Κι όμως, η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα… κατοχύρωνε τις υπόλοιπες

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ

Στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο ένα ενδιαφέρον επιστημονικό συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πρόκειται για το 7ο από τα 10 συνέδρια που έχουν προγραμματισθεί μέχρι το 2021 για να τιμηθούν τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως. Το θέμα ήταν λίαν επίκαιρο λόγω και της συζητουμένης Συνταγματικής Αναθεωρήσεως: «Οι φιλελεύθεροι θεσμοί του Αγώνος της Ελληνικής Επαναστάσεως».

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας (Πολιτικός Επιστήμων)

Ο πρώτος εισηγητής ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ως έγκριτος Καθηγητής της Νομικής μίλησε για το Σύνταγμα της Γ΄ Εθνικής Συνελεύσεως (Τροιζήνα, 1827).

Υπενθύμισε ότι στο Α΄ Κεφάλαιο, άρθρο 1, καθιερώνεται ως Επικρατούσα Θρησκεία εκείνη της «Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού», όμως εξίσου καθιερώνεται ρητώς, ως θεμελιώδες δικαίωμα, η Θρησκευτική Ελευθερία. «Καθείς εις την Ελλάδα επαγγέλλεται την θρησκείαν του ελευθέρως και δια την λατρείαν αυτής έχει ίσην υπεράσπισιν».

Ήδη από το πρώτο έτος της Ελληνικής Επαναστάσεως ο όρος Επικρατούσα Θρησκεία εμφανίζεται σε τοπικά πολιτεύματα, και συγκεκριμένα στη «Νομική Διάταξη», την οποία συνέταξε ο Άρειος Πάγος της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος με έδρα την Άμφισσα.

Εκεί αναφέρεται ότι: «Αν και όλας τας θρησκείας και γλώσσας δέχεται η Ελλάς, και τας τελετάς και την χρήσιν αυτών κατ’ ουδένα τρόπον δεν εμποδίζει, την ανατολικήν όμως του Χριστού Εκκλησίαν και την σημερινήν γλώσσαν μόνας αναγνωρίζει ως επικρατούσας θρησκείαν και γλώσσαν της Ελλάδος».

Παρατηρούμε ότι οι ιδρυτές του Ελληνικού Κράτους ήθελαν να τονίσουν την άρρηκτη σύνδεση της Ορθοδοξίας με την ελληνική μας ταυτότητα, ταυτοχρόνως, όμως, δήλωναν ότι η θρησκευτική ελευθερία των μη Ορθοδόξων πρέπει να γίνεται σεβαστή.

Κακώς, λοιπόν, σήμερα διαμαρτύρονται ορισμένοι για την αναφορά του άρθρου 3 του ισχύοντος Συντάγματος στην Επικρατούσα Θρησκεία. Πρώτον, αποτελεί έκφραση σεβασμού προς τους απελευθερωτικούς αγώνες της Εκκλησίας, δεύτερον κατοχυρώνει την εθνική μας ταυτότητα και τρίτον δεν προκαλεί προβλήματα στα άλλα θρησκεύματα.

Στο ίδιο Συνέδριο υπογραμμίσθηκε ότι σε οποιαδήποτε αναθεώρηση του Συντάγματος δεν πρέπει να αλλάξει το Προοίμιο που αναφέρεται στην Αγία Τριάδα. Η επίκληση της Αγίας, Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος υπήρχε σε όλα τα συνταγματικά κείμενα της Ελληνικής Επαναστάσεως. Εξέφραζε και εκφράζει την ευγνωμοσύνη μας προς τον Θεό για την Ελευθερία, την οποία αποκτήσαμε μετά από αιώνες δουλείας.

Όπως μάλιστα ελέχθη από σύνεδρο Λαογράφο, οι επαναστατημένοι Έλληνες έθεσαν ως προμετωπίδα στα Συντάγματά τους αυτή τη φράση που είχαν συνηθίσει να βάζουν σε κάθε ιδιωτική συμφωνία της καθημερινής ζωής. Η Ορθοδοξία είναι βαθιά ριζωμένη στην ψυχή των Ελλήνων. Η Αναθεώρηση του Συντάγματος δεν πρέπει να πειράξει το Προοίμιο και το άρθρο 3.

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 4.11.2018

defence-point.gr

Loading...

3 thoughts on “Κι όμως, η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα… κατοχύρωνε τις υπόλοιπες

 1. mnk says:

  «Ο πρώτος εισηγητής ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ως έγκριτος Καθηγητής της Νομικής…»

  Και μέγας συνταγματολόγος!
  Ο Θεσμός! Ο Πρόεδρας της Δημοκρατίας, που τον πληρώνουμε περισσότερα απ’ τον Πρόεδρο της Αμερικής, για να κάνει μία και μοναδική δουλειά: Να διασφαλίζει την εφαρμογή του Συντάγματος.
  Ο οποίος, Πρόεδρας της Δημοκρατίας ων, μας ανεκοίνωσε πως, καταπατώντας το Σύνταγμα, διασώζει την Δημοκρατία!!!
  Δοξάστε τον, τον έγκριτο Καθηγητή της Νομικής.

 2. Απροσαρμοστος says:

  Ο μεγαλύτερος ψευτοπροοδευτικους είσαι εσύ και μην τολμήσεις και αναφέρεις ξανά το όνομα του Νικόλα.
  Αν ζούσε ο Νικόλας θα σου έλεγε να πετάξεις πρώτα όλα τα όργανα του καπιταλιστικού συστήματος (smartphone-tablet-i pad και τα ρέστα), μετά να ζήσεις λιτή ζωή σαν τον Νικόλα και αφού τα κάνεις όλα αυτά τότε να μας κουνάς το δάχτυλο.
  Κατάλαβες πιόνι του συστήματος;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *