Σε «τεντωμένο σχοινί» οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας εξαιτίας της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών – Στις 15:30 ώρα Ελλάδος την Πέμπτη (12/07) το κρίσιμο ραντεβού των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες– Τι θα συζητήσουν σήμερα και αύριο τα μέλη της Συμμαχίας
Σε εξαιρετικά λεπτό σημείο βρίσκονται πλέον οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με γνώμονα την παράνομη και χωρίς στοιχειοθετημένο κατηγορητήριο κράτηση επί συνολικά 133 ημέρες του υπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του ΕΠ.ΟΠ. λοχία Δημήτρη Κούκλατζη. Το θέμα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σήμερα, Τετάρτη (11/07/2018) και αύριο Πέμπτη (12/07/2018) θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Το βλέμμα και η σκέψη του κ. Τσίπρα είναι στραμμένα στο αυριανό κρίσιμο τετ-α-τετ με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια συνάντηση, η οποία, όπως φάνηκε από την εξέλιξη των γεγονότων, πέρασε από μυριάδες κύματα μέχρις ότου να «κλειδώσει».
Τελικώς, το ραντεβού των δύο ηγετών «κλείδωσε» για τις 14:30 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη (12/07/2018), με τον Έλληνα πρωθυπουργό να είναι έτοιμος να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το «σουλτάνο», ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να ανεχθεί περαιτέρω την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Τις προθέσεις του κ. Τσίπρα επιβεβαίωσε χθες, Τρίτη (10/07/2018) ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών: «Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και σε όλες τις συναντήσεις και τις επίσημες παρεμβάσεις του θα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να ενταθεί η πίεση προς την Τουρκία για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας».
Αναλυτικά η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ως εξής: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του συγχαρητήριου τηλεφωνήματός του στον κ. Ερντογάν για την εκλογή του, συμφώνησε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό ότι είναι πιθανόν να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα. Πιθανή οριστικοποίηση της συνάντησης θα γίνει εντός των επoμένων ωρών, όπως καταλαβαίνετε. Το ζητούμενο, όμως, για μας είναι η ατζέντα με την οποία πηγαίνουμε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία, όπως σας είπα και προηγουμένως, έχει στην κορυφή της το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται παρανόμως αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και σε όλες τις συναντήσεις και τις επίσημες παρεμβάσεις του θα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να ενταθεί η πίεση προς την Τουρκία για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας».
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
Τετάρτη 11 Ιουλίου
15:30 (ώρα Ελλάδας) Σύνοδος Κορυφής με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις εντός της Συμμαχίας και τον επιμερισμό βαρών.
20:30 Δείπνο εργασίας
Πέμπτη 12 Ιουλίου
09:45 (ώρα Ελλάδας) Σύνοδος των χωρών του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, με τους ομολόγους τους της Γεωργίας και Ουκρανίας, με εστίαση στα ζητήματα ασφάλειας, αμυντικών μεταρρυθμίσεων και συνεργασίας.
11:30 Σύνοδος για το Αφγανιστάν
15:30 Διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Στην κόψη του ξυραφιού
Όπως είναι λογικό κι επόμενο, η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να παραστεί στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου σε συνδυασμό με την παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Όπως μετέδωσε την Τρίτη ο ΣΚΑΪ, στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν την ύπαρξη δυσαρέσκειας στην τουρκική πλευρά, όμως επισημαίνουν πως το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις λόγω της παρατεταμένης κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη – δίχως απαγγελία κατηγοριών – καθιστούσε δύσκολο να σταλεί αντιπροσωπεία στην ορκωμοσία.
Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν πως ακριβώς λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί το ραντεβού των δύο ηγετών ούτως ή άλλως δεν είχε οριστικοποιηθεί.
Διευκρίνισαν πάντως πως η απόφαση του κ. Τσίπρα να μην μεταβεί στην Άγκυρα για την τελετή έγινε με ευγενικό τρόπο και χωρίς πρόθεση να επιδεινωθεί η σχέση με την Τουρκία.
Ασκήσεις «λεπτού πάγου» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Cnn.gr, το κλίμα στη βελγική πρωτεύουσα φαίνεται πως δυναμιτίζεται από τις εκατέρωθεν διαθέσεις της Ε.Ε.και των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τρίτης συνοδευόμενος από την Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ. Μόλις λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕυρωπαϊκούΣυμβουλίου ΝτόναλντΤουσκ είχε υπενθυμίσει στον κ. Τραμπ ότι πρέπει να εκτιμά τους συμμάχους του γιατί «δεν έχει τόσο πολλούς».
«Αγαπητέ Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν και ούτε θα έχουν ποτέ καλύτερο σύμμαχο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δαπανούμε για την άμυνα περισσότερα από τη Ρωσία και τα ίδια με την Κίνα. Ελπίζω να μην έχετε αμφιβολία πως πρόκειται για μια επένδυση στην ασφάλειά μας, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί με αντίστοιχη βεβαιότητα για τις ρωσικές και κινεζικές δαπάνες» τόνισε ο κ. Τουσκ, εμφανώς ενοχλημένος από tweet που είχε γράψει νωρίτερα ο κ. Τραμπ.
Πριν επιβιβαστεί στο Air Force One, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγόρησε εκ νέου «αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ» ότι δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνά τους, μεταφέροντας το βάρος της υπεράσπισής τους στις ΗΠΑ. «Θα επιστρέψουν αυτά τα χρήματα στις ΗΠΑ;» διερωτήθηκε ο Τραμπ.
