Πλαστικό χρήμα παντού – Καταργούνται οι συναλλαγές με μετρητά

plastiko-xrima-pantou

Πλαστικό χρήμα παντού και για όλους είναι το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών από το 2016 προκειμένου αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής(?????) που μόνο για το ΦΠΑ φτάνει τα 8 δις ευρώ το χρόνο που αντιστοιχεί στο 34% του αναλογούντα φόρου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε ομιλίες του στη Βουλή και σε εκδήλωση του ΣΕΒ περιέγραψε τις βασικές πτυχές του σχεδίου της κυβέρνησης για την επέκταση του «πλαστικού χρήματος» σε όλες τις συναλλαγές που αποτελεί και ένα από τα μνημονιακά μέτρα του Νοεμβρίου και θα συζητηθεί και στην αξιολόγηση του μνημονίου που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.

Με βάση αυτά που είπε ο κ. Αλεξιάδης το σχέδιο για την επέκταση της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών προβλέπει:

1. Την υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων υποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών καρτών (POS) σε όλες τις νέες επιχειρήσεις και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα υποβάλουν δηλώσεις έναρξης δραστηριοτήτων από την 1η-1-2016 και μετά. Μάλιστα οι επιχειρήσεις που θα αυξάνουν τις πωλήσεις τους μέσω πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες θα έχουν και μείωση του φορολογικού τους συντελεστή.

2. Την σταδιακή επέκταση των μηχανημάτων υποδοχής καρτών (POS) σε όλες τις υφιστάμενες μέχρι 31-12-2015 επιχειρήσεις, ακόμη και σε όσες έχουν ενταχθεί στη «μαύρη λίστα» του «Τειρεσία» ή απλώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που έχουν λάβει.

3. Την υποχρεωτική δημιουργία ενός επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού για κάθε επιχείρηση και κάθε ελεύθερο επαγγελματία. Στον λογαριασμό αυτό θα εισέρχονται ως έσοδα (καταθέσεις) τα χρηματικά ποσά των εισπράξεων που πραγματοποιεί καθημερινά η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας μέσω των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών των πελατών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα διεκπεραιώνονται από το διαδίκτυο (με e-banking). Επίσης από τον λογαριασμό αυτό θα εξέρχονται ως έξοδα όλες οι επαγγελματικές δαπάνες της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία π.χ. για πληρωμές προμηθευτών, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ασφαλιστικών ταμείων, μισθοδοσίας κ.λπ., οι οποίες θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά μέσω τραπεζών είτε με ειδική κάρτα είτε διαδικτυακά (με e-banking). Ο λογαριασμός αυτός θα είναι ακατάσχετος.

4. Το νέο σύστημα για υποχρεωτικές πληρωμές με κάρτες σχεδιάζεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές (πχ στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου) και σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ).

5. Μαζί με την ενεργοποίηση του σχεδίου θα μπεί σε εφαρμογή και το ξεχασμένο μέτρο της λοταρίας των αποδείξεων που είχε ενταχθεί για πρώτη φορά στο περίφημο e-mail του πρώην υπουργού οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη Οι αριθμοί των αποδείξεων θα αποτελούν κουπόνια συμμετοχής σε κληρώσεις\ για , δώρα αλλά και επιβραβεύσεις.

6. Για τα νοικοκυριά, η χρήση της κάρτας θα «χτίζει» το αφορολόγητο όριο σταδιακά και αρχή τις αποδείξεις από ελεύθερους ελεύθερους επαγγελματίες.

7. Στο πλαίσιο της σταδιακής εφαρμογής του μέτρου εξετάζεται να τεθεί όριο ηλικίας τα 65 χρόνια πάνω από τα οποία δεν θα υπάρχει υποχρέωση χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής επίσης θα ληφθεί μέριμνα.

Οι προμήθειες των τραπεζών

Στο μεταξύ κοινοτικός κανονισμός για την μείωση του κόστους των διατραπεζικών συναλλαγών που τίθεται σε ισχύ από τις 9 Δεκεμβρίου δίνει λύση και για το μεγάλο θέμα που υπάρχει με τις προμήθειες που χρεώνουν οι Τράπεζες και αποτελεί αντικίνητρο για την χρήση τους και για τους επαγγελματίες αλλά και για τους καταναλωτές πανευρωπαϊκά.

Πρόκειται για την προμήθεια που πληρώνει η τράπεζα – αποδέκτης μιας συναλλαγής, στην τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα, το ύψος της οποίας διαμορφώνεται σήμερα στη χώρα μας από 1-1,25 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες και από 0,40-0,70 ευρώ για τις χρεωστικές. Η πρόταση κανονισμού προβλέπει τη μείωση της προμήθειας σε 0,30 ευρώ για τις πιστωτικές και σε 0,20 ευρώ για τις χρεωστικές κάρτες.

Τελικός στόχος είναι η μείωση των προμηθειών που πληρώνουν οι έμποροι, που αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο στην αλυσίδα της συναλλαγής και η μετακύλιση του οφέλους στους τελικούς καταναλωτές.

Τέλος οι ελληνικές Τράπεζες έχουν συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των γιατρών να αντικαταστήσουν την ειδικότητα και το όνομά τους με ένα κωδικό ώστε να διαφυλάσσεται το ιατρικό απόρρητο.

Του Τάσου Δασόπουλου

Η παράνοια της προπαγάνδας υπέρ του πλαστικού χρήματος της κατάργησης των μετρητών και της ελευθερίας των πολιτών – Βίντεο

Φάκελος Πλαστικό Χρήμα

Loading...

11 thoughts on “Πλαστικό χρήμα παντού – Καταργούνται οι συναλλαγές με μετρητά

 1. ΙΩΝ says:

  Βεβαια πως αλλιως θα κλέβει τα χρήματα απο αυτους που εργάζονται και παράγουν για να τα δίνει στους δικούς του και στην εκλογική του πελατεία.Φυσικα αυτη ειναι και η κατεύθυνση της νεας ταξης με τελικό σκοπό να μην μπορει κανεις να ειναι οικονομικά ανεξαρτητος εξαναγκάζοντας μας ετσι σε απόλυτη εξάρτηση απο το οργουελικό κρατος δυνάστη .

 2. NikosNY says:

  TREXTE NA PARETE KARTOULES MIAS KAI SAS TAZOUN OTI THA PATAKSOUN THN FORODIAFUGH OPWS SAS EIXAN MILHSEI KAI GIA ANAPTUKSH STH XWRA OPWS KAI GIALEFTA YPARXOUN.KOIMISMENOI NA UPARXOUN NA GINETAI DOULEIA.

 3. ανωνυμος says:

  Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΩΤΟΠΗΓΕ ΣΤΗΝ Ν.ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΕΜΑΘΕ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΕΔΙΝΕ ΠΡΕΣΤΙΖ ΣΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ–ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ…..

  ΝΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Σ΄΄ ΕΜΑΣ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ ΕΞ΄΄ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ….ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΦΙΡΜΕΣ ΡΟΥΧΩΝ [ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΣΕ ΦΙΡΜΑΤΑ ΡΟΥΧΑ ΔΕΝ
  ΑΞΙΖΕ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ] ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ Τ΄ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ….ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗ ΜΑΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ….

  ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΛΙΚΑ …. ΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ… ΕΥΚΟΛΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ….

  ΜΑΡΙΛΕΝΑ..

  .

  .

  • Hermes says:

   Στις Ην. Πολιτείες δεν είναι υποχρεωτική η χρήση του πλαστικού χρήματος. Η υποχρεωτική χρήση είναι αυτό που θα ήθελαν να κάνουν ξεκινώντας από την Ελλάδα.

   Ηλίας Α. Λυμπέρης

 4. δημητριος πολιτης says:

  Και μετα θα κλεισουν τις τραπεζες και θα απολυσουν ολους τους υπαλληλους γιατι δεν θα τους χρειαζωνται αφου ολες οι πραξεις θα γινωνται απο ενα σερφερ με θηριοδη μνημη ,μαλλον καπου στις βριξελλες , και μετα να κλαμα οι ανεργοι πλεων των τραπεζων οι ποιοι βοηθησαν το συστημα να βγαλουν μονοι τους τα ματια τους !! και μετα ενα ενα τα μαγαγια θα κλεινουν γιατι θα μειωθει η πελατεια αφου πολλοι δεν θα εχουν πιστωτικη αφου δεν θα εχουν δουλεια η εισοδημα που να αποδεικνιει απο που τα εχουν τα λεφτα και μετα θα αρχησουν τα εκτροπα που θα ειναι το κλεψιμο καρτων , οεκβιασμος με απαγωγες , και,και και! Και μετα το τσιπακι και επειδη και αυτο δεν ειναι σιγουρο θα σου περασουν το βιοχημικο τσιπαρισμα που θα αλαζει το ντι εν ει σου και θα ειναι παντα εκει στο μετωπο η δεξι σου χερι μεχρι που να στα κοψει καποιος και να μην χρειαζετε πια να ανυσηχεις!!!

 5. Hermes says:

  Με τον τρόπο που είναι γραμμένη η επικεφαλίδα λειτουργεί περισσότερο υπερ αυτών. Επηρεαζόμαστε εύκολα με τις βεβαιώσεις. Και πολλοί εξ ημών διαβάζουν μόνο τις επικεφαλίδες.
  Λοιπόν δεν έχει τόσο σημασία τι σχεδιάζουν οι άλλοι, όσο έχει σημασία τι κάνεις εσύ.

  Ηλίας Α. Λυμπέρης

 6. Ανώνυμος says:

  ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ… ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΟΜΩΣ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ….ΚΑΙ ΤΟ ΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ…ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ CAPITAL CONTROL…

 7. ανωνυμος says:

  ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ ΚΥΡΙΕ ΛΥΜΠΕΡΗ….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΜΕ ΜΕ ΦΙΡΜΕΣ….ΑΛΛΑ ΟΙ ΦΙΡΜΑΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ..΄΄ ΠΕΡΑΣΗ ΄΄ Σ΄΄ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΗ ΖΩΗ…ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΤΥΣΙΜΟ ….ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΡΑΒΑΤΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΝΩ Θ΄΄ ΕΠΡΕΠΕ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ….

  ΜΑΡΙΛΕΝΑ

  • Hermes says:

   Καταλαβαίνω τι λες Μαριλένα. Ξέρω Αμερικάνους εδώ στην Ελλάδα και αλλού που έχουν σιχαθεί τις Ην. Πολιτείες είτε για την έλλειψη ανθρώπινης επικοινωνίας είτε για τον πολιτισμό του δήθεν (είμαι ή δείχνω πιό πλούσιος από σένα). Οι Ην. Πολιτείες όμως στους περισσότερους είχαν προσφέρει δουλειά στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια όμως όλο και δυσκολεύονται και στο θέμα της εργασίας. Ο πολιτισμός του δήθεν υπήρχε και υπάρχει και στην Ελλάδα σε κάποιο βαθμό. Η κρίση ίσως να χρησιμεύσει σε μερικούς στην βαθύτερη εξέταση αξιών. Και άλλοι που πηγαινοέρχονται στο εξωτερικό να χρωματιστούν με περισσότερο δήθεν.
   Ηλίας Α. Λυμπέρης

 8. Heron says:

  Η κάρτα δεν είναι για την πάταξη της φοροδιαφυγής , αλλά για το φακέλωμα του κόσμου και για άλλους πιο σκοτεινούς σκοπούς . Πάντοτε εάν ήθελαν και πολύ εύκολα μπορούσαν και μπορούν να μάθουν ποιοι φοροδιαφεύγουν , αλλά είτε αδιαφορούσαν , είτε «δεν είχαν κώλο να το κάνουν «. Δηλ. εσείς τι λέτε ; Τα αφεντικά τους θα κυνηγούσαν ; Αφού οι λεγόμενοι μεγαλοφοροφυγάδες μια ζωή τους πληρώνουν τα έξοδα των εκλογών και συντρώγουν μαζί τους στα μεγάλα τραπέζια . Όλα τα άλλα είναι για τα μάτια του δυστυχούς και αφελούς Ελληνικού λαού , όλων των ηλικιών που εξακολουθεί να τους πιστεύει με κλειστά μάτια και θα πάρει την κάρτα τρέχοντας .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *