00:53 - 27/07/2016

Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, Ο ΜΑΚΑΡΙΟΣ, Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Στις 15 Ιουλίου 1974, η Χούντα του Ιωαννίδη, ανατρέπει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Μακάριο. Των οποίων οι σχέσεις ήταν απόλυτα τεταμένες. Εγκαθιστώντας στην κυβέρνηση ως Πρόεδρο τον δημοσιογράφο Νίκο Σαμψών.

Ο Μακάριος διασώθηκε και μεταφέρθηκε διά μέσω της Μάλτας και του Λονδίνου, στη Νέα Υόρκη. Όπου οι “σύμμαχοί” μας (ΗΠΑ – ΝΑΤΟ) του εξασφάλισαν τη συμμετοχή στην έκτακτη Σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 19 Ιουλίου. Ο Μακάριος σε αυτήν τη Σύσκεψη, κατήγγειλε την Χούντα των Αθηνών ως όφειλε, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στο υπερ-σίγουρο ενδεχόμενο μιας τουρκικής εισβολής στο Νησί.

Οι “σύμμαχοι” άφησαν τον Μακάριο να ζήσει.

Αυτή η σκοτεινή και βρώμικη περίοδος, δεν επιτρέπεται να φωτισθεί μέχρι σήμερα κατ΄ ουδέν τρόπο. Γιατί, θα σκιαστούν πολλά πολιτικά πρόσωπα, που τιμώνται σήμερα ως εθνικοί ηγέτες και ήρωες.

Ο περιβόητος “φάκελος της Κύπρου” παραμένει ερμητικά κλειστός και όποιος αποτόλμησε να τον ανοίξει, αυτό το εγχείρημα έπεσε στο κενό.

Ωστόσο, εμείς θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε μια μικρή πτυχή, σύμφωνα με όσα μας εκμυστηρεύθηκε ένα εξέχον πρόσωπο, το οποίο ήταν “παρόν” σ΄ αυτά τα γεγονότα, από υψηλή ιστάμενη θέση:

«Ο Μακάριος την ημέρα του πραξικοπήματος δεν πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο, διότι είχε ενημερωθεί περί του πραξικοπήματος από τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Ο οποίος είχε ενημερωθεί από έναν Λοχαγό του ελληνικού στρατού, που ανήκε στον σκληρό πυρήνα του Ιωαννίδη. Έτσι, όταν βομβαρδίστηκε το Προεδρικό Μέγαρο, ο Μακάριος “απουσίαζε”. Ωστόσο, ο Μακάριος ψευδώς ισχυρίσθηκε στην έκτακτη Σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 19 Ιουλίου, ότι την ώρα του πραξικοπήματος είχε δεχτεί στο Προεδρικό Μέγαρο, μια ομάδα παιδιών της ελληνικής παροικίας του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, με επικεφαλής τον ιερομόναχο Πέτρο Παπαπέτρου και μετέπειτα Πατριάρχη και Πάπα Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής (1997-2004).

Όταν έφθασε στην Πάφο, το απόγευμα της ημέρας του πραξικοπήματος και κατευθυνόταν προς το αγγλικό ελικόπτερο, για να μεταφερθεί στην Μάλτα, τον αντελήφθη ο κυβερνήτης τορπιλακάτου, που ήταν “δεμένη” λόγω προβλήματος στο λιμάνι, με Ελλαδίτη κυβερνήτη (υποπλοίαρχο του Π/Ν). Ο οποίος επικοινώνησε με το Αρχηγείο της Ναυτικής Διοικήσεως Κύπρου, λέγοντας ότι βλέπει τον Μακάριο να κατευθύνεται προς το ελικόπτερο για να τον παραλάβει.

Μετά τρίλεπτου, ήλθε η διαταγή (Νίκος Σαμψών) για να τον αφήσουν να φύγει.

Δηλαδή, έπρεπε εκείνη τη χρονική στιγμή να διασωθεί ο Μακάριος, για να μεταβεί στο έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και από την έδρα του Συμβουλίου να “καλέσει” την Τουρκία να επέμβει».

Και πράγματι, λίγες ώρες μετά (20 Ιουλίου), οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Μεγαλόνησο.

Στις 24 Ιουλίου, ο Νίκος Σαμψών, υπέβαλε την παραίτησή του και αντικαταστάθηκε από τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γλαύκο Κληρίδη.

Την ίδια μέρα στην Αθήνα, κατέρρευσε η Δικτατορία του Ιωαννίδη και σχηματίσθηκε κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που ήρθε από το Παρίσι, όπου ζούσε αυτοεξόριστος.

Αποδοχή Κωνσταντίνου Καραμανλή του σχεδίου Κίσινγκερ για την Κύπρο.

Στο άρθρο μας: “Το δόγμα Κίσινγκερ καθορίζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα”, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Ελεύθερη Ώρα την Παρασκευή 6 Μαίου 2016, αναφέραμε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε εισχωρήσει στον σκληρό πυρήνα των ΗΠΑ:

«Η αδιάσειστη και απόλυτα φερέγγυα πηγή μας, μας ενημερώνει:

Στις 16 Μαίου 1974, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα (Τάσκα 1969-1974) επιστρέφοντας από ταξίδι στις ΗΠΑ, διά μέσω του Ιωάννη Γεωργάκη, ζητά να ενημερώσει ο  Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, εμπιστευτικά τον Ιωαννίδη για την επικείμενη ανατροπή του Μακαρίου στην Κύπρο και είχε προτείνει να παρέμβει ο 6ος στόλος για να προληφθεί η εισβολή των Τούρκων. Ο Χένρυ Τάσκα είχε έλθει σε αντίθεση με τον Κίσινγκερ στο θέμα της Κύπρου.

Ο Ιωάννης Γεωργάκης ήταν έμπειρος διπλωμάτης, εκ των έμπιστων του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εξ ου και ήταν μεταπολιτευτικά ο πρώτος πρέσβης εκ προσωπικοτήτων, θεσμού που θέσπισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής .

Αυτή η διπλωματική κίνηση του Τάσκα αποσκοπούσε, πέραν του Ιωαννίδη να τύχει της ίδιας ενημέρωσης και ο ευρισκόμενος στο Παρίσι, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και τούτο γιατί, ο Τάσκα επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, έκανε στάση στο Παρίσι επιδιώκοντας να δει τον Καραμανλή και εκείνος απέφυγε να τον συναντήσει, προφασιζόμενος απουσία σε διακοπές.

Μετά την αποχώρησή, από τη θέση του ο Τάσκα (1974), εξέφρασε την επιθυμία να εκδώσει βιβλίο όπου θα κατονόμαζε αξιωματούχους της CIA που παρότρυναν τον Ιωαννίδη να ανατρέψει τον Παπαδόπουλο. Αλλά, δεν πρόλαβε!! Σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό “δυστύχημα” στη Λοζάνη τον Αύγουστο του 1979.

Οκτώ χρόνια μετά, ο γιος του δήλωσε δημόσια ότι: “Πίσω από τον θάνατο του πατέρα μου βρισκόταν ο Κίσινγκερ”…».   

Η παραβίαση του Συντάγματος από τον Καραμανλή.

Η ίδια αδιαμφισβήτητη πηγή μας, μας ενημερώνει περαιτέρω:

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ήδη προσχωρήσει στο σχέδιο Κίσινγκερ για τη διχοτόμηση της Κύπρου. Η ίδια πρόταση είχε γίνει και στον τέως Βασιλέα, δηλαδή να αποδεχθεί την επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο, με σκοπό την ανατροπή της Δικτατορίας, με την ταυτόχρονη επαναφορά του στον θρόνο.

Ο τέως Βασιλεύς αρνήθηκε να συμμετέχει σε αυτό το σενάριο, λέγοντας ότι δεν συμφωνεί με απώλεια ελληνικού εδάφους προκειμένου να ανατραπεί η Δικτατορία στην Ελλάδα. Και ενίσχυσε το λεχθέν του, προσθέτοντας ότι εάν οι ΗΠΑ ήθελαν την πτώση της Δικτατορίας και την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, είχαν άλλους τρόπους επιτυχίας.

Αυτός ήταν, ένας από τους λόγους, μη επιστροφής του τέως Βασιλέως στην Ελλάδα κατά την Μεταπολίτευση. Αφού είχε δοθεί εντολή στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, του οποίου η άφιξη στην Αθήνα είχε προηγηθεί, να μην προσκαλέσει τον Κωνσταντίνο για να αναλάβει τα καθήκοντά του. Από τη στιγμή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανέφερε το Σύνταγμα του ’52 – όπου προβλεπόταν η Βασιλευόμενη Δημοκρατία – το οποίο κατάργησε η Δικτατορία, εκτός των διατάξεων της Βασιλείας.

Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραβίασε τον καταστατικό χάρτη της χώρας και αντί να ορκισθεί ως Πρωθυπουργός στον νόμιμο Ανώτατο Άρχοντα, όπως προέβλεπε το Σύνταγμα του ΄52, ορκίσθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιωαννιδικής Χούντας.

Εμφανίζεται στο προσκήνιο ο τέως Βασιλεύς.

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (4)

  1. To mageireuete synexeia gia na ferete tous drakous piso, vromoprodotes.

  2. ολοι πρακτορια των αμερικανων ηταν ειναι και θα ειναι τωρα φαε λαε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και σκασε βουλωστο!!!!! ετσι ομορφα και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ πληρωσε τους φορους ενφια και βουλωσετο καταλαβες τωρα, ο κακος παπαδοπουλος πεθανε μονο με την στολη του αυτοι θα πεθανουν με τις βιλες τους!!!!!

  3. ΕΞΟΡΙΣΤΕ ΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΣΕΥΧΕΛΕΣ, ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ !

    ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΕ ΕΞΟΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΕΥΧΕΛΕΣ, ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΛΟ !

    ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΡΕΛΕΣ ΣΤΙΣ ΣΕΥΧΕΛΕΣ !

  4. Πολύ σούπα μουπες ο Κοκός και ο Κώστας κλπ. Τα πράγματα είναι πολύ απλά εμείς δεν μπορούμε να δούμε πέρα από την μύτη μας. Το αμερικανικό κατασκεύασμα ή χούντα αφού έκανε μια χαρά την δουλειά του έπρεπε να δώσει την σειρά του σε μια ακολουθία κατασκευασμένων ηγετών που το αποτέλεσμα το βλέπουμε σήμερα! Οι εργασίες που ο καθένας ανέλαβε ηταν συγκεκριμένες, ή χούντα φακέλωμα και κοινοποίηση όλων των μυστικών της χώρας Με αποκορύφωμα το να δώσει πρόσβαση στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο, ο Καραμανλής συνέχισε το φακέλωμα μας έβαλε στην ΕΕ η Αμερική είχε τις βάσεις της και όλοι ευχαριστημένοι, μετά ήρθε ο φωνακλάς που έπαιξε το θέατρο του και είχε ως έργο να κλείσει ότι ηταν παραγωγικό στη χώρα να διαφθείρει και να χρεώσει και τους αγέννητους. Για τους υπόλοιπους η ιστορία είναι πρόσφατη και την ξέρουμε. Ολοι μια όμορφη ορχήστρα που παίζουν την μουσική της καταστροφής! Αυτά!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*