Τι ισχυρίζονται οι Ευρωπαίοι
Όπως αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, oι Ευρωπαίοι ισχυρίζονται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βασίζει τις απόψεις του για τα οικονομικά του ΝΑΤΟ σε «ατελή και στρεβλωμένη» χρήση των δεδομένων.
Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να έχει μόνο μια διμερή συνάντηση κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου -αυτή με τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Παρότι ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει… μασήσει ποτέ τα λόγια του, αξιωματούχοι της κυβέρνησής του εμφανίζονται διχασμένοι για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος. Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι στηρίζουν τη σκληρή γραμμή του Τραμπ, παρότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα λόγω και των εμπορικών δασμών.
Άλλοι αξιωματούχοι θα προτιμούσαν να επικρατήσει ένα ενωτικό κλίμα πριν από τη Σύνοδο.
Και αυτό για να κατευναστούν οι ανησυχίες των Ευρωπαίων -αλλά και ορισμένων Αμερικανών- πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Είναι, πιθανώς, οι ίδιοι αξιωματούχοι που δεν θέλουν να γίνουν παραλληλισμοί με τη Σύνοδο G7, όπου ο κ. Τραμπ συγκρούστηκε ανοιχτά με τους συμμάχους του και δεν δίστασε ακόμη και να χαρακτηρίσει «αδύναμο» και «ανέντιμο» τον πρωθυπουργό του Καναδά και οικοδεσπότη, Τζάστιν Τριντό.
Την Τρίτη, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως κατά τη διήμερη Σύνοδο θα πραγματοποιηθούν«έντονες συζητήσεις» ανάμεσα στους συμμάχους. Το ζήτημα των αμυντικών δαπανών, όπως είπε, θα είναι ένα από τα θέματα της ατζέντας. «Αυτή η σύνοδος θα δείξει ότι μπορούμε να φέρνουμε απτά αποτελέσματα στην ασφάλεια και την άμυνα, παρά τις διαφωνίες σε εμπορικά ή άλλα ζητήματα» τόνισε ο ίδιος.
Όπως αναφέρει το CNNi, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους πριν την αναχώρησή του από τις ΗΠΑ, ο κ. Τραμπ εξέφρασε την πεποίθηση πως η συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ίσως να είναι το ευκολότερο κομμάτι των επαφών του στην Ευρώπη. «Έχω το ΝΑΤΟ. Έχω τη Βρετανία, που βρίσκεται σε μια κάποια αναταραχή. Έχω τον Πούτιν. Για να πω την αλήθεια ο Πούτιν μπορεί να είναι ο ευκολότερος όλων» είπε ο Τραμπ, και συμπλήρωσε: «Ποιος θα το περίμενε;».
Αναφερόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, είπε: «Έχουμε πολλούς συμμάχους, αλλά δεν πρέπει να μας εκμεταλλεύονται. Μας εκμεταλλεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο Τραμπ, λέγοντας πως οι δαπάνες των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ βοηθούν περισσότερο την Ευρώπη παρά τις ΗΠΑ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο μοναδικός Αμερικανός πρόεδρος που έχει πιέσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Το ίδιο είχε κάνει το 2014 και ο Μπαράκ Ομπάμα, αναγκάζοντας τους συμμάχους να δεσμευτούν πως θα κάνουν περισσότερα για να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες.
Τα μέλη της Συμμαχίας έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε αυτή τη κίνηση μέχρι το 2025, παρότι διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία δύσκολα θα καταφέρουν να πετύχουν αυτόν τον στόχο.
Τα στοιχεία του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι η Βρετανία, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Εσθονία είναι «καλοί μαθητές» και δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες. Η Γαλλία, επίσης, έχει παρουσιάσει ρεαλιστικό σχέδιο για την αύξησή τους κατά 1/3 μέχρι το 2025.
Ωστόσο, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Νορβηγία δεν δαπανούν τα ποσά που ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί απαραίτητα.
Ακόμη χειρότερες «επιδόσεις» έχουν Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ισπανία, που δαπάνησαν λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες.
Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό ο κ. Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις αμυντικές δαπάνες επτά χωρών (Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) του ΝΑΤΟ μέσω επιστολών του.
newsbomb.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Χαχαχαχα ! Και γαμω τα γέλια ! Σιγά αλ6, μην σου πάρει τον αέρα ο πόντιος ! Μαλωνουμε ρε ; χαχαχα ! Ρε χαζαρια ,μην τις φουσκωνετε πολύ τις δαπάνες,μην σκάσουν και σας πάρουν οι ψιλες και τρεχετε !χαχαχα!σας έχει κανει τα πολεμικά πλοια σας ο Πούτιν ,πλωτές μπανιερες,το ΝΑΤΟ ! Που ειναι το ,ρε ;χαχαχα ! Ειδήσεις μπροστά απο την κουρτίνα !και ο κακός ο Άσαντ !,αυτός που τους νικησε !αρε κοπροφιδα,να χεσω την χαζαρια φυλή σας και τα αιμοσταγη δρακόνιανα αφεντικά σας,κάντε μαμ ,καμμία ακρίδα,γιατί θα πάτε ατα.
Ολο ηχηρά μηνυματα στέλνουμε, μονο που κάπου χτυπάνε και γυρίζουν πίσω σε εμας, σαν ηχώ ενα πράγμα. Δεν ειναι καιρός να σταματήσουμε να στέλνουμε μηνυματα και να κανουμε κατι αλλο;;; Απο τα πολλα μυνηματα που στέλνουμε μας εχουν πάρει ολοι στο ψιλό. Εμεις στέλνουμε μυνηματα κι αυτοι απαντούν με σφαλιάρες.
σκιαχτικε τωρα ο σουλτανος..ρε ποιος κοροιδευει ποιον?