21:54 - 16/12/2015

Η θεά του έρωτα, η Μινωική Αστάρτη είναι το πρόσωπο-κλειδί, που «ξεκλειδώνει» το μυστήριο του Δίσκου της Φαιστού

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

image

Η θεά του έρωτα, η Μινωική Αστάρτη είναι το πρόσωπο-κλειδί, που «ξεκλειδώνει» το μυστήριο του Δίσκου της Φαιστού, σύμφωνα με τον γλωσσολόγο – αρχαιολόγο και συντονιστή του προγράμματος Erasmus + του ΤΕΙ Κρήτης, Γκάρεθ Όουενς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποκαλύπτει ότι ύστερα από νεότερα δεδομένα στην έρευνά του, η θεωρία του έχει αλλάξει, κατά τι, σε σχέση με την άποψη που είχε διατυπώσει πριν από έναν περίπου χρόνο και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν βρίσκεται πια η «έγκυος μητέρα», όπως είχε αρχικά εκτιμήσει, αλλά η «έγκυος θεότητα» που παίρνει μορφή στο πρόσωπο της Αστάρτης, της θεότητας του έρωτα.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μιλάμε για θρησκευτικό κείμενο. Αυτό προκύπτει από τη σύγκριση που γίνεται με άλλες θρησκευτικές λέξεις, από άλλες επιγραφές από τα ιερά βουνά της Κρήτης και από άλλα κείμενα. Έχουμε λέξεις που είναι ακριβώς οι ίδιες” λέει και προσθέτει:”έχω την υποψία ότι ο Δίσκος της Φαιστού είναι ύμνος προ την Αστάρτη, τη θεότητα του έρωτα. Τέτοιες λέξεις όπως αυτές που αναφέρονται στο δίσκο, βρέθηκαν και με μινωικά τάματα και όπως συμβαίνει και με τα σημερινά τάματα, ο κόσμος κάνει μια προσευχή όταν δυσκολεύεται είτε για θέματα υγείας, είτε για προσωπικά προβλήματα. Ο άνθρωπος δεν αλλάζει τελικά”. Εκτιμά, άλλωστε, ότι η μία πλευρά του Δίσκου της Φαιστού είναι αφιερωμένη στην έγκυο θεότητα και η άλλη στη Μινωική Αστάρτη.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν βρίσκεται πια η “έγκυος μητέρα”, όπως είχε αρχικά εκτιμήσει, αλλά η “έγκυος θεότητα” που παίρνει μορφή στο πρόσωπο της Αστάρτης, της θεότητας του έρωτα

Για τη σημασία του προσώπου αυτού, επισημαίνει ότι η Μινωική Αστάρτη είναι η θεά του έρωτα, του πολέμου και του βουνού και η προέλευσή της εντοπίζεται στην ανατολή. “Από την αρχαία Μεσοποταμία, που βρίσκεται στη σημερινή Τουρκία, η Αστάρτη πήγε στην Κύπρο και έγινε Αφροδίτη” τονίζει. Αναφορικά με τους συμβολισμούς με τους οποίους συνδέεται, σημειώνει ότι “η Αστάρτη έχει σχέση με τη μητέρα, που είναι κέντρο του σύμπαντος, γιατί χωρίς αυτή δεν υπάρχουμε, γιατί η μητέρα είναι δημιουργία. Έχει επίσης σχέση με το φως, καθώς δεν είναι τυχαίες διαχρονικές αναφορές στο φως, το Πάσχα, τη λαμπρή, τη φανερωμένη, ακόμη και το Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη. Ακόμη και η λέξη Φαιστός έχει σχέση με το φως. Κατά την άποψή μου, η πρώτη λέξη στο Δίσκο της Φαιστού σημαίνει φωτεινή θεότητα. Kαι ο πάπυρος του Δερβενίου, τον οποίο είδα πρόσφατα στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης μιλά για το φως, τη μητέρα και τη σημασία της ζωής”.

Ολοκληρώθηκε η ανάγνωση του Δίσκου της Φαιστού σε ποσοστό 90%

Σχετικά με το επίπεδο της έρευνας πάνω στο Δίσκο της Φαιστού, ο Γκάρεθ Όουενς γνωστοποιεί ότι σε συνεργασία με τον καθηγητή της Οξφόρδης Τζον Κόλμαν, έχει ολοκληρωθεί η ανάγνωσή του σε ποσοστό 90%. “Χάρη στον Μάικλ Βέντρις, ο οποίος έκανε την αποκρυπτογράφηση της γραμμικής Β, του συστήματος γραφής και βρήκε πίσω από εκεί ελληνικά από τη μυκηναϊκή εποχή, μπορούμε να πάμε πιο πίσω, στη Μινωική Κρήτη και να διαβάζουμε τις Μινωικές επιγραφές” τονίζει και διευκρινίζει ότι ανάγνωση δεν σημαίνει αυτονόητα κατανόηση, αλλά φωνητική εκφορά του λόγου με τις φωνητικές αξίες που προέκυψαν από τις αποκρυπτογραφήσεις που έκανε ο Μάικλ Βέντρις.

“Το πρόβλημα πλέον είναι η κατανόηση. Η έρευνα έχει πάει σε άλλο επίπεδο, παραμένει, ωστόσο, μια πρόκληση καθώς ο Δίσκος της Φαιστού είναι η καλύτερη Μινωική επιγραφή που έχει βρεθεί και πάνω της έχει 61 λέξεις, τη στιγμή που η αμέσως μετά καλύτερα σωσμένη επιγραφή έχει μόλις οκτώ λέξεις” λέει και προσθέτει: “πρόκειται για το αίνιγμα της Μινωικής Κρήτης, όμως πιστεύω ότι δεν είναι τόσο αίνιγμα. Το διαβάζουμε, το πλησιάζουμε και τώρα που ολοκληρώσαμε την ανάγνωσή του κατά 90% – γιατί θα ήταν αλαζονικό να πούμε ότι ολοκληρώσαμε την ανάγνωση κατά 100% – προσπαθούμε να πούμε τι σημαίνει”.

Ο κ. Όουενς θα μιλήσει, σήμερα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καστοριάς, ενώ αναφέρεται με ενθουσιασμό για τη συνεργασία του με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς Ανδρομάχη Σκρέκα, υπογραμμίζει τη σημασία της ανακάλυψης της γραφής από την περίοδο αυτή στην οποία ανήκει ο Δίσκος της Φαιστού και επισημαίνει ότι υπάρχουν αντίστοιχα δείγματα της νεολιθικής περιόδου από την περιοχή της Καστοριάς, με ιδιαίτερα σημαντική την ξύλινη πινακίδα με χαράγματα που βρέθηκε στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και για την οποία ο κ. Όουενς έδειξε ενδιαφέρον.

“Πάνω στην επιφάνειά της υπάρχουν χαραγμένες με αιχμηρό αντικείμενο 9 σειρές με περίεργες γραμμές, κάθετες και οριζόντιες, μεταξύ των οποίων ο αείμνηστος καθηγητής Γεώργιος Χουρμουζιάδης αναγνώρισε κάποιες που θυμίζουν το Δ το Э και το Λ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για σήματα που αποκαλύπτουν μια κοινωνική διάσταση της νεολιθικής κοινωνίας του Δισπηλιού” αναφέρει η κ. Σκρέκα και σχολιάζει ότι η πινακίδα αυτή παραμένει μυστήριο.

Πηγή : ekriti.gr

Loading...
Σχετικά με Faros
Eίμαι ένας Έλληνας ορθόδοξος και κουζουλός που αρνούμαι ότι μου ταΐζουν τα ΜΜΕ, το σύστημα. Με παρατήρηση σφαιρική αντίληψη παίρνω κάθε απόφαση σε ότι κάνω. Με όραμα την λευτεριά του έθνους και της ανθρωπότητας από τα δεσμά της ΝΠΤ. Πιστεύω ότι όλα με την βοήθεια του θεού και με θέληση γίνονται αρκεί να προβλέψουμε κάθε κακό και με πίστη να διαβάζουμε κάθε εξέλιξη.

Σχόλια Αναγνωστών (15)

 1. O ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ…
  ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 61 [ = 7 Ο ΙΕΡΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΟΣ ] ΟΜΑΔΕΣ ΛΕΞΕΩΝ….ΑΝ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΕΞΗ ΤΟΤΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΕΙΝΑΙ 61…Ο ΠΗΛΙΝΟΣ ΑΥΤΟΣ ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΕΤΡΟ 16 [ = 7 ] ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΚΤΩΜΕΝΟΥ ΔΙΣΚΟΥ [ CD ]…TO ΠΑΧΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΗΣ EINAI 16 [ = 7 ] ΧΙΛΛΙΟΣΤΑ…

  ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΣΚΟΣ ΔΙΠΛΗΣ ΟΨΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΕΝΤΕ [ 5 ] ΑΥΛΑΚΙΑ…ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟΚΟΜΑΤΟ ΣΠΙΡΑΛ ΠΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΤΡΕΧΕΙ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ ΠΕΝΤΕ [ 5 ] ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΥ ΠΛΕΥΡΑ….ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΔΙΣΚΟ 45 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ [ = 9 Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ …Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΥΤΟΣ ΕΣΤΙ…ΚΑΘΩΤΙ ΤΟ ΕΝΝΕΑ ΕΙΝΑΙ ΠΥΘΜΕΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ …Η ΔΕ ΕΝΝΕΑΔΑ ΗΤΑΝ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ] ….

  ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΔΙΣΚΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΥΝΟΛΟ 241 [ = 7 ΚΑΙ ΠΑΛΙ ] ΣΥΝΟΛΙΚΑ…ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ…ΟΙ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΕΚΕΙΝΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΕΝΟΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΥ ΚΑΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΣΤΙΣ ΜΥΚΗΝΕΣ ΚΛΠ…

  Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ …ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΘΕ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ 30 Η 31 ΠΕΔΙΑ [ Ο ΜΗΝΑΣ ]…Η Β’ ΠΛΕΥΡΑ ΕΧΕΙ 12 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ 5 ΣΗΜΕΙΑ ΛΗΞΗΣ …ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ 12 ΕΠΙ 30 = 360 ΣΥΝ 5 = 365…ΟΣΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΑΡΚΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΓΗΙΝΟ ΕΤΟΣ….

  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΚΑΣΙΕΣ ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ …ΕΞ ΟΥ [ ΙΣΩΣ ] ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΙΔΑΛΩΛΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΓΡΑΦΗΣ…ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΓΡΑΦΗ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΤΟΥ ΔΑΙΔΑΛΟΥ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ….

  ΤΕΛΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΔΙΣΚΟ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 239 [ = 14 = 5 = 2 ΣΥΝ 3 = 23 ]…ΠΟΥ ΤΑΥΤΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΛΟΥΤΩΝΙΟ -239….ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΓΗ .ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ….

  ΟΤΑΝ Ο ΔΙΣΚΟΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΕΞΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΔΕΞΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ…
  ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΑΡΠΥΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΔΟΔΕΛΑ-ΔΕΔΑΛΟ-ΔΑΙΔΑΛΟ ….ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΝΟΤΟ [ ΣΕΘ ΜΕ ΟΛΥΜΠΙΟΥΣ Η ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ]…ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΕΣ [ ΟΙ ΑΡΠΥΙΕΣ ] ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΣΚΑΦΗ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΟ [ ΚΡΗΤΗ ] ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΘΑΡΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΑΙΔΑΛΟ…

  ΚΑΙ Ο ΜΙΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΣΚΟ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ…ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ [ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑ CD ]…

  ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

  • Γιάννη το ότι το άρθρο σου μιλάει για την Ασταρτη που ήρθε από την Μεσοποταμία…..δεν το έπιασες?….άρα?
   άρα?
   Τότε οι Κρήτες…οι αρχαίοι Κρήτες…..τι είναι πριν τους Αχαιούς??
   άρα…..είναι Σημίτες???
   Περαστικά μας!!!Και ο Μινωικός πολιτισμός κυρίες και Κύριοι είναι Σημίτες(Εβραίοι)!Μπράβο στην ακαδημαική κοινότητα της Ελλάδος αλλά και της Κρήτης που αφήνει σιγά σιγά ….να λάμψει η αλήθεια….ναι είμαστε ΣΗΜΙΤΕΣ!!!!!

   • ΜΠΑΜΠΗ ΕΧΩ ΑΔΕΙΑ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ…
    ΜΗ ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΑΘΩ ΚΑΝΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ…
    ΡΕ ΦΙΛΕ ΠΟΥ ΕΙΔΕΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΕΥΤΟ-ΑΣΤΑΡΤΗ …
    ΒΛΕΠΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ MOY ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΓΝΟΕΙ ΤΟ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ EKRITI…

    ΣΕ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΟΜΩΣ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ…
    ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΝΕΥΡΑ …ΤΟΥΣ LIGHT ΕΓΩ ΦΙΛΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΧΘΑΝΟΜΑΙ…
    ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ…
    ΝΑ ΣΟΥ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ ΣΟΥ…ΑΜ ΘΕΣ ΣΥΜΠΕΘΕΡΙΑΖΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ ΧΑ ΧΑ…
    Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΕΓΩ ΟΠΟΥ ΝΑ ΝΑΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΤΟ ΧΟΥΜΕ ΧΑΜΕΝΟ…

    KAI ΣΕΝΑ ΦΙΛΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ…

    ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖ;ΑΝΗ

    • Φίλε Γιάννη το άρθρο τα λέει,δεν το ειπα για σένα προς θεού…μια φόρα έκανα την βλακεία και σε αδίκησα.Εγώ για το άρθρο μίλησα…δεν βλέπεις που το πανε λάου λάου…..ότι οι Κρήτες είναι Σουμέριοι…δηλαδή Άριοι…δηλαδή Ινδοευρωπαιοι!Και το θέμα είναι ότι η Ελληνική επιστημονική κοινότητα κάνει μοκο. Αποδεδηγμένα οι Σουμέριοι δεν έχουν καμία σχέσει με τους Κρήτες(μ΄νο την αρχιτεκτονική να δεις καταλαβαίνεις)….δεν ήρθαν αυτοί σε εμάς…αλλά εμείς σε αυτούς!!Οι Κρήτες ήταν Ναυτικοί…ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ…ΜΙΝΥΕΣ….ΑΤΛΑΝΤΕΣ!!!Μια χαρά είναι η Μπέμπα(Πιθανών Διώνη η Αντιγόνη) φίλε…ανακαλύπτω τον κόσμο από την αρχή μαζί της.”””Ευλογία”””.Ναι ρε φίλε να κουμπαριάσουμε….φαντάσου τι παιδιά θα βγουν με τέτοιους πατεράδες!!!!Έχεις δίκιο καλές γιορτές…και συγνώμη που δεν σου ευχήθηκα…αλλά με αυτά που βλέπω στην πατρίδα μας θα ξεχάσουμε και το ποιοί είμαστε και τι λέμε σε αυτές τις περιπτώσεις…..όποτε βρεθείς Αθήνα ….να τα πούμε!!!Οι Έλληνες είναι πάνω από όλα Έλληνες ανεξαρτήτου θρησκείας(εκτός τους Ιαχωβάδες).

  • Σε ευχαριστώ Γιάννη που λες την οπτική σου όπως και όλους σας. Από εδώ θα δειλώσω πως ενώ σας δείνω το άρθρο ως έχει του ekriti διαφωνώ κάθετα με την προσέγγιση που κάνει ο ερευνητής. Η άποψη της θεάς Δήμητρας θεωρώ πως είναι και η θεότητα που λέει επιτούτου με σκοπό την αλείωση της ιστορίας. Είμαι γέννημα θρέμμα μεγαλωμένος στα ιερά χώματα της Φαιστού

   • Φίλε δε είπε κανείς για σένα τίποτα.Όταν βγαίνει μια αρχαιολογική εργασία αυτομάτως κυκλοφορεί ανεξάρτητα αν μιλάει και για Κινέζους.Φίλε Φάρε αυτός ο τύπος δεν είναι ερευνητής….είναι γλωσσολόγος(α@χ%^%) αρχαιολόγος(πάλι α@χ^&*)…άρα ο λόγος τους είναι νόμος και γίνετε σεβαστός από την αδέκαστη ακαδημαική κοινότητα της Ελλάδος!

 2. Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις με λίγα λόγια τι είδους Θεά είναι; με λίγα λόγια ποιες λέξεις ακούνε στον χαρακτήρα του ονόματος της;

 3. ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΚΑΘΑΡΣΗ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ ΩΣΤΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ Η΄΄ ΤΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΤΙΚΟ ΣΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ..

  ΕΤΣΙ ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΜΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΗΓΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΩΙΣΜΟ ΜΑΣ.. ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΠΟΥ ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΕΙΣ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΣΟΥ ΕΑΥΤΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΙΘΕΣΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ–ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΤΗΣ Ο.Ε.Α ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑΠΕΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΚΤΥΠΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΧΡΙΣΤΟ ΣΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ…ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΝΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ….

  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ….

  ΦΙΛΙΚΑ

  ΜΑΡΙΛΕΝΑ
  Υ.Γ ΔΕΧΤΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΚΡΑΤΑ ΓΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΒΑΘΕΙΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΣΑΣ….

  • BIKY XAIΡOMAI ΠOY MOY ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ…
   ΠΟΤΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑ ΑΝ ΠΡΩΤΑ ΔΕΝ ΜΕ ΕΛΟΥΣΑΝ ΜΕ ΠΟΛΛΑ…
   ΤΟΝ ΟΕΑ ΤΟΝ ΠΑΩ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΛΛΑΩ…
   ΜΗΝ ΒΓΑΖΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΚΑΠΟΙΟΥ…
   ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΑ ΚΑΙ ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΙΝΜΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ..
   ΜΕ Ε3ΝΑ ΣΩΡΟ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΣΤΡΑΒΑ…

   ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

  • Σ ευχαριστώ ενώνουμε και συγχαρούμε ώστε να χτίσουμε το σύριο που μας αξίζει. Ας βρούμε τα κοινά σημεία που είναι ικανά να μας κάνουν ικανούς ως κοινωνία.

 4. Σαχλαμάρες ο δίσκος της Φαιστού αποκρυπτογραφήθηκε απο τον αείμνηστο θεόδωρο Αξιώτη (τον δολοφόνησαν) διότι δεν αρέσουν σε κάποιους τα γραφόμενα του. Δέν αναφέρουν καν το όνομα αυτού του ανθρώπου και την καθαρά επιστημονική και φιλοσοφική προσέγγιση του βιβλίου του Σας προτείνω να το αναζητήσετε και να το διαβάσετε. Είναι δυο τόμοι που αναφέρονται αντίστοιχα στην κάθε πλευρά του δίσκου. Ο τίτλος του βιβλίου Η ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΞΙΩΤΗ ΤΟΜΟΣ 1 ΚΑΙ ΤΟΜΟΣ 2 Άν καταφέρετε και τα βρείτε διότι μπορεί και να τα εξαφάνισαν.

 5. Συνέντευξη του δρ. Γκάρεθ Όουενς
  Από το “Έρρωσο”

  skourtdim.blogspot.gr/2014/08/blog-post_76.html

  …….Αν ήταν ελληνική γλώσσα θα είχαμε καταλάβει κάτι. Η μινωική γλώσσα δεν είναι ελληνική. Το θέμα δεν είναι η ανάγνωση αλλά η ερμηνεία……
  ………..Εκανα την διατριβή μου στη Γραμμική Α και τη μινωική γλώσσα και απέδειξα ότι είναι ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, δεν είναι διάλεκτος της ελληνικής . Αν ήταν διάλεκτος θα την καταλαβαίναμε…………

  Ο Όουενς δεν μας έχει πει ΑΚΟΜΑ τι ακριβώς αναφέρει ο Δίσκος της Φαιστού?????!!!!!!!!!!!!!!

  Και ερχόμαστε στο παρακάτω

  koutouzis.gr/diskos.htm

  Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ ΕΛΥΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ
  του Νίκος ΚΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
  Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 2004
  Αν επιβεβαιωθεί οριστικά ότι στο χώρο του Αιγαίου οι άνθρωποι μιλούσαν, το 2700 π.Χ. ελληνικά, τότε πρέπει ν’ αλλάξει η Ιστορία τόσο της γραφής, όσο και της Ελλάδας. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί. Γιατί αποκρυπτογραφήθηκε η γραμμική γραφή Α΄. Γιατί κυκλοφορεί κιόλας βιβλίο με τον τίτλο «Ο Δίσκος της Φαιστού έλυσε τη σιωπή του».
  Αλλά έλυσε πραγματικά τη σιωπή του; Πείθει η αποκρυπτογράφηση αυτή; Αλλο, βέβαια, να το λες και άλλο να το αποδείξεις. Πιστεύουμε ότι ο κ. Γιώργος Πολύμερος, ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου, το αποδείχνει.
  Από την εποχή που ο Αγγλος Μίκαελ Βέντρις αποκρυπτογράφησε τη γραμμική γραφή Β΄, από το 1952, μια ολόκληρη στρατιά από επώνυμους κι ανώνυμους ερευνητές καταπιάστηκε με την αποκρυπτογράφηση της γραμμικής γραφής Α΄. Και φυσικά, του Δίσκου της Φαιστού, που αποτελεί κλασικό δείγμα ιερογλυφικής γραφής, που θεωρείται από πολλούς μητέρα της γραμμικής Α΄. Από τότε μεσολάβησαν πενήντα δύο χρόνια. Σ’ αυτά τα χρόνια έγιναν πολλά βήματα για τη λύση του αινίγματος. Οταν μπήκε στον ευγενή αυτόν αγώνα ο κ. Γ. Πολύμερος ήταν πια πεποίθηση ότι και η ιερογλυφική γραφή, όπως και η γραμμική γραφή Α΄, αποτελείται από συλλαβογράμματα. Οτι τα περισσότερα απ’ αυτά είχαν καθορισμένη φωνητική αξία. Οτι μια από τις δυσκολίες στην ανάγνωση της γραμμικής τόσο της Β΄, όσο και της Α΄ γραφής ήταν ότι δε χώριζαν μεταξύ τους οι λέξεις. Λέξεις και φράσεις ήταν κατά παράταξη αδιαίρετη. Και το έργο του χωρισμού σε λογικές ενότητες αποτελούσε την πρώτη δοκιμασία του ερευνητή. Εκεί κατ’ αρχήν δοκιμάζονται οι πρώτες ικανότητές του: Η ευστροφία, η διορατικότητα και η άριστη γνώση της αρχαιοελληνικής γλώσσας με όλες τις διαλέκτους της.
  Οι δύο όψεις του περίφημου Δίσκου της Φαιστού. Το αρχαιότερο δείγμα έντυπου κειμένου.
  Για τις επιτυχίες και τις δυσκολίες του ίδιου και των συναδέλφων του, μας εξομολογείται ο συγγραφέας στην προμετωπίδα του βιβλίου του: «Περπάτησα σ’ έναν δρόμο τον οποίο άνοιξαν άλλοι. Απλώς σε μένα έτυχε η τιμή να κάνω το τελευταίο βήμα. Η μεγάλη τιμή πρέπει ν’ αποδοθεί στους Εβανς, Βέντρις και Τσάντγουικ όσο και στους κατόχους λιγότερο ηχηρών ονομάτων και άλλους ερευνητές».
  Ο Δίσκος της Φαιστού από άποψη γραφής δεν είχε κανένα ψεγάδι. Ηταν και είναι, βέβαια, πρότυπο κειμένου. Ευανάγνωστα συλλαβογράμματα, χωρισμένα σε φράσεις ή λέξεις με μια γραμμούλα. Ελάχιστα ιερογλυφικά με άγνωστη φωνητική αξία. Ωστόσο, ενώ στην ανάγνωση των μικρών επιγραφών έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, ο Δίσκος της Φαιστού παρέμενε γρίφος απρόσιτος. Αίνιγμα αξεδιάλυτο. Οσοι επιχείρησαν την αποκρυπτογράφησή του, αποτύχανε.
  Ξανάρθε φορτικότερος ο Ινδοευρωπαϊκός μύθος ότι η γραμμική Α’ κι ο Δίσκος εκφράζουν άλλη γλώσσα, άλλου λαού άγνωστης προέλευσης. Γι’ αυτό το λόγο όσοι ασχολούνται με την αποκρυπτογράφηση κύριο μέλημά τους είχαν να εξακριβώσουν σε ποια γλώσσα είναι γραμμένος. Ετσι, λοιπόν, η όλη υπόθεση συνδέθηκε αυτόματα με την υπόσταση του Ινδοευρωπαϊκού μύθου: Αν αποδειχνόταν η γραμμική Α΄ ελληνική, τότε οι Ελληνες δεν ήρθαν απέξω. Αν όχι, τότε μπορεί και να ήρθαν από κάποια Ουκρανία! Αυτό εκφράζεται επιγραμματικά από τον μεγάλο Γάλλο γλωσσολόγο Ζορζ Ζεάν.
  Την απάντηση την έδωσε, τελικά, ο Γιώργος Πολύμερος, ο γλωσσολόγος, που για να ζήσει επαγγέλλεται τον λογιστή, στη Λαμία. Αυτός ανακάλυψε, όπως μας λέει, το «Μίτο της Αριάδνης» στο λαβύρινθο της σπειρωτής γραφής του Δίσκου της Φαιστού. Υστερα από πολύμοχθες και βασανιστικές μελέτες, δοκιμές, συγκρίσεις και συνδυασμούς έφτασε μια μέρα στην ιδέα να διαβάσει τα συλλαβογράμματα με αντίστροφη φορά από την καθιερωμένη: ΟΧΙ από την περιφέρεια προς το κέντρο, ΑΛΛΑ από το κέντρο προς την περιφέρεια. Στο βιβλίο του εξηγεί το πώς και το γιατί.
  «Ιέρεια ανακτορική. / ιαθώ τε βόα / ιερά μάτια ανήγογα σά. / Ερατοία, ιαρήια τέλεια ανακτορόποι / ανήγαγα σα. / (Η) δε Πυθία μοι ειπέ τε βω, / δε μέγα ιλάσουσα θύσω αίγας δέκα, νάπη, / φυγοιόα τε ποέjα ανασταθείσα / Ολα δίδω ιατά /Μϊι δίδω άλλα τόσα. / Και έσω εμοί, επίνοσα κειτοντία, / θεραπεία. Ζάφυσα Γαία.
  Μετάφραση:
  Ιέρεια ανακτορική / φώναξε δυνατά για να γίνω καλά / ιερά ιμάτια έφερα δω πάνω σ” εσένα / Σεβαστή, σφάγια τέλεια, για τα ανάκτορα / έφερα εδώ πάνω για σένα / (Η) δε Πυθία μου είπε νάρθω σε σένα / κι αφού κάνω μεγάλο ιλασμί / να θυσιάσω δέκα γίδες στην κοιλάδα / και θα φύγω πεζή αφού σταθώ στα πόδια μου / Ολα σου δίνω τα νοσήλεια / και θα σου δώσω άλλα τόσα. / Και γίνε μου ΘΑΛΕΡΗ ΓΑΙΑ / θεραπεύτρια της αρρώστιας μου
  Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΤΙΑ ΕΞΗΓΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΕΙΡΜΟ. Ο ΔΙΣΚΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΥΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ.

  Δυστυχώς όμως η επίσημη αναγνώριση δεν θα έρθει ποτέ για τον «κάθε Έλληνα Πολύμερο»…. Προτιμούν να αναγνωρίσουν έναν ξενόφερτο. Πικραίνομαι αφάνταστα – ακόμα μία φορά – ως Ελληνίδα και ως άνθρωπος που βλέπει την αλήθεια να θάβεται – να λοιδορείται !

 6. Γκάρεθ…Όουενς…Τί μας λέει τ’ονομά του;
  Διατριβη στον Ινδοευρωπαικο μυθο λεει ο “μεγαλος” γλωσσολογος κι από κοντά όλοι οι ντόπιοι παρατρεχάμενοι
  να δινουν συνεντεύξεις για τις κάμερες …Λες και θα γραφούν στην Ιστορία …Για τους ανιστόρητους ίσως να φτιαξουν κι ένα ειδικό μάθημα…
  Παρ’όλες τις “συνωμοσίες” όμως ,αν ρίξει κανείς προσεκτικά μια ματιά στα σχόλια που έχουν γίνει,ίσως να “βγάλει λαγό”,ως προς τα γραφόμενα στις απαντήσεις…
  Πολύ προσεκτικά …Μπορεί η αλήθεια να είναι “εδώ” και να μην την βλέπουμε …

  Καλές γιορτές ή οτι άλλο πιστεύει ο καθένας σας με πολλή ψυχραιμία

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*