«Τα Σκόπια να σταματήσουν την παραχάραξη της ιστορίας», είναι η νέα δήλωση του βούλγαρου αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Αμυνας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ο οποίος προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει την λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα να αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Ο κ. Καρακατσάνοφ σε συνέντευξή του στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή έθεσε και πάλι θέμα για τη βουλγαρο-σκοπιανή επιτροπή για τα ιστορικά θέματα που επί ενάμισι χρόνο δεν έχει κάνει καμία πρόοδο, παρά τις βουλγαρικές υποχωρήσεις.
«Υπάρχει μια τάση από τη βουλγαρική πλευρά να κάνουμε συμβιβασμούς, που κατά την γνώμη μου είναι απαράδεκτοι. Από τη ‘μακεδονική’ πλευρά εκφράστηκε η επιθυμία να αμφισβητηθούν σοβαρά θέματα, να αλλαχθούν και να γίνουν δεκτά αυτά που δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορική αλήθεια», είπε ο κ. Καρακατσάνοφ, προσθέτοντας ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων θα πρέπει να αλλάξει.
«Η “Μακεδονία” δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αυτή την νοοτροπία», τόνισε ο κ. Καρακατσάνοφ.
«Όχι σε συμβιβασμούς με την ιστορία μας», προσέθεσε.
Εν συνεχεία, απείλησε να αντιταχθεί, θέτοντας βέτο, στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ επειδή θεωρεί ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το θέμα της «δήθεν μακεδονικής γλώσσας».
«Κύριε Ζάεφ, μην καταχραστείτε το θέμα της γλώσσας της ΠΓΔΜ. Αυτό μπορεί να σας κοστίσει την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» σημειώνει ο βούλγαρος υπουργός Αμυνας σε ανάρτησή του στο Facebook, προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε συμβιβασμούς με την ιστορία της Βουλγαρίας, καθώς τα εδάφη της ΠΓΔΜ ήταν βουλγαρικά».
Αυτά αναφέρει η Βουλγαρία, η οποία φυσικά ανησυχεί για την απόσχιση δικών της εδαφών καθώς και εκείνη κατέχει μέρος της ελληνικής Μακεδονίας.
Δεν πρέπει λοιπόν να φοβόμαστε και εμείς για τα εδάφη μας;
Οι Βούλγαροι είναι γραφικοί που φοβούνται; Όπως βλέπετε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί «μη κινδύνου αλλαγής συνόρων» «καταρρέουν».
Οι Βούλγαροι δεν φοβούνται φυσικά τους Σκοπιανούς, αυτούς καθ’ αυτούς, αλλά τα συμφέροντα από πίσω τους, τα οποία προωθούν «βαλκανικό κράτος Μακεδονίας» με πρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη.
Την κερκόπορτα άνοιξε η κυβέρνηση της Αριστεράς!
el.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Καλα ναι θα αποσχιστουν εδαφη απο την Βουλγαρια και οχι το αντιθετο. Αυτο που θα πρεπει να απασχολει ειναι ποιος θα ειναι πισω απο τους Βουλγαρυς σε περιπτωση που βαλουν αυτοι ΒΕΤΟ στην ενταξη τους. Θα μπορουσε να ειναι το ΝΑΤΟ που ειναι γνωστο εδω και χρονια οτι κανει αυτους τους εναλλακτικους σχεδιασμους για διαλυση τους, ομως θα μπορουσε ασφαλως να ειναι και η Τουρκια και στο βαθος η Ρωσια που θελουν να διεισδύσουν στην περιοχη.
Εδω φαινεται ξεκαθαρα πιο ειναι το προβλημα αναμεσα στους Βουλγαρους με τους Μακεδονες (οπως λενε και αρα δεν ειναι αυτο το θεμα καθως η Βουλγαρια εχει εδαφικες βλεψεις και οχι τα Σκοπια).
https://en.wikipedia.org/wiki/Macedonian_language
Macedonian dialects form a continuum with Bulgarian dialects; they in turn form a broader continuum with Serbo-Croatian through the transitional Torlakian dialects.
The name of the Macedonian language, as well as is its distinctiveness compared to Bulgarian, are a matter of political controversy in Bulgaria.
The prevailing academic consensus (outside of Bulgaria and Greece) is that Macedonian and Bulgarian are two autonomous languages within the eastern subbranch of the South Slavic languages. Macedonian is thus an ausbau language; i.e. it is delimited from Bulgarian as these two standard languages have separate dialectal bases.
Η Βουλγαρια προσπαθει να περασει βασικα οτι δεν υπαρχουν και οτι η λυση για το θεμα ειναι η προσαρτηση τους στην Βουλγαρια και συμπαραστατης τους ειναι η Ελλαδα και δηλαδη βασικα οι δυο χωρες που εκαναν μεταξυ τους πολεμο για το ποιος θα κυριαρχησει στην περιοχη.
Οι Βουλγαροι επισης αρνουνται την επαναστση των Σκοπιανων για την ανεξαρτησια τους απο τους οθωμανους που ειχε σαν βασικο συνθημα το “Macedonia for Macedonians” και λενε οτι βασικα αυτο που εγινε ειναι μια Βουλγαρικη επανασταση και οτι βασικα ο αγωνας για την ανεξαρτησια τους δεν εγινε ποτε.
Απο εκει και μετα το ΝΑΤΟ και οι Ρωσοι εχουν τα δικα τους συμφεροντα και τους δικους τους σχεδιασμους και αυτα για αυτους ειναι λεπτοερις που μπορει να ειναι χρησιμες ειτε και οχι αναλογα. Δηλαδη βασικα σημερα μπορει να δινουν βαση σε αυτα που λενε οι Σκοπιανοι και αυριο σε αυτα που λενε οι Βουλγαροι αναλογα με το πως θα εξελιχθουν τα δεδομενα και ασχετα με τα συμπερασματα των ακαδημαικων κυκλων που για παραδειγμα συνιστουν οτι μιλαμε για δυο αυτονομες γλωσσες.
https://en.wikipedia.org/wiki/Abstand_and_ausbau_languages
Other examples of groups of vernaculars lacking abstand internally but that have given rise to multiple ausbau languages are: Persian of Iran and Afghanistan (cf. Dari); Bulgarian and Macedonian, because they have different dialect bases.
Ασφαλως και δεν υπαρχει λογος για αυτους να μην τους λενε Μακεδονες (και δηλαδη Βουλγαρους Μακεδονες με την δικη τους λογικη) και να απορριπτουν μαλιστα την εθνικιστικη τους προπαγανδα που προεβλεπε εδαφικες διεκδικησεις απο την Ελλαδα, καθως μετα απο μια υποθετικη προσαρτηση τους μπορει να γινει και παλι Βουλγαρικο θεμα, αναλογα και με τις ορεξεις των “παικτων” και δηλαδη ΝΑΤΟ, Ρωσια, Τουρκια κλπ.