08/2021 @ 4:43 ΜΜ

  Ολα μας ξυνίζουν αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη.
  Oύτε 10.000 υπογραφές δεν είμαστε ικανοί σήμερα στην Ελλάδα να μαζέψουμε για την μη υποχρεωτικότητα των εμπολίων !
  Βγάζουμε αληθινούς όσους ισχυρίζονται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αντιδράσεις για την υποχρεωτικότητα στα τρυπήματα!

 4. το να δηλωνης την αποψη σου οπουδηποτε και με οτι συνεπαγεται,ειναι αξιοπρεπεια.

 5. Γιατι δεν εγινε κατι αναλογο στους υγειονομικους πους τους πεταξαν στην κυριολεξια στο δρομο χωρις ασφαλιση χωρια καθολου μισθο και χωρις δικαιωμα να εργαστουν ?? ΕΛΛΑΔΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ θα τα βρειτε μπροστα σας ολα

 6. Δεν το γνωριζα. Ευχαριστώ τα κατοχικά
  που το έμαθα. Υπέγραψα.

 7. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ: Ο ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΣ. ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΠΕΜΒΕΙ Ο ΘΕΟΣ (ΕΦ ΟΣΟΝ ΜΕΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΒΕΒΑΙΑ) ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

 8. ΟΧΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΣ Ο ΗΛΙΘΙΟΣ ΤΕΝΕΚΕΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΘΟΡΥΒΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΞΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ.

 9. νοιώθει κανείς το φιλί της ελπίδας του παρελθόντος;
  secure.avaaz.org/page/el/highlights/
  συγνώμη.. λέει “ότι Ιδρύθηκε το 2007 με μια βασική, δημοκρατική αποστολή: να κινητοποιήσει πολίτες απ’όλη την υφήλιο για να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στον κόσμο που ζούμε και στον κόσμο ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ”. Οι πολιτικοί/βουλευτές κτλ που ψηφίζονται δεν υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύουν τους πολιτες; ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ που διαχειρίζονται τις δωρεες αυτης την οργανωσης;

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*