ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Καταργείται η θητεία σε Αεροπορία και Ναυτικό, όλοι στον Στρατό Ξηράς από το 2026 – Τι θα ανακοινώσει ο Δένδιας

· Κατοχικά Νέα

Ριζικές αλλαγές στο Στράτευμα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της β’ φάσης της μεταρρύθμισης της «Ατζέντας 2030».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πιο εμβληματική αλλαγή είναι αυτή της κατάργησης της στρατιωτικής θητείας σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία. Όλοι οι στρατεύσιμοι που κατατάσσονται από τον Ιανουάριο του 2026 και μετά θα υπηρετούν υποχρεωτικά στον Στρατό Ξηράς, όπως προβλέπει η δεύτερη φάση της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που παρουσιάζεται σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση συνιστά μία από τις πιο ριζικές αλλαγές στη στρατιωτική δομή της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, με στόχο την καλύτερη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και τη μείωση του κόστους λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη φάση της Νέας Δομής Δυνάμεων περιλαμβάνει, πέρα από την αλλαγή στη θητεία, και ευρεία συγχώνευση μονάδων. Το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση περισσότερων από 30 σχηματισμών και την αξιοποίηση στρατοπέδων που απελευθερώνονται από την ενοποίηση ή μεταστάθμευση υπαρχουσών μονάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυξήσεις στις αποδοχές των οπλιτών

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων, ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε και αυξήσεις στις αποδοχές των στρατευσίμων, που φτάνουν έως και το 20%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες οι αυξήσεις κυμαίνονται από 50 έως 100 ευρώ, ανάλογα με τα κριτήρια που θα τεθούν.

Τα κριτήρια αυτά – όπως και σε παλαιότερες εφαρμογές παρόμοιων επιδομάτων – αναμένεται να είναι είτε οικονομικά, είτε κοινωνικά είτε επιχειρησιακά. Το μέτρο εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο οικονομικών κινήτρων που προωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας, τόσο για τους στρατεύσιμους όσο και για τα στελέχη των ΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Μαρτίου είχε προηγηθεί η πρώτη φάση του πακέτου αυξήσεων, που αφορούσε στα εν ενεργεία στελέχη και προέβλεπε αυξήσεις από 13% έως 20%, ανάλογα με τον βαθμό και τη θέση ευθύνης.

protothema.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Traffic Commander: Η ΕΛ.ΑΣ. επιστρατεύει AI, 235 κάμερες και drones για το κυκλοφοριακό της ΑττικήςΕΛΛΑΔΑ

Traffic Commander: Η ΕΛ.ΑΣ. επιστρατεύει AI, 235 κάμερες και drones για το κυκλοφοριακό της Αττικής

Ινδία: 11 νεκροί, ανάμεσά τους 8 παιδιά, από έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτωνΕΚΤΑΚΤΑ-BREAKING NEWS

Ινδία: Η άδεια του εργοστασίου είχε ακυρωθεί από το 2024 — FIR κατά έξι ατόμων μετά τους 11 νεκρούς στην Καουσάμπι

Ελλάδα–Ισραήλ: Συμφωνία 3,5 δισ. δολαρίων για πολυεπίπεδη αεράμυναΕΚΤΑΚΤΑ-BREAKING NEWS

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: 3,035 δισ. ευρώ, 19 ελληνικές εταιρείες και νέο σύστημα διοίκησης στη συμφωνία Ελλάδας–Ισραήλ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά