Ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος του κόσμου είναι Κρητικός

oikonomou2

Ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος του κόσμου είναι Κρητικός

Πρόκειται για τον Ηρακλειώτη Γιάννη Οικονόμου, τον πλέον πολύγλωσσο άνθρωπο στον κόσμο που μιλάει άπταιστα 32 «ζωντανές» γλώσσες, εκτός από τις αρχαίες διαλέκτους.

Ζει και εργάζεται στην έδρα της ΕΕ και φυσικά θεωρείται φαινόμενο αφού μπορεί μέσα σε 15 ημέρες να μάθει να μιλάει και να γράφει μια ξένη γλώσσα!

Μιλάει ακόμα και γλώσσες ή διαλέκτους της αρχαιότητας, ενώ είναι βέβαιο πως δεν θα σταματήσει στις 32, αφού όπως δηλώνει και ο ίδιος στο New Statesman : «Είμαι το αντίθετο του Οδυσσέα», «Εκείνος ήθελε να γυρίσει στο σπίτι του, αλλά εγώ πάντα προσπαθώ να ανοίξω «φτερά» στον κόσμο».

Ο Γιάννης Οικονόμου δεν μαθαίνει να μιλάει μια νέα γλώσσα μόνο από τα βιβλία.Παρακολουθεί προγράμματα στην τηλεόραση, διαβάζει λογοτεχνικά και ιστορικά βιβλία της χώρας της οποίας την γλώσσα επιθυμεί να μάθει και προσπαθεί να την επισκεφτεί και να μιλήσει με τους κατοίκους της.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

oikonomou-16

 

 

Μεταξύ των πάνω από 2.000 γλωσσολόγων στις Βρυξέλλες, μόνο λίγοι μπορούν να χρησιμοποιούν οκτώ ή περισσότερες από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Ο Γ. Οικονόμου μιλάει 21! Μόνο τις γλώσσες της Εσθονίας, της Μάλτας και της Ιρλανδίας δε χρησιμοποιεί ακόμα.

Εκτός από τις 32 «ζωντανές» γλώσσες που μιλάει, έχει μελετήσει και πολλές αρχαίες. Διαβάζει τα ιερογλυφικά στο Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων στο Κάιρο και όπως λέει ο ίδιος αυτό είναι «το πλησιέστερο δυνατό πράγμα σε ένα διανοητικό οργασμό».

Χαρακτηριστικό του είναι η «περιέργεια» να μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα. «Αυτή η περιέργεια που σκότωσε τη γάτα είναι πολύ σημαντικό πράγμα για μένα», λέει. «Αν δεν μαθαίνω, δεν είμαι χαρούμενος.»

Ο Γιάννης Οικονόμου δίνει, μέσω του NewStatesman, μια μέθοδο για την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας. Περιγράφει μια διαδικασία τριών σταδίων που απαιτεί 15 λεπτά μελέτης, έξι ή επτά ημέρες την εβδομάδα.

Κατ “αρχάς, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αφομοιώσει τη βασική γραμματική, το λεξιλόγιο και το αλφάβητο με τη χρήση on-line βοηθημάτων, όπως tutorials βίντεο από το YouTube, βιβλία και CDs.

Ως δεύτερο βήμα μπορείτε να ξεκινήσετε να διαβάζετε εφημερίδες στο διαδίκτυο και να παρακολουθείτε δελτία ειδήσεων. Αρχικά θα μπορείτε να καταλάβετε μόνο το 10 % του τι λέγεται.

«Μην τα παρατάτε. Διαβάστε, ακούστε. Μιλήστε με τους ανθρώπους μέσω Skype », είπε. «Εκτεθείτε στη γλώσσα. Χρειάζεται αυτοπειθαρχία και επιμονή, αν δεν υπάρχει δάσκαλος να σας διδάξει. Με το να είστε σε συνεχή επαφή με τη γλώσσα, μπορείτε να τη δαμάσετε, σαν ένα άγριο άλογο».

Το τρίτο και τελευταίο βήμα είναι να επιτύχετε να μιλάτε ευχερώς τη γλώσσα. Κι αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη γραμματική, το συντακτικό και τα ανώμαλα ρήματα, η γνώση των οποίων είναι μόνο 20 ή 30% της γλώσσας». Έτσι μπορείτε να φάτε φαγητό της χώρας, να παρακολουθήσετε τηλεοπτικά προγράμματα και ταινίες, να ακούσετε μουσική και να διαβάσετε τη λογοτεχνία της. Μαθαίνοντας για την ιστορία του έθνους και της γλώσσας είναι κάτι που θα βοηθήσει επίσης. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να ταξιδέψετε στη χώρα. «Κάνετε φίλους ανθρώπους που δεν μιλούν μια λέξη Αγγλικά,» είπε ο Γ. Οικονόμου.

 

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *