Ερευνα: Τα νησιά του βορείου Αιγαίου βιώνουν τη μεγαλύτερη τουριστική κρίση τους εξαιτίας του προσφυγικού

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Οι υψηλές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη τουριστική κρίση στη σύγχρονη ιστορία των νησιών του βορείου Αιγαίου.

Οι αφίξεις χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που κορυφώθηκαν το καλοκαίρι του 2015 είχαν πολλαπλές επιπτώσεις- ανθρωπιστικές, κοινωνικές και οικονομικές- όπως προκύπτει από την έρευνα του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Αντικείμενο της έρευνας ήταν η αποτύπωση των επιδράσεων του προσφυγικού στις ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των νησιών, που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» αυτής της κρίσης, μέσω του ερωτηματολογίου που απάντησαν οι ξενοδόχοι στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω.

Από τις απαντήσεις τους σκιαγραφήθηκε μια ιδιαίτερα αρνητική επιρροή του προσφυγικού στα λειτουργικά αποτελέσματα των επιχειρήσεών τους. Ενδεικτικά, κατά μέσον όρο το 2015, σε σύγκριση με το 2014, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία των νησιών μειώθηκαν κατά 18,75%, ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε σε ποσοστό 22,79%, οι τιμές παρουσίασαν πτώση σε ποσοστό 12,45% και η μέση διάρκεια παραμονής μειώθηκε σχεδόν κατά μία ημέρα.

Επίσης, η απασχόληση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 5,26%, ενώ το κόστος λειτουργίας τους αυξήθηκε κατά 5,66%. Αντίστοιχα, ιδιαίτερα αρνητικές και ανησυχητικές καταγράφηκαν οι προβλέψεις τους για το κλείσιμο των αποτελεσμάτων τους τη διετία 2016 και 2017. Ειδικότερα, η μεσοσταθμική πτώση στις διανυκτερεύσεις εκτιμάται σε ποσοστό 40,63%, η μείωση στον αριθμό των επισκεπτών σε ποσοστό 42,58% και οι απώλειες στα έσοδα σε ποσοστό 35,16%.

Χειρότερη η κατάσταση στη Λέσβο

Οι επιπτώσεις διέφεραν σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τις προσφυγικές ροές και την τουριστική δυναμική κάθε νησιού. Ομως, οι συνέπειες ήταν βαρύτερες για τη Λέσβο, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν εκεί.

Αρνητική δημοσιότητα

Η προσφυγική κρίση είχε ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση και στην εικόνα των νησιών, αλλά και των επιχειρήσεων, σε μικρότερο βαθμό. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έρευνας: «Τα νησιά έχουν παραμείνει στο επίκεντρο της διεθνούς δημοσιότητας για πολλούς μήνες και, παρά την προβολή της αλληλεγγύης των κατοίκων, η δημοσιότητα είναι στη συντριπτική της πλειονότητα αρνητική, τείνοντας να μετατρέψει την αντιληπτή τουριστική εικόνα των νησιών από παράδεισους αναψυχής, χαλάρωσης και ηρεμίας σε σύγχρονα κολαστήρια». «Όλες οι κύριες αγορές αποστολής τουριστών προς τα νησιά επηρεάστηκαν ιδιαίτερα αρνητικά από το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, παρουσιάζοντας σημαντικές μειώσεις των αφίξεων και, φυσικά, βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες ακυρώσεις. Η μεγαλύτερη αντίδραση καταγράφεται στη γερμανική αγορά, ενώ αρνητική, αλλά ηπιότερη, είναι η αντίδραση της ελληνικής αγοράς».

Τα νησιά, συμπεραίνει η έρευνα, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την παρούσα κατάσταση χωρίς την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων και την υποστήριξη της πολιτείας και των φορέων της. Επίσης, τονίζεται ότι στην παρούσα τουριστική, οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία, οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στα εν λόγω νησιά, αλλά διαχέονται στο σύνολο της χώρας, επηρεάζοντας δυσμενώς τόσο τα οικονομικά, όσο και τα τουριστικά της δεδομένα.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Ακόμη πιο σοβαρές θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα νησιά με μεγάλες προσφυγικές ροές, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτές αφορούν τόσο την εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τα νησιά και τη χώρα στο μυαλό και στη συνείδηση των δυνητικών, ξένων κυρίως, τουριστών, όσο και στον τρόπο που οι tour operators θα αντιμετωπίζουν τα νησιά ως τουριστικούς προορισμούς και τα ξενοδοχεία τα επόμενα χρόνια, κυρίως κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμβολαίων.

Οι επιπτώσεις αυτές επιτείνονται από την, έστω με μικρότερο ρυθμό, συνέχιση των ροών και τη μακροχρόνια παραμονή μεγάλου αριθμού προσφύγων στα νησιά, με τις επιπτώσεις που αυτό έχει για τους ίδιους τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών και ιδίως την σε τακτά χρονικά διαστήματα αναμόχλευση του ζητήματος.

Υπαρκτός κίνδυνος αναζωπύρωσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία μελέτη του, το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων επεσήμανε ότι το προσφυγικό πρόβλημα έχει περιοριστεί, αλλά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αναζωπύρωσής του.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και τη σημαντική αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης της Τουρκίας, οι κίνδυνοι μιας νέας έξαρσης του προσφυγικού προβλήματος έχουν ξανά αυξηθεί, επισημαίνει η μελέτη.

iefimerida

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

3 thoughts on “Ερευνα: Τα νησιά του βορείου Αιγαίου βιώνουν τη μεγαλύτερη τουριστική κρίση τους εξαιτίας του προσφυγικού

 1. Ανώνυμος says:

  Ρε μανία σε όλα τα νεοταξικά μέσα όπως και αυτό που προήλθε το άρθρο τούτο να εμμένουν στην ονομασία «προσφυγικό» …….
  Αφού δεν είναι Σύριοι αυτοί που έρχονται ρεεεεεε!
  Μεχρι και από το Τζιμπουτί προέρχονται, Αφρικανοί οι περισσότεροι και εσείς εκεί στο iefimerida ακόμη να το καταλάβετε ότι είναι λάθρο έποικοι;;;;;; Τόσο δύσκολο είναι να πείτε τα πράγματα με το όνομα τους;;;;;
  Γιατί παραπληροφορείτε τον κόσμο ρε αλήτες;;;;;;
  Παράνομος εποικισμός γίνεται και εσείς που δεν λέτε τα πράγματα με το όνομα τους είστε και οι πρώτοι σκυμμένοι δούλοι των εντολέων όλου αυτού του λάθρο συρφετου που έρχεται ποιος ξέρει για πιο λόγο στην χώρα μας.
  Συνέλθετε γιατί έχετε μεγάλες ευθύνες για ότι επακολουθήσει από αυτό το πονηρό σχέδιο που εκπονείται όλο αυτό το χρόνο εις βάρος των Ελλήνων…….

  • Ανώνυμος says:

   ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ..ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΘΕΩΡΕΙΣΑΙ ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΧΩΡΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΦΤΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΣΦΑΛΗ ΧΩΡΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ.ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΕΙΣΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ

 2. Ανώνυμος says:

  Εξ΄αρχής η τοπικές αρχές, αλλά και οι κάτοικοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου δεν θα έπρεπε να δεχθούν στην κοινωνία τους κανένα λαθραίο μετανάστη… από την στιγμή όπου τους δέχθηκαν, έστω και και κάτω από την διεθνή πλαστή προπαγάνδα περί ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλληλεγγύης κ.λ.π. τότε θα λουστούν πρώτοι αυτοί, τα αποτελέσματα των επιλογών τους. Η κατακρήμνιση του τουρισμού (ως προπομπού για όλη την ελληνική επικράτεια) σε αυτά τα νησιά είναι η αρχή των δεινών… θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι να ετοιμαστούν και για άλλα ακραία και παράδοξα φαινόμενα. Αυτά. Υγ. Καλά γαμήσια…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *