GEWKWN Α’ Μέρος: Πριν τον Χριστό. Οι Έλληνες ως Προετοιμασία της Οικουμένης
Ο Θεός δεν άφησε την ανθρωπότητα ακατήγητη πριν τον Χριστό , έτσ ι στους Έλληνες έδωσε τη ν φιλοσοφία, τον Λόγο, την αναζήτηση της Αλήθειας. Γι’ αυτό και ο Μέγας Βασίλειος έλεγε:
« Οὐ» παντή τὰ ἐκ τῆς ἔξωθεν παιδείας παραπεταστέα · ἀλλ ‘ ὡς μελίσσαι τὸ χρήσιμον ἀνθούμενον … ..”
Δ ηλαδή, οι χριστιανοί οφείλουν να συλλέγουν ότι καλό έχουν προσφέρει οι αρχαίοι φιλόσοφοι, ακριβώς όπως η μέλισσα παίρνει το νέκταρ από κάθε λουλούδι. Η ελληνική σοφία δεν απορρίφθηκε, αλλά βαφτίστηκε στον Χριστό.
Όταν ο Απόστολος Παύλος φτάνει στην Αθήνα, δεν συγκρούεται με τη φιλοσοφία , την ανυψώνει , μ ιλά στον Άρειο Πάγο για τον “ Άγνωστο Θεό ” που οι Έλληνες ήδη τιμούσαν, και λέει:
« Ὃν οὖν ἀγνοοῦντες εὐσεβεῖτε , τοῦτον ἐγὼ καταγγέλλω ὑμῖν » (Πράξεις 17:23)
Αυτό σημαίνει πως οι Έλληνες είχαν ήδη το θεϊκό σπέρμα μέσα τους , αλλά μέσα από σύμβολα, φιλοσοφικές αναζητήσεις και τελετουργικά, προσκυνούσαν την αλήθεια του Χριστού.
Β’ Μέρος: Οι Πατέρες της Εκκλησίας για τον Ελληνισμό : Οι μεγάλοι Πατέρες όχι μόνο αναγνώρισαν αλλά και ύψωσαν την ελληνική συμβολή:
Άγιος Ιουστίνος ο Φιλόσοφος και Μάρτυρας: “ Ὅσα παρὰ πᾶσιν ἔνδοξα εἴρηται , ἡμῶν τῶν Χριστιανῶν ἐστιν ” (Απολογία Α’, 46)
Ότι καλό και ένδοξο υπάρχει στην αρχαία φιλοσοφία, ανήκει στους Χριστιανούς, γιατί όλα οδηγούν προς τον Λόγο του Θεού.
Κλήμης Αλεξανδρεύς: « φιλοσοφία τῶν Ἑλλήνων παιδαγωγός εἰς Χριστόν » ( Στρωματεῖς Α’)
Δηλαδή, η ελληνική φιλοσοφία ήταν σαν παιδαγωγός που οδηγεί τα έθνη στον Χριστό.
Γ’ Μέρος: Ποια Ελληνικά Σύμβολα Διασώθηκαν μέσα στην Ορθοδοξία :
Η Εκκλησία δεν αποξενώθηκε από την ελληνικότητα, αλλά τη μετουσίωσε:
1. Ο Σταυρός: Στην αρχαιότητα, ο σταυρός ήταν σύμβολο ισορροπίας και κοσμικής αρμονίας. Μεταμορφώθηκε στον Σταυρό του Χριστού, τη γέφυρα μεταξύ ουρανού και γης.
2. Το φως και η καθαρτήρια φωτιά: Η ελληνική έννοια της κάθαρσης μέσω φωτός η πυρός (Ηράκλειτος: “ Πυρ ἀείζωον ” ) μεταφέρθηκε στην έννοια του Θείου Φωτός, της Χάριτος, του “ Φωτός ἐκ φωτός ” στο Σύμβολο της Πίστεως.
3. Η ψυχή ως αιώνιο στοιχείο: Ο Πλάτων μίλησε για την αθανασία της ψυχής. Ο Χριστιανισμός το επιβεβαίωσε, δίνοντας νόημα , η ψυχή καλείται να ενωθεί με τον Θεό.
4. Η έννοια του «Λόγου»: Στον Στωικισμό και στον Ηράκλειο, ο Λόγος ήταν η νοητή αρχή του σύμπαντος. Στον Χριστιανισμό, γίνεται Πρόσωπο: “ Ἐ ν ἀρχῇ ἦ ν ὁ Λόγος… κα ὶ ὁ Λόγος σὰρ ξ ἐγένετ ο “
Δ’ Μέρος: Οι Έλληνες Φορείς της Οικουμενικής Αλήθειας :
1. Οι πρώτοι τρεις Οικουμενικοί Πατέρες της Εκκλησίας (Βασίλειος, Γρηγόριος, Ιωάννης) ήταν βαθιά ς ελληνικής παιδείας.
2. Οι πρώτες Οικουμενικές Σύνοδοι έγιναν στα ελληνικά και με χρήση της ελληνικής λογικής.
3. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν το κράτος που έφερε το Ευαγγέλιο σε τρεις ηπείρους. Ελληνόφωνο, Ορθόδοξο, Ιεραποστολικό.
ΣΗΜΕΡΑ οι Έλληνες δεν έχουν τελειώσει την Αποστολή τους, σε μια εποχή παγκόσμιας πνευματικής σύγχυσης, ο Ελληνικός λαός ξανά καλείται να σηκώσει την φλόγα του Λόγου. Όχι με ξίφος, αλλά με Αλήθεια, Φως, Παιδεία, Ορθοδοξία. “ ελήλυθεν ἡ ὥρα ἵνα δοξασθῇ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου »
Η ώρα έρχεται ξανά, και μαζί της, η ευθύνη των Ελλήνων να συνεχίσουν το θεϊκό έργο, να φωτίσουν τα έθνη, να οδηγήσουν στον Χριστό.
GEWKWN 08/06/2025
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice