Διαφημίσεις

Τελικά δεν ήταν απλώς αστικός μύθος: Η κυβέρνηση Τσίπρα και ο Γιάνης Βαρουφάκης όχι μόνο σχεδίαζαν το 2015 την υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα αλλά ήταν ένα βήμα πριν την εφαρμογή του.

Ο Γκλεν Κιμ, ο κορεάτης σύμβουλος του τότε υπουργού Οικονομικών (που παραμένει σύμβουλος και του Ευκλείδη Τσακαλώτου σήμερα) επιβεβαίωσε το σχεδιασμό και αποκάλυψε… ανατριχιαστικές λεπτομέρειες: Θα ήταν «όπως τα κουπόνια εφημερίδων», θα «έμοιαζε με ευρώ αλλά δεν θα ήταν» θα αφορούσε αρχικά το 10% του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιούνταν για εξόφληση χρεών στην εφορία.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» , ο Κιμ είπε χθες, Τρίτη, σε εκδήλωση του κόμματος Πέντε Αστέρων του Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία, ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινούσε από τους δημοσίους υπαλλήλους εκδίδοντας κουπόνια για το 10% των μισθών τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, στα πρότυπα κουπονιών σίτισης.

Το σύστημα, αν πετύχαινε, θα επεκτεινόταν και για άλλες πληρωμές και σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με τον Κιμ, το σχέδιο είχε συζητηθεί με τραπεζίτες και θα μπορούσε να υλοποιηθεί εάν υπήρχε χρόνος.

Οπως υποστήριξε ο Κορεάτης, του είχαν ζητήσει να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοζόταν ένα τέτοιο “δημοσιονομικό νόμισμα” στην Ελλάδα.

«Σκεφτήκαμε ότι αυτό το δημοσιονομικό νόμισμα έπρεπε να μοιάζει, να μυρίζει και να έχει την ίδια υφή με το ευρώ, χωρίς να είναι», δήλωσε ο Κιμ. Το περιγράφει δε, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, ως ένα “κουπόνι σίτισης”, το οποίο συχνά δίνεται ως μέρος προσφορών των εφημερίδων και με το οποίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ με έκπτωση.

Και αυτό το “δημοσιονομικό νόμισμα” που σχεδιαζόταν θα είχε μορφή κουπονιού, αλλά θα χρησιμοποιούνται μόνο για την εξόφληση πληρωμών στην εφορία, ενώ στο πίσω μέρος θα αναγραφόταν η αντιπροσωπευτική του αξία, η διάρκεια ισχύος του, αλλά και για ποιον σκοπό δημιουργήθηκε..

Ένα ερώτημα ήταν κατά πόσον ήταν νομικά εφικτή η δημιουργία ενός δημοσιονομικού νομίσματος καθώς με βάση το νομικό πλαίσιο του 1927, απαγορεύεται στο κράτος να εκδίδει χρήματα για την αποπληρωμή οφειλών.

Το πρόβλημα αυτό ξεπεράστηκε, αναφέρει η “Καθημερινή”, από την ομάδα του Κιμ, ο οποίος αποφάσισε πως το ειδικό αυτό νόμισμα θα ήταν για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα βασικά στοιχεία του συστήματος που σχεδιαζόταν, ήταν ότι αρχικά θα ήταν μόνο για τους 500.000 δημοσίους υπαλλήλους που η πρόσβαση της κυβέρνησής στο μισθολόγιό τους ήταν εύκολη και θα αφορούσε το 10% του μισθού τους.

Το 10% αποφασίστηκε όπως δήλωσε ο Κιμ, “για να μην πλημμυρίσουμε το σύστημα με αυτά τα κουπόνια”. Με αυτό το 10% έπρεπε οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώσουν την εφορία και έτσι τα έσοδα θα αυξανόταν τη στιγμή που τα κρατικά ταμεία είχαν αδειάσει.

Ο Κιμ ανέφερε πως προκειμένου να υπάρχει κίνητρο για την χρήση των κουπονιών, αν δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους, τότε θα επανεκδίδονταν σε χαμηλότερη αξία για το επόμενο φορολογικό έτος.

Αυτό το πρόγραμμα θα το ονόμαζαν πιλοτικό και όχι μόνιμο, τονίζει ο Κιμ, θεωρώντας ότι αυτό θα τους έδινε τη δυνατότητα να το αποσύρουν αν δεν λειτουργούσε.

iefimerida.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

5 σχόλια στο “Ομολογία Γκλεν Κιμ: Το παράλληλο νόμισμα θα ξεκινούσε από το δημόσιο, με κουπόνια”
  1. ΑΝ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΣ ΣΚΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΙΝΓΚ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΨΕΥΔΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΟΙ ΚΛΑΣΑ ΤΟΙ ΔΗΘΕΝ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ

    1. ΠΑΓΙΔΑ ΕΙΝΑΙ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΣΑΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΟΙΜΠΛΕ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΗΔΗ ΚΑΝΑΝ ΚΟΥΛΗ ΣΑΝ ΕΘΝΑΡΧΗ… ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ(ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΓΝΩΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ) ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ. ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ; ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΛΛΑ ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΥΝΗΘΕΙ.

        1. ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ. ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΣΤΗ ΦΕΡΝΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ. ΤΟ ΝΑ ΣΟΥ ΚΛΕΨΟΥΝ 10% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΣΟΥ ΚΩΛΟΧΑΡΤΟ ΟΔΗΓΕΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΕΚΕΙ. ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ. ΑΛΛΙΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΦΟΡΑΜΕ ΚΑΙ ΤΣΙΠΑΚΙ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek