Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΛΙΡΕΣ!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΛΙΡΕΣ!

ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΤΙΜΩΣΕΩΝ

Φιλελληνικές “Μεγάλες Προσδοκίες” των ξένων κερδοσκόπων, 1824-1825 (μια άλλη οπτική για τα δάνεια της ανεξαρτησίας)

Γράφει ο Δημήτρης Νατσιός

Μωριάς 1825. Ο αιμοσταγής Αιγύπτιος Ιμπραήμ πασάς με τους «παλιαραπάδες» του, όπως αποκαλούσαν οι δυστυχείς Έλληνες το ασκέρι του, δηώνει και ρημάζει τον τόπο.

Η Επανάσταση τρεμοσβήνει. «Δεκαπέντε χιλιάδες τακτικοί του πολέμου, τέσσαρες χιλιάδες καβαλαραίοι (Αιγύπτιοι) και άλλοι τόσοι πεζοί άτακτοι Τούρκοι Πελοποννήσιοι τους οποίους ηύρε ο Μπραΐμης εις τα φρούρια, και οι Κρητικοί Τούρκοι, οίτινες ήρθον μετ’ αυτού εις την Πελοπόννησον, όλοι αυτοί εσκέπασαν τα βουνά και τις ράχες, και τα ρεύματα όλα εσκεπάσθησαν από την Βυτίνα έως τα Μαγούλιαναν.

Τίποτε άλλο δεν ακούετο παρά φωναί ανθρώπων, χλιμιντρίσματα αλόγων, τουφεκίσματα αδιάκοπα, γογγυσμοί ενωμένοι με τους κρότους των τυμπάνων του τακτικού. Από τον φόβον μας εφαίνετο ότι ο τόπος όλος εσείετο και επήγαινε να γκρεμισθεί εις το βάραθρον». (Φωτάκου, «Απομνημονεύματα», σελ. 535 – 536).

Κυβέρνηση δεν υπήρχε, οι εμφύλιες διαμάχες διέλυσαν «την μεγάλη ομόνοια που υπήρχε εις τον πρώτον χρόνον της Επαναστάσεως» (Κολοκοτρώνης), που θα γράψει στην «Διήγηση» ότι «εις εκείνη την περίσταση είμεθα απελπισμένοι». Τα χρήματα των ληστρικών δανείων είχαν σπαταληθεί.

Παρένθεση. Τα λεγόμενα ευφημιστικώς «δάνεια της Ανεξαρτησίας» είναι από τις αθλιότερες απάτες και λεηλασίες που στήθηκαν από ξένους και ημέτερους πολιτικούς γύρω από το ματωμένο κορμί της Ελλάδας, που βρισκόταν τότε στα πρόθυρα του ολέθρου.

Το πρώτο συνομολογήθηκε το 1823 για ποσό 800.000 λιρών με παρακαταθήκη όλων των εθνικών κτημάτων των τελωνειακών δασμών, των αλυκών και των αλιεύσεων. Στην πατρίδα έφθασαν περίπου 300.000. Τα υπόλοιπα φαγώθηκαν από κερδοσκόπους και λοιπούς τυχοδιώκτες.

Το 1825 συνομολογείται το δεύτερο 2.000.000 λιρών. Ιλιγγιώδεις προμήθειες, εκβιασμοί, πλουτισμός απατεώνων, καταχρήσεις κλεφτοκατσικάδων, το μείωσαν στις 816.000. Τόσα έφτασαν στην Ελλάδα. Και αυτά σπαταλήθηκαν από τους «ταλαρίσιους», όπως έλεγε ο Καραϊσκάκης τους πουλημένους για τον παρά, εκλαμπρότατους και γενναιότατους τύπου Κωλέτη ή Μαυροκορδάτου.

Αποτέλεσμα; Να υπογραφεί από τους επαναστατημένους Έλληνες ένα από τα πιο επονείδιστα και ατιμωτικά κείμενα της ελληνικής ιστορίας, το «αίτημα αγγλικής προστασίας», το «συμφωνητικόν της πωλημένης Ελλάδος», όπως το αποκάλεσε ο μίνιστρος Δικαιοσύνης Ιω. Θεοτόκης, με αποτέλεσμα να παυθεί αμέσως και να φυλακιστεί.

Παραθέτω το κείμενο: «Τα Ελληνικόν Έθνος δυνάμει της παρούσης πράξεως, εκθέτει εκουσίως την Ιεράν παρακαταθήκην της Αυτού Ελευθερίας, Έθνικής Ανεξαρτηρτησίας και της Πολιτικής αυτού υπάρξεως υπό την απόλυτον υπεράσπισιν της Μεγάλης Βρετανίας. Εν Πελοποννήσω τη λ’ Ιουνίου αωκέ (30 Ιουνίου 1825). Τότε είναι που ο ποιητής μας Ανδρέας Κάλβος θα γράψει το περίφημο «Καλύτερα, καλύτερα/ διασκορπισμένοι οι Έλληνες/ να τρέχωσι τον κόσμον/ με εξαπλωμένην χείρα/ παρά προστάτας να ‘χωμεν».

Αν αφαιρέσουμε από το «συμφωνητικόν» του ξεπουλήματος την Μεγάλη Βρετανία και γράψουμε Δ.Ν.Τ. νομίζω ελάχιστα απέχουμε από την τωρινή μας κατάσταση. Από την πληγή αυτής της επαίσχυντης προστασίας το ελλαδικό κράτος έκανε έναν αιώνα να συνέλθει. Έπρεπε να εμφανιστεί η γενιά των βαλκανιομάχων για να απλωθούν τα τσαλακωμένα του φτερά. Τα εκατό περίπου χρόνια της απροκάλυπτης επέμβασης των Προστατών είναι από τα ατιμωτικότερα του λεγόμενου ελεύθερου βίου. Μια ελάχιστη ιστορική περιδιάβαση, για να αντιληφθούμε τι μας περιμένει.

Το 1850 ένας τυχοδιώκτης Εβραίος ονόματι Πατσίφικο, διαμένων στην Αθήνα ως πρόξενος της Πορτογαλίας, έγινε αίτιος επεισοδίου, λόγω ασέβειας που επέδειξε κατά την εκφορά του Επιταφίου. Οι πιστοί που μετείχαν στην λιτανεία εξεμάνησαν και προέβησαν σε μικροκαταστροφές στην οικία του, προπηλακίζοντας και τον ουτιδανό διπλωμάτη. Η Αγγλία όμως απαίτησε αποζημίωση για τις μικροφθορές, το αστρονομικό ποσό των 888.736 δραχμών. Η Κυβέρνηση δεν συναίνεσε.

Αποτέλεσμα; «Ένας μεγάλος στόλος των σκύλων (Άγγλων) μας έχουν μπλόκον (= αποκλεισμός λιμανιών), οπούναι περίπου από τρεις μήνες και μας επήραν όλα τα καράβια και μας κατακερμάτισαν όλο το εμπόριον και τζαλαπάτησαν την σημαίαν μας και πεθαίνουν της πείνας οι άνθρωποι των νησιών και εκείνοι οπούχουν τα καράβια και γκιζερούν εις τους δρόμους και κλαίνε με μαύρα δάκρυα». (Μακρυγιάννης. Είναι γνωστά στην ιστορία ως «Παρκερικά», από το όνομα του Άγγλου ναυάρχου Πάρκερ, που ηγείτο του «προστατευτικού» στόλου).

Το 1853 ξεσπά ο Κριμαϊκός πόλεμος. Αγγλογάλλοι στο πλευρό των Τούρκων εναντίον της Ρωσίας. Η Ελλάδα επωφελείται από την ρωσοτουρκική ρήξη και επιχειρεί να απελευθερώσει τις σκλάβες ‘Ηπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία. Οι «Προστάτες» αντιδρούν. Τον Μάιο του 1854 αποβιβάζονται στον Πειραιά μια γαλλική μεραρχία και ένα αγγλικό σύνταγμα. Επιβάλλεται ο αποκλεισμός. Οι εισβολείς βιαιοπραγούν εναντίον των Ελλήνων. Και το χειρότερο, ο στρατός κατοχής, μεταδίδει επιδημία χολέρας που οδήγησε στον τάφο 3.000 Αθηναίους.

1885. Ένας χωροφύλακας «απώθησε βιαίως» τον Άγγλο επιτετραμμένο που θέλησε να περάσει από απαγορευμένη περιοχή στην Αθήνα. Οι «Προστάτες» απαιτούν υπό τον Χαρίλαο Τρικούπη ηθική ικανοποίηση. Αποτέλεσμα; «Τη 11η π.μ. ώρα της 7ης Ιανουαρίου 1887 έκπληκτοι οι πολίται παρετήρουν το σώμα της χωροφυλακής μετά των αξιωματικών και του τότε διοικητού της μοιραρχίας Αττικής, Στεφάνου, πάντων εν μεγάλη στολή, να παρατάσσηται μετά της μουσικής της φρουράς εν τη πλατεία του Συντάγματος. Μετά την παράταξιν αφίκετο ο πρόξενος της Αγγλίας Μέρλιν εις ον η φρουρά παρουσίασε όπλα». (Τρ. Ευαγγελίδης, «Τα μετά τον Όθωνα»).

1886, εξαιτίας της αρπαγής της Ανατολικής Ρωμυλίας από τους Βουλγάρους, ο λαός εξεγείρεται. Όμως ναυτικές μοίρες των «Προστατών» καταπλέουν στα ελληνικά παράλια και επιβάλλουν με τα πυροβόλα αποκλεισμό, για να αποτρέψουν ελληνική επίθεση κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Οι πολιτικοί γονατίζουν, το γόητρο της χώρας καταβαραθρώνεται, «νομιμοποιείται» η αρπαγή της προαιώνιας ελληνικής γης της Αν. Ρωμυλίας από τους Βούλγαρους.

Τα ίδια συμβαίνουν και στην εθνική ατίμωση του 1897. Τα ίδια και στις ηρωικές επαναστάσεις της Κρήτης, που πνίγηκαν στο αίμα, γιατί οι κανονιοφόροι των Προστατών, προστατεύουν τους Τούρκους. Τα ίδια και στην Κύπρο, που συνεχίζεται η ατιμία…των Μεγάλων Δυνάμεων.

Από κοντά και οι Έλληνες κομματάρχες, να ενεργούν ως πειθήνια ενεργούμενα των Δυνάμεων, γεγονός που θα αναγκάσει τον οξυδερκή ιστορικό Επ. Κυριακίδη να γράψει στην «Ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού» τα εξής, τότε, νυν και αεί επίκαιρα: «Όσα έλεγεν η Αγγλία εν Αθήναις ίνα εκάστοτε συγκρατεί τον Ελληνισμόν, επί τοσούτον συνεζυμώθησαν μετά του εγκεφάλου Ελλήνων τινών πολιτευομένων, ώστε κατήντησε να λέγωσι πρώτοι εις τους Άγγλους εκείνο το οποίον αυτοί προτίθεντο να συμβουλεύσωσιν». Δηλαδή, σαν να λέμε, ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας βγαίνει στο εξωτερικό και μιλάει για περιορισμένη εθνική κυριαρχία και για διάλυση του κράτους και του λαού.

Κατόπιν τούτων έρχεται το Δ.Ν.Τ., η Ε.Ε., η Μέρκελ και λοιποί καθωσπρέπει «Προστάτες» και επιφανή, γηγενή και αλλογενή, καθάρματα, μας επιβάλλουν «αποκλεισμόν», «τζαλαπατούν την σημαία» και την όποια εθνική μας αξιοπρέπεια. Έπονται οι ατιμωτικοί αποκλεισμοί και οι ταπεινώσεις ενός λαού, που πριν από 70 χρόνια ανάγκαζε την οικουμένη να αναφωνήσει με θαυμασμό ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.

Δημήτρης Νατσιός

δάσκαλος-Κιλκίς

oimos-athina

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

8 thoughts on “Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΣ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΛΙΡΕΣ!

 1. ΑΝΩΝΥΜΟΣ says:

  Έτσι ακριβώς δάσκαλε!
  Τα ίδια και σήμερα.Μετά από κάθε μνημόνιο οι ξένοι λένε ότι δεν μας είπαν να πάρουμε τόσο σκληρά μέτρα…

 2. Νικητας says:

  Τι ‘πραπληροφοριση’ ειναι αυτη;——– η αληθεια ειναι : Το 1821 ξεσηκωθηκαν κατι ξεβρακωτοι και χαλασαν την ειρηνη και την ωραια συμβιωση των δυο λαων (Ελληνων-Τουρκων)!!!—– Ο Κολοκοτρωνης και οι λοιποι ηρωες εξυπηρετουσαν ξενα συμφεροντα !!! ——–Στην Σμυρνη εγινε συνοστισμος!!!—- Οι Τουρκοι εκαναν εθνοκαθαρση κι οχι γεννοκτονιες!!!!—– Οι ΑγγλοΓαλλοι μας ελευθερωσαν !!!——–Η Γερμανια ηλθε σαν φιλη χωρα το 1940!!!!——-Την Κυπρο την πουλησαν οι Ελληνες γιατι τους ηταν βαρος!!!—— Οι Αγγλοι κατεχουν την Κυπρο για το καλο της μην παθει τιποτα, γιαυτο και εστελνε πιλοτους τηςνα βομβαρδιζουν την ΕΛ.ΔΥΚ., για να την προστατευσουν απο τους Ελληνες!!!!!———Γιαυτο και τωρα κανουν τα αδυνατα δυνατα , για να την διαλυσουν και να την δωσουν στους ‘φιλανθρωπους Τουρκους!!!———– Γιαυτο και εβαλαν τον Καραμανλη ,τον Ανδρεα, τον Σημιτη κλπ..,για να μας κανουν Ευρω πεους !!!——- Μαζι τα φαγαμε ,και γιαυτο τα πληρωνουμε !!!——–Μας αγαπουν και εμεις τους βριζουμε ,ενω αυτοι μας προστατευσαν στα ΙΜΙΑ.., και ΜΟΝΟ οι καλοι Σημιτης , Αρσενης ειπαν ευχαριστω !!!——–Γιαυτο εδιωξαν τον ‘ΓερμανοΔανο’ Κωνσταντινο….για να ερθουν ΜΟΝΟ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΣ-ΕΣ ,Σοιμπλε και Μερκελ…που ενδιαφερονται και μας αγαπουν!!!——–ΓΙΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΟΙΜΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ ….ΕΠΕΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΑΣ ΥΠΟΔΗΜΑ!!!——- Αυτη ειναι η αληθεια …ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ !!!!!!!!!!!!!———— Α.., και κατι αλλο !!!!!!Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΦΤΑΙΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΑΙΣΘΗΜΑ..ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ !!!!.ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ !!!! .ΒΑΖΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΛΙΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΜΕΝΟΥΣ ,..,’ΣΩΤΗΡΕΣ’ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ‘ΠΑΛΙΟΟΡΘΟΔΟΞΙΑ’ ,αυτη ΝΑΙ που εμποδιζει τα…’φιλΕλληνικα’ σχεδια μας !!!! ———–Γ@ΜΙΜΕΝΟΙ ΜΑΣΟΝΟΙ… ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΤΣΑΛΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ…ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

 3. Αγρότης Ανεπιστήμονας says:

  Κύριε Νατσιέ σας παρακολουθώ ανελλιπώς τα τελευταία 2-3 χρόνια. Συνεχίστε και σας λέω ότι υπάρχει φλόγα που σιγοκαίει από κάτω. Συνεχίστε και θα γίνει πυρκαγιά όταν θα έρθουν οι κατάλληλες συνθήκες, όποιες και να είναι αυτές.

 4. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑ says:

  ΔΑΣΚΑΛΕ, ΣΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ, ΠΟΣΤΑΡΙΖΑ ΔΕ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΟΥ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ. ΕΚΑΝΑ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ. ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΑΝ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΟΝΟΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ, ΕΓΩ ΕΠΕΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 70. ΔΙΟΡΘΩΝΩ… ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 190 !!! ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ.

 5. Στέλιος Κομοτηνή says:

  Κάτι ήξερε Δάσκαλε η γιαγιά μου η συγχωρεμένη και έλεγε πάντα οροσπού Αγγλία που θα πει πουτάνα Αγγλία.Ήταν από τις 40 Εκκλησιές της ένδοξης Ανατολικής Θράκης

 6. K says:

  Η διασπαση της οθωμανικης αυτοκρατοριας ηταν προαπαιτουμενο για την δημιουργεια του κρατους του Ισραηλ .Η πιο δυναμικη και η πιο πολυπληθης κοινοτητα της οθωμ.αυτοκρατοριας ηταν το ελληνικο στοιχειο Γιυτους τους λογους χρηματοδοτηθηκε απο το τραπεζικο εβραικο στοιχειο η επανασταση με ταυτοχρονο ελεγχο του .Τοσο απλα.Που ακουστηκε να χρηματοδοτουν μια επανασταση η οποια επνεεε τα ολισθια εξ αρχης στον κοσμο τραπεζιτες?αυτο δεν εκανε σε κανεναν εντυπωση?ασε το (φιλλεληνικο) ρευμα που ενισχυθηκε απο (προοδοευτικες )εφημεριδες της εποχης.Ποτε ξανακουσατε να ερθουν στην ελλαδα ξενοι να (πολεμησουν) για εμας? μαλλον το αντιθετο.
  Φυσικα οταν μετα τον Α΄ππ η Παλαιστινη περιηλθε σε αγγλικη κατοχη αλλαξε και το τροπαρι και τερμα οι θριαμβοι και ηρθε η καταστροφη (μεσω των εντοπιων πρακτορων τους αλλα και μεσω της παυσης χρηματοδοτησης γιατι για να κανεις πολεμο θελεις λεφτα , λεφτα και παλι λεφτα κατα ναπολεων).Οσο για την αγγλια απο το 1812 περασε οριστικα και αματακλητα στην κατοχη των Ροτσιλντ και λοιπων συνεταιρων οποτε ειναι αστοχο να ταυτιζουμε τις πραξεις των (κυβερνοντων) με εκεινες των απλων ανθρωπων , το ιδιο και με ολα τα κρατη πιστευω -πλην τουρκιας.
  Τελος το μαθημα ιστοριας για σημερα.(που συνεχιζεται εως τις μερες μας)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *