Η εθνικιστική Yeni Akit ξεσαλώνει για τις έρευνες νότια της Κρήτης και την ΑΟΖ

Ξεσαλώνει η τουρκική Yeni Akit για τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, χαρακτηρίζοντας τες επίκινδυνη κίνηση κατά της Τουρκίας. Η εθνικιστική εφημερίδα κάνει λόγο για αρπαγή θαλασσίων περιοχών από την Ελλάδα με την υποστήριξη του Ισραήλ.

“Η Ελλάδα που επιδιώκει να αφήσει την Τουρκία εκτός των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Μεσόγειο, ετοιμάζεται με στήριξη από το κράτος-τρομοκράτης Ισραήλ και από την Αίγυπτο να προβεί σε κήρυξη ΑΟΖ. Η Αθήνα με την ίδια μέθοδο άρπαξε 39.000 τ.χ. από την Λιβύη. Η Ελλάδα που το 2011 κήρυξε περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης ως περιοχές σεισμικών ερευνών, καθώς η Λιβύη λόγω των εσωτερικών ταραχών δεν έφερε αντίρρηση, προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα και το 2014 άνοιξε διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές αυτές.” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

“Οι ειδικοί τονίζουν πως η Ελλάδα με αυτές τις προσπάθειες, στην ουσία κάνει βήματα ώστε να κατοχυρώσει στον εαυτό της, θαλάσσιες εκτάσεις που ανήκουν στην Λιβύη. Αναφέρεται πως η Ελλάδα με τα τετελεσμένα αυτά, απέκτησε 39.000 τ.χ. θαλάσσης που κανονικά ανήκουν στην Λιβύη και ότι αυτή η περιοχή εκεί, αποτελεί το 1/3 της ΑΟΖ της Λιβύης στην περιοχή.” προσθέτει στο ευφανταστο σενάριό του.

Υποδείξεις νομιμότητας

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος φτάνει στο σημείο να μιλήσει για παράβαση του διεθνούς δικαίου και δη της αρχής της ισότητας από την Ελλάδα. “Στον καθορισμό των συνόρων δεν έχει καμία νομική εγκυρότητα μία μέθοδος καθορισμού των συνόρων που αποτελεί παραβίαση της αρχής της ισότητας. Στις αποφάσεις τους διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ, υπάρχουν πολλές αποφάσεις κατά τις οποίες ο καθορισμός των συνόρων γίνεται με βάση την ηπειρωτική χώρα. Από την άλλη κατά τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, στα νησιά (όπως η Κρήτη) ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και την θέση τους, τους αναγνωρίζεται μικρή ή και καθόλου επίδραση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί υποστηρίζουν πως σύμφωνα με το δίκαιο, ο καθορισμό των συνόρων πρέπει να γίνει ανάμεσα στην Λιβύη και την Τουρκία. Στο παρελθόν Τουρκία και Λιβύη είχαν αρχίσει συνομιλίες για αυτό το θέμα, αλλά λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Λιβύη, δεν έγινε δυνατόν να υπογραφεί συμφωνία.”

Μια από τα ίδια και για την Αλβανία


Θεραπεία της σεξουαλικής ανικανότητας

Το φυτικο σκεύασμα που θεραπεύει τα προβλήματα σεξουαλικής ανικανότητας χωρις καμία παρενέργεια

Το μοναδικό 100% φυτικό σκεύασμα που θεραπεύει το πρόβλημα και δεν το συντηρεί οπως αλλα χημικά γνωστά προιόντα με παρενέργειεςΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Και στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία βλέπει αρπαγή περιοχών: “Οι ειδικοί αναφέρουν πως η Ελλάδα με παρόμοια μέθοδο προσπάθησε να αρπάξει θαλάσσιες περιοχές της Αλβανίας. Αναφέρεται πως η κίνηση αυτή έμεινε χωρίς αποτέλεσμα, καθώς η Τουρκία ενημέρωσε σχετικά τις αλβανικές αρχές..Η Ελλάδα μετά από τις αντιρρήσεις της Αλβανίας για τις θαλάσσιες περιοχές στην Αδριατική, ανέστειλε τις προσπάθειες της εκεί, έβγαλε στο προσκήνιο τις περιοχές νότια της Κρήτης και κάνει δηλώσεις για τα πλούσια κοιτάσματα που υπάρχουν εκεί.”

Υπάρχουν αντικριστές ακτές

Επικαλείται μάλιστα την κατ’ ευφημισμόν μελέτη πρώην αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού: “Ο Γιαγιτζί στο κείμενο του αναφέρει πως οι ακτές σε Μαρμαρίδα-Φέτχιγιε-Κας συνιστούν την ¨αντικριστή ακτή¨ στην Ντερνέ-Τομπρούκ-Μπορντιγιέ¨της Λιβύης. Στο κείμενο αναφέρεται πως ¨Είναι προς το συμφέρον και των δύο εθνών, η Τουρκία και η Λιβύη που έχουν αντικριστές ακτές το συντομότερο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να καθορίσουν με βάση το μέτρο του δικαίου, περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η Λιβύη λόγω της εσωτερικής αναταραχής, δεν αντέδρασε στην ανακήρυξη από την Ελλάδα περιοχών νότια της Κρήτης ως περιοχών στις οποίες γίνονται σεισμικές έρευνες. Η Ελλάδα στις περιοχές αυτές που δεν έχουν σχέση με τα σύνορα της, έκανε ακόμη ένα βήμα και προκήρυξε διαγωνισμό για έρευνα υδρογονανθράκων.”

Συμπίπτει με την τουρκική υφαλοκρηπίδα

Στο παρελθόν ο διαβόητος Δρ. Τζιχάτ Γιαγιτζί-Αρχηγός του Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων, έχει δημοσιεύσει για αυτό το θέμα, κείμενο σε διεθνές ακαδημαϊκό περιοδικό. Στο επίμαχο κείμενο ο Γιαγιτζί υποστηρίζει πως η Ελλάδα με αυτή της την κίνηση να προκηρύξει διαγωνισμό στις συγκεκριμένες περιοχές, σφετερίζεται δικαιώματα και της Τουρκίας και της Λιβύης. Αναφέρεται πως η περιοχή 15 που ανακηρύχθηκε το 2014 ως περιοχή ερευνών συμπίπτει με τη τουρκική υφαλοκρηπίδα και η περιοχή 20 με την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης.

Το ερευνητικό πλοίο Πορθητής φέρνει πανικό

Την ίδια ώρα η εθνικιστική εφημερίδα προπαγανδίζει τον δήθεν πανικό που έχει προκαλέσει σε Αθήνα και Λευκωσία η επικείμενη δραστηριότητα του τουρκικού γεωτρύπανου Πορθητής στην Ανατολική Μεσόγειο.

onalert.gr

Loading...

One thought on “Η εθνικιστική Yeni Akit ξεσαλώνει για τις έρευνες νότια της Κρήτης και την ΑΟΖ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *