Στήριξε το έργο μας!

Η σελίδα μας βασίζεται στις δικές σου δωρεές για να παραμένει ανεξάρτητη και να προσφέρει υψηλής ποιότητας εναλλακτικές ειδήσεις. Υποστήριξέ μας σήμερα και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε!

Διαφημίσεις

Υπό έρευνα η Ελλάδα για κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 11,9 εκατ. ευρώ σε έργο ανακύκλωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγει έρευνα για πιθανή κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους τουλάχιστον 11,9 εκατ. σε έργο ανακύκλωσης στην Ελλάδα, καθώς η διαχρονική αδυναμία της χώρας να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα διαχείρισης απορριμμάτων φαίνεται να επιμένει.

Η έρευνα, σύμφωνα με το Politico, ξεκίνησε έπειτα από εκθέσεις που παρήγγειλε η Κομισιόν και συνέταξαν Έλληνες ελεγκτές, στις οποίες εντοπίζονται παρατυπίες στο κόστος και στη λειτουργία του έργου.

Μία από τις εκθέσεις, την οποία έχει στην κατοχή του το Politico, εντοπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κέντρων ανακύκλωσης, μεταξύ των οποίων η παντελής έλλειψη ελέγχου για το τι συμβαίνει με τα απορρίμματα που συλλέγονται.

Η έρευνα διεξάγεται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Εισαγγελέα (EPPO) και έρχεται ως συνέχεια των χρόνιων προβλημάτων της Ελλάδας στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα απόβλητα — γεγονός που έχει οδηγήσει σε τεράστια πρόστιμα σε βάρος της χώρας.
Το έργο αφορά εγκαταστάσεις ανακύκλωσης – ή αλλιώς “μονάδες ανακύκλωσης” – που υλοποιήθηκαν από την ελληνική εταιρεία TEXAN, με σημεία συλλογής τοποθετημένα στην Αττική, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Οι πολίτες μπορούν να επιστρέφουν αντικείμενα από πλαστικό, μέταλλο και γυαλί (εκτός συσκευασιών) και να λαμβάνουν οικονομικό αντάλλαγμα.

Καμία διαφάνεια

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, «δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση από την ΕΔΣΝΑ για το τι συμβαίνει με τα απορρίμματα μετά τη συλλογή τους, πλην μίας αναφοράς για την αποθήκευσή τους σε εγκαταστάσεις της TEXAN το 2023», προσθέτοντας ότι ορισμένες αποθήκες δεν έχουν καν εγκατασταθεί.

Η έρευνα της EPPO βασίζεται, μεταξύ άλλων, στα ευρήματα των ελεγκτικών εκθέσεων, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει την υπόθεση.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ μέσω Ευρωπαϊκού Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Πρόστιμα και αμφιλεγόμενες συμβάσεις

Το 2023, η οικονομική επιτροπή ελέγχου επέβαλε πρόστιμο 2,9 εκατ. ευρώ στην ΕΔΣΝΑ, μετά από διαπίστωση «σοβαρών παρατυπιών» στη σύμβαση προμήθειας που ανατέθηκε στην TEXAN.

Η εταιρεία εξασφάλισε το έργο, παρουσιάζοντας κόστος για τις μονάδες ανακύκλωσης πενταπλάσιο από την τιμή της αγοράς, σύμφωνα με τους ελεγκτές.

Η Ελλάδα, παράλληλα, αναμένεται να αποτύχει και φέτος στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για την ανακύκλωση: 55% των δημοτικών απορριμμάτων και 65% των αποβλήτων συσκευασίας.

«Δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αν η ΕΔΣΝΑ διερεύνησε ποιο θα ήταν ένα λογικό κόστος για τις μονάδες ανακύκλωσης», αναφέρει ξεχωριστή έκθεση, τονίζοντας ότι η έρευνα αγοράς στην οποία βασίστηκε η ΕΔΣΝΑ «περιλάμβανε μόνο δύο εταιρείες με κοινά συμφέροντα και αποκλειστική σχέση», οι οποίες και κατέθεσαν τη μοναδική προσφορά στο διαγωνισμό.

Μετά και τη δεύτερη έκθεση ελέγχου, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο και αποκαλύφθηκε πρώτη από την εφημερίδα Καθημερινή, επιβλήθηκε νέο πρόστιμο ύψους 3 εκατ. ευρώ — δηλαδή το ήμισυ των ευρωπαϊκών χρημάτων που είχαν διατεθεί για το έργο στις τρεις περιφέρειες.

Οι «κακοί μαθητές» της ΕΕ στα σκουπίδια

Η Ελλάδα έχει μακρά φήμη ως «κακός μαθητής» της ΕΕ όσον αφορά την ανακύκλωση και την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2022, το ποσοστό ανακύκλωσης των δημοτικών απορριμμάτων στην Ελλάδα ήταν μόλις 17%, πολύ χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 49%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην αξιολόγηση περιβαλλοντικής εφαρμογής του 2025, προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει ούτε φέτος τους στόχους της.

Είχε ήδη «χάσει κατά πολύ τον στόχο του 2020» που ήταν 50% ανακύκλωση των δημοτικών αποβλήτων.
Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε χώρες της ΕΕ που πληρώνουν πρόστιμα για μη συμμόρφωση με τις περιβαλλοντικές πολιτικές.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η χώρα έχει καταβάλει περίπου 230 εκατ. ευρώ στις Βρυξέλλες για αυτές τις παραβιάσεις.
Από τις 19 ανοιχτές υποθέσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που εκκρεμούν σε βάρος της Ελλάδας, οι έξι αφορούν στη διαχείριση απορριμμάτων — από παράνομες χωματερές μέχρι ελλιπή εφαρμογή της νομοθεσίας για τα απόβλητα συσκευασίας.

bankingnews.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek