ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Ήπειρος: Πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων (mpox) – Άνδρας 45 ετών

· Κατοχικά Νέα

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Ηπείρου μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων (νόσος mpox) για το έτος 2026 στη χώρα μας, το οποίο διαγνώσθηκε και νοσηλεύεται στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Epiruspost, πρόκειται για έναν ημεδαπό, ο οποίος είχε εισαχθεί αρχικά και νοσηλευόταν σε κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ).

Μετά την εκδήλωση υπόπτων συμπτωμάτων, ο ασθενής υποβλήθηκε σε όλες τις εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες βγήκαν θετικές στη συγκεκριμένη νόσο.

Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ – Σε καλή κατάσταση ο ασθενής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πρώτη στιγμή της επιβεβαίωσης, η διοίκηση και το επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείου ενεργοποίησαν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο 45χρονος μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου και νοσηλεύεται σε απομόνωση.

Παράλληλα, έχει ήδη ενημερωθεί επίσημα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την ιχνηλάτηση των επαφών του.

Καθησυχαστικά είναι τα νέα για την πορεία της υγείας του, καθώς η κλινική του εικόνα περιγράφεται ως σχετικά καλή και δεν εκφράζεται κανένας κίνδυνος για τη ζωή του.

Το ιστορικό της νόσου mpox

Η ευλογιά των πιθήκων, η οποία μετονομάστηκε παγκοσμίως σε mpox, έγινε ευρύτερα γνωστή κατά την έξαρση της περιόδου 2022–2023, όταν εξαπλώθηκε από τις ενδημικές περιοχές της Αφρικής σε ολόκληρο τον πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι το στέλεχος που είχε επικρατήσει τότε ήταν το ηπιότερο clade 2, το οποίο συνεχίζει να κυκλοφορεί παγκοσμίως, έχοντας καταγράψει στην Ελλάδα 160 κρούσματα έως το τέλος του 2025 (και πάνω από 25.400 στην ΕΕ/ΕΟΧ).

in.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Φωτοβολταϊκά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε περίοδο γεωπολιτικής ενεργειακής κρίσηςΕΛΛΑΔΑ

ΕΕ: Εγκρίθηκε το ελληνικό Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο των 4,77 δισ. ευρώ – Ποιοι θα πάρουν τη μεγάλη χρηματοδότηση

Τραπεζικές καταθέσεις και μεταφορά χρημάτων – ελληνική οικονομίαΕΛΛΑΔΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Μειώθηκαν κατά 2 δισ. οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

Ηλεκτρονική τιμολόγηση και φορολογικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων στην ΕλλάδαΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Υποχρεωτική από 1η Οκτωβρίου – Τι πρέπει να προσέξουν οι επιχειρήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά