Οι περιγραφές των κρασιών δεν θα έπρεπε να είναι τόσο μυστηριώδεις γιατί στην πραγματικότητα δεν σε βοηθούν και τόσο. Γι’ αυτό λοιπόν, υπάρχουν παρακάτω μερικοί από τους βασικούς όρους που ίσως σου φανούν χρήσιμοι στο μέλλον.
Η γευσιγνωσία του κρασιού έχει πάντα μια υποκειμενική αντιμετώπιση, γιατί η γεύση και η οσμή είναι άρρηκτα δεμένη με τα προσωπικά σημεία αναφοράς ενός ατόμου. Η γλώσσα από την άλλη, εκτός από ατομικός, είναι και συλλογικός τρόπος επικοινωνίας και γι’ αυτό μέσω αυτής μπορούμε να εντοπίσουμε έναν κοινό κώδικα από την μια κριτική κρασιού στην άλλη. Έτσι, υπάρχουν ορισμένες κοινές περιγραφικές λέξεις που θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζεις αν νιώθεις ότι μπερδεύεσαι με τις περιγραφές που διαβάζεις.
Περιγραφή: Καθαρό, διαυγές μέσο κίτρινο με έναν υπαινιγμό του πράσινου, αρκετά πλούσιο, ένα πραγματικό υπέροχο χρώμα. Μύτη από νέο ξύλο, ώριμα λίγο εξωτικά φρούτα, κομψό και πολύ εκφραστικό. Καλό, λουλουδάτο και αγιόκλημα στον ουρανίσκο, με νότες φουντουκιού, πλούσιο και αρκετά βουτυρένιο, καλή λεμονάτη οξύτητα, πολύ κομψό αλλά ακόμα νέο κρασί. Πολύ καλή ισορροπία, δρυός και φρούτων να αναμειγνύονται εξαιρετικά, αποτελώντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα της ποικιλίας, πολύ καλή διάρκεια.
Διαυγές: Κυριολεκτικά διάφανο, όπως το νερό, διατηρώντας το πλούσιο χρώμα του.
Πλούσιο: Δείχνει την ωρίμανση από τα “δάκρυα” που σχηματίζονται στις πλευρές του ποτηριού παρά από το βάθος του χρώματος.
Νέο ξύλο: Δίνει ένα άρωμα βανίλιας.
Εξωτικά φρούτα: Όπως ο ανανάς, μπανάνα κτλ.
Κομψό: Τέλεια ανάμιξη της λουλουδάτης μύτης με την γεύση στον ουρανίσκο.
Εκφραστικό: Υποδηλώνει ξεκάθαρα την ποικιλία της περιοχής.
Βουτυρένιο: Το αποτέλεσμα της γήρανσης και της ωρίμανσης στο βαρέλι.
Αρωματικά κρασιά
Περιγραφή: Καθαρό χρυσό χρώμα, με πινελιές κίτρινου. Λουλουδάτο, μελένιο, με έντονη γλυκύτητα αλλά όχι μεθυστικό. Ροδάκινο και βερίκοκο στον ουρανίσκο, πλούσιας γλυκύτητας. Το κριθάρι και τα εκχυλίσματα φρούτων δίνουν ένα αριστοκρατικό φινίρισμα.
Χρυσό: Το χρυσό δείχνει την ωριμότητα και την γλυκύτητα
Λουλουδένιο: Άρωμα από άνθη και όχι τόσο φρουτένιο.
Μελένιο: Στην κυριολεξία μυρίζει μέλι αλλά και στην ώριμη συγκέντρωση και στο πλούσια υφή λόγω του κρασιού.
Μπορείς να δείς αρκετές τέτοιες περιγραφές κρασιών και να ενημερωθείς σε κάποια online κάβα.
Αγγελική Μπάμπε,
Lithos Digital
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice