ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Ιός Δυτικού Νείλου: Δεύτερη νεκρή στις Σέρρες μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα

· Θεοχάρης

Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της «χτυπημένη» από τον ιό του Δυτικού Νείλου στις Σέρρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του diktyotv.gr, πρόκειται για ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία διαγνωστεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Από τα 3 κρούσματα που είχαν διαγνωσθεί μέχρι στιγμής, μία νεκρή καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα και μία σήμερα (03/08).

Αυτές οι περιοχές έχουν πληγεί
Η «Ομάδα Εργασίας (ΟΕ) για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές» της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, μετά από ηλεκτρονική σύσκεψη στις 31/07/2020, λαμβάνοντας υπόψη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) έως τις 31/07/2020, καιτα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των εκτιμώμενων περιοχών έκθεσης, σύμφωνα με την διερεύνηση των δηλωθέντων κρουσμάτων, αποφάσισε ότι οι επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές για την περίοδο μετάδοσης 2020, μέχρι τις 31/07/2020, περιλαμβάνουν:

I. Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας:
• τον Δήμο Καρδίτσας
• τον Δήμο Μουζακίου

II. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης:
• τον Δήμο Τοπείρου

III. Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών:
• τον Δήμο Ηράκλειας
• τον Δήμο Σιντικής

IV. Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας:
• τον Δήμο Νέστου

V. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας:
• τον Δήμο Κατερίνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

VI. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής:
• τον Δήμο Μαραθώνος

Η τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης
Δέκα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και ένας θάνατος σε ασθενή ηλικίας άνω των 80 ετών, με υποκείμενα νοσήματα είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα από την αρχή της περιόδου 2020, μέχρι τις 30/07, σύμφωνα με εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα εννέα από τα 10 συνολικά κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα είχε ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Τα 10 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καρδίτσας, Καβάλας, Σερρών, Πιερίας, και Ανατολικής Αττικής. Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας), αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

newsbomb.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα–Κύπρος–Αίγυπτος: Ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα για ΑΟΖ, Κυπριακό και Λιβύη

ΕΛΛΑΔΑ

Η JPMorgan επεκτείνει το corporate banking στην Ελλάδα – Τι σημαίνει η κίνηση για την οικονομία

ΕΛΛΑΔΑ

PISA 2025: Σχεδόν οι μισοί 15χρονοι στην Ελλάδα κάτω από τη βασική επάρκεια στα Μαθηματικά

Μία απάντηση στο “Ιός Δυτικού Νείλου: Δεύτερη νεκρή στις Σέρρες μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά