Κομισιόν: Κίνδυνος επαναφοράς συνοριακών ελέγχων για τους Έλληνες
Του Θάνου Αθανασίου
Με το φάσμα της επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων για όλους τους Έλληνες πολίτες, έρχεται για ακόμη μία φορά αντιμέτωπη η Ελλάδα, καθώς από τη μία αρνείται να δεχτεί βοήθεια από τη Frontex για την καταγραφή των παράτυπων μεταναστών και τη φύλαξη των συνόρων, από την άλλη αποδεικνύεται πως η ίδια δεν μπορεί να διασφαλίσει την τήρηση των κανόνων της ζώνης Σένγκεν από μόνη της.
Κοινοτικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Real.gr δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αναφέρει πως η χώρα αρνήθηκε υποστήριξη από την ΕΕ, η οποία αποτελείται από 400 άτομα και σκοπό θα είχε την καταγραφή προσφύγων και μεταναστών στα σύνορά της με την ΠΔΓΜ.
Επιπλέον η ίδια πηγή επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε ακόμη, παρά τις συνεχείς οχλήσεις την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ώστε να λάβει έμπρακτα την αλληλεγγύη των εταίρων της, ενώ παράλληλα δεν δέχεται να χρησιμοποιήσει και τις ομάδες ταχείας επέμβασης Rabit για τις επιχειρήσεις στο Αιγαίο. Για όλα τα παραπάνω η ίδια πηγή αναφέρει ότι δεν δόθηκαν ικανοποιητικές και σε άλλες περιπτώσεις καθόλου εξηγήσεις.
Δεδομένου ότι η Κομισιόν καλείται να ενημερώσει τόσο το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών που συνεδριάζει την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες αλλά και να ετοιμάσει 1) μία έκθεση για την τήρηση των κανόνων Σένγκεν και προτάσεις για την ισχυροποίηση της Συνθήκης και 2) την κατ’ εντολή του Συμβουλίου πρόταση για την κοινή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή της ΕΕ, η θέση της χώρας καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής.
Διπλωματική πηγή, εξηγώντας στο Real.gr την εξέλιξη των πραγμάτων, ανέφερε πως τα κράτη μέλη αν δεν ικανοποιηθούν από την έκθεση της Κομισιόν και τις ελληνικές εξηγήσεις μπορούν να ενεργοποιήσουν το άρθρο 19 της Συνθήκης Σένγκεν, το οποίο προβλέπει την απόδοση προθεσμίας τριών μηνών στο κράτος μέλος να συμμορφωθεί και στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, να ενεργοποιήσουν το άρθρο 26 για την επιβολή συνοριακών ελέγχων για όλες τις εισόδους προσώπων που προέρχονται από την Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη – μέλη θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν συνοριακούς ελέγχους, ανάλογα με το εύρος της απόφασης, είτε στους επιβάτες αεροσκαφών που φτάνουν σε έδαφος Σένγκεν από την Ελλάδα, είτε στους επιβάτες των πλοίων που πραγματοποιούν το ίδιο στα ιταλικά και άλλα λιμάνια. Η Ελλάδα δεν έχει χερσαία σύνορα Σένγκεν, ειδάλλως θα μπορούσε να επιλεγεί να γίνονται έλεγχοι και σε αυτά.
Σε αντίθεση με την εύπεπτη φράση “η Ελλάδα θα βγει από το Σένγκεν”, στην πράξη η Ελλάδα παραμένει στη ζώνη που ορίζει η Συνθήκη Σένγκεν και γίνεται χρήση των σχετικών άρθρων που αφορούν τη μη τήρηση των κανόνων. Κατάσταση παρόμοια με αυτή της επιτήρησης επί παραβάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ, μένοντας στην ευρωζώνη. Τους ισχυρισμούς των κρατών μελών για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τους όρους της Συνθήκης επιβεβαιώνουν οι πρόσφυγες που φτάνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσω της Ελλάδας, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες.
Πάντως, πηγές της Κομισιόν επιβεβαίωναν στο Real.gr ότι η Κομισιόν θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι περνάει από το χέρι της για να φέρει την Ελλάδα σε καθεστώς συμμόρφωσης προτού της επιβληθούν κυρώσεις. Στο ίδιο κλίμα είναι γραμμένη και η περίφημη επιστολή του επιτρόπου για θέματα υγείας Β. Αντριουκάϊτις, ο οποίος, αφού επισκέφτηκε τη Λέσβο, απέστειλε σπαρακτική προσωπική επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, περιγράφοντάς του τις συνθήκες στη Λέσβο που δε συνάδουν με ευρωπαϊκή χώρα τον 21ο αιώνα.
real.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice