in

Mεγάλη μείωση στις βροχοπτώσεις στην Κρήτη-Μέτρα για το νερό Φτάνει ακόμη και στο 70%

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Μέτρα περιορισμού των δυσμενών επιπτώσεων λόγω της μειωμένης ετήσιας βροχόπτωσης στην Περιφέρεια Κρήτης ανακοίνωσε σήμερα η Διεύθυνση Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η υπηρεσία δείχνουν ότι οι βροχοπτώσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Απρίλιο του 2016, είναι πολύ περιορισμένες, τόσο σε σχέση με τις βροχοπτώσεις του προηγούμενου έτους, όσο και με τον μέσο όρο πενταετίας.

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας 2010-2015, η μείωση στον Ψηλορείτη- περιοχή νομού Ρεθύμνης- είναι από 30% έως 50%, στη δυτική Κρήτη, το κεντρικό Ηράκλειο και τα Λασιθιώτικα Όρη από 50% έως 60% και στην περιοχή της Σητείας-Ζάκρου από 60% έως 70% Επίσης, σε σύγκριση με το προηγούμενο υδρολογικό έτος (Σεπτέμβριος 2014-Μάρτιος 2015), η μείωση σε όλη την Κρήτη είναι από 50% έως 70%, με εξαίρεση τον Ψηλορείτη που είναι από 30% έως 50%. «Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που θα προκύψουν από τη μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού, προτείνουμε τα παρακάτω μέτρα ορθής διαχείρισης του διαθέσιμου νερού» αναφέρει η Διεύθυνση Υδάτων.

Τα μέτρα που προτείνονται στους καταναλωτές του νερού ύδρευσης (απλοί χρήστες-υπεύθυνοι ξενοδοχειακών μονάδων κ.λπ.) είναι: 1. Να ελέγχουν και να επιδιορθώνουν, άμεσα, τυχόν διαρροές στο υδρευτικό τους δίκτυο και εφόσον κριθεί σκόπιμο να αντικαταστήσουν τα απαρχαιωμένα ή προβληματικά δίκτυα και τον γενικό εξοπλισμό. 2. Να περιορίζουν τον καθαρισμό της αυλής ή των κοινόχρηστων χώρων και όταν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν σκούπα και ειδικά πιεστικά μηχανήματα, αντί για τρεχούμενο νερό. 3. Να αποφεύγουν το πλύσιμο των αυτοκινήτων. 4. Να αρδεύουν τον κήπο και τους χώρους πρασίνου, είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το απόγευμα και να αποφεύγουν την άρδευση όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι μεγάλες.

Στους καλλιεργητές-χρήστες του νερού άρδευσης προτείνεται: – Να επιλέγουν το σύστημα της στάγδην άρδευσης ως πιο κατάλληλο σύστημα για την εξοικονόμηση νερού στις περιπτώσεις που θεωρείται επιβεβλημένη η άρδευση. Γι’ αυτόν τον λόγο προτείνεται η αντικατάσταση υπαρχόντων δικτύων άρδευσης με συστήματα στάγδην. – Να αρδεύουν τις καλλιέργειες, είτε κατά τις νυκτερινές ώρες, είτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. – Να αποφεύγουν την άρδευση όταν η ένταση του ανέμου είναι ισχυρή και όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, για την αποφυγή μεγάλης εξάτμισης. – Να προσαρμόζουν το πρόγραμμα άρδευσης (διάρκεια ποτίσματος-επανάληψη) στις εδαφικές συνθήκες και στη διαθέσιμη ποσότητα νερού, μετά από οδηγίες των τοπικών γεωπόνων, ώστε να αποφεύγεται η κατείσδυση του νερού και η έκπλυση θρεπτικών συστατικών του εδάφους.

– Να ελέγχουν συχνά τα δίκτυα μεταφοράς του νερού για τυχόν διαρροές και κακή λειτουργία. – Να περιορίσουν τις υδροβόρες καλλιέργειες και να αποφύγουν κατά το δυνατόν την φύτευση νέων καλοκαιρινών καλλιεργειών. Τέλος, για τους φορείς παροχής νερού ύδρευσης και άρδευσης (π.χ. ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ, δήμους κ.λπ.) συνιστάται: 1. Να προβούν σε τοποθέτηση υδρομέτρων για τον έλεγχο της χρησιμοποιούμενης ποσότητας νερού. 2. Να επιβάλουν κατάλληλη τιμολογιακή πολιτική και μέτρα περιορισμού της αλόγιστης χρήσης και σπατάλης νερού από τους καταναλωτές. 3. Να ελέγχουν και να συντηρούν τακτικά τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού, προς αποφυγή διαρροών και να αποκαθιστούν άμεσα οποιεσδήποτε βλάβες παρουσιαστούν. 4.

Να αποφεύγουν την υπεράντληση των ευαίσθητων υδροφορέων, ώστε να περιοριστεί η ενδεχόμενη πτώση στάθμης και η υφαλμύρινση, ιδίως στους παράκτιους υδροφορείς. 5. Να προβούν σε ενημέρωση και σε έκδοση οδηγιών σχετικά με τα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης και σπατάλης του νερού που μπορούν να λαμβάνουν ατομικά οι καταναλωτές νερού.

www.lifo.gr

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Έπιασαν Γάλλο που φωτογράφιζε την 117ΠΜ στην Ανδραβίδα – Είχε ταξιδέψει σε Ιράκ, Ιράν και Αλγερία

Τουρκικά σκάφη παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στις Οινούσσες μπροστά στα μάτια του ΝΑΤΟ.