Αύξησε τα αποθέματα της χώρας σε ποσοστό σχεδόν 55%!
Η Τράπεζα της Ελλάδος, έχει αυξήσει τα αποθέματα χρυσού της κατά 54,61% ή περίπου 5 δισ. ευρώ μέσα στους τελευταίους 14 μήνες κάτι που δεν έχει ξαναγίνει τα (πολλά…) τελευταία χρόνια!
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο του 2024 η αξία των αποθεμάτων χρυσού ανερχόταν σε 9,12 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο του 2025 είχε αγγίξει τα 14,1 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2025, περίοδο κατά την οποία η αξία των αποθεμάτων ενισχύθηκε κατά 15,57%!
Καθώς το οικονομικό κλίμα θυμίζει πλέον έντονα την περίοδο προ της κρίσης του 2008 οι φρενήρεις αγορές χρυσού, δείχνουν ότι «κάτι περιμένουν».
Η τιμή του χρυσού έχει εκτοξευτεί και σήμερα διαμορφώνεται στα 3.150 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία δεν έχει ολοκληρωθεί.
Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για επίπεδα έως και 4.000 δολάρια ανά ουγγιά τους επόμενους μήνες.
Γιατί όμως η ΤτΕ αγοράζει χρυσό;
Ο φυσικός χρυσός έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Ο χρυσός ήταν η βάση σχεδόν όλων των κύριων νομισμάτων μέχρι το 1971, όταν οι Η.Π.Α. παραιτήθηκαν μονομερώς από τον κανόνα του χρυσού.
Χωρίς κίνδυνο αθέτησης: σε αντίθεση με τα ομόλογα και τα εθνικά νομίσματα, ο χρυσός δεν βασίζεται σε κανέναν εκδότη ή κυβέρνηση.
Έτσι, όταν αγοράζετε φυσικό χρυσό, κανείς άλλος δεν μπορεί να διεκδικήσει την ιδιοκτησία και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως σας τον αφαιρέσει κάποιος άλλος.
Έχει μακροπρόθεσμη αποθήκευση αξίας: Σε αντίθεση με κάθε νόμισμα, το οποίο μπορεί να χάσει την αξία του με την πάροδο του χρόνου λόγω πληθωρισμού ή αλλαγών στην οικονομία, ο χρυσός είναι ένα φυσικό περιουσιακό στοιχείο που δεν υπόκειται στους ίδιους τύπους διακυμάνσεων.
Ενώ η τιμή του χρυσού μπορεί να ανεβοκατεβαίνει βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα, έχει αποδειχθεί αξιόπιστη αποθήκευση αξίας.
Απόδοση σε περιόδους κρίσης: ο χρυσός είναι ένα ασφαλές καταφύγιο επένδυσης που διατηρεί την αξία του (ή ακόμα και αυξάνεται σε αξία) κατά τη διάρκεια κραχ του χρηματιστηρίου ή γεωπολιτική αβεβαιότητα.
Έτσι, κοιτάζοντας το μέλλον, φαίνεται πιθανό ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αγοράζουν χρυσό το 2023, αλλά είναι δύσκολο να πούμε, φυσικά, τι ακριβώς θα συμβεί.
Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν αλλάξει γνώμη για τον χρυσό από τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Τότε, πολλές κεντρικές τράπεζες πουλούσαν πολύ από το χρυσό τους κάθε χρόνο, αλλά τώρα αγοράζουν περισσότερο.
Κάτι γνωρίζουν;
pronews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Τον χρυσό της Ελλάδας τον έστειλαν οι εξουσιαστές στο εξωτερικό κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται
Αυτό που γράφετε ότι “τον Φεβρουάριο του 2024 η αξία των αποθεμάτων χρυσού ανερχόταν σε 9,12 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο του 2025 είχε αγγίξει τα 14,1 δισ. ευρώ” προέρχεται από την ανατίμηση της αξίας του χρυσού και δεν σημαίνει ότι η ΤΤΕ αγόρασε χρυσό αυτή την περίοδο. Συγκεκριμένα 14,1/9,12 = 1,55. Αν πάρουμε τώρα το λόγο της τιμής του χρυσού του Απριλίου του 2025 (2918 ευρώ/ουγκιά στις 20 Απριλίου 2025) δια την τιμή του τον Φεβρουάριο του 2024 (1872 ευρώ/ουγκιά στις 17 Φεβρουαρίου 2024) μας δίνει λόγο 1,55 δηλαδή τον ίδιο με παραπάνω. Άρα αυτό σημαίνει ότι στο διάστημα αυτό η ΤΤΕ δεν αγόρασε ούτε μια ουγκιά, και η αύξηση προερχόταν μόνο από από την αύξηση της τιμής του χρυσού